|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Sposoby na ładne wysławianie się.
Witajcie wizażanki! Słuchajcie, mam do Was takie głupie pytanko. A mianowicie czy znacie jakieś sposoby na ładne wysławianie się? Zależałoby mi, by 'robić' wrażenie na słuchaczach ładną wypowiedzią. Po prostu chciałabym umieć ładnie wysławiać, tak bardzo inteligentnie, że tak to nazwę.
![]() Więc, czy znacie na to jakieś sposoby? Czy w ogóle jest jakiś sposób na to?? Dodam, że jestem Polką z krwi i kości. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Sposoby na ładne wysławianie się.
Są sposoby na to.
1. Czytanie porządnych książek napisanych pięknym językiem. 2. Kurs retoryki ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Na pewno czytanie książek pomoże. Rozwinie słownictwo, poszerzy horyzonty. DO tego - opowiadanie na głos, czegokolwiek. Streszczaj sobie (mamie, rodzeństwu, koleżance...) książkę, opowiadanie, film, albo wybierz sobie jakiś temat i po prostu - opowiadaj.
Również pisanie na forum (ale nie samymi emotkami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tudzież książko-podręcznik do retoryki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ma zielone pojęcie
|
No i oczywiście interesowanie się poprawnością językową. Można pooglądać videobloga J.Bralczyka, poczytać słowniki
![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No dziękuję Wam. Wiecie, z pisaniem jeszcze nie tak najgorzej, gorzej z mówieniem. Często nie udaje mi się poprawnie sklecić jakiegoś zdania, gubię się gdy coś mówię, albo tracę wątek, brak mi słów!! martwię się, czy ze mną wszystko okej....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Nie martw się, ja mam podobnie. Potrafię budować ciekawe zdania, zachowywać jakaś ciągłość wypowiedzi, ale tylko "na papierze". Wiem, że gdy mam o czymś opowiedzieć, to wyjdzie mi to duuużo gorzej, niż bym miała to napisać. Może na początek spróbuj pisać sobie plany wypowiedzi, to bardzo pomaga, bo czujesz się pewniej i nie mówisz już tak chaotycznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
też tak uczynię jak piszecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jeszcze są takie podręczniki traktujące o komunikacji jako takiej (czyli poruszające takie kwestie jak komunikacja werbalna i poza werbalna).
załóżmy, że ktoś ładnie mówi, a macha łapami na wszystkie strony, to i tak mało kogo oczaruje swoją mową. wszyscy będą się skupiać na rękach, co by nie oberwać rykoszetem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czytaj dużo porządnych książęk - takich, gdzie jest bogate słownictwo, bardziej polskich autorów niż jakichś zagranicznych tłumaczonych w pośpiechu. Ładnym językiem pisze np. Hanna Kowalewska. Poza tym wyłapuj ciekawe słówka przy różnych okazjach. Co do wymowy, to może po prostu się stresujesz jak Cię odbiorą czy coś?
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ćwiczyć.
Jak sie chce coś dobrze robić to trzeba to ćwiczyć. Chcesz ładnie pisać- dużo pisz, chcesz ładnie mówić- dużo mów. Nie da się nauczyć pięknie mówić, tylko czytając i pisząc. Trzeba mówić. Rób sobie ćwiczenia w samotnosci- np. sama sobie opowiadaj w skrócie film, streszczaj przeczytaną ksiazkę, omawiaj sobie wieczorem cały dzień w skrócie ustalając czas na to- np. ze musisz się zmieścić w 15 sekundach, 2 minutach lub 5 minutach - kontroluj czas! bardzo ważne są właśnie krótkie formy- ktos kto mówi pieknie ale rozwlekle - i tak zanudzi słuchacza. Trzymaj się tematu- opowiadasz o morzu to nie zbaczaj na wystój kajuty statku którym to morze przepłynęłaś czy innych 50 nieistotnych tematów obocznych. Rób ćwiczenia z wykluczaniem- np. opowiedz o stadzie krów bez używania słowa "krowa" - to genialne ćwiczenie- polonistka nas tym katowała. Poszerzaj słownictwo- mozna się bawić w myslach- wyłapujesz słowo z radia, lub losowo z ksiazki i szukasz jak największej ilosci synonimów. Bierzesz przypadkowe zdanie- i układasz do niego jak największą ilosc pytań (to przy okazji świetne ćwiczenie na LOGIKĘ!- masa osób nie potrafi zapytać o co by chciała tylko musi pół godziny sie tłumaczyć bo logika wypowiedzi lezy i kwiczy) Widzisz na ulicy ładnie/brzydko ubraną osobę, w myśli lub lepiej w domu na głos opowiedz o jej wygladzie, o kolorach jakie ma na sobie, i uzasadnij sobie dlaczego Ci się podobała/niepodobał. Dbaj o bogactwo językowe- można powiedzić "miała czerwoną sukienkę, ale można powiedzieć : malinową, karminową, pąsową, purpurową, makową, bordową, krwistą - niby jedno słowo inne a ile więcej znaczenia i o ile ciekawiej i precyzyjniej określa barwę. Unikaj jak ognia wszelkich "zdebilaczy" typu yyy, eeee, ammmm; oraz powtarzania bezsensownych wtrętów typu "prawda", "nie?" czy co gorsza wulgaryzmów w formie przerywnika.
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
To może ja dodać coś do wcześniejszych porad- przeczytać jakąś książkę o autoprezentacji?
ANDREW FLOYER ACLAND "Doskonałe umiejętności interpersonalne" tutaj są ćwiczenia pod każdym rozdziałem. Nie czytałam, ściągnęłam e-booka i zerknęłam tylko, więc nie do końca wiem czy jest warta polecenia ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie czytanie książek - ja dzięki temu, że od zawsze dużo czytałam, nie mam problemów z ortografią i mam dość bogaty zasób słownictwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Obalam mit:
Samo czytanie nie doskonali umiejętności wysławiania się. Jeśli chcemy lepiej się wysławiać musimy dokładnie to ćwiczyć. - Czytanie (wraz z wielokrotnym utrwaleniem szlaku bo najczęściej nie wystarczy przeczytać wyrazu jednokrotnie) to wkładanie słów do worka, -Pisanie to wyjmowanie słów z worka. -Mówienie to znacznie szybsze wyjmowanie odpowiednich słów z worka. Tak krótko i kalorycznie można problem przedstawić. Można sobie wyobrazić co i w czym będzie pomocne. Edytowane przez pani_s Czas edycji: 2018-02-26 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.