|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
odrzucenie spadku
Dostalam wezwanie na rozprawe. Sad Rejonowy Wydzial Cywilny wzywa mnie jako uczestnika na rozprawe w sprawie stwierdzenia nabycia spadku. W wezwaniu jest imie i nazwisko osoby ktorej nie znam. Kojarze tylko ze takie imie miala siostra mojej mamy. Ja nie znam rodziny mamy, nie wiem czy zyja, gdzie mieszkaja. Moja mam nie zyje od 20 lat. Nie mam nawet gdzie sie dowiedziec, nie znam nawet nazwisk rodziny mamy. Nie wiem o jaki spadek chodzi, wogole o co chodzi w tym wezwaniu. Prosze o jakas odpowiedz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: odrzucenie spadku
prawnikiem nie jestem, ale na chłopski rozum, zapewne nie żyje ta kobieta. pewnie jesteś jedną ze spadkobierczyń i masz się ustosunkować, czy przyjmujesz spadek, czy go odrzucasz. zanim oczy ci się zaświecą to zorientuj się, czy przypadkiem nie odziedziczysz długów.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Zmarła Ci ciotka, najpewniej nie zostawiła dzieci, męża ani rodziców, więc jesteś następna w kolejce do dziedziczenia (byłaby Twoja mama, ale jesteś Ty jako jej spadkobierca). Przy czym ktoś Cię musiał wskazać (pamiętam, że jak zakładałam sprawę spadkową, musiałam wskazać wszystkie osoby, które ustawowo miały prawo do spadku). Nie masz kontakty z nikim z rodziny mamy, kto miałby ten sam stopień pokrewieństwa z ciotką co Ty, albo jakieś inne rodzeństwo?
Jeśli nie, pozostaje iść na sprawę i dowiedzieć się dokładnie co jest przedmiotem spadku. Pamiętaj tylko, że długi też się dziedziczy... Edytowane przez K1987 Czas edycji: 2018-03-01 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Czerwcowa PM
|
Należy udać się do prawnika lub poczytać forum prawne.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mozesz dziedziczyc z dobrodziejstwem inwentarza,wtedy dlugi splacasz tylko do wysokosci spadku. Warto bo nie będziesz stratna a moze aktywa przewyzszaja pasywa i cos zarobisz.
---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Moze tez byc tak,ze jako spadek zostal zapisany na kogos innego notarialnie,ale zawsze na sprawe trzeba zaprosic wszystkich ustawowych. Takze mozliwe ze nawet nic nie dostaniesz, ale o fakcie otwarcia spadku musisz byc powiadomiona. Jesli to nie jest spadek w pierwszej linii to nie będziesz miala uprawnienia do zachowku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam rok temu podobną sprawę, cała rodzina odrzucała spadek, każdy był w sądzie i trzeba było podać dane ewentualnych spadkobierców, żeby sąd mógł im wysłać wezwanie. Ja odrzucałam spadek też w imieniu dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
i jak długo trwa taka procedura, ze każdy odrzuca? Aż znajdzie się ktoś ktoś ten spadek przyjmie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;81860111]i jak długo trwa taka procedura, ze każdy odrzuca? Aż znajdzie się ktoś ktoś ten spadek przyjmie?[/QUOTE]
Aż nie będzie innych spadkobierców. Wtedy "dziedziczy" gmina, jeśli był jakiś majątek, jeśli długi to wierzyciel nic nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;81860676]ok. Zastanawiałam się jak to się kończy.[/QUOTE]
Ogólnie to każdy ze spadkobierców ma swoje pół roku na odrzucenie spadku, więc jak idzie po kolei to może się trochę ciągnąc od śmierci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
To jeszcze dopisze do mojego watku cos takiego. Poniewaz dostalam wezwanie do sadu o stwierdzenie nabycia spadku. Udalam sie do Sadu i zrobilam wglad do dokumentow. I okazalo sie, ze jak byla sprawa o spadek to ten facet, ktory zada spaly dlugu podal do Sadu inny adres niz moj. 2 awiza byly wyslane na inny adres, w ktorych bylo powiadomienie ze bedzie sprawa o spadek. Wiec, skad moglam wiedziec o sprawie. Jak po dlugo to wiedzial na jaki adres ma napisac, a jak powiadomienie o sprawie to podal inny adres. Pewnie zrobil to celowo zeby sprawa sie odbyla i Sad orzekl ze "Spadkobierca przejal spadek wprost przez ulyw czasu". No dla mnie to bardzo ciekawa sprawa i zobaczymy co dalej, bo czekam na sprawe.
Dzieki Wam za podpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.