|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ślub cywilny za granicą - ponowny w Polsce - czy można?
Hej dziewczyny! Mój pierwszy post tutaj 🤗... mam wrażenie, że przewertowałam caały internet i nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.. jakkolwiek moje pytanie może wydawać się głupie - pozwólcie, że zarysuję sytuację.
Wraz z narzeczonym mieszkamy w USA i planujemy wesele w Polsce latem 2019. Żeby uniknąć wszelkich komplikacji z dokumentami/zieloną kartą, chcemy wziąć ślub cywilny w USA w najbliższych tygodniach. Jak wspomniałam wesele planujemy w Polsce, ale chcemy mieć tam również faktyczną uroczystość zawarcia małżeństwa. Problem jest taki, że nie bierzemy pod uwagę ślubu kościelnego, więc teoretycznie jedynie ślyb cywilny wchodzi w grę... Czy możemy wziąć ponownie ślub cywilny w Polsce? ...tak czy inaczej małżeństwo zawarte za granicą powinno zgłosić się do Urzędu S.C., więc może nie byłby to wcale taki straszny problem... Proszę pomóżcie, bo aż mnie głowa boli jak o tym myślę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub cywilny za granicą - ponowny w Polsce - czy można?
Ślub zawarty w USA czy każdym innym państwie jest ważny także w Polsce. W tej chwili pozostaje Wam tylko ślub humanistyczny, który nie ma żadnych skutków prawnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ślub cywilny za granicą - ponowny w Polsce - czy można?
Cytat:
Polecam ceremonię humanistyczną. Możecie złożyć sobie wtedy kolejną przysięgę - tym razem napisaną przez Was samych. Zamiast standardowych przemówień urzędowych, osoba prowadząca może powiedzieć coś o Was, np. o tym, jak się poznaliście, zaręczyliście, co w sobie kochacie, o czym marzycie. Taki osobisty charakter ceremonii może bardzo wzruszyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.