Dziecko w Sanatorium - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-16, 10:21   #1
dagnerys
Przyczajenie

Dziecko w Sanatorium

Wczoraj byłam ze swoja młodą u lekarza i skończyło się na skierowaniu do sanatorium dla dzieci. Powiem szczerze, ze spać nie mogłam przez to, ze moja 10 latka będzie musiała sama spędzić w obcym miejscu prawie miesiąc. Do tej pory jeździła co najwyżej z dziadkami, ale to wiadomo z zaufanymi osobami, które miały ja na oku. Czy Wasze dzieci byly na takich turnusach? Powiedzcie jakie sa Wasze doswiadczenia?

PS. Wiem, ze przezywam pewnie bardziej niz ona
dagnerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-16, 18:23   #2
21pyza
Zadomowienie

Dot.: Dziecko w Sanatorium

Cytat:
Napisane przez dagnerys Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam ze swoja młodą u lekarza i skończyło się na skierowaniu do sanatorium dla dzieci. Powiem szczerze, ze spać nie mogłam przez to, ze moja 10 latka będzie musiała sama spędzić w obcym miejscu prawie miesiąc. Do tej pory jeździła co najwyżej z dziadkami, ale to wiadomo z zaufanymi osobami, które miały ja na oku. Czy Wasze dzieci byly na takich turnusach? Powiedzcie jakie sa Wasze doswiadczenia?

Nie macie możliwości bycia z nią ? W tamtym roku znajoma jechała ze swoją 8 latką 2 tygodnie była ona Tydzień babcia i tydzień ojciec dziewczynki
Stary 2018-05-17, 09:37   #3
dagnerys
Przyczajenie

Prawdopodobnie babcia pojedzie z nia w pierwszym tygodniu, zeby zobaczyć co i jak. W drugiej polowi wakacji mamy wspolny urlop, no i ktoś musi ogarniać jeszcze juniora w międzyczasie, więc niestety nie damy rady być tam z nią dłużej
Stary 2018-05-17, 12:06   #4
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja byłam w podobnym wieku sama i było to dla mnie trudne przeżycie. Swojej córki nie wysłałabym na miesiąc samej.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-17, 12:48   #5
eibhlin87
Zakorzenienie

Ja miałam 11 lat jak byłam 4 tgyodnie w sanatorium i dla mnie to była super zabawa. Żadne z dzieci- a były też młodsze ode mnie, nie były z rodzicami i nie było jakichś większych problemów. Moi rodzice odwiedzali mnie co tydzień w niedzielę, zabierali na obiad i zostawiali kasę na kolejny tydzień i to w sumie tyle Ale może kiedyś dzieci były bardziej samodzielne. Jako 9-10 latki jeździliśmy na kolonie i obozy 2-3 tygodniowe i sporadycznie któreś dziecko chciało do mamy.
Czy teraz dzieci nie jeżdżą na ferie/wycieczki klasowe/kolonie bez rodziny?
Stary 2018-05-18, 14:25   #6
dagnerys
Przyczajenie

Chyba trochę się pozmieniało - kiedyś sami wracaliśmy ze szkoły do domu, łaziliśmy po podwórku aż do dobranocki albo włóczyliśmy się po okolicy i nic złego się nikomu nie działo. Jak byłam dzieckiem to moja przyjaciółka była 3 razy w sanatorium i pisała łzawe listy, że tęskni i wolałaby chodzić do szkoły wiec chyba nie było najlepiej. Może to kwestia tego gdzie się trafi i na jakie dzieciaki. A w jakiej byłaś miejscowości?
Stary 2018-05-18, 14:35   #7
eibhlin87
Zakorzenienie

Byłam w Wieńcu Zdroju. I normalnie miałam lekcje. Dzieciaki były ok, wychowawczynie (czy tam opiekunki, nie pamiętam dokładnie) też były ok. Byłam w zimie, więc mieliśmy kuligi, chodziliśmy na sanki, no ale jednak większość czasu spędzaliśmy na świetlicy i w pokojach niestety. Ja wspominam dobrze pobyt, nie chciałam tam jechać a potem nie chciałam wracać do domu
Stary 2018-05-19, 14:26   #8
78kaja
Raczkowanie

Ja nie wiem czy jestem aż taka staroświecka, ale teraz te dzieci są coś za bardzo wychuchane i wydmuchane... Mój syn 6 letni, jeździ już na wczasy z ciociami (nawet dalszymi) i się nie boi. Jak będzie miał 8 lat, to myślę zacząć go posyłać już na kolonie. Od przyszłego roku będzie sam jeździł na sanatorium (3tyg) a ja będę przyjeżdżać co parę dni, albo tylko w weekendy jak będzie dawał radę. Na razie jeżdżę z nim, ale on w ogólne mnie ignoruje i tylko jest "mama nie przeszkadzaj"

W większości szkół zielone szkoły są od klasy 2-3 podstawówki i dzieci jeżdżą same, bez mamusi u boku, i dają radę. A co dopiero 10-latki, znam pełno takich co już na obozy jeżdżą, do lasu nawet! Dziecku przyda się nauczyć samodzielności, całe życie nie będzie się maminej spódnicy trzymać Większość dzieci jest naprawdę na tyle rozgarnięta żeby sobie w tym wieku poradzić. Niech jedzie sama, najwyższa pora na odrobinę samodzielności. Ty możesz przecież przyjeżdżać w weekendy żeby nie była za długo sama. Z doświadczenia wiem też, że dzieciaki w takich sanatoriach naprawdę dobrze same się czują, a tym 7+ to już rodzice do niczego nie potrzebni Opieka też jest bardzo dobra, są panie które się zajmują zwłaszcza młodszymi dziećmi ale dla starszych też coś wymyślają. Moje dziecko na ten przykład non stop łaziło się bawić z każdą panią i innymi dzieciakakami, i ani myślało żeby do mnie biegać, mamę ma przecież na codzień

Dzieciaki tam prawie wszystkie są same, a takie 8/9+ to już w ogólne zajęte swoimi sprawami, mają mnóstwo przyjaciół i nawet nie chce im się brać udziału w zajęciach z paniami, bo mają ciekawsze rzeczy do roboty. Tym bardziej sobie nie wyobrażam jakby z którymś z nich mama siedziała.

Pogadaj z córką o wyjeździe, powiedz że będziesz odwiedzać. Możesz jej opowiedzieć, że znajdzie nowych przyjaciół, że będzie dużo dzieci w jej wieku itp. Będzie może trochę mniej się bać, chociaż to pewnie ty bardziej boisz się niż dziecko W każdym razie powodzenia życzę!

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Na wątpliwość polecam tekst z bardzo mądrego bloga - o posyłaniu dzieci na kolonie. Myślę że w tym wypadku też pomoże

http://www.blog ojciec.pl/dzieci/kiedy-na-kolonie/
78kaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-21, 14:12   #9
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dagnerys Pokaż wiadomość

Nie miałabym żadnych obiekcji, żeby puścić 10 latkę samą do taki wyjazd.
Ale ja tak jak 78kaja popieram samodzielne wyjazdy dzieci.

Moja starsza córka pojechała sama na pierwszy obóz jak miała 7 lat. Jeździ 2-3 razy w roku na różne wyjazdy od 7 do 14 dni. Świetnie sobie radzi, wraca zadowolona, z radością opowiada nam jakei mieli atrakcje, jak spędzają czas.

Młodsza córka jedzie w tym roku pierwszy raz na obóz jako 6 latka - na 10 dni.

Ja pierwszy raz pojechałam do sanatorium w wieku ok. 7-8 lat, potem jeździłam już co roku i to na 2 m-ce. Byłam w różnych miejscach, czasami tak daleko, że miałam kontakt tylko telefoniczny z mamą. Wspominam te wyjazdy naprawdę fajnie, opieka była całodobowa, mieliśmy normalnie zajęcia w szkole, do tego mnóstwo wycieczek, ogniska, zabawy, dyskoteki, poznawanie nowych przyjaciół, z którymi długo utrzymywałam potem kontakt. Do dzisiaj wspominam jak fajnie spędzaliśmy czas.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-30, 22:14   #10
dagnerys
Przyczajenie

Dziękuję za wsparcie. Emocje ochłonęły i juz zaczynam racjonalnie o tym myśleć. Niech to będzie faktycznie lekcja samodzielności.
Dostaliśmy skierowanie do Jagusi w Kudowie i po przeczytaniu opinii Waszych i tych w Internecie jestem pewna, ze będzie ok
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości