|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jakich kosmetyków używać do cery trądzikowej
Do tej pory używałam wielu kosmetyków które miały na celu wysuszyć skóre, a tym samym pozbyc się trądziku - barwa siarkowa, Zineryt , maść cynkowa
Ostatnio byłam u kosmetyczki na mikrodermabrazji i pani mi powiedziała ze stan mojej skóry jest bardzo zły i że pogarszam go ciągle próbując wysuszyc- poleciła mi nawilzanie cery, wiec używam teraz z serii ziaja - kuracja med na odbudowe warstwy lipidowej, Oczyszczanie liściami Manuka (peeling, krem, tonik), mleczko nagietkowe ziaja, seria pharmaceris- kwas migdałowy i do tego Effaclar Duo na punktowe wypryski.. jednak mam wrazenie że chyba od tego wszystkiego stan mojej skóry sie pogarsza.. Myśle o zakupie z serii pharmaceris kremu na pozbycie sie blizn, bo mam na policzkach sporo blizn potrądzikowych.. i zastanawiam sie jak moge pielegnowac cere? Macie jakies sprawdzone kosmetyki ktore mozecie polecic na trądzik i blizny? Coś delikatnego ale też skutecznego. Będe bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jakich kosmetyków używać do cery trądzikowej
Troche dużo tego wszystkiego używasz...powiedz mi jeszcze coś a raczej napisz
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie swędzi i nie jest zaczerwieniona.. jedynie własnie czerwone miejsca są na policzkach gdzie mam trądzik i blizny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Próbowałaś kwasu azelainowego? Już Ci chyba to proponowałam w którymś poście ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- poczytaj sobie http://zblogowani.pl/wpis/4155446/pe...szczajacej-sie
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem najlepsze są kwasy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość ![]() - dopiero wdrażam się w forum, dlatego jeśli to nieodpowiedni wątek to proszę o odesłanie na inny. Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem kremu VICHY Normaderm do cery trądzikowej dla dorosłych. Moja cera trądzikowa niestety bardzo się przetłuszcza i ciężko mi znaleźć krem, który poradziłby sobie z wydzielającym się sebum. Z doświadczenia wiem, że nadmierne przesuszanie tylko potęguje efekt, stąd moje pytanie: czy któraś z Was może się wypowiedzieć w sprawie tego kremu? Czy odpowiednio nawilża i jednocześnie matuje? Wiem, że świetnie radzi on sobie z małymi problemami skórnymi i faktycznie widać efekty. Nie jest on tani, więc nie chciałabym "utopić" pieniędzy w kolejnym bezużytecznym kremie. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mój chłopak miał spory problem z trądzikiem, lekarz zalecił mu zmianę diety i oczyszczanie twarzy emulsją micelarną do mycia cetaphil EM, zastosował się do zaleceń i widać różnicę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli wynik jest bliżej pierwszego, to żaden krem nie pomoże. Taka cera kwalifikuje się pod łojotokową a nie tłustą i o ile nie jest to łojotok wywołany, albo nie jest wynikiem jakichś zaburzeń zdrowotnych (np hormonalnych), to nie da się go ograniczyć na dłuższą metę bez skutków ubocznych. Można ustawić pielęgnację tak, żeby tego łojotoku nie nasilać oraz ratować się regularnym usuwaniem sebum bibułkami i pudrowaniem. Kremy dla takich cer raczej szkodzą niż pomagają, bo krem to głównie woda + emolienty czyli w uproszczeniu tłuszcze, a tych taka skóra produkuje w nadmiarze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Być może faktycznie szukam kosmetyku, którego nie ma i pozostają bibułki i puder, chociaż nie jestem zwolenniczką stosowania pudru na kilkugodzinny makijaż.... Edytowane przez Moniii7 Czas edycji: 2018-04-17 o 06:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można powiedzieć, że jak u kogoś nie pomagają kwasy, albo nie może ich stosować, to pozostaje tylko wyciskanie. Wiec ja wyciskam, bo inaczej nie pozbędę się zawartości porów. Sporą różnicę na plus widzę też, kiedy stosuję masaże z olejkami eterycznymi oraz oczyszczanie dwuetapowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja na problemy z trądzikiem polecam kwasy, ale jeśli Twój stan skóry jest tak zły jak opisujesz to powinnaś rozpocząć kurację kwasami u kosmetyczki.
Miałam trądzik, który wszyscy kwalifikowali jako hormonalny, bo pojawił się po odstawieniu tabletek i był umiejscowiony na żuchwie. Żadne preparaty od dermatologów nie dawały rady, a jedynie wysuszały. W końcu trafiłam do kosmetyczki, która zarządziła kurację kwasem salicylowym i azelainowym. Oczywiście uprzedziła, że jeśli to problem hormonów to jedynie zaleczymy zmiany, ale nadal się będą pojawiać. Na początku było bez rewelacji, ale z czasem cera mi się oczyściła a nowe pryszcze przestały się pojawiać. Kuracje skończyłam w styczniu od tamtej pory zmiany pojawiają mi się sporadycznie, po czekoladzie i przed miesiączką, ale to po jednym jakimś pryszczyku i koniec. Efekty podtrzymuję kremem azelac z sesdermy. Używam jeszcze serum z witaminą C z tej samej firmy na rozjaśnianie przebarwień. Zbyt wcześnie skończyłam kurację, żeby i ich się pozbyć, ale na pewno za jakiś czas ją wznowię, jak tylko fundusze mi na to pozwolą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:56.