|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Filologia germańska UJ czy UP?
Cześć wszystkim!
Postanowiłam napisać, bo zastanawiam się nad obraniem drugiego kierunku mianowicie filologii, gdyż chciałabym nauczyć się jakiegoś języka. Teraz myślę nad filologią germańską, z tym, że jestem nastawiona bardziej na skupienie się na języku, a kultura, historia i inne przedmioty tam zawarte mniej mnie interesują. Jeżeli są tu jakieś osoby, które studiują na tych uczelniach (UJ i UP), którą moglibyście polecić? I jeszcze jedna kwestia. Czy jeśli wybieram się na tę filologię powinnam mówić już płynnie po niemiecku, czy są tworzone grupy mniej zaawansowane? Tak na marginesie myślałam jeszcze o języku czeskim, ale nie wiem czy jest on na dobrym poziomie na UJ, poza tym słyszę sprzeczne opinie co do perspektyw pracy... Jednym słowem zrobił mi się mały mętlik w głowie ;/ Jeśli możecie mi coś poradzić z doświadczenia lub ze słyszenia, to bardzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Filologia germańska UJ czy UP?
Uważam, że oba te kierunki to dobry pomysł. Zdziwiłabym się jednak, gdyby na filo germańską UJ przyjmował ludzi bez języka na odpowiednim poziomie, więc jeżeli chodzi o to może lepsza byłaby dla Ciebie ta czeska na UJ, niż ewentualna germańska od podstaw na UP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No właśnie, z tym że mam podstawy, tylko musiałabym je jednak dopracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zapotrzebowanie jest naludzi z każdym językiem, a z niemieckim ogromne wręcz, szczególnie w Krakowie.
Sama wybieram się na UP w tym roku z tym że ja bardziej hobbistycznie, na UP są różne poziom zaawansowania, na UJ nie z tego co mi wiadomo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Jeśli znasz bardziej popularny język, to masz niby więcej ofert pracy do wyboru, ale też większą konkurencję. Z mniej popularnym ofert będzie mniej, ale też nieporównywalnie mniej chętnych (oczywiście w granicach rozsądku i jeśli kraj, w którym zamierzasz mieszkasz ma jakieś kontakt z krajem tego języka; czeski jest u nas jak najbardziej przydatny, z zulu bym się zastanowiła
![]() Co do uczelni to zawsze lepiej wziąć UJ niż UP, raz że prestiż większy, dwa że tamtejsze filologie uchodzą po prostu za lepsze. Ale też mi się nie wydaje, żeby mieli tam germańską bez matury z niemieckiego, choć mogą mieć, o ile dobrze pamiętam, jakieś filologie typu niemiecka z angielską z nauką od podstaw. Niemniej dowiesz się tego prędzej ze strony uczelni niż tutaj. Kultura i historia zawsze na filo będzie, bo taka specyfika kierunku. Jak chcesz mieć mniej kulturówki, a więcej rzeczy językowych, możesz pomyśleć o lingwistyce, ale tam rzeczy językowe oznaczają też językoznawstwo teoretyczne. Więc zawsze coś za coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.