![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wielka kłótnia o święta
Cześć dziewczyny,
Mam problem, z którego nie za bardzo wiem jak wybrnąć. W skrócie: Moi rodzice na święta chcą jechać do babci, mieszka ona 300 km od miejsca mojego zamieszkania. Nigdy nie miałam z babcią żadnego bliższego kontaktu, z racji iż mieszkałam daleko, byłam jej najmniej lubianą wnuczką co nie raz dała mi odczuć. Dziś nasz kontakt ogranicza się do życzeń na urodziny i imieniny. Nie mam z nią żadnej więzi i tyle, prawie obca dla mnie osoba. Próbowałam polepszyć kontakt jednak bez skutku, bo druga strona nie wykazała chęci. Ok, pogodziłam się z tym. ![]() Rodzice chcą zmusić mnie abym pojechała z nimi (wyjazd na 3 dni). Najpierw prośbą, a później groźbą. Zawsze byłam posłuszną córeczką, robiłam wszystko pod nich. Ale serio, nie chcę dłużej robić czegoś wbrew sobie. Święta chcę spędzić w spokoju i odetchnąć od pracy i uczelni. TŻ zaprosił mnie do siebie na wielkanocne śniadanie i tam miałam zamiar się udać. Ale oni kategorycznie nie przyjmują odmowy. Mamy jechac całą rodziną i koniec kropka. Kiedy powiedziałam, że nie chce matka zaczęła płakać i krzyczeć, że jestem egoistką, źle mnie wychowali, że jak chłopaka znalazłam to odwracam się od rodziny i że mam się szykować i w niedziele jedziemy i nie mam nic do gadania, bo rodzina to świętość. Wytrzymałam 30 min wrzasków przez telefon i się rozłączyłam. Ja świąt zresztą nie lubię i mogłabym ich wcale nie obchodzić. Dla mnie ważne nie są. Jak myślicie co mam zrobić? Do nich nic nie dociera. ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielka kłótnia o święta
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Interleukina Druga
|
Ah, szantaż emocjonalny ze strony mamy, próba wywołania wyrzutów sumienia, brak poszanowania dla twojej decyzji. Rodzina to nie świętość, zwłaszcza jeśli tak się zachowuje.
Jeśli nie chcesz jechać to nie jedź. Poinformuj o swojej decyzji, nie dyskutuj. Powiedz, że plany z TŻ miałaś już od dłuższego czasu i już jest wszystko ustalone i nie będziesz ich zmieniać na ostatnią chwilę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprobuj zagadac. A jak nie to twoja decyzja, mozesz na swoeta nie przyjezdzac. Ja bym wziela laptopa i przecierpiala. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wzięłabym laptopa i porobiła coś na uczelnie, niestety nie ma tam internetu. Więc raczej klapa.
![]() ![]() Edytowane przez foreverago Czas edycji: 2018-03-26 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że skoro pracujesz, to utrzymujesz się sama? Jeśli tak, to oznajmiłabym, że nie jadę, bo z babcią więzi nie mam, również z powodu jej niechęci, i została zaproszona na świeta do partnera. I już. Matka niech krzyczy, przeklina i płacze - to tylko jej widzimisię, że macie jechać wszyscy. Dorosła jesteś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zrob sobie hot spota z komorki. Wez ksiazki. A jesli nie chcesz to nie jedz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Skoro w ramach szantażu rodzice nie odetną Cię od kasy, bo utrzymujesz się sama, to problem jest tylko i wyłącznie w sferze psychicznej - w sensie tego, czy dasz się kolejny raz zaszantażować emocjonalnie, czy nie dasz. Dziwnie brzmi np. to, że potrafisz aż pół godziny słuchać wrzasków i pretensji matki przez telefon. Po góra 3 minutach powinnaś to przerwać. Jeżeli Ty nie będziesz chciała zmienić sytuacji i nie podejdziesz do tego w końcu na zasadzie "muszę mieć twardą d... w kontaktach z nimi", to nikt Ci nie pomoże. No może terapia. Nie masz ochoty tam jechać? Nie jedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwalaj tak dalej, a zaraz Ci bedą mowić kiedy dzieci masz rodzić. Nie mieści mi się w głowie zachowanie twoich rodziców. Sent from my iPhone using Tapatalk
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
foreverago jeśli traktujesz siebie i swoje poglądy poważnie, to miej odwagę zgodnie z nimi postępować i pogódź się z konsekwencjami w postaci focha rodziców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie pojechałabym nawet nie ze względu na niewygody, ale na szantaż emocjonalny w wykonaniu rodziców - i wcale bym się z tym powodem nie kryła. Gdybyś miała z rodzicami stosunki takie, że by Cię prosili, mówili jak bardzo im zależy, ale równocześnie pozostawiali wolność wyboru, to wtedy bym pojechała, aby po prostu nie sprawić im przykrości. Ale w sytuacji szantażu to jest dla mnie nie do pomyślenia. Muszą się nauczyć, że to nie działa.
Czasem ten proces odcinania pępowiny jest trudny dla obu stron, ale trzeba go przejść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niestety niektórych rodziców trzeba sobie jako dorosły człowiek wychować, kiedy relacje robią się po prostu toksyczne. Nie musisz tupać nóżką jak nastolatka, ale jeśli chcesz przerwać teatrzyki i emocjonalne szantaże, to potrzebujesz spokojnej, uprzejmej stanowczości, żeby uświadomić rodzicom, że jesteś odrębną istotą mającą prawo do decydowania o swoim czasie. Jest duża szansa, że jeśli będziesz konsekwentna i nie ulegniesz tanim emocjonalnym zagrywkom, to w końcu to zrozumieją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Rób po swojemu. Pomarudzą, porozpaczają, a potem im się znudzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Czym oni ci mogą grozić niby? Nie mieszkasz z nimi, nie utrzymują cię, a do tego zachowują się na tyle parszywie, że nie wiem dlaczego jeszcze w ogóle masz jakieś wątpliwości co zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Jestes dorosla, utrzymujesz sie sama, jestes od nich niezalezna. Nie chcesz- nie jedz. To, ze sa Twoimi rodzicami nie znaczy, ze jestes ich pieskiem na kazde zawalanie. Ja bym nie jechala.
Dodam jeszcze, ze nie wiem po co wysluchujesz tych polgodzinnych szantazy zamiast od razu sie rozlaczyc. Twoi rodzice wydaja sie toksyczni i nie potrafia chyba zrozumiec, ze nie jestes ich wlasnoscia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja akurat mam i miałam z rodzicami zupełnie inne relacje więc trudno mi sobie wyobrazić takie postawienie sprawy. Ja bym sie pewnie ugieła ale asertywność nigdy nie była moją mocna stroną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82472491]Czym oni ci mogą grozić niby? Nie mieszkasz z nimi, nie utrzymują cię, a do tego zachowują się na tyle parszywie, że nie wiem dlaczego jeszcze w ogóle masz jakieś wątpliwości co zrobić.[/QUOTE]
Grożą fochem, ale bardziej chodziło mi o to, że na początku spokojnie prosili, a jak odmówiłam to zaczęli awanturę. Dzięki. Utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że warto się postawić. Jeszcze tylko muszę im to jakoś powiedzieć, łatwo nie będzie. Oni wręcz nie cierpią sprzeciwu i kiedy ktoś ma inne zdanie niż oni. A szczególnie jeśli chodzi o świeta i kościół i rodzinę.
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A nie można pójść na kompromis? Np mogłabyś przyjechać do babci w pierwszy dzień świąt?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Gdyby to było z 30 km od mojego domu i gdyby to była babcia z prawdziwego zdarzenia, która chociaż w małym stopniu traktuje mnie jak wnuczkę to bym mogła iść na taki kompromis, jednak podróż przez pół Polski, żeby czuć się niekomfortowo no nie uśmiecha mi się. Sama podróz mnie zmęczy, bo mam chorobę lokomocyjną.
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Z rodzicami tez nie spędzisz świat? No ale jak macie takie relacje, jak przedstawiasz to lepiej zostań w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.