|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
do dziewczyn ktore pracowaly lub pracuja w restauracji
Dzisiaj bedac w restauracji widzialam kobiete, ktora po sprobowaniu potrawy powiedziala, ze to nie jest to co byc powinno. Kelner poszedl do kuchni z tym daniem i wrocil z tym samym, ze jednak to jest to. Potem ta kobieta powiedziala, ze krewetki sa zimne.. wiec znowu to zabral i przyszedl z tym samym za chwile...i z cieplymi krewetkami. I teraz jest moje pytanie co sie dzieje z potrawami ktore sa odsylane przez klientow? W tej sytuacji, babka dostala ta sama potrawe tylko przygrzali jej krewetki ale co sie dzieje, gdy klient mowi, ze cos mu nie smakuje, ze kelner np sie pomyli, i ze dodane jest cos czego on nie chcial.. albo wymysla inny powod zeby odeslac ta potrawe a dostac inna. Co dzieje sie z ta potrawa? Czy jezeli ona wyglada na nienaruszona to jest odgrzewana i dawana innym goscia? Czy to sie wyrzuca? Co sie z tym robi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: do dziewczyn ktore pracowaly lub pracuja w restauracji
Nie mam pojecia co robia z tym jedzeniem ale wydaje mi sie ze wyrzucaja.
Ps.kelnerka bylam jeden dzien takze nie zorientowalam sie w sprawach kuchni ![]() Ale Vanilla pewnie bedzie wiedziec ![]() Podbijam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja tez mialam kilka razy podobna sytuacje. Ostatnio znajoma znalazla wlosa w jedzonku i przyniesli jej nowe- swieze (bez wloska)
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale czasem np jak komus sie przypominalo, ze nie chce sosu na miesie, to moj kucharz sie wkurzal, bral mieslo i myl pod kranem, a potem podgrzewal w mikrofali i kladl na swiezy talerz ![]() ogolnie to odeslanie jedzenia z wlosem to normalka, ale teraz jak pracuje jako kelnerka to chyba bede sie starala jak najrzadziej odsylac. pamietajcie, ze jak odsylacie to kelner moze miec nieprzyjemnosci w kuchni.. jak jest ewidentny blad to tak, ale jak kelner pomylil sie z czyms malutkim, to moze nie warto, bo moze miec niespolmiernie wiekszy przechlap ![]() no oczywiscie ja teraz mam skrzywione spojrzenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Vanilla tak mi się łezka zakręciła...w zeszłym roku pracowałam w USA jako kelnerka...pozdrowienia dla Ciebie
![]() U nas było tak,że np zupa za zimna-podgrzewaliśmy,stek za słabo upieczony to samo.Ogólnie mało było skarg (głównie od ludzi wyjątkowo upierdliwych,którzy nie mają co robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() w restauracji :kelner zaraz po tym jak został wkurzony prze klienta,zamoczył mu cały swój "interes" ![]() w samolocie: : wypowiadał sie facet stewardess(niewiem czy to się tak pisze ![]() ![]() ![]() to na szczęscie było gdzieś za granicą-uffffff,ale nigdy nie wiadomo co u Nas sie wyprawia ![]() ![]() ![]() pozdrawiam pa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mi sie wydaje, ze takie sytucaje to ekstremalne przypadki. moze w jakichs spelunach to jest mozliwe, w porzadnej restauracji raczej nie. zespoly pracujace sa duze i kazdy kazdemu na rece patrzy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
też widziałam ten odcinek, to była cała seria dotycząca tzw. branży usługowej. no i wypowiadali się 'fachowcy' z gb
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja pracowalam w Londynie w dwoch restauracjach, jedna byla taka, ze mucha nie siada, w drugiej - uwaga uwaga - musielismy sciagac z talerzy klientow niezjedzone oliwki i marynowana, podluzna, zielona papryke. Oliwki i papryczke segregowalo sie od reszty odpadow na talerzu, i wrzucalo sie do specjalnego pojemnika kolo zlewu, nastepnie wszystko mylo i odkladalo do kontenera ze "swiezymi" warzywami. W ten sposob zywot oliwki przypominal legendarnego kurczaka z Tesco (wielu kielntow nie jadalo tego typu dekoracji talerza, wiec statystyczna oliwka mogla przejsc wiele).
Poniewaz nie stosowalam sie do nakazu - dostalam nagane. Nie wytrzymalam w tym miejscu dlugo, pod kazdym innym wzgledem bylo fatalne. Wszystko to dzialo sie lata temu, zanim zaczelam studia, ale dopiero od niedawna jem oliwki (kupione w sklepie i komisyjnie otwarte w domu), do papryki mam staly wstret. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
pracowałam w restauracji (b.dobrej, nagradzanej) w Szkocji- wszystkie resztki ladowały w koszu. ewentualnie chłopak, który stal na zmywaku to zjadał. Ale to juz inna historia...nikt oprócz niego. Posiłki były przygotowywane w czystości, nie było mowy o pluciu, podawaniu tego co wczesniej upadło, albo nie wyszło. Przypaliło się-jeszcze raz gotowano.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Wszystko jednak zalezy od restauracji. Pracowalam w takiej, gdzie jakies resztki ktore byly nienaruszone sprzatalo sie spowrotem, to samo co do napojow i drinkow( szczegolnie tych drozszych)! niewypite zlewano do "odzysku"!!! Teraz pracuje w miejscu wyzszej kalsy, gdzie wszystkie resztki wyzrucamy, nawet jak klient zostawi cos nietkniete, to laduje do kosza, no chyba ze ktorys z pracownikow chce to zjesc ( ja nawet sie kilka razy skusilam, wle wiedzialam ze nietkniete). kazda szklanka i widelec sa sprawdzane pod lupa, czy czyste. Wlasnie wtedy zrozumialam, dlaczego w niektorych knajpach place drozej i przestalo mi to przeszkadzac, wzamian za komfort psychiczny. Ale zgadzam sie z tym wkurzaniem kelnerow.. czasem potrafia byc... bardzoooo zlosliwi, ot taka ludzka natura, nawet jak sie nie przyznaja kolegom z fachu. Wiec od tej pory wole za bardzo nie wybrzydzac, bo nigdy nie wiem co przyniosa mi wzamian
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
jowisia,a powiedz jak to jest z napiwkami we Francji? tzn dostajesz pensje a napiwki sa ekstra czy Twoja placa opiera sie glownie na napiwkach??
Ja powiem szczerze,tutaj nikt nie lubi oblsugiwac stolikow z Europejczykami,bo oni w biznesie restauracyjnym znani sa ze skompstwa.Generalnie w Stanach zasada napiwkowa to 15-20%.Przy czym 15 to jest minimum jesli kelner tylko zaserwowal danie i wszystko bylo zgodnie z zamowieniem.Jesli przy tym byl mily,zagadywal a moze zrobil cos ekstra co umililo kolacje to wtedy zostawia sie 20% i wyzej.Europejczycy potrafia zostawic 2 dolce za 100 dolarowy rachunek,no ale to w duzej mierze wynika z tego ze napiwek jest wliczony w cene.Chetnie dowiem sie jak to jest od strony kelnerki,bo powiem szczerze,ze jeszcze nie spotkalam nikogo kto pracowal w restaurachi w Europie ![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
no widzisz heh
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
A ja moge cos o Niemcach napisac,ha
![]() ![]() W kuchni tez mialam okazje widziec cuda ale to juz oddzielna historia. I nie kazdy kucharz pozwalal sobie na obzydliwe numery. Zaleznie od kultury osobistej. Wiec jak tylko nie mieli nadzoru a zlosliwie chcieli odreagowac to w szoku bylam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Przypomnialo mi sie jeszcze kelnerowanie w kawiarni.Nawet gosc zamawiajacy kawe zostawial zawsze napiwek.
Nie wiem,moze ktos pracowal w Niemczech i ma calkiem inne doswiadczenia?Ja do tej pory z usmiechem na twarzy i sentymentem wracam myslami do tych czasow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Heh, no to z tego wynika, ze tylko fraczki takie skapczki
![]() Ostatnio bylam w banku, wplacam swoj czek za to co zarobilam, kilkaste euro, po przecinku 7 centow. A napisane obok slownie bez tych 7 centow. Pani w banku przerazona : "prosze pani, oni sie pomylili, trzeba im powiedziec, ze nie napisali poprawnie sumy!". Ja jej mowie nie szkodzi, niech bedzie bez tych 7 centow. "Ale ja nie moge tego przyjac, musze pani wplacic na konto bez 7 centow bo slownie jest napisane..". Trudno-mowie- niech bedzie. "Niech pani tu szybko dopisze.. <..i siedem centow..> slownie, ja udam ze nic nie widzialam". Mowie, nie no, nie bedziemy sie bawic juz o takie grosze.. A ona "no jak pani chce, tylko nastepnym razem prosze uwazac, zeby co miesiac pani takich numerow nie wywijali!" ![]() To wlasnie Fraczki.
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Podbijam up
![]() Bo watek mi sie spodobal i chcialabym wiedziec czy jeszcze inne emigrantki maja jakies doswiadczenia...:rolleyes :
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
ja tez podbijam, za miesiac wyjezdzam do Anglii i prawdopodobnie bede pracowac jako kelnerka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja zaczynajac prace w restauracji (w Niemczech), najwiekszy problem mialam z jezykiem, chociaz calkiem niezle go juz znalam. Niestey niektorzy ludzie mowia strasznie niewyraznie, i nieraz bylo mi naprawde ciezko ich zrozumiec. A wiadomo, troche glupio to wyglada, jak kelnerka 3 razy prosi o powtorzenie zamowienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jako studentka przez ponad rok pracowalam jako kelnerka i barmanka w Belgii
![]() Pamietam taka sytuacje... Para siedziala w lokalu 5 godzin, zjedli kolacje, wypili butelke wina... Placa rachunek... Nie mam dwoch centow, zeby im wydac... Pan mowi... Poczekam, az pani rozmieni ![]() Przez rok w Gent wszystkich napiwkow zebralo mi sie moze z 50 euro ![]() Zupelnie inaczej bylo nad morzem w wakacje... Mnostwo turystow z Anglii i napiwki w granicach 200-400 euro w weekend ![]() Ciesze sie strasznie, ze czasy kelnerki juz za mna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Podróżniczka
|
Pracujac w restauracji w Szkocji mialam zawsze napiwki na tacy - nie bylo tego wiecej niz 20 p z co czwartej tacy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.