|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Studia - przesunięcia na listach rezerwowych
Witam. Jestem tegoroczną maturzystką i kandydatką na uczelnię - Uniwersytet Warszawski. Zważając na poprzednie lata i dosyć niski próg złożyłam między innymi na Iberystykę Portugalską, po pierwszej turze niestety spotkał mnie dość niespodziewany zawód - zostałam wpisana na listę rezerwową na pozycję 83 (mam 56 punktów). Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ zwykle próg na ten kierunek wynosił 30-40 punktów i myślałam, że mam to w kieszeni.
Złożyłam również na inne kierunki (wszystkie na UW), ale ich progi są zwykle jeszcze wyższe, a moja pozycja na liście rezerwowej odległa. Stąd moje pytanie, skierowane głównie do studiujących już ten kierunek, bądź orientujących się w tym. Czy mam szansę, żeby się to tyle obsunęło? Czy zawsze tak jest, że ten próg na początku jest tak wysoki, ale później ludzie rezygnują i Ci z listy łatwo się dostają? Bardzo zależy mi na odpowiedzi, martwię się, że ten rok pójdzie mi na zmarnowanie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia - przesunięcia na listach rezerwowych
![]() to najlepsza odpowiedź. Jesteś 83, a ile osób przyjęli? Jeżeli wzięli koło 75/80 to raczej jest szansa, jeżeli mniej to mniej bym liczył. I nie wiem jak to jest na UW, ale nie wszystkie uczelnie robią 2 turę, bo w 1 biorą więcej, bo wiedzą, że część osób zrezygnuje.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ale jesteś 83. na samej liście rezerwowej czy w ogóle? Bo to dość istotna informacja. A ludzie owszem rezygnują, bo wiele osób, które chcą iść na hiszpański, rejestruje się też na wszelki wypadek na portugalski, bo tam progi niższe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Hejka, powracam już po wszystkich przesunięciach - niestety nie udało się, próg musiał podskoczyć w tym roku o minimum 15 pkt na portugalskim. Jestem na 32 miejscu na rezerwowej i już nic nie ruszy, a ja zostałam z niczym :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Współczuję, to rzeczywiście bardzo nietypowe, żeby były aż takie zmiany. Będziesz poprawiać maturę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Tak, mam zamiar pisać jeszcze raz rozszerzenie z angielskiego i rozszerzenie z hiszpańskiego (w tym roku pisałam z hiszpańskiego dwujęzyczność która była mi potrzebna do Titulo de Bachiller - matury hiszpańskiej, którą zdałam).
Mimo to złożyłam jeszcze w drugiej turze na Studia Wschodnie na UW i mam nadzieję, że się dostanę, a po roku zdecyduję czy się przenieść na coś innego po poprawieniu matury. Niestety wyniki rekrutacji dopiero 19 września, więc dużo czekania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.