|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Turystyczne...ZŁOTE MYŚLI !!
Witam,
Bardzo lubię złote myśli, cytaty, powiedzenia, przysłowia...jest tego sporo! Spotkaliście się kiedyś z powiedzonkami związanymi z podróżowaniem i szeroko rozumianą turystyką?? Moja ulubiona złota myśl; "Świat jest jak księga, kto nie podróżuje...czyta jakby tylko jedną stronę" Zapraszam do dyskusji ![]() hmmm...może dodam jeszcze takie potoczne powiedzonko; "Koniec języka za przewodnika"
tkwiąc w depresji!! Edytowane przez Wenila Czas edycji: 2009-09-06 o 19:32 Powód: dodatek:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Turystyczne...ZŁOTE MYŚLI !!
hmmm Podróże kształcą
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
słyszałam też drugą wersję; "Podróże kształcą-wykształconych!"
"Jeśli towarzyszy się przyjacielowi, żadna podróż nie jest nużąca. Lew Tołstoj Życie bez radości jest jak długa podróż bez gospody. Demokryt z Abdery
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
"Człowiek nigdzie naprawdę nie był, póki nie wróci do domu. " Terry Pratchett
"Podróż przecież nie zaczyna się w momencie, kiedy ruszamy w drogę, i nie kończy, kiedy dotarliśmy do mety. W rzeczywistości zaczyna się dużo wcześniej i praktycznie nie kończy się nigdy, bo taśma pamięci kręci się w nas dalej, mimo że fizycznie dawno już nie ruszamy się z miejsca. Wszak istnieje coś takiego jak zarażenie podróżą i jest to rodzaj choroby w gruncie rzeczy nieuleczalnej." Ryszard Kapuściński ,,Nie, nie dla wiedzy podróżujemy. Nie po to też podróżujemy, by na chwilę z codziennych trosk się wyrwać i o kłopotach zapomnieć [...] Nie, nie żądza wiedzy nas gna ani ochota ucieczki, ale ciekawość, a ciekawość jak się zdaje, jest osobnym popędem, do innych niesprowadzalnym.” Leszek Kołakowski
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też coś dorzucę:
"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu." A to złota myśl Einsteina ![]() "Gdy kobiety są w domu, ich uwaga skupia się na meblach, [...] zawsze coś tam przy nich robią. Kiedy podróżuję w towarzystwie kobiety, ja jestem jedynym meblem, jaki ma ona w swoim zasięgu, nie może się zatem powstrzymać od ustawiania mnie przez cały czas i poprawiania czegoś na mnie." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
"Cudze chwalicie swego nie znacie-sami nie wiecie co posiadacie"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.