|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co zrobić w takiej sytuacji?
W środę mam wizytę u ginekologa na która czekałam miesiąc i dwa tygodnie.Wizyta jest niestety wskazana bo mam dziwne uplawy,8dniowy okres,do tego spozniajacy się i ostre bóle brzucha,które gdyby nie Ketonal skończyły by się na pogotowiu.Sprawa wygląda tak że w środę to będzie mój 4 dzień okresu i pytanie brzmi czy jest możliwe wykonanie badań ginekologicznych oraz usg przezpochwowego?Nie chcę przekładać wizyty,bo ten lekarz przyjmuje w moim mieście 4 dni w miesiącu po 4h tylko.A z kolei myślałam żeby skrócić okres(bo mam takie tabletki,nie wiem czy je brać) ale nie wiem jak w naturalny sposób to zrobić?Gdybym przełożyła wizyta to byłaby ona dopiero w lipcu bo czerwiec to ten lekarz nie ma wolnych terminów.Co mam zrobić-chciałabym wyjaśnić te ostre bóle i to co pisałam powyżej?Dziekuje za każdą odpowiedz
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co zrobić w takiej sytuacji?
Cytat:
Idź do lekarza . Lekarz wykona badania bez problemu bez względy na dzień miesiączki i w ogóle jej trwanie. Juz masz jakieś problemy, wiec absolutnie nie bierz na własną rękę żadnych leków teraz. Spokojnie idz do lekarza, krwawienie podczas badań to dla ginekologa żaden problem, raczej normalka, bada w tym czasie mase kobiet.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja miałam bez problemu zrobione usg endowaginalne podczas okresu, co prawda była to już końcówka i raczej niewiele mi juz ciekło. Dla lekarza menstruacja nie powinna stanowić problemu przy badaniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Absolutnie nie odkładaj, nie ma wskazań. Dla lekarza to codzienność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam dziewczyny
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ginekolodzy badają podczas okresu. Serio. ![]() ( a nawet podczas krwotoków z przyczyn różnych, poronień, plamień, a nawet porodów. ![]() Nie panikuj, bądź spokojna i idź na tą wizytę bez zbędnego stresu z powodu miesiączki, bo naprawdę to nie jest nic unikalnego i ten dodatkowy stres nie jest potrzebny. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Ci
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- A ból promieniuje do krzyża także zobaczymy co mi w środę lekarz na to powie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takiej sytuacji pojechałabym od razu na pogotowie ginekologiczne. Sprawdź gdzie jest w Twojej okolicy (na ogół przy oddziałach położniczych) i tam od razu jedź. Zbadają cię za darmo, mają pełne wyposażenie gabinetów i na stanie ginekologów różnych specjalizacji (USG itp.) Przyjmują KAŻDĄ kobietę z nienormalnym krwawieniem. Nie czekałabym do środy z prawdopodobnie krwotokiem. ![]() Zaliczyłam takie cos kilka razy w życiu i naprawdę, nie warto czekać. lekarz bardzo możliwe że i tak odeśle Cie do szpitala w takiej sytuacji.
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Szukałam-nie znalazłam zostaje mi zwykły Sor...A i Cb cava z czego były te krwotoki jeśli mogę zapytać?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie to różnie. Zawsze miałam bardzo obfite okresy. Pierwsze już krwotoki były po tabletkach antykoncepcyjnych, które dostałam na zmniejszenie krwawienia. To była porażka wtedy. Potem 3 razy z powodu nieznanego. Po prostu. Ja wtedy jechałam do szpitala, kładli mnie na3 doby i badali i nigdy nic nie znaleźli. Ostatni raz to zrobiła mi się cysta na jajniku. Pęcherzyk nie pękł, jajeczko nie zeszło, skończyło się nadmiernym i bardzo obfitym i przedłużającym się krwawieniem. Tu przynajmniej był powód i nietrudny do wyleczenia. Duphaston a potem tabletki antykoncepcyjne do zaduszenie jajników czasowo. Tym razem spisały się świetnie i wiem jak wygląda normalny okres a nie Niagara co misiąc. Cierpię na RZS i reumatolog i ginekolog twierdzą ze to ewentualnie może być powodem nadobfitych miesiączek. Wiem jak wyczerpuje takie krwawienie, i serio nie czekałabym do środy.
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Możesz jechać na sor. Tam przebadają cię, zrobią ci USG. Jeśli jest to szpital z oddziałem gin-poł, to ginekologa pewnie wezwą na konsultację. Jeśli zdecydują, to może nawet trafisz na oddział.
Nagłe zagrożenie ciąży to inny przypadek niż kobieta nie w ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83711731]Możesz jechać na sor. Tam przebadają cię, zrobią ci USG. Jeśli jest to szpital z oddziałem gin-poł, to ginekologa pewnie wezwą na konsultację. Jeśli zdecydują, to może nawet trafisz na oddział.
Nagłe zagrożenie ciąży to inny przypadek niż kobieta nie w ciąży.[/QUOTE] Chodziło mi o to, ze gdzieś taki dyżurujące pogotowie położnicze musi być w okolicy. Ja jeździłam z krwawieniami właśnie tam. Nie byłam w ciąży. Oni przyjmują każdą kobietę zglaszającą nietypowe krwawienie i roboczo zakładają ze to jest poronienie. Od razu kierują na badanie ginekologiczne, robią test ciążowy, usg, ogólne badania krwi, kładą na oddział i dopiero robią inne badania. Mnie za każdym razem badał nie tylko położnik, ale i drugi raz ginekolog onkolog. Zdarzyło się ze badało mnie 3 ginekologów różnych specjalizacji jeden po drugim. Wyznaczali też zawsze termin wizyty kontrolnej u nich. Na NFZ to wszystko.
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz są izby przyjęć lub sory w szpitalach. Oddział gin-poł ma prawie każdy szpital, więc do prawie każdego można się zgłosić na izbę lub sor. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83712816]Teraz takich wyspecjalizowanych pogotowi już nie ma.
Teraz są izby przyjęć lub sory w szpitalach. Oddział gin-poł ma prawie każdy szpital, więc do prawie każdego można się zgłosić na izbę lub sor.[/QUOTE] No jak nie ma. Pod linkiem spis ostrych dyżurów położniczych tylko dla Pomorskiego. Na samej górze są SORy ze specjalizacją położniczą. http://www.ostredyzury.pl/pomoc-medy...niczy-nfz.html Tak samo funkcjonują np. SORy okulistyczne jako osobne, wyspecjalizowane jednostki.
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2018-05-21 o 20:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam,razie mi przeszlo po kolejnym ketonalu...Zobaczymy Jak bedie jutro
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wzięłam jescze 2tabletki przeciwkrwotoczne wczoraj i narazie się uspokoilo.Ogólnie ten okres bardzo zle przechodze
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Dziś to mnie w krzyżu strasznie boli....
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Już po wizycie,lekarz był bardzo delikatny i nie miał nic przeciwko ze mam okres.Trochę bolało i szczypalo podczas badan ale szło to przeżyć.Wyszło że to była infekcja grzybicza i ze prawdopodobnie mam polipa i z stad te bóle brzucha.Mam przyjść za 3 miesiące do kontroli żeby zobaczyć czy to rosnie czy znikło.Dostałam tabletki antykoncepcyjne Vibin Mini,tabletki dopochwowe,clotrimazolum oraz żel do higieny intymnej...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.