Jak kontynuować naukę niemieckiego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-29, 23:25   #1
KasiaDaria
Raczkowanie

Jak kontynuować naukę niemieckiego?

Niemieckiego tak na serio uczę się od drugiej klasy technikum - już jakieś 3 lata. W szkole miałam dużo godzin języka + zajęcia indywidualne z nauczycielką. Dodatkowo uczyłam się też sama, W tym czasie przerobiłam fiszki z poziou A2-B1. Przerobiłam dwie książki Bęzy tą czerwoną ,Gramatyka języka niemieckiego oraz repetutorium Starałam się też codziennie słuchać radia i dużo czytać.
Swój poziom oceniłabym na B1.
Teraz skończyłam szkołę i nie mam narazie możliwości chodzić na jakieś zajęcia językowe lub korepetycje.
Dlatego chciałabym prosić was o radę jak kontynuować naukę niemieckiego?
Do rozpoczęcia studiów chciałabym żeby to B1 było takie pewne i ewentualnie chciałabym już zahaczyć o B2
Zastanawiam się, czy zakup książki Aspekte neu poziom B1+ to dobry pomysł?
Oprucz tego chce codziennie słuchać niemieckiego radia i jak najczęściej oglądać seriale po niemiecku na Netfliksie.
Jeśli chodzi o czytanie to czytam gazety Deutsch Aktuel oraz różne ksiązki po niemiecku , ale takie gdzie częonść słówek jest zaznaczona i przetłumaczona.
Mam fiszki z wydawnictwa fiszki.pl i chciałabym przerobić pudełka B1 i B2
Mam też kurs profesor Klaus
Czy mój plan jest dobry? Czy pozwoli mi on usystematyzować i poszerzyć wiedzę?
KasiaDaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-01, 13:32   #2
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Jak kontynuować naukę niemieckiego?

Ja myślę, że dobry kurs jest nieoceniony, ale jeśli kogoś nie stać/ma inne wydatki, to można samemu się pouczyć.

Z kursem i tak musisz w domu poświęcać czas. Po prostu mniej i dobry nauczyciel pomoże Ci to ukierunkować.

Jeśli jesteś zaangażowana, to bez tych wszystkich ciszej i wymysłów z samym dostępem do Internetu możesz się nauczyć, co dopiero z takim zapleczem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-01, 18:07   #3
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dla mnie regularne lekcje z nauczycielem nawet już na tym poziomie nie mają większego sensu - i mówię to jako nauczyciel

Ten jest potrzebny przede wszystkim do ogarnięcia wymowy - fonetyki i fonologii języka (a jak życie pokazuje językowców zdolnych i świadomych wartości nauczenia tego nie ma znowu tak wielu) i, tak jak mówi limonka, do jakiegoś ukierunkowania, wskazania może konkretnych, dobrej jakości materiałów. A potem jego rola ogranicza się do asystowania. Dla mnie ideałem są dwa spotkania w miesiącu - wyjaśnienie trudniejszych kwestii gramatycznych, które okazały się problematyczne, korekta wymowy, sprawdzenie form pisemnych i przede wszystkim speaking.

ćwiczenia gramatyczne, readingi, listeningi i leksykę można na ogół z powodzeniem ćwiczyć samemu.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-03, 14:27   #4
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8391670 1]Dla mnie regularne lekcje z nauczycielem nawet już na tym poziomie nie mają większego sensu - i mówię to jako nauczyciel
[/QUOTE]

Dla mnie mają i mówię to jako osoba, która nauczyła się bardzo wielu języków.

Jeśli nie uczę się z nauczycielem - nie nauczę się języka.

Więc zależy od człowieka.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-06-11, 08:38   #5
Arsila
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Dla mnie mają i mówię to jako osoba, która nauczyła się bardzo wielu języków.

Jeśli nie uczę się z nauczycielem - nie nauczę się języka.

Więc zależy od człowieka.

Dokładnie, zależy od człowieka i własnej motywacji
Arsila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-11, 09:30   #6
Magdamadziax
BAN stały

Wszystko zależy od Ciebie i Twojego podejścia ja polecam też w każdej wolnej chwili sięgać do duolingo - to jest naprawdę świetna apka do nauki języków!
Magdamadziax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-12, 16:06   #7
Zetkaaleksa
Przyczajenie

Masz bardzo dobry plan. Jeśli masz taką możliwość to zapisz się też na prywatne konwersacje. Nic tak nie uczy dobrze jak rozmowy. Ja tak zrobiłam z angielskim i nie żałuję, z gramatyką nigdy nie miałam problemów ale z mówieniem owszem i kilka miesięcy pochodziłam i teraz mówię znacznie lepiej
Stary 2018-06-18, 10:33   #8
KarolinaSw
Raczkowanie

Może wspólna nauka ? Takie wsparcie online , przerabianie tematów itp. P.S. Jakby co to jestem chętna
KarolinaSw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 21:53   #9
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaSw Pokaż wiadomość
Może wspólna nauka ? Takie wsparcie online , przerabianie tematów itp. P.S. Jakby co to jestem chętna
Z niemieckiego? Zdradzisz na jakim poziomie znasz?
Ja próbuję walczyć sama od zera. Jeśli miałaś niemiecki w szkole to pewnie do Ciebie mi daleko, ale jakoś możemy się wspierać i mobilizować. Ja znalazłam sobie serię Pimsleur z niemieckiego. Bo widziałam jak pewien Amerykanin z jej pomocą opanował francuski, więc może ja z jej pomocą coś tam po niemiecku też ogarnę. Z innych rzeczy też korzystam, ale właśnie szukałam czegoś do praktycznej nauki mówienia dla osób kompletne zielonych w temacie jak ja.
Stary 2018-06-19, 13:14   #10
kamimi29
Przyczajenie

Najlepiej to by było po prostu wyjechać z jakimś tam poziomem języka a reszty nauczyć się już tam.
kamimi29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-21, 08:21   #11
KatinS
Przyczajenie

No, dokładnie, najlepiej jest rzucić się na głęboką wodę
KatinS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-23, 14:32   #12
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamimi29 Pokaż wiadomość
Najlepiej to by było po prostu wyjechać z jakimś tam poziomem języka a reszty nauczyć się już tam.
To że tak można najlepiej opanować język obcy to niestety mit.
Tak można tylko doskonalić język od C1 wzwyż i też nie zawsze każdemu to wychodzi bo to zależy ile ma się wolnego czasu.
Stary 2018-06-23, 15:28   #13
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
To że tak można najlepiej opanować język obcy to niestety mit.
Tak można tylko doskonalić język od C1 wzwyż i też nie zawsze każdemu to wychodzi bo to zależy ile ma się wolnego czasu.
Myślę, że B1/2 wystarczy, jeśli człowiek tam pojedzie i rzeczywiście weźmie ze sobą podręcznik i dodatkowo będzie przerabiał materiał.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Stary 2018-06-24, 11:25   #14
zeszytydwa
Przyczajenie

Cześć, ja także chcę doskonalić swój niemiecki. Mój poziom to myślę, że takie słabe B1, jest tutaj może ktoś, kto chciałby się wspólnie pouczyć porozmawiać na skype itp?
zeszytydwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości