Podróżniczo- wolicie odkrywać północne kraje czy raczej preferujecie te słoneczne ,p - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-01-20, 13:39   #1
Arwenka1
Rozeznanie

Podróżniczo- wolicie odkrywać północne kraje czy raczej preferujecie te słoneczne ,p

Ostatnio odczuwam większą potrzebę podróżowania i w związku z tym wśród moich celów na ten rok są nowe kraje jak i miejsca , w których już byłam i zrobiły na mnie wrażenie . Łączy je jedno- chłodniejszy klimat , brak upałów ,specyficzne pejzaże. Laponia , Finlandia , Szwecja , Norwegia , Estonia .Poza totalną Północą chciałabym odkryć bardziej Szkocję i Szwajcarię, Wielka Brytania jest zawsze miejscem ,które mnie zachwyca.
Jeżeli chodzi o kraje południa to jedynie Włochy (kocham ), ewentualnie Grecja . Większość znajomych jest dużo bardziej ciepłolubna zdecydowanie preferuje kraje takie jak Egipt, Tunezja ,Turcja, marzą o modnym ostatnio Zanzibarze. Zastanawiam się czy to w moim otoczeniu tak jest czy faktycznie ludzie bardziej kochają te upalne kraje niż chłodniejszą aurę. Jak jest z Wami? Jaki klimat wolicie ,jakiego rodzaju krajobrazy najchętniej podziwiacie w czasie podróży?
Arwenka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-20, 13:44   #2
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Podróżniczo- wolicie odkrywać północne kraje czy raczej preferujecie te słonec

Ja nie patrzę na podróżę przez pryzmat pogody, tylko atrakcji typu kultura, zabytki, zwyczaje, egzotyczne religie, no i jedzenie

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-21, 10:20   #3
linaya
astro-loszka

Dot.: Podróżniczo- wolicie odkrywać północne kraje czy raczej preferujecie te słonec

Marzy mi się zwiedzenie zimnych, subpolarnych krain - Alaska, Kamczatka, Syberia, północna Norwegia czy Islandia, południowa część Chile, ale nie mogę się zebrać, więc na razie to tylko marzenia. Marzy mi się też odwiedzenie Rosji i USA, ale pod kątem parków krajobrazowych, walorów przyrodniczych.

Południowe, oblegane kierunki typu Egipt, Tunezja czy Turcja wydają mi się mocno oklepane i nie ciągnie mnie.

W najbliższej przyszłości raczej mam w planach dalsze zwiedzanie krajów europejskich, ale pod innym kątem niż sfera klimatyczna kraju.
Stary 2022-01-23, 23:15   #4
skara
Zakorzenienie

Dla mnie strefa klimatyczną nie ma większego znaczenia, choć ogólnie latem wybieram kierunki chłodne, a zimą cieplejsze. Nie lubię molochów turystycznych, nie interesują mnie za bardzo nowe metropolie, typu Dubaj, lubię naturę, krajobrazy, urokliwe małe miasteczka, zamki i zieleń. Średniej klasy szkocki zamek zrobi na mnie większe wrażenie niż średniej klasy zamek na Malcie. Ale to ma też związek z tym, że na codzień mieszkam na południu Europy, więc sucha ziemia i skały są dla mnie mało atrakcyjne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-24, 00:29   #5
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 13:08
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-24, 09:49   #6
bernikula
mOLDerator

Zdecydowanie gorące kraje, zwyczajnie nienawidzę zimna i bardzo mi to przeszkadza. Im gorącej, tym lepiej. I nie piszę tego w kontekście plażowania- ja w bardzo wysokich temperaturach zwiedzam.

Oczywiście odwiedzę kiedyś i północ (z wymienionych przez Ciebie byłam tylko na citybreak w Sztokholmie i Londynie), ale najpierw kupię chyba jakieś ubrania podgrzewane na prąd

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-24, 10:44   #7
Alassska
Raczkowanie

Mnie ciągnie na północ, ale niestety taniej jest jeździć na południe. Na razie dwukrotnie byłam w Finlandii, ale marzy mi się objazdówka wokół Bałtyku: Polska -> Litwa -> Łotwa -> Estonia -> Petersburg -> Finlandia (i tu Laponia) -> Norwagia -> Szwecja -> Dania -> Niemcy -> Polska.

Chciałabym też zwiedzić Islandię Prawdopodobnie jednak oba te marzenia poczekają, aż ustabilizujemy sytuacje z domem i kredytem, dorobimy się dzieci i dorosną one do sensownego na łuzsze wyprawy wieku

A wcześniej będziemy się trzymać tańszych i mniej wymagających opcji.
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-01-25, 10:24   #8
Snowdrop_
Animal Liberation

To ja mam tak, że podobają mi się kraje północne, ale nie chciałabym spędzić urlopu np. w Szwecji czy gdzieś indziej, gdzie jest zimno, mgliście i wietrznie kosztem urlopu w jakimś ciepłym miejscu. Nie muszą być to od razu tropikalne wyspy czy stolice krajów, wystarczy mi mała francuska wioska na południu Europy, gdzieś w Langwedocji, Owernii lub Prowansji, gdzie jest ciepło, piękna przyroda i dobre lokalne jedzenie.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-26, 19:09   #9
_medianoche
theatrical romantic

Mnie ciągnie tam, gdzie mnie nie stać. Yellowstone, Patagonia albo Nowa Zelandia. Chciałabym do Argentyny albo Chile, bo mają kilka stref klimatycznych, do koloru do wyboru. Inne kraje latynoskie mnie nie interesują. I bilety są drogie. A samotnie to bym się nie odważyła lecieć poza Europę.

Norweskie fiordy latem bym chciała zobaczyć Ale drogo tam jest.

Tak realnie to chcę zobaczyć Edynburg, Budapeszt i Warszawę (nie byłam nigdy, jestem z drugiego końca Polski i wyjechałam za granicę za młodu). Planuję Madryt w przyszłym roku.

W Irlandii jeszcze raz chcę pojechać do Killarney. Tam jest jak z pocztówki.
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-28, 05:38   #10
Mimiko
BAN stały

Rzadko wyjeżdżam, ale jeśli już to nigdy do miejsca, w którym jest gorąco. Pogoda jest dla mnie bardzo ważna i nie wyobrażam sobie zwiedzać w upale. Do takich Włoch czy Hiszpanii pojechałabym tylko poza sezonem wakacyjnym.
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-30, 08:20   #11
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Strefa klimatyczna nie ma dla mnie znaczenia. Wybieram miejsca, które w jakiś sposób zafascynują mnie swoim pięknem/ kulturą i chcę osobiście je zobaczyć.

Ostatnio mam parcie na Litwę. Nie tyle Wilno, ile Kowno.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-02-02, 06:56   #12
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

Marzy mi się leniwa przejażdżka koleją transsyberyjską, taka z przystankami na zwiedzanie po drodze, 3 tygodnie w trasie. Kocham Rosję i pociągi
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-02, 07:27   #13
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;89100813]Marzy mi się leniwa przejażdżka koleją transsyberyjską, taka z przystankami na zwiedzanie po drodze, 3 tygodnie w trasie. Kocham Rosję i pociągi [/QUOTE]Ciekawe, kiedy będzie to możliwe.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-02, 09:56   #14
Rena
Zakorzenienie

To zalezy co chce sie robić w czasie takiej podróży i jaki jest jej cel. Ja lubie wodę, pływanie i sporty wodne. Sama plaże i wystawianie sie na mocne slonce mniej. Wiec do takich aktywności nie może być za zimno, ale w te najgorętsze godziny spedze raczej w cieniu. Lubie spotkania towarzyskie, przyslowiowe drinki z palemka i dobra lekturę.

Teraz głównie mam w głowie wycieczki górskie, zdobywanie szczytów. Może być do tego śnieg i zimno. Byle bez opadów deszczów. Z doświadczenia uważam właśnie deszcz za najgorsza możliwa pogodę. Śnieg nawet lubie, jest uroczy i lubie sporty zimowe (łyżwy, narty). Zimno może być, ale nienawidzę jak pada.

Muzea jedne lubie, inne nie. Na pewno nie lubie zwiedzania hurtem wszystkiego, bo wypada, i tak od rana do wieczora az wszystko sie pomyli.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-02, 12:31   #15
Midziak
Rozeznanie

Raczej wole słoneczne kraje - takie, gdzie mogę sobie zarówno poczillowac, jak i pozwiedzać fajne miejsca. Z drugiej strony, lubię tez ośrodki górskie gdzie mogę i pozjeżdżać na stoku i iśc do jaccuzzi czy popijać sobie gorącą czekolade podziwiając widoki.
Midziak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości