|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyprowadzka z domu i wynajem
Stwierdziłam po latach, że jeśli nie wyprowadzę się z domu to zawsze będę niesamodzielna i będę tkwiła w rodzinnej toksynie. Mam wiele obaw dlatego chcę zapytać tutaj. Nie stać mnie na zakup mieszkania więc zastanawiałam się czy jest sens teraz w wieku 26 lat jak jestem po studiach wynajmować mieszkanie i co miesiąc wydawać do 2000 zł. Interesują mnie mieszkania w Warszawie, najlepiej tak max. 20 minut środkiem transportu do Centrum. Widziałam różne ceny. Mnie wystarczy schludna kawalerka. Żebym tylko miała na czym odgrzać jedzenie, wygodnie się wyspać i podłączyć się pod Internet. Ceny widziałam od 1200, z reguły od 1600 kaucja i do 300 zł czynsz. Boję się tylko, że właściciel mnie oszuka tj. wydoi więcej pieniędzy za dodatkowe opłaty, będzie przyłazić do mieszkania albo po prostu będzie z jakiegoś szemranego otoczenia. No i boję się też, że nie starczy mi kasy na życie. Wyzbierałam przez pół roku pracy ok. 12 tysięcy złotych i mam trochę pieniędzy od ojca za czasów studiów. Chciałabym pójść na nowe mieszkanie kiedy będę miała znowu pracę ale stabilną. Tylko, że ja jestem taka nieżyciowa.. Nic nie umiem praktycznie nic zrobić oprócz klusek i jajecznicy. Ustawić prania też nie umiem. Wykłócić się o swoje też nie umiem. Ludzie taką nieporadność wyczuwają.
A jak to było u Was? Jakie doświadczenia, wskazówki, rady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wyprowadzka z domu i wynajem
Jak tylko skończyłam studia wyniosłam się z domu, od razu w wakacje po obronie. Miałam pewną pracę na cały etat od października, w trakcie studiów też pracowałam, więc jakieś niewielkie oszczędności miałam plus część etatu ciągle. Ja wynajęłam najpierw pokój, a po pół roku wraz z TŻ mieszkanie. Myślę, że jak jesteś sama to najrozsądniej byłoby wziąć pokój na początek, a potem poszukać mieszkania. Nie masz jeszcze pracy i skąd wiesz ile będziesz zarabiać i na jakie Cię stać. Ogarnięcia zawsze się można nauczyć - ale w domu serio, serio nic nie robisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wynajmij pokój na początek - najlepiej z pogodnymi dziewczynami, które przy okazji zaznajomią Cię z funkcjonowaniem w wynajętym mieszkaniu (każde rządzi się swoimi prawami, więc tak na pewno będzie i to normalne). To oznacza mniejsze koszty i możliwość szybszego wprawienia się w samodzielność. I na pewno podpisz umowę najmu! Nic na gębę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro masz już 26 lat to jaki jest powód tego, że nie umiesz zrobić prania czy zupy? skoro zdajesz sobie z tego sprawę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
W dobie internetu można wyszukać informacje o wszystkim:
https://tipy.interia.pl/artykul_4574...ic-pranie.html Trzeba tylko chcieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ogarniam prania jak nie ma instrukcji. Tak samo nie dotykam się do odkamieniania ekspresu do kawy bo coś trzeba ustawiać i wlewać żrący płyn. Potem by było na mnie, że zepsułam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie będziesz miała ekspresu w wynajmowanym więc luz. Większość sprzętu domowego ma instrukcje w internetach.
siła spokoju
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Naczelna Nastolatka
|
Pragnę dodać, że zarówno proszek jak i płyn do prania można od razu dać do bębna a płyn do płukania odpuścić.
siła spokoju
![]() |
#13 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Filmików instruktażowych mnóstwo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
To ja siebie od jeszcze dodam, ze prania nie trzeba segregować kolorami. Chyba, ze ma sie biale rzeczy, albo jakieś jaskrawe i bardzo barwiące.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.