Wyprowadzka z domu i wynajem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-29, 13:59   #1
Alia01
Raczkowanie

Wyprowadzka z domu i wynajem

Stwierdziłam po latach, że jeśli nie wyprowadzę się z domu to zawsze będę niesamodzielna i będę tkwiła w rodzinnej toksynie. Mam wiele obaw dlatego chcę zapytać tutaj. Nie stać mnie na zakup mieszkania więc zastanawiałam się czy jest sens teraz w wieku 26 lat jak jestem po studiach wynajmować mieszkanie i co miesiąc wydawać do 2000 zł. Interesują mnie mieszkania w Warszawie, najlepiej tak max. 20 minut środkiem transportu do Centrum. Widziałam różne ceny. Mnie wystarczy schludna kawalerka. Żebym tylko miała na czym odgrzać jedzenie, wygodnie się wyspać i podłączyć się pod Internet. Ceny widziałam od 1200, z reguły od 1600 kaucja i do 300 zł czynsz. Boję się tylko, że właściciel mnie oszuka tj. wydoi więcej pieniędzy za dodatkowe opłaty, będzie przyłazić do mieszkania albo po prostu będzie z jakiegoś szemranego otoczenia. No i boję się też, że nie starczy mi kasy na życie. Wyzbierałam przez pół roku pracy ok. 12 tysięcy złotych i mam trochę pieniędzy od ojca za czasów studiów. Chciałabym pójść na nowe mieszkanie kiedy będę miała znowu pracę ale stabilną. Tylko, że ja jestem taka nieżyciowa.. Nic nie umiem praktycznie nic zrobić oprócz klusek i jajecznicy. Ustawić prania też nie umiem. Wykłócić się o swoje też nie umiem. Ludzie taką nieporadność wyczuwają.
A jak to było u Was? Jakie doświadczenia, wskazówki, rady?
Alia01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-29, 22:37   #2
tiramisu_
Wtajemniczenie

Dot.: Wyprowadzka z domu i wynajem

Jak tylko skończyłam studia wyniosłam się z domu, od razu w wakacje po obronie. Miałam pewną pracę na cały etat od października, w trakcie studiów też pracowałam, więc jakieś niewielkie oszczędności miałam plus część etatu ciągle. Ja wynajęłam najpierw pokój, a po pół roku wraz z TŻ mieszkanie. Myślę, że jak jesteś sama to najrozsądniej byłoby wziąć pokój na początek, a potem poszukać mieszkania. Nie masz jeszcze pracy i skąd wiesz ile będziesz zarabiać i na jakie Cię stać. Ogarnięcia zawsze się można nauczyć - ale w domu serio, serio nic nie robisz
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-03, 16:37   #3
squirrelqa
Zakorzenienie

Wynajmij pokój na początek - najlepiej z pogodnymi dziewczynami, które przy okazji zaznajomią Cię z funkcjonowaniem w wynajętym mieszkaniu (każde rządzi się swoimi prawami, więc tak na pewno będzie i to normalne). To oznacza mniejsze koszty i możliwość szybszego wprawienia się w samodzielność. I na pewno podpisz umowę najmu! Nic na gębę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-05, 15:17   #4
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alia01 Pokaż wiadomość
Stwierdziłam po latach, że jeśli nie wyprowadzę się z domu to zawsze będę niesamodzielna i będę tkwiła w rodzinnej toksynie. Mam wiele obaw dlatego chcę zapytać tutaj. Nie stać mnie na zakup mieszkania więc zastanawiałam się czy jest sens teraz w wieku 26 lat jak jestem po studiach wynajmować mieszkanie i co miesiąc wydawać do 2000 zł. Interesują mnie mieszkania w Warszawie, najlepiej tak max. 20 minut środkiem transportu do Centrum. Widziałam różne ceny. Mnie wystarczy schludna kawalerka. Żebym tylko miała na czym odgrzać jedzenie, wygodnie się wyspać i podłączyć się pod Internet. Ceny widziałam od 1200, z reguły od 1600 kaucja i do 300 zł czynsz. Boję się tylko, że właściciel mnie oszuka tj. wydoi więcej pieniędzy za dodatkowe opłaty, będzie przyłazić do mieszkania albo po prostu będzie z jakiegoś szemranego otoczenia. No i boję się też, że nie starczy mi kasy na życie. Wyzbierałam przez pół roku pracy ok. 12 tysięcy złotych i mam trochę pieniędzy od ojca za czasów studiów. Chciałabym pójść na nowe mieszkanie kiedy będę miała znowu pracę ale stabilną. Tylko, że ja jestem taka nieżyciowa.. Nic nie umiem praktycznie nic zrobić oprócz klusek i jajecznicy. Ustawić prania też nie umiem. Wykłócić się o swoje też nie umiem. Ludzie taką nieporadność wyczuwają.
A jak to było u Was? Jakie doświadczenia, wskazówki, rady?
Wynajmij pokoj zamiast mieszkania. Czemu nie potrafisz zrobic prania? Co jest w tym takiego skomplikowanego?

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-05, 19:15   #5
_Pixie_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Wynajmij pokój na początek - najlepiej z pogodnymi dziewczynami, które przy okazji zaznajomią Cię z funkcjonowaniem w wynajętym mieszkaniu (każde rządzi się swoimi prawami, więc tak na pewno będzie i to normalne). To oznacza mniejsze koszty i możliwość szybszego wprawienia się w samodzielność. I na pewno podpisz umowę najmu! Nic na gębę.

Popieram. Skoro jesteś nieżyciowa to lepsze rozwiązanie, zawsze będziesz miała kogo podpytać, zaoszczędzisz, a w razie gdyby coś było nie tak łatwiej Ci się będzie wyprowadzić.

Skoro masz już 26 lat to jaki jest powód tego, że nie umiesz zrobić prania czy zupy? skoro zdajesz sobie z tego sprawę?
_Pixie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-07, 18:29   #6
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

W dobie internetu można wyszukać informacje o wszystkim:

https://tipy.interia.pl/artykul_4574...ic-pranie.html

Trzeba tylko chcieć.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-09, 16:15   #7
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Wynajmij pokoj zamiast mieszkania. Czemu nie potrafisz zrobic prania? Co jest w tym takiego skomplikowanego?

Może rodzice od niej tego nie wymagali ?
Cytat:
Napisane przez _Pixie_ Pokaż wiadomość
Popieram. Skoro jesteś nieżyciowa to lepsze rozwiązanie, zawsze będziesz miała kogo podpytać, zaoszczędzisz, a w razie gdyby coś było nie tak łatwiej Ci się będzie wyprowadzić.

Skoro masz już 26 lat to jaki jest powód tego, że nie umiesz zrobić prania czy zupy? skoro zdajesz sobie z tego sprawę?
Oj tam, ja miałam 25 lat jak się od rodziców wyniosłam i też pralkę obsługiwać się uczyłam na wynajęciu. Gotowanie podobnie, na etapie kaszy gryczanej gotowanej w woreczku, podpalane piersi z kurczaka i sałatka gotowa ze sklepu
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-10, 08:39   #8
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Może rodzice od niej tego nie wymagali ?

Oj tam, ja miałam 25 lat jak się od rodziców wyniosłam i też pralkę obsługiwać się uczyłam na wynajęciu. Gotowanie podobnie, na etapie kaszy gryczanej gotowanej w woreczku, podpalane piersi z kurczaka i sałatka gotowa ze sklepu
Ale jak chce byc samodzielna to niech idzie do lazienki i wstawi to pranie. To nie jest rocket science.

Stary 2018-06-16, 00:31   #9
Alia01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Ale jak chce byc samodzielna to niech idzie do lazienki i wstawi to pranie. To nie jest rocket science.

Nie ogarniam prania jak nie ma instrukcji. Tak samo nie dotykam się do odkamieniania ekspresu do kawy bo coś trzeba ustawiać i wlewać żrący płyn. Potem by było na mnie, że zepsułam.
Alia01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-16, 05:03   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie będziesz miała ekspresu w wynajmowanym więc luz. Większość sprzętu domowego ma instrukcje w internetach.

siła spokoju
Stary 2018-06-16, 07:29   #11
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ogarniam prania jak nie ma instrukcji. Tak samo nie dotykam się do odkamieniania ekspresu do kawy bo coś trzeba ustawiać i wlewać żrący płyn. Potem by było na mnie, że zepsułam.
Uwaga daje instrukcje na najprostsze pranie. Wlozyc posegregowane ubrania do bębna, wlac plyn do prania/wsypac proszek do komory, zapewne jest oznaczona. Wlac plyn do plukania do komory na plyn do plukania. Zamiast tych czynnosci mozesz uzyc kapsulki, wrzucic ją do bębna i na to wrzucic pranie. Wlaczyc najzwyklejszy program na 30 stopni. Koniec.. Rocket science

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie będziesz miała ekspresu w wynajmowanym więc luz. Większość sprzętu domowego ma instrukcje w internetach.

siła spokoju
zaczynam myslec, ze autorka tak na wszelki wypadek nic nie robi, po co zapytac, lepiej czekac az inni zrobia. Mam taki okaz w pracy, mimo ze pracuje iles lat w tej firmie to nie wyrzuci fusow z ekspresu, bo biedactwo nie potrafi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-16, 07:35   #12
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pragnę dodać, że zarówno proszek jak i płyn do prania można od razu dać do bębna a płyn do płukania odpuścić.

siła spokoju
Stary 2018-06-16, 12:19   #13
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Ogarniasz internet to podpowiadam, że tu jest wszystko
Filmików instruktażowych mnóstwo

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-16, 19:53   #14
nelciak
Zadomowienie

To ja siebie od jeszcze dodam, ze prania nie trzeba segregować kolorami. Chyba, ze ma sie biale rzeczy, albo jakieś jaskrawe i bardzo barwiące.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości