![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 30
|
![]() Mój syn poszed³ do zawodówki! - co robiæ?
Za³o¿y³am taki w±tek na innym forum, ale ze wzglêdu na tamtejszy znacznie mniejszy odzew, zak³adam go równie¿ tutaj - to tak gwoli ¶cis³o¶ci, ¿eby nie by³o pó¼niej oskar¿eñ o to, ¿e kopiujê czyj±¶ tre¶æ.
Wiêc tak: Witam, jestem matk± 16 letniego syna. Od wrze¶nia rozpocz±³ naukê w zawodówce o profilu malarz-tapeciarz. Nie by³oby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ¿e móg³by spokojnie udaæ siê do liceum (¶rednia 5.0 na koniec gimnazjum, testy gimnazjalne - wszystkie napisane na oko³o 90%), nie wspominaj±c ju¿ o technikum (tak, wiem co teraz niektórzy napisz± - technikum jest trudniejsze ni¿ liceum. Ale w moim mie¶cie do technikum przyjmuj± osoby z mniejsz± liczb± punktów ni¿ do LO). Rozmawia³am z nim o wyborze szko³y, pyta³am dlaczego tak wybra³ (nigdy nie przejawia³ zainteresowania pracami fizycznymi, malowaniem te¿ nie, bardziej interesowa³ go j. polski, no a w takiej szkole trudno o rozwój w tym kierunku). Prosi³am, ¿eby jeszcze siê zastanowi³. Tym bardziej, ¿e nie jest to jaka¶ renomowana szko³a zawodowa, która podpisa³a umowê z dobr± firm± i po zdania egzaminu zawodowego ma siê praktycznie zagwarantowan± pracê (bo s± i takie) tylko zwyk³a przechowalnia dla m³odzie¿y, która nie ma chêci do nauki. Pó¼niej jeszcze pomy¶la³am, ¿e mo¿e kto¶ wt³uk³ mu do g³owy, ¿e po studiach nie znajdzie pracy (a ju¿ tym bardziej z jego zainteresowaniami humanistycznymi). Zapyta³am go o to, ale on powiedzia³, ¿e wcale mu o to nie chodzi³o, bardziej poszed³ tam, jak to okre¶li³ "dla beki". Tutaj ju¿ siê trochê zdenerwowa³am bo to szczyt nieodpowiedzialno¶ci. M±¿ powiedzia³, ¿eby daæ spokój (w pewnym momencie chcia³am wparowaæ do sekretariatu tej szko³y zabraæ papiery i zanie¶æ je chocia¿by do technikum). Jest ju¿ grudzieñ koñczy siê pierwszy semestr, no i jest tak jak mo¿na siê by³o spodziewaæ. Syn kompletnie siê nie uczy i bez tego ma niez³e oceny (mówi³, ¿e omawiaj± tam materia³ dla gimnazjalistów), jego koledzy te¿ nie maj± ¿adnych ambicji, paru z nich mieszka na naszym osiedlu i s± to tacy typowi dresiarze. Dodam, ¿e nie jeste¶my ¿adn± inteligenck± rodzin± i nie wymuszali¶my na nim wybrania elitarnego liceum, ale po prostu dobrze wiemy, ¿e bêdzie siê tam marnowa³, mo¿e znajdzie szybko pracê (chocia¿ z tym te¿ nigdy nie wiadomo), mimo to staæ go na wiêcej. Nie wiem co o tym my¶leæ. To jaka¶ kuriozalna forma buntu m³odzieñczego? Proszê napiszcie co robiæ, bo on mówi, ¿e tej szko³y na razie nie zmieni. Wiem, ¿e mo¿e ukoñczyæ pó¼niej jak±¶ szko³ê dla doros³ych, ale to s± lata "w plecy", a on i tak uwa¿a, ¿e matur± to siê mo¿na co najwy¿ej podetrzeæ. Dorad¼cie mi co¶, bo ju¿ sama nie wiem jak dalej z nim postêpowaæ. Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 694
|
Dot.: Mój syn poszed³ do zawodówki! - co robiæ?
Powiem tak, mój m±¿ skoñczy³ zawodówke (mechanik) .. Nie widzê w tym nic z³ego pod warunkiem,ze dany kierunek to jego pasja,hobby.. i wi±¿e z tym wyuczonym zawodem pracê w przysz³o¶ci...
Technikum,dla kogo¶ kto chce dobrze wyuczyæ siê zawodu to nic... Miesi±c praktyk w ci±gu roku szkolnego,gdzie w zawodówce to na pocz±tku 3dni w tygodniu i miesi±c wakacji,a w ostatniej klasie 4dni + mieisac wakacji... Ale je¶li syn robi to dla beki... To trochê nie powa¿ne.. chocia¿,nie pomysleliscie o tym,ze to go interesuje ? A wstydzi siê wam powiedzieæ,ze ma "takie ambicje", nie inne ? Ja bym da³a mu wolna rêkê,jak zobaczy,jak to wygl±da i mu nie bêdzie jednak odpowiadaæ zawsze mo¿e przepisaæ siê do liceum... Jak jest taki inteligentny,to spokojnie da radê nadrobiæ. Bo jak go do czego¶ zmusicie,to tylko zrobi wam bardziej na z³o¶æ... Co do tego,ze jest inteligentny a wybra³ szkole zawodowa... To trochê krzywdz±ce,bo przedmioty zawodowe do ³atwych nie nale¿± i naprawdê trzeba siê do wszystkiego przy³o¿yæ. A zrozumia³am to tak,ze tylko osoby g³upie musz± i¶æ do zawodówki,bo w innych szko³ach sobie nie radza. Mój m±¿ wyszedl na tym bardzo dobrze, ma 21 lat zarabia ponad 4tys, nigdy nie mia³ problemów aby znale¼æ pracê,koledzy po technikum zostali odsy³ani z kwitkiem- ma³o praktyki,duzo rzeczy po prostu nie potrafili. Te¶æ jest z zawodu malarz-tapeciarz i te¿ bardzo przyzwoicie zarabia.. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2016-12-02 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
o swoich ambicjach, to te¿ raczej nie, bo w rozmowie ze mn± chwali³ siê, ¿e na praktykach jest lajtowo jak siê dobrze "zbajeruje" nauczyciela (swoj± drog± slang jego kolegów, przypomina mi cytaty z "Symetrii"). Poza tym my nigdy nie byli¶my rodzicami, przed którymi musia³by ukrywaæ swoje prawdziwe zainteresowania. tak jak wcze¶niej pisa³am, nie jeste¶my ¿adnym elitarnym rodem ![]() Martwiê siê o niego, bo po prostu nie rozumiem dlaczego tak post±pi³ Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On ogólnie wi±¿e z tym jakie¶ plany ? Chce pracowaæ jako malarz/tapeciarz ? No co do nauki, bo z przedmiotów nie zawodowych nie trzeba siê zbyt uczyæ jak kto¶ ³atwo wiedzê poch³ania ![]() Co do jêzyka m³odzie¿y, ja to te¿ jeszcze gnojek jestem ![]() ![]() Dla porównania mój brat ma 11lat,jak czasem co¶ do mnie mówi, chwytam siê za g³owê... Nic nie rozumiem. Haha Ale co do liceum o profilu humanistycznym, potem studia przyk³adowo równie¿ humanistyczne, szczerze mówi±c jestem na bie¿±co.. bardzo,ale to bardzo ciê¿ko z praca. Mam 3 kole¿anki jêzyk polski ich pasj± od zawsze.. skoñczy³y studia, ¿adna nie pracuje W zawodzie niestety. Kierunki ma³o przysz³o¶ciowe... Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
A mo¿e mia³ do¶æ nauki? ¶rednia 5 w gimnazjum wymaga jednak trochê wysi³ku, byæ mo¿e ma serdecznie do¶æ?
Ja co prawda szko³ê dawno koñczy³am, ale koñcz±c podstawówkê by³am wypompowana, bo ci±gnê³am 2 szko³y. Nauka by³a ostatni± rzecz±, o której my¶la³am. Mia³am totalnie do¶æ. Moja mama dowiedzia³a siê o tym dopiero kilka tygodni temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 956
|
Mo¿e dlatego, ¿e osoby które koñczy³y technika i zawodówki w tej chwili zarabiaj± wiêcej ni¿ ich koledzy po liceum i studiach? W Polsce i w Europie ju¿ w tej chwili brakuje fachowców - mechaników, elektryków, budowlañców. Po prostu po tym jest praca i to ³adnie p³atna.
![]() Je¶li ch³opak woli praktyczne umiejêtno¶ci to dlaczego nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Powiedzia³ mi, ¿e nie chce pracowaæ jako malarz-tapeciarz (na samym pocz±tku go o to zapyta³am), tylko, ¿e jego zdaniem to jest po prostu ³atwy kierunek (¶mia³ siê z osób chodz±cych na profil mechanicznych, ¿e tylko haruj±) i chodzi tam "dla beki" (jego ulubiony zwrot). O przysz³o¶ci na razie, jak widaæ nie my¶li. Teraz wiêkszo¶æ czasu spêdza z kolegami z klasy (wziêli go pod skrzyd³o). Nie s± to jacy¶ m³odociani przestêpcy, tylko zwyczajni leserzy, którzy ca³e dnie przesiaduj± na ³awce pod blokiem. Mo¿e on sobie pod koniec gimnazjum wmówi³, ¿e chce byæ taki jak oni? ¯e jak pójdzie do takiej szko³y to siê wkupi w ich ³aski? No je¶li tak my¶la³, to mu siê akurat uda³o, nie wiem. Co do pracy po humanistycznych studiach, wiem, ¿e jest ciê¿ko, ale mo¿e w tym liceum odkry³by jakie¶ inne pasje, mo¿e zwi±zane z innymi przedmiotami, a tutaj w takim gronie zaczyna siê uwsteczniaæ. szajajaba: lubi³ siê uczyæ, potem ju¿ go nawet nie pilnowali¶my z nauk± sam wszystko ogarnia³, anga¿owa³ siê. Nie by³o jakiego¶ parcia na np. ¶wiadectwo z paskiem, w 1 i 2 klasie gimnazjum nawet mu zabrak³o i ¿adnej tragedii nie by³o z tego powodu. haru_haru: ale on nie woli praktycznych umiejêtno¶ci, tylko my¶li jak siê na tych warsztatach wymigaæ, potem jeszcze siê tym cwaniactwem chwali. Samo chodzenie do takiej szko³y nie wystarczy, trzeba te¿ chcieæ siê czego¶ nauczyæ. Po to przecie¿ na koniec zdaje siê egzamin zawodowy. Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 614
|
Rozumiem Ciê autorko i wspó³czujê, ale my¶lê, ¿e czas na dzia³ania by³ zanim syn z³o¿y³ papiery do tej szko³y. Teraz chyba pozostaje czekaæ a¿ zm±drzeje.
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko,teraz to ju¿ za pó¼no na ratowanie sytuacji.. pozostaje czekaæ,az syn zmadrzeje..albo i nie. Ja bym go tylko u¶wiadomi³a w jednym, sam podj±³ te decyzje, to on sobie zniszczy perspektywê na dobr± pracê z takim podej¶ciem. Podkre¶li³a bym,ze nigdy nie chce us³yszeæ jaki¶ pretensji w twoja i mê¿a stronê typu 'trzeba by³o mi zabroniæ i¶æ do zawodówki" "by³em wtedy m³odu,waszym obowi±zkiem by³o mnie nakierowaæ na dobra szkole" "wy powinni¶cie mi to jako¶ wybiæ z g³owy" to tylko jego decyzja i ma jeszcze czas ja zmieniæ. Ale co¶ mi siê wydaje,ze i tak to us³yszycie.. ¿yczê,aby jednak nie ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2016-12-02 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() Nawet je¿eli zm±drzeje to i tak bêdzie mia³ zmarnowany rok czy dwa. Bardziej jednak bojê siê, ¿e mo¿e nie zm±drzeæ. xXBlankaXx: m±dre s³owa, przeka¿ê je w rozmowie z synem. W kwestii pó¼niejszego zatrudnienia - jego koledzy ju¿ teraz narzekaj±, ¿e w tym kraju nie ma i nie bêdzie pracy dla takich jak oni (chcia³oby siê dodaæ: dla takich obiboków). Nie ukrywam, zaskakuj±ce. Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 558
|
Te¿ kiedy¶ posz³am do liceum trochê wbrew sobie, bo znudzi³a mi siê dziedzina, w której by³am w szkole naprawdê dobra. W sumie chyba przyczyn± by³ brak znajomych interesuj±cych siê t± dziedzin± no i stwierdzi³am, ¿e skoro i tak jestem w tym dobra, to mo¿e zacz±æ rozwijaæ te¿ jakie¶ inne umiejêtno¶ci. Tak samo zrobi³am ze studiami, wybra³am jeszcze co¶ innego. Do tej pory ¿a³ujê tego wyboru i mêczê siê ¿eby to naprostowaæ. ¯al mi trochê, ¿e nikt mnie nie nakierowa³, w szko³ach niestety ma³o siê mówi³o o tym jak wygl±daj± realia na rynku pracy, a i internet wtedy jeszcze trochê raczkowa³ pod wzglêdem ró¿nych forów tematycznych. No ale wiadomo pretensje mogê mieæ g³ównie do siebie.
W ka¿dym razie zachowanie Twojego syna rzeczywi¶cie wygl±da mi na bunt, ale niekoniecznie przeciwko Wam, ale na przekór sobie. Mo¿e te¿ brakowa³o mu czyjego¶ zainteresowania i akceptacji w¶ród rówie¶ników, a wiadomo jak to jest w tym wieku. Spróbuj mo¿e porozmawiaæ ze swoim synem, jak on widzi swoj± przysz³o¶æ. Czy ma jaki¶ plan na siebie, jakie¶ hobby. Czy zamierza pracowaæ w tym zawodzie, a mo¿e ma predyspozycje do za³o¿enia firmy tego typu, je¶li jest ogarniêty to to nie by³by jaki¶ g³upi pomys³. Akurat listê fachowców do zwerbowania bêdzie mia³ ![]() Edytowane przez aliani Czas edycji: 2016-12-02 o 21:04 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 016
|
Cytat:
Brzmi rzeczywi¶cie jak jaki¶ dziwny bunt albo chêæ przypodobania siê innym.
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co piszesz to zachowanie syna jest bardzo niedojrza³e, tym bardziej nie wyobra¿am sobie jak mogli¶cie mu daæ woln± rêkê w wyborze szko³y ¶redniej. Nie atakujê Ciê, po prostu siê dziwiê. ¦wiat siê zmieni³. Ja id±c do szko³y ¶redniej pos³ucha³am matki, która nie zgodzi³a siê, bym posz³a do zawodówki szkoliæ sie na fryzjêrkê. I chwa³a jej za to ![]()
![]() |
#16 | ||
BAN sta³y
|
Cytat:
Cytat:
Tak, wiem, to tylko g³upie usprawiedliwianie. Edytowane przez kochamiwychowuje Czas edycji: 2016-12-02 o 21:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#17 | ||
High Quality Since 2007
Wiadomo¶ci: 4 268
|
A co je¶li by¶cie mu zaczêli ograniczaæ dostêp do "dóbr"? Typu: poszed³e¶ ju¿ do nastêpnej szko³y, masz tyle a tyle lat, mo¿esz sobie np. zarobiæ w wakacje pierwsze pieni±dze je¶li chcesz gdzie¶ potem wyjechaæ albo wychodziæ ze znajomymi.
On ma jakie¶ obowi±zki? Ma jakie¶ hobby? Co¶ w ogóle robi poza siedzeniem w domu i na ³awce z kumplami? Mo¿e rodzinnie co¶ zrobicie, np. pomoc komu¶ kto ma ciê¿k± sytuacjê? Trochê mu otworzyæ oczy na to co siê dzieje wokó³ niego mo¿e by siê da³o? ¦wiêta siê zbli¿aj±, mo¿e to dobra okazja co¶ zrobiæ razem?
||
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Blood and fire
Wiadomo¶ci: 378
|
Tak jak kto¶ napisa³ wcze¶niej, b³±d zosta³ pope³niony jeszcze przed wybraniem tej szko³y. Odnoszê wra¿enie, ¿e generalnie niewiele wiesz o synu. Jakich mia³ kolegów, czy siê spotyka³ wcze¶niej z tymi, z którymi siê teraz uczy, dlaczego wybra³ szko³ê, piszesz, ¿e nie pilnowa³a¶ go w nauce. Mo¿e taki wybór by³ form± protestu, je¶li chodzi o zainteresowanie nim, zaanga¿owanie? G³upi, beznadziejny protest, za który przyjdzie mu zap³aciæ, ale protest. Ciekawe, czego jeszcze o nim nie wiesz?
Natura twoja jest z³a Z tym siê pogód¼ Wo³a przez ciebie g³osem który ciê przera¿a S³owami których zdawa³o ci siê - nie mia³e¶ w sobie Wytryska z ciebie inna ni¼li o niej mniemasz jak wrz±ce ¼ród³o o zapachu siarki pod którym omdlewaj± zielone ³±ki pozoru |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wspó³czujê Wam. Teraz chyba ciê¿ko cokolwiek zrobiæ, bo towarzystwo mu siê widocznie spodoba³o. Pozostaje nadzieja, ¿e to taka zabawa z jego strony i te¿ mu siê nied³ugo znudzi. Albo pozna jak±¶ dziewczynê, która nie bêdzie chcia³a sp³ukanego go¶cia bez perspektyw. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 834
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mo¿e szuka pomocy w zrozumieniu syna ? Owszem, my jej w tym nie pomo¿emy... Tutak trzeba rozmawiaæ,rozmawiac i jeszcze raz rozmawiaæ z synem.. Albo jako¶ jak przekonaæ syna do zmiany szko³y ? W sumie jej syn to bardzo interesuj±cy przypadek ![]() ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz nie ma co gdybaæ. Pytasz w temacie w±tku co robiæ. Na Twoim miejscu skoñczy³abym z tym bezstresowym zachowaniem i zaczê³a od niego wymagaæ, bo z tego jak go opisujesz wy³ania siê obraz rozpieszczonego nastolatka, który ustawia sobie rodziców jak chce i robi co tylko chce. A to nie rokuje dobrze na przysz³o¶æ niestety.
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Bez przesady. Wiesz ja nie mam dzieci, ale nie wydaje mi siê ¿eby wychowanie dzieci by³o a¿ tak proste. Nie ma jednego cudownego scenariusza na sukces, nie ka¿de dziecko zachowa Ci siê tak samo. Autorka pewnie my¶la³a, ¿e daj±c dziecku swobodê wyboru robi dobrze. Ile by³o historii odwrotnych, ¿e dziecko siê przymusi³o do realizowania swoich ambicji, a ono i tak siê zbuntowa³o i mia³o za z³e.
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 834
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
pomysl ze twoj syn ma cale zycie na to aby jeszcze sie przekfalifikowac
moj syn zdecydowal ze pojdzie na studia a po roku sie rozmyslil i zostal elektrykiem ja akurat jestem bardzo zadowolona z jego wyboru bo w kraju w ktorym mieszkam jest pelno pracy dla elektrykow i jest to zawod dobrze platny i szanowany niegdy nie mowilam dzieciom jaka szkole maja wybrac nie narzucam zdania w tej kwestii i t samo radze tobie moja siostra zostala fryzjerka a pozniej zdala mature i zrobila studia,dzis pracuje w sklepie i dorabia sobie jako fryzjerka moim zdaniem wszystkie zawody zwiazane z umiejetnosciami manualnymi to cos czego nikt nigdy ci nie odbierze twoj syn jest mlody moze jeszcze zmienic zdanie moze jeszcze skonczyc kompletnie inna szkole a pozniej pracowac w jeszcze innym zawodzie doradzam spokoj i nie wtracanie sie nic ta droga nie osiagniesz najwazniejsze zeby przykladal sie do tej nauki i staral sie byc najepszy w tym co wybral |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 375
|
Pozostaje mieæ nadziejê, ¿e syn zrozumie swój b³±d albo we¼mie siê do nauki i zacznie traktowaæ szko³ê powa¿nie. Je¿eli wybierze tê drug± mo¿liwo¶æ to wcale nie bêdzie to najgorsze wyj¶cie. Dzisiaj dobrze mieæ fach w rêku.
Jedyne co bym zrobi³a to odby³abym powa¿n± rozmowê z synem. Na temat tego, ¿e szko³a siê skoñczy i trzeba bêdzie pój¶æ do pracy i zacz±æ zarabiaæ na swoje utrzymanie. Bo wiecznie nie bêdziecie go utrzymywaæ. I nie da³abym siê zbyæ s³owami: jako¶ to bêdzie. To, ¿e syn poszed³ do zawodówki to nie koniec ¶wiata. Na szczê¶cie mo¿na zrobiæ wieczorowo czy zaocznie (nie pamiêtam) maturê, potem pój¶æ do szko³y policealnej, na studia - oczywi¶cie je¿eli kto¶ poczuje potrzebê uzupe³nienia wykszta³cenia. Mo¿e syn siê opamiêta... |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 401
|
Przede wszystkim dajcie znac ze szkola jest po to zeby prYgotowac do zycia. Rozpisz ile by go kosztowalo miesoeczne utrzymanie:
-wynajecie pokoju -bilet miesieczny -rqchunki -jedzenie -ubrania -reszta -nieprzewidziane wydatki np 300 zl za dentyste, albo leki. Potem powiedz ze ze skonczeniem szkoly on utrzymuje sie sam. Doklada so utrzymania domu i rachunkow. A jak nie to moze sobie wynajac pokoj bo ty leniwca utrzymywac nie bedziesz. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Jakie wyksztalcenie macie jako rodzice? Co rozumiesz przez "inteligencka rodzine" i "elitarna szkole"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 934
|
Moim zdaniem to rodzaj buntu, na z³o¶æ mamie odmro¿ê sobie uszy.
Kole¿anka opowiada³a, ¿e koledzy jej syna, jak jeden m±¿, na bierzmowanie wybrali sobie imiê Janusz, dla beki w³a¶nie.
#30 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 11
|
Zawodówka to dobre rozwi±zanie. Z pewno¶ci± lepsze to ni¿ samo liceum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:11.