Mój syn poszed³ do zawodówki! - co robiæ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2016-12-02, 19:29   #1
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 30
Angry

Mój syn poszed³ do zawodówki! - co robiæ?

Za³o¿y³am taki w±tek na innym forum, ale ze wzglêdu na tamtejszy znacznie mniejszy odzew, zak³adam go równie¿ tutaj - to tak gwoli ¶cis³o¶ci, ¿eby nie by³o pó¼niej oskar¿eñ o to, ¿e kopiujê czyj±¶ tre¶æ.
Wiêc tak:

Witam, jestem matk± 16 letniego syna. Od wrze¶nia rozpocz±³ naukê w zawodówce o profilu malarz-tapeciarz. Nie by³oby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ¿e móg³by spokojnie udaæ siê do liceum (¶rednia 5.0 na koniec gimnazjum, testy gimnazjalne - wszystkie napisane na oko³o 90%), nie wspominaj±c ju¿ o technikum (tak, wiem co teraz niektórzy napisz± - technikum jest trudniejsze ni¿ liceum. Ale w moim mie¶cie do technikum przyjmuj± osoby z mniejsz± liczb± punktów ni¿ do LO).

Rozmawia³am z nim o wyborze szko³y, pyta³am dlaczego tak wybra³ (nigdy nie przejawia³ zainteresowania pracami fizycznymi, malowaniem te¿ nie, bardziej interesowa³ go j. polski, no a w takiej szkole trudno o rozwój w tym kierunku). Prosi³am, ¿eby jeszcze siê zastanowi³. Tym bardziej, ¿e nie jest to jaka¶ renomowana szko³a zawodowa, która podpisa³a umowê z dobr± firm± i po zdania egzaminu zawodowego ma siê praktycznie zagwarantowan± pracê (bo s± i takie) tylko zwyk³a przechowalnia dla m³odzie¿y, która nie ma chêci do nauki.

Pó¼niej jeszcze pomy¶la³am, ¿e mo¿e kto¶ wt³uk³ mu do g³owy, ¿e po studiach nie znajdzie pracy (a ju¿ tym bardziej z jego zainteresowaniami humanistycznymi). Zapyta³am go o to, ale on powiedzia³, ¿e wcale mu o to nie chodzi³o, bardziej poszed³ tam, jak to okre¶li³ "dla beki". Tutaj ju¿ siê trochê zdenerwowa³am bo to szczyt nieodpowiedzialno¶ci. M±¿ powiedzia³, ¿eby daæ spokój (w pewnym momencie chcia³am wparowaæ do sekretariatu tej szko³y zabraæ papiery i zanie¶æ je chocia¿by do technikum). Jest ju¿ grudzieñ koñczy siê pierwszy semestr, no i jest tak jak mo¿na siê by³o spodziewaæ. Syn kompletnie siê nie uczy i bez tego ma niez³e oceny (mówi³, ¿e omawiaj± tam materia³ dla gimnazjalistów), jego koledzy te¿ nie maj± ¿adnych ambicji, paru z nich mieszka na naszym osiedlu i s± to tacy typowi dresiarze. Dodam, ¿e nie jeste¶my ¿adn± inteligenck± rodzin± i nie wymuszali¶my na nim wybrania elitarnego liceum, ale po prostu dobrze wiemy, ¿e bêdzie siê tam marnowa³, mo¿e znajdzie szybko pracê (chocia¿ z tym te¿ nigdy nie wiadomo), mimo to staæ go na wiêcej. Nie wiem co o tym my¶leæ. To jaka¶ kuriozalna forma buntu m³odzieñczego? Proszê napiszcie co robiæ, bo on mówi, ¿e tej szko³y na razie nie zmieni. Wiem, ¿e mo¿e ukoñczyæ pó¼niej jak±¶ szko³ê dla doros³ych, ale to s± lata "w plecy", a on i tak uwa¿a, ¿e matur± to siê mo¿na co najwy¿ej podetrzeæ. Dorad¼cie mi co¶, bo ju¿ sama nie wiem jak dalej z nim postêpowaæ.

Edytowane przez kochamiwychowuje
Czas edycji: 2016-12-02 o 19:44
kochamiwychowuje jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 19:58   #2
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 694
Dot.: Mój syn poszed³ do zawodówki! - co robiæ?

Powiem tak, mój m±¿ skoñczy³ zawodówke (mechanik) .. Nie widzê w tym nic z³ego pod warunkiem,ze dany kierunek to jego pasja,hobby.. i wi±¿e z tym wyuczonym zawodem pracê w przysz³o¶ci...

Technikum,dla kogo¶ kto chce dobrze wyuczyæ siê zawodu to nic... Miesi±c praktyk w ci±gu roku szkolnego,gdzie w zawodówce to na pocz±tku 3dni w tygodniu i miesi±c wakacji,a w ostatniej klasie 4dni + mieisac wakacji...

Ale je¶li syn robi to dla beki... To trochê nie powa¿ne.. chocia¿,nie pomysleliscie o tym,ze to go interesuje ? A wstydzi siê wam powiedzieæ,ze ma "takie ambicje", nie inne ?
Ja bym da³a mu wolna rêkê,jak zobaczy,jak to wygl±da i mu nie bêdzie jednak odpowiadaæ zawsze mo¿e przepisaæ siê do liceum... Jak jest taki inteligentny,to spokojnie da radê nadrobiæ. Bo jak go do czego¶ zmusicie,to tylko zrobi wam bardziej na z³o¶æ...

Co do tego,ze jest inteligentny a wybra³ szkole zawodowa... To trochê krzywdz±ce,bo przedmioty zawodowe do ³atwych nie nale¿± i naprawdê trzeba siê do wszystkiego przy³o¿yæ. A zrozumia³am to tak,ze tylko osoby g³upie musz± i¶æ do zawodówki,bo w innych szko³ach sobie nie radza.

Mój m±¿ wyszedl na tym bardzo dobrze, ma 21 lat zarabia ponad 4tys, nigdy nie mia³ problemów aby znale¼æ pracê,koledzy po technikum zostali odsy³ani z kwitkiem- ma³o praktyki,duzo rzeczy po prostu nie potrafili.
Te¶æ jest z zawodu malarz-tapeciarz i te¿ bardzo przyzwoicie zarabia..

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2016-12-02 o 20:02
xXBlankaXx jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 20:06   #3
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Poka¿ wiadomo¶æ
Powiem tak, mój m±¿ skoñczy³ zawodówke (mechanik) .. Nie widzê w tym nic z³ego pod warunkiem,ze dany kierunek to jego pasja,hobby.. i wi±¿e z tym wyuczonym zawodem pracê w przysz³o¶ci...

Technikum,dla kogo¶ kto chce dobrze wyuczyæ siê zawodu to nic... Miesi±c praktyk w ci±gu roku szkolnego,gdzie w zawodówce to na pocz±tku 3dni w tygodniu i miesi±c wakacji,a w ostatniej klasie 4dni + mieisac wakacji...

Ale je¶li syn robi to dla beki... To trochê nie powa¿ne.. chocia¿,nie pomysleliscie o tym,ze to go interesuje ? A wstydzi siê wam powiedzieæ,ze ma "takie ambicje", nie inne ?
Ja bym da³a mu wolna rêkê,jak zobaczy,jak to wygl±da i mu nie bêdzie jednak odpowiadaæ zawsze mo¿e przepisaæ siê do liceum... Jak jest taki inteligentny,to spokojnie da radê nadrobiæ. Bo jak go do czego¶ zmusicie,to tylko zrobi wam bardziej na z³o¶æ...

Co do tego,ze jest inteligentny a wybra³ szkole zawodowa... To trochê krzywdz±ce,bo przedmioty zawodowe do ³atwych nie nale¿± i naprawdê trzeba siê do wszystkiego przy³o¿yæ.

Nie mia³am zamiaru wprowadzaæ ¿adnych krzywdz±cych stereotypów, po prostu uwa¿am, ¿e ta szko³a nie pozwala mu siê realizowaæ je¿eli chodzi o jêzyk polski, który by³ jego pasj±. Nie by³o to hobby, które mu narzucili¶my, wrêcz przeciwnie sam pisa³ prace na ró¿ne konkursy + jakie¶ rzeczy do tzw. "szuflady". Co do tego, ¿e wstydzi siê powiedzieæ
o swoich ambicjach, to te¿ raczej nie, bo w rozmowie ze mn± chwali³ siê, ¿e na praktykach jest lajtowo jak siê dobrze "zbajeruje" nauczyciela (swoj± drog± slang jego kolegów, przypomina mi cytaty z "Symetrii"). Poza tym my nigdy nie byli¶my rodzicami, przed którymi musia³by ukrywaæ swoje prawdziwe zainteresowania. tak jak wcze¶niej pisa³am, nie jeste¶my ¿adnym elitarnym rodem
Martwiê siê o niego, bo po prostu nie rozumiem dlaczego tak post±pi³

Czas edycji: 2016-12-02 o 20:11
Stary 2016-12-02, 20:16   #4
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kochamiwychowuje Poka¿ wiadomo¶æ
Nie mia³am zamiaru wprowadzaæ ¿adnych krzywdz±cych stereotypów, po prostu uwa¿am, ¿e ta szko³a nie pozwala mu siê realizowaæ je¿eli chodzi o jêzyk polski, który by³ jego pasj±. Nie by³o to hobby, które mu narzucili¶my, wrêcz przeciwnie sam pisa³ prace na ró¿ne konkursy + jakie¶ rzeczy do tzw. "szuflady". Co do tego, ¿e wstydzi siê powiedzieæ
o swoich ambicjach, to te¿ raczej nie, bo w rozmowie ze mn± "chwali³ siê", ¿e na praktykach jest lajtowo jak siê dobrze "zbajeruje" nauczyciela (swoj± drog± slang jego kolegów, przypomina mi cytaty z "Symetrii"). Poza tym my nigdy nie byli¶my rodzicami, przed którymi musia³by ukrywaæ swoje prawdziwe zainteresowania. tak jak wcze¶niej pisa³am, nie jeste¶my ¿adnym elitarnym rodem
Martwiê siê o niego, bo po prostu nie rozumiem dlaczego tak post±pi³
Jezu przepraszam, ¼le zrozumialam... My¶la³am,ze on dopiero do tej zawodówki siê wybiera... Jakies zaæmienie mózgu mam. Hmm... To w takim razie,nie rozumiem syna ca³kowicie.. mo¿e faktycznie nacisk kolegów ?
On ogólnie wi±¿e z tym jakie¶ plany ? Chce pracowaæ jako malarz/tapeciarz ?
No co do nauki, bo z przedmiotów nie zawodowych nie trzeba siê zbyt uczyæ jak kto¶ ³atwo wiedzê poch³ania z tym siê akurat zgodzê,te przedmiotu s± na niskim poziomie. Powtórki z gimnazjum w wiêkszo¶ci. Ale do zawodowych przy³o¿yæ siê trzeba.

Co do jêzyka m³odzie¿y, ja to te¿ jeszcze gnojek jestemmam 22lata, skoñczy³am Liceum, i nie wa¿ne w jakiej szkole siê jest,slang jest by³ i bêdzieminie... Syn jeszcze bardzooo m³ody nie ma co wymagaæ wyszukanego s³ownictwa..
Dla porównania mój brat ma 11lat,jak czasem co¶ do mnie mówi, chwytam siê za g³owê... Nic nie rozumiem. Haha
Ale co do liceum o profilu humanistycznym, potem studia przyk³adowo równie¿ humanistyczne, szczerze mówi±c jestem na bie¿±co.. bardzo,ale to bardzo ciê¿ko z praca. Mam 3 kole¿anki jêzyk polski ich pasj± od zawsze.. skoñczy³y studia, ¿adna nie pracuje W zawodzie niestety. Kierunki ma³o przysz³o¶ciowe...

Stary 2016-12-02, 20:19   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

A mo¿e mia³ do¶æ nauki? ¶rednia 5 w gimnazjum wymaga jednak trochê wysi³ku, byæ mo¿e ma serdecznie do¶æ?
Ja co prawda szko³ê dawno koñczy³am, ale koñcz±c podstawówkê by³am wypompowana, bo ci±gnê³am 2 szko³y. Nauka by³a ostatni± rzecz±, o której my¶la³am. Mia³am totalnie do¶æ. Moja mama dowiedzia³a siê o tym dopiero kilka tygodni temu Jako nastolatka nic nie mówi³am - wiedzia³am, ¿e i tak nie zrozumie, bo skoro ona sama ci±gnê³a 2 szko³y i da³a radê to nie do pomy¶lenia by³o jakie¶ marudzenie. No da³am radê, pewnie. A potem pad³am. Trwa³o to 4 lata, nienawi¶æ do nauki minê³a w momencie pój¶cia na studia.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 20:20   #6
haru_haru
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 956

Mo¿e dlatego, ¿e osoby które koñczy³y technika i zawodówki w tej chwili zarabiaj± wiêcej ni¿ ich koledzy po liceum i studiach? W Polsce i w Europie ju¿ w tej chwili brakuje fachowców - mechaników, elektryków, budowlañców. Po prostu po tym jest praca i to ³adnie p³atna.
Je¶li ch³opak woli praktyczne umiejêtno¶ci to dlaczego nie?
haru_haru jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 20:28   #7
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Cytat:
Jezu przepraszam, ¼le zrozumialam... My¶la³am,ze on dopiero do tej zawodówki siê wybiera... Jakies zaæmienie mózgu mam. Hmm... To w takim razie,nie rozumiem syna ca³kowicie.. mo¿e faktycznie nacisk kolegów ?
On ogólnie wi±¿e z tym jakie¶ plany ? Chce pracowaæ jako malarz/tapeciarz ?
No co do nauki, bo z przedmiotów nie zawodowych nie trzeba siê zbyt uczyæ jak kto¶ ³atwo wiedzê poch³ania z tym siê akurat zgodzê,te przedmiotu s± na niskim poziomie. Powtórki z gimnazjum w wiêkszo¶ci. Ale do zawodowych przy³o¿yæ siê trzeba.

Co do jêzyka m³odzie¿y, ja to te¿ jeszcze gnojek jestemmam 22lata, skoñczy³am Liceum, i nie wa¿ne w jakiej szkole siê jest,slang jest by³ i bêdzieminie... Syn jeszcze bardzooo m³ody nie ma co wymagaæ wyszukanego s³ownictwa..
Dla porównania mój brat ma 11lat,jak czasem co¶ do mnie mówi, chwytam siê za g³owê... Nic nie rozumiem. Haha
Ale co do liceum o profilu humanistycznym, potem studia przyk³adowo równie¿ humanistyczne, szczerze mówi±c jestem na bie¿±co.. bardzo,ale to bardzo ciê¿ko z praca. Mam 3 kole¿anki jêzyk polski ich pasj± od zawsze.. skoñczy³y studia, ¿adna nie pracuje W zawodzie niestety. Kierunki ma³o przysz³o¶ciowe...

Je¿eli chodzi o nacisk kolegów, to on raczej nie zadawa³ siê z nimi zanim tam poszed³. Mieszkali na jednym osiedlu, ale wydaje mi siê, ¿e nie by³ nawet z ¿adnym z nich w klasie, w gimnazjum. Szczerze mówi±c to po lekcjach wiêkszo¶æ czasu spêdza³ w domu.

Powiedzia³ mi, ¿e nie chce pracowaæ jako malarz-tapeciarz (na samym pocz±tku go o to zapyta³am), tylko, ¿e jego zdaniem to jest po prostu ³atwy kierunek (¶mia³ siê z osób chodz±cych na profil mechanicznych, ¿e tylko haruj±) i chodzi tam "dla beki" (jego ulubiony zwrot). O przysz³o¶ci na razie, jak widaæ nie my¶li.

Teraz wiêkszo¶æ czasu spêdza z kolegami z klasy (wziêli go pod skrzyd³o). Nie s± to jacy¶ m³odociani przestêpcy, tylko zwyczajni leserzy, którzy ca³e dnie przesiaduj± na ³awce pod blokiem. Mo¿e on sobie pod koniec gimnazjum wmówi³, ¿e chce byæ taki jak oni? ¯e jak pójdzie do takiej szko³y to siê wkupi w ich ³aski? No je¶li tak my¶la³, to mu siê akurat uda³o, nie wiem.

Co do pracy po humanistycznych studiach, wiem, ¿e jest ciê¿ko, ale mo¿e w tym liceum odkry³by jakie¶ inne pasje, mo¿e zwi±zane z innymi przedmiotami, a tutaj w takim gronie zaczyna siê uwsteczniaæ.

szajajaba: lubi³ siê uczyæ, potem ju¿ go nawet nie pilnowali¶my z nauk± sam wszystko ogarnia³, anga¿owa³ siê. Nie by³o jakiego¶ parcia na np. ¶wiadectwo z paskiem, w 1 i 2 klasie gimnazjum nawet mu zabrak³o i ¿adnej tragedii nie by³o z tego powodu.

haru_haru: ale on nie woli praktycznych umiejêtno¶ci, tylko my¶li jak siê na tych warsztatach wymigaæ, potem jeszcze siê tym cwaniactwem chwali. Samo chodzenie do takiej szko³y nie wystarczy, trzeba te¿ chcieæ siê czego¶ nauczyæ. Po to przecie¿ na koniec zdaje siê egzamin zawodowy.

Czas edycji: 2016-12-02 o 20:33

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2016-12-02, 20:30   #8
kalija
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 614

Rozumiem Ciê autorko i wspó³czujê, ale my¶lê, ¿e czas na dzia³ania by³ zanim syn z³o¿y³ papiery do tej szko³y. Teraz chyba pozostaje czekaæ a¿ zm±drzeje.
Stary 2016-12-02, 20:36   #9
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Je¿eli chodzi o nacisk kolegów, to on raczej nie zadawa³ siê z nimi zanim tam poszed³. Mieszkali na jednym osiedlu, ale wydaje mi siê, ¿e nie by³ nawet z ¿adnym z nich w klasie, w gimnazjum. Szczerze mówi±c to po lekcjach wiêkszo¶æ czasu spêdza³ w domu.

Powiedzia³ mi, ¿e nie chce pracowaæ jako malarz-tapeciarz (na samym pocz±tku go o to zapyta³am), tylko, ¿e jego zdaniem to jest po prostu ³atwy kierunek (¶mia³ siê z osób chodz±cych na profil mechanicznych, ¿e tylko haruj±) i chodzi tam "dla beki" (jego ulubiony zwrot).

Teraz wiêkszo¶æ czasu spêdza z kolegami z klasy (wziêli go pod skrzyd³o). Nie s± to jacy¶ m³odociani przestêpcy, tylko zwyczajni leserzy, którzy ca³e dnie przesiaduj± na ³awce pod blokiem. Mo¿e on sobie pod koniec gimnazjum wmówi³, ¿e chce byæ taki jak oni? ¯e jak pójdzie do takiej szko³y to siê wkupi w ich ³aski? No je¶li tak my¶la³, to mu siê akurat uda³o, nie wiem.

Co do pracy po humanistycznych studiach, wiem, ¿e jest ciê¿ko, ale mo¿e w tym liceum odkry³by jakie¶ inne pasje, mo¿e zwi±zane z innymi przedmiotami, a tutaj w takim gronie zaczyna siê uwsteczniaæ.
No to faktycznie syn zachowuje siê delikatnie mówi±c niepowa¿nie.. traci czas,bo z takim podej¶ciem nawet zbyt dobrze zawodu siê pewnie nie nauczy..
Tylko,teraz to ju¿ za pó¼no na ratowanie sytuacji.. pozostaje czekaæ,az syn zmadrzeje..albo i nie.

Ja bym go tylko u¶wiadomi³a w jednym, sam podj±³ te decyzje, to on sobie zniszczy perspektywê na dobr± pracê z takim podej¶ciem. Podkre¶li³a bym,ze nigdy nie chce us³yszeæ jaki¶ pretensji w twoja i mê¿a stronê typu 'trzeba by³o mi zabroniæ i¶æ do zawodówki" "by³em wtedy m³odu,waszym obowi±zkiem by³o mnie nakierowaæ na dobra szkole" "wy powinni¶cie mi to jako¶ wybiæ z g³owy" to tylko jego decyzja i ma jeszcze czas ja zmieniæ.
Ale co¶ mi siê wydaje,ze i tak to us³yszycie.. ¿yczê,aby jednak nie

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2016-12-02 o 20:39
Stary 2016-12-02, 20:36   #10
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez kalija Poka¿ wiadomo¶æ
Rozumiem Ciê autorko i wspó³czujê, ale my¶lê, ¿e czas na dzia³ania by³ zanim syn z³o¿y³ papiery do tej szko³y. Teraz chyba pozostaje czekaæ a¿ zm±drzeje.
Przecie¿ nie mogli¶my go zmusiæ, ¿eby poszed³ do liceum (choæ jak pisa³am w pierwszym po¶cie, mia³am ochotê dokonaæ ataku na sekretariat )
Nawet je¿eli zm±drzeje to i tak bêdzie mia³ zmarnowany rok czy dwa. Bardziej jednak bojê siê, ¿e mo¿e nie zm±drzeæ.

xXBlankaXx: m±dre s³owa, przeka¿ê je w rozmowie z synem. W kwestii pó¼niejszego zatrudnienia - jego koledzy ju¿ teraz narzekaj±, ¿e w tym kraju nie ma i nie bêdzie pracy dla takich jak oni (chcia³oby siê dodaæ: dla takich obiboków). Nie ukrywam, zaskakuj±ce.

Czas edycji: 2016-12-02 o 20:41
Stary 2016-12-02, 21:01   #11
aliani
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 558

Te¿ kiedy¶ posz³am do liceum trochê wbrew sobie, bo znudzi³a mi siê dziedzina, w której by³am w szkole naprawdê dobra. W sumie chyba przyczyn± by³ brak znajomych interesuj±cych siê t± dziedzin± no i stwierdzi³am, ¿e skoro i tak jestem w tym dobra, to mo¿e zacz±æ rozwijaæ te¿ jakie¶ inne umiejêtno¶ci. Tak samo zrobi³am ze studiami, wybra³am jeszcze co¶ innego. Do tej pory ¿a³ujê tego wyboru i mêczê siê ¿eby to naprostowaæ. ¯al mi trochê, ¿e nikt mnie nie nakierowa³, w szko³ach niestety ma³o siê mówi³o o tym jak wygl±daj± realia na rynku pracy, a i internet wtedy jeszcze trochê raczkowa³ pod wzglêdem ró¿nych forów tematycznych. No ale wiadomo pretensje mogê mieæ g³ównie do siebie.

W ka¿dym razie zachowanie Twojego syna rzeczywi¶cie wygl±da mi na bunt, ale niekoniecznie przeciwko Wam, ale na przekór sobie. Mo¿e te¿ brakowa³o mu czyjego¶ zainteresowania i akceptacji w¶ród rówie¶ników, a wiadomo jak to jest w tym wieku. Spróbuj mo¿e porozmawiaæ ze swoim synem, jak on widzi swoj± przysz³o¶æ. Czy ma jaki¶ plan na siebie, jakie¶ hobby. Czy zamierza pracowaæ w tym zawodzie, a mo¿e ma predyspozycje do za³o¿enia firmy tego typu, je¶li jest ogarniêty to to nie by³by jaki¶ g³upi pomys³. Akurat listê fachowców do zwerbowania bêdzie mia³ Grunt to ¿eby mia³ ¶wiadomo¶æ, ¿e z tych swoich wyborów bêdzie siê musia³ nied³ugo utrzymaæ.

Edytowane przez aliani
Czas edycji: 2016-12-02 o 21:04
aliani jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:02   #12
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Przecie¿ nie mogli¶my go zmusiæ, ¿eby poszed³ do liceum (choæ jak pisa³am w pierwszym po¶cie, mia³am ochotê dokonaæ ataku na sekretariat )
Nawet je¿eli zm±drzeje to i tak bêdzie mia³ zmarnowany rok czy dwa. Bardziej jednak bojê siê, ¿e mo¿e nie zm±drzeæ.

xXBlankaXx: m±dre s³owa, przeka¿ê je w rozmowie z synem. W kwestii pó¼niejszego zatrudnienia - jego koledzy ju¿ teraz narzekaj±, ¿e w tym kraju nie ma i nie bêdzie pracy dla takich jak oni (chcia³oby siê dodaæ: dla takich obiboków). Nie ukrywam, zaskakuj±ce.
W³a¶nie praca jest, ale dla ludzi dobrych w swoim fachu ! M±¿ jako mechanik zarabia ponad 4tys. Fakt, nie koñczy pracy po 8godzinach... Ale co¶ za co¶ w m³odym wieku ¿yjemy na dobrym poziomie trzeba tylko chcieæ, a mi jako ¿onie pozostaje siê przyzwyczaiæ do tego,ze wraca czasem bardzo pó¼no do domu. Co¶ kosztem czego¶.

Stary 2016-12-02, 21:08   #13
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez aliani Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ kiedy¶ posz³am do liceum trochê wbrew sobie, bo znudzi³a mi siê dziedzina, w której by³am w szkole naprawdê dobra. W sumie chyba przyczyn± by³ brak znajomych interesuj±cych siê t± dziedzin± no i stwierdzi³am, ¿e skoro i tak jestem w tym dobra, to mo¿e zacz±æ rozwijaæ te¿ jakie¶ inne umiejêtno¶ci. Tak samo zrobi³am ze studiami, wybra³am jeszcze co¶ innego. Do tej pory ¿a³ujê tego wyboru i mêczê siê ¿eby to naprostowaæ. ¯al mi trochê, ¿e nikt mnie nie nakierowa³, w szko³ach niestety ma³o siê mówi³o o tym jak wygl±daj± realia na rynku pracy, a i internet wtedy jeszcze trochê raczkowa³ pod wzglêdem ró¿nych forów tematycznych. No ale wiadomo pretensje mogê mieæ g³ównie do siebie.

W ka¿dym razie zachowanie Twojego syna rzeczywi¶cie wygl±da mi na bunt, ale niekoniecznie przeciwko Wam, ale na przekór sobie. Mo¿e te¿ brakowa³o mu czyjego¶ zainteresowania i akceptacji w¶ród rówie¶ników, a wiadomo jak to jest w tym wieku. Spróbuj mo¿e porozmawiaæ ze swoim synem, jak on widzi swoj± przysz³o¶æ. Czy ma jaki¶ plan na siebie, jakie¶ hobby. Czy zamierza pracowaæ w tym zawodzie, a mo¿e ma predyspozycje do za³o¿enia firmy tego typu, je¶li jest ogarniêty to to nie by³by jaki¶ g³upi pomys³. Akurat listê fachowców do zwerbowania bêdzie mia³ Grunt to ¿eby mia³ ¶wiadomo¶æ, ¿e z tych swoich wyborów bêdzie siê musia³ nied³ugo utrzymaæ.
O przysz³o¶ci nie my¶li, w zawodzie pracowaæ nie zamierza, mówi, ¿e jak zacznie przymieraæ g³odem to sko³uje sobie co¶ na czarno (za najbardziej powa¿an± osobê w jego grupie, uchodzi ch³opak, a raczej brat tego ch³opaka, który pomimo prawie trzydziestu lat, mieszka z rodzicami, czas spêdza "na blokach", a ojcu wmawia, ¿e poszukuje pracy, tylko nie chc± go przyj±æ). Hobby mia³ (pisa³ opowiadania, recenzowa³ jakie¶ rzeczy), obecnie mówi, ¿e nie ma na to czasu. No tak, nie ma czasu bo ca³y dzieñ spêdza na osiedlu. Nie mówiê, ¿e musi dalej zajmowaæ siê pisaniem, ale niech nie ¶ciemnia mi, ¿e jest a¿ tak zajêty.

Czas edycji: 2016-12-02 o 21:12
Stary 2016-12-02, 21:10   #14
Jace
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 016

Cytat:

Powiedzia³ mi, ¿e nie chce pracowaæ jako malarz-tapeciarz (na samym pocz±tku go o to zapyta³am), tylko, ¿e jego zdaniem to jest po prostu ³atwy kierunek (¶mia³ siê z osób chodz±cych na profil mechanicznych, ¿e tylko haruj±) i chodzi tam "dla beki" (jego ulubiony zwrot). O przysz³o¶ci na razie, jak widaæ nie my¶li.

szajajaba: lubi³ siê uczyæ, potem ju¿ go nawet nie pilnowali¶my z nauk± sam wszystko ogarnia³, anga¿owa³ siê. Nie by³o jakiego¶ parcia na np. ¶wiadectwo z paskiem, w 1 i 2 klasie gimnazjum nawet mu zabrak³o i ¿adnej tragedii nie by³o z tego powodu.

haru_haru: ale on nie woli praktycznych umiejêtno¶ci, tylko my¶li jak siê na tych warsztatach wymigaæ, potem jeszcze siê tym cwaniactwem chwali. Samo chodzenie do takiej szko³y nie wystarczy, trzeba te¿ chcieæ siê czego¶ nauczyæ. Po to przecie¿ na koniec zdaje siê egzamin zawodowy.
Zapytaj, czy nadal bêdzie mia³ z tego tak± bekê jak szko³ê skoñczy i bêdzie trzeba i¶æ do pracy, bo wiecznie utrzymywaæ go nie bêdziecie.

Brzmi rzeczywi¶cie jak jaki¶ dziwny bunt albo chêæ przypodobania siê innym.
Stary 2016-12-02, 21:14   #15
kalija
Zadomowienie

Cytat:
A dlaczego nie?

Z tego co piszesz to zachowanie syna jest bardzo niedojrza³e, tym bardziej nie wyobra¿am sobie jak mogli¶cie mu daæ woln± rêkê w wyborze szko³y ¶redniej. Nie atakujê Ciê, po prostu siê dziwiê.

¦wiat siê zmieni³. Ja id±c do szko³y ¶redniej pos³ucha³am matki, która nie zgodzi³a siê, bym posz³a do zawodówki szkoliæ sie na fryzjêrkê. I chwa³a jej za to
Stary 2016-12-02, 21:15   #16
kochamiwychowuje
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez Jace Poka¿ wiadomo¶æ
Zapytaj, czy nadal bêdzie mia³ z tego tak± bekê jak szko³ê skoñczy i bêdzie trzeba i¶æ do pracy, bo wiecznie utrzymywaæ go nie bêdziecie.

Brzmi rzeczywi¶cie jak jaki¶ dziwny bunt albo chêæ przypodobania siê innym.
On chyba rzeczywi¶cie my¶li, ¿e bêdziemy go utrzymywaæ bez koñca. Jak pisa³am wy¿ej w tej grupie, taka postawa uchodzi za szczyt "kozactwa".

Cytat:
Napisane przez kalija Poka¿ wiadomo¶æ
A dlaczego nie?

Z tego co piszesz to zachowanie syna jest bardzo niedojrza³e, tym bardziej nie wyobra¿am sobie jak mogli¶cie mu daæ woln± rêkê w wyborze szko³y ¶redniej. Nie atakujê Ciê, po prostu siê dziwiê.

¦wiat siê zmieni³. Ja id±c do szko³y ¶redniej pos³ucha³am matki, która nie zgodzi³a siê, bym posz³a do zawodówki szkoliæ sie na fryzjêrkê. I chwa³a jej za to
No jak tak teraz o tym pomy¶lê, to faktycznie mog³am post±piæ bardziej stanowczo. Chocia¿ z drugiej strony nie wiadomo co by by³o gdyby trafi³ do liceum wbrew swojej woli. Mo¿e zacz±³by wagarowaæ?
Tak, wiem, to tylko g³upie usprawiedliwianie.

Czas edycji: 2016-12-02 o 21:22
Stary 2016-12-02, 21:27   #17
ama4
High Quality Since 2007

Wiadomo¶ci: 4 268

A co je¶li by¶cie mu zaczêli ograniczaæ dostêp do "dóbr"? Typu: poszed³e¶ ju¿ do nastêpnej szko³y, masz tyle a tyle lat, mo¿esz sobie np. zarobiæ w wakacje pierwsze pieni±dze je¶li chcesz gdzie¶ potem wyjechaæ albo wychodziæ ze znajomymi.

On ma jakie¶ obowi±zki? Ma jakie¶ hobby? Co¶ w ogóle robi poza siedzeniem w domu i na ³awce z kumplami? Mo¿e rodzinnie co¶ zrobicie, np. pomoc komu¶ kto ma ciê¿k± sytuacjê? Trochê mu otworzyæ oczy na to co siê dzieje wokó³ niego mo¿e by siê da³o? ¦wiêta siê zbli¿aj±, mo¿e to dobra okazja co¶ zrobiæ razem?
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:30   #18
Szybkobiegacz
Blood and fire

Wiadomo¶ci: 378

Tak jak kto¶ napisa³ wcze¶niej, b³±d zosta³ pope³niony jeszcze przed wybraniem tej szko³y. Odnoszê wra¿enie, ¿e generalnie niewiele wiesz o synu. Jakich mia³ kolegów, czy siê spotyka³ wcze¶niej z tymi, z którymi siê teraz uczy, dlaczego wybra³ szko³ê, piszesz, ¿e nie pilnowa³a¶ go w nauce. Mo¿e taki wybór by³ form± protestu, je¶li chodzi o zainteresowanie nim, zaanga¿owanie? G³upi, beznadziejny protest, za który przyjdzie mu zap³aciæ, ale protest. Ciekawe, czego jeszcze o nim nie wiesz?
Wytryska z ciebie inna ni¼li o niej mniemasz
jak wrz±ce ¼ród³o o zapachu siarki
pod którym omdlewaj± zielone ³±ki pozoru

Szybkobiegacz jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:31   #19
aliani
Rozeznanie

Cytat:
O przysz³o¶ci nie my¶li, w zawodzie pracowaæ nie zamierza, mówi, ¿e jak zacznie przymieraæ g³odem to sko³uje sobie co¶ na czarno (za najbardziej powa¿an± osobê w jego grupie, uchodzi ch³opak, a raczej brat tego ch³opaka, który pomimo prawie trzydziestu lat, mieszka z rodzicami, czas spêdza "na blokach", a ojcu wmawia, ¿e poszukuje pracy, tylko nie chc± go przyj±æ). Hobby mia³ (pisa³ opowiadania, recenzowa³ jakie¶ rzeczy), obecnie mówi, ¿e nie ma na to czasu. No tak, nie ma czasu bo ca³y dzieñ spêdza na osiedlu. Nie mówiê, ¿e musi dalej zajmowaæ siê pisaniem, ale niech nie ¶ciemnia mi, ¿e jest a¿ tak zajêty.
Skoro kiedy¶ lubi³ pisaæ a teraz "nie ma czasu" to widocznie z jakiego¶ powodu utraci³ satysfakcjê. Mo¿e trochê banalne pytanie, ale interesowali¶cie siê w ogóle jego opowiadaniami? Czytali¶cie je? Doradzali¶cie co¶, jakie¶ mo¿liwo¶ci rozwoju?

Wspó³czujê Wam. Teraz chyba ciê¿ko cokolwiek zrobiæ, bo towarzystwo mu siê widocznie spodoba³o. Pozostaje nadzieja, ¿e to taka zabawa z jego strony i te¿ mu siê nied³ugo znudzi. Albo pozna jak±¶ dziewczynê, która nie bêdzie chcia³a sp³ukanego go¶cia bez perspektyw.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-02, 21:35   #20
201705240954
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 834

Cytat:
Napisane przez Szybkobiegacz Poka¿ wiadomo¶æ
Tak jak kto¶ napisa³ wcze¶niej, b³±d zosta³ pope³niony jeszcze przed wybraniem tej szko³y. Odnoszê wra¿enie, ¿e generalnie niewiele wiesz o synu. Jakich mia³ kolegów, czy siê spotyka³ wcze¶niej z tymi, z którymi siê teraz uczy, dlaczego wybra³ szko³ê, piszesz, ¿e nie pilnowa³a¶ go w nauce. Mo¿e taki wybór by³ form± protestu, je¶li chodzi o zainteresowanie nim, zaanga¿owanie? G³upi, beznadziejny protest, za który przyjdzie mu zap³aciæ, ale protest. Ciekawe, czego jeszcze o nim nie wiesz?
I na dodatek mamusia w grudniu zak³ada w±tek...Niby wizaz ma pomoc no wlasnie w czym? w przeniesieniu do lepsiejszego liceum czy w nadrobieniu umiejetnosci bycia mam±?
201705240954 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:45   #21
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LilyVanDerWoodsen Poka¿ wiadomo¶æ
I na dodatek mamusia w grudniu zak³ada w±tek...Niby wizaz ma pomoc no wlasnie w czym? w przeniesieniu do lepsiejszego liceum czy w nadrobieniu umiejetnosci bycia mam±?
Dlaczego od razu tak agresywnie i niemi³o ?
Mo¿e szuka pomocy w zrozumieniu syna ? Owszem, my jej w tym nie pomo¿emy... Tutak trzeba rozmawiaæ,rozmawiac i jeszcze raz rozmawiaæ z synem.. Albo jako¶ jak przekonaæ syna do zmiany szko³y ?

W sumie jej syn to bardzo interesuj±cy przypadek ludzie szko³y ¶rednie wybieraj± zazwyczaj bardzo ¶wiadomie i powa¿nie

Stary 2016-12-02, 21:45   #22
kalija
Zadomowienie

Cytat:
No jak tak teraz o tym pomy¶lê, to faktycznie mog³am post±piæ bardziej stanowczo. Chocia¿ z drugiej strony nie wiadomo co by by³o gdyby trafi³ do liceum wbrew swojej woli. Mo¿e zacz±³by wagarowaæ?
Tak, wiem, to tylko g³upie usprawiedliwianie.

Teraz nie ma co gdybaæ.

Pytasz w temacie w±tku co robiæ.
Na Twoim miejscu skoñczy³abym z tym bezstresowym zachowaniem i zaczê³a od niego wymagaæ, bo z tego jak go opisujesz wy³ania siê obraz rozpieszczonego nastolatka, który ustawia sobie rodziców jak chce i robi co tylko chce. A to nie rokuje dobrze na przysz³o¶æ niestety.
Stary 2016-12-02, 21:45   #23
aliani
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LilyVanDerWoodsen Poka¿ wiadomo¶æ
Bez przesady. Wiesz ja nie mam dzieci, ale nie wydaje mi siê ¿eby wychowanie dzieci by³o a¿ tak proste. Nie ma jednego cudownego scenariusza na sukces, nie ka¿de dziecko zachowa Ci siê tak samo. Autorka pewnie my¶la³a, ¿e daj±c dziecku swobodê wyboru robi dobrze. Ile by³o historii odwrotnych, ¿e dziecko siê przymusi³o do realizowania swoich ambicji, a ono i tak siê zbuntowa³o i mia³o za z³e.
Stary 2016-12-02, 22:12   #24
201705240954
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 834

Cytat:
Napisane przez aliani Poka¿ wiadomo¶æ
Bez przesady. Wiesz ja nie mam dzieci, ale nie wydaje mi siê ¿eby wychowanie dzieci by³o a¿ tak proste. Nie ma jednego cudownego scenariusza na sukces, nie ka¿de dziecko zachowa Ci siê tak samo. Autorka pewnie my¶la³a, ¿e daj±c dziecku swobodê wyboru robi dobrze. Ile by³o historii odwrotnych, ¿e dziecko siê przymusi³o do realizowania swoich ambicji, a ono i tak siê zbuntowa³o i mia³o za z³e.
Rozumiem, ze tez rozwiazanie problemu zaczynasz od watku na wizazu? czy tez chcesz o tym rozmawiac ex post i to nie z dzieckiem, ale z innymi osobami. Z dzieckiem trzeba rozmawiac i dac prawo do podjecia wlasnej decyzji. Autorka dala wybor, a potem jest oburzona, ze dzieciak wybral-serio?

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Dlaczego od razu tak agresywnie i niemi³o ?
Mo¿e szuka pomocy w zrozumieniu syna ? Owszem, my jej w tym nie pomo¿emy... Tutak trzeba rozmawiaæ,rozmawiac i jeszcze raz rozmawiaæ z synem.. Albo jako¶ jak przekonaæ syna do zmiany szko³y ?

W sumie jej syn to bardzo interesuj±cy przypadek ludzie szko³y ¶rednie wybieraj± zazwyczaj bardzo ¶wiadomie i powa¿nie

Napisa³am wprost wiec wypraszam sobie posadzenie o agresje. Tia, szuka pomocy bo dala SAMA wybor. Gdyby miala kontakt z dzieckiem to chyba ten watek powinien powstac jakies 12 miesiecy temu...
201705240954 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 22:30   #25
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

pomysl ze twoj syn ma cale zycie na to aby jeszcze sie przekfalifikowac
moj syn zdecydowal ze pojdzie na studia a po roku sie rozmyslil i zostal elektrykiem
ja akurat jestem bardzo zadowolona z jego wyboru bo w kraju w ktorym mieszkam jest pelno pracy dla elektrykow i jest to zawod dobrze platny i szanowany
niegdy nie mowilam dzieciom jaka szkole maja wybrac nie narzucam zdania w tej kwestii i t samo radze tobie
moja siostra zostala fryzjerka a pozniej zdala mature i zrobila studia,dzis pracuje w sklepie i dorabia sobie jako fryzjerka
moim zdaniem wszystkie zawody zwiazane z umiejetnosciami manualnymi to cos czego nikt nigdy ci nie odbierze
twoj syn jest mlody moze jeszcze zmienic zdanie moze jeszcze skonczyc kompletnie inna szkole a pozniej pracowac w jeszcze innym zawodzie
doradzam spokoj i nie wtracanie sie nic ta droga nie osiagniesz najwazniejsze zeby przykladal sie do tej nauki i staral sie byc najepszy w tym co wybral
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-02, 22:35   #26
palomama
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 375

Pozostaje mieæ nadziejê, ¿e syn zrozumie swój b³±d albo we¼mie siê do nauki i zacznie traktowaæ szko³ê powa¿nie. Je¿eli wybierze tê drug± mo¿liwo¶æ to wcale nie bêdzie to najgorsze wyj¶cie. Dzisiaj dobrze mieæ fach w rêku.

Jedyne co bym zrobi³a to odby³abym powa¿n± rozmowê z synem. Na temat tego, ¿e szko³a siê skoñczy i trzeba bêdzie pój¶æ do pracy i zacz±æ zarabiaæ na swoje utrzymanie. Bo wiecznie nie bêdziecie go utrzymywaæ. I nie da³abym siê zbyæ s³owami: jako¶ to bêdzie.

To, ¿e syn poszed³ do zawodówki to nie koniec ¶wiata. Na szczê¶cie mo¿na zrobiæ wieczorowo czy zaocznie (nie pamiêtam) maturê, potem pój¶æ do szko³y policealnej, na studia - oczywi¶cie je¿eli kto¶ poczuje potrzebê uzupe³nienia wykszta³cenia. Mo¿e syn siê opamiêta...
palomama jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-03, 08:22   #27
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Przede wszystkim dajcie znac ze szkola jest po to zeby prYgotowac do zycia. Rozpisz ile by go kosztowalo miesoeczne utrzymanie:
-wynajecie pokoju
-bilet miesieczny
-rqchunki
-jedzenie
-ubrania
-reszta
-nieprzewidziane wydatki np 300 zl za dentyste, albo leki.
Potem powiedz ze ze skonczeniem szkoly on utrzymuje sie sam. Doklada so utrzymania domu i rachunkow. A jak nie to moze sobie wynajac pokoj bo ty leniwca utrzymywac nie bedziesz.

Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-03, 08:59   #28
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

Jakie wyksztalcenie macie jako rodzice? Co rozumiesz przez "inteligencka rodzine" i "elitarna szkole"?
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-03, 09:24   #29
jag_na
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 934

Moim zdaniem to rodzaj buntu, na z³o¶æ mamie odmro¿ê sobie uszy.

Kole¿anka opowiada³a, ¿e koledzy jej syna, jak jeden m±¿, na bierzmowanie wybrali sobie imiê Janusz, dla beki w³a¶nie.
jag_na jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:20   #30
TuBeJoanna
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 11

Zawodówka to dobre rozwi±zanie. Z pewno¶ci± lepsze to ni¿ samo liceum
TuBeJoanna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-06-30 23:32:36

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:11.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.