|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Tęczowa Babka
Na Wielkanoc w sam raz, ale u mnie jest częstym gościem na stole przez cały rok. Moja mama dala mi ten przepis-sama ją robi od wielu lat. Ja jednak wprowadziłam modyfikację-użyłam różnokolorowych kisieli i dzięki temu babka stała się tęczowa. Przed chwilą wyjęłam ją z piekarnika-jest rewelacyjna-puszysta, mięciutka a do tego taka kolorowa! No i ma taki landrynkowy smak. Polecam!
![]() Przepis jest bardzo prosty: -4 kisiele bez cukru różnego koloru (najlepiej: kaktusowy, cytrynowy, morelowy, truskawkowy) -4 jajka -1 szkl cukru -1 kostka margaryny -6 łyżek mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy bialka od żółtek. Bialka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy makę , proszek do pieczenia i rozpuszczoną ostudzoną margaryne. Teraz przygotowujemy 4 tej samej wielkości naczynia np salaterki. Wlewamy do nich taką samą ilość ciasta. Teraz do każdej salaterki wsypujemy po jednym kisielu i rozmiksowujemy. Formę babkową albo keksówkę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej po kolei zawartość każdej salaterki-starając się robić esy-floresy, żeby po przekrojeniu ładnie wyglądała. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50-60 min w temp 180 C. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy. Gdy juz jest zimna polewamy białą polewą czekoladową. ![]() Edytowane przez Olcia_rom Czas edycji: 2007-04-06 o 14:58 Powód: wkradł się błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 1 583
|
Dot.: Tęczowa Babka
ciekawy przepisc, umieram z ciekawosci jak to wyglada
![]()
__________________
Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby./ O.Wilde UWAGA jeżdżę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Tęczowa Babka
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Wiadomości: 49
|
Dot.: Tęczowa Babka
Potwierdzam też jestem smakoszką tej babki jest łatwa w wykonaniu, taniutka no i nie ma obawy że się nie uda i rodzinka będzie musiała jeść zakalca a do tego jest pyszniutka palce lizać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tęczowa Babka
smakowicie wygląda.. muszę ją upiec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: Tęczowa Babka
Tzn moja dokładnie tak nie wygląda bo nie ma w niej maku ani kakao. Postaram się wkleić zdjęcie wkrótce to zobaczycie. Jest naprawdę bajecznie prosta i fajnie wygląda. No i tak jak mówicie ma super smak. Polecam-zawsze się udaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: Tęczowa Babka
Na stronie wielkie żarcie znalazłam ciasto które wygląda podobnie; tu jest link:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1...fb9bd71ef474ef Możecie zobaczyć jak wygląda, ale sam przepis jest inny. Tutaj jest przesliczna, widać że osoba która ją piekła dodawała barwników, bo z kisieli kolor nie jest aż tak intensywny. Ale ogólnie to coś takiego jest. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 1 583
|
Dot.: Tęczowa Babka
no i zaspokoilyscie moja ciekawosc
![]() ![]()
__________________
Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby./ O.Wilde UWAGA jeżdżę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.