Jazda konna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-07, 13:40   #1
amigo01
Przyczajenie

Jazda konna

Cześć!
Jeździł ktoś kiedyś na koniu? Nie mówię profesjonalnie, ale tak amatorsko, dla samego siebie
Ja kiedyś trochę jeździłem w okolicznych stadninach. Później zaczęła się praca, natłok obowiązków i tak jakoś zleciały prawie 3 lata bez wsiadania w siodło. Ostatnio jednak zmierzyłem się w pasie i wyszło mi 102 cm! Postanowiłem wrócić do sportu, najpierw muszę jednak znaleźć pasujące na siebie bryczesy
A jak tam z wami? Są wśród nas jakieś amazonki?
amigo01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-10, 11:38   #2
bordowka
Raczkowanie

Dot.: Jazda konna

Ja zapisałam się na letni kurs-byłam już na 6 jazdach (jedna mi przepadła:/) i bardzo mi się podoba, ale to dość stresujące-nie raz spadłam, bo kon przestraszyłsię czegoś i zaczął galopować, a utalentowanym jeżdzcem jeszcze nie jestem
bordowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-11, 11:37   #3
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowka Pokaż wiadomość
Ja zapisałam się na letni kurs-byłam już na 6 jazdach (jedna mi przepadła:/) i bardzo mi się podoba, ale to dość stresujące-nie raz spadłam, bo kon przestraszyłsię czegoś i zaczął galopować, a utalentowanym jeżdzcem jeszcze nie jestem

Byłaś na razie na tylko 6 jazdach i juz kilka (!!!?) razy spadłaś z powodu spłoszenia się (!!!) konia

Serio Ci radzę, zrezygnuj z jazd w tym miejscu. To co Cię spotyka świadczy dobitnie o tym ze konie na które jesteś sadzana są nieprzygotowane pod pracę z początkującymi jeźdźcami, ludzie dopuszczający do takiej sytuacji kompletnie nieprofesjonalni a mówiąc w prost, zwyczajnie bezmyślni!!!.

Ryzykujesz swoim życiem. Nie żartuję. To bardzo urazowy sport w ogóle a w świetle tego co napisałaś to po prostu proszenie się o kalectwo.

Jeździłam długo, w tym 6 lat pod okiem profesjonalnego trenera WKKW. sama uczyłam podstaw jazdy konnej dzieci oraz początkujących jeźdźców. Nie wypisuję histerycznych teorii, po prostu wiem jak powinna a jak nie powinna wyglądać jazda osoby początkującej.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-12, 17:41   #4
bordowka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Byłaś na razie na tylko 6 jazdach i juz kilka (!!!?) razy spadłaś z powodu spłoszenia się (!!!) konia

Serio Ci radzę, zrezygnuj z jazd w tym miejscu. To co Cię spotyka świadczy dobitnie o tym ze konie na które jesteś sadzana są nieprzygotowane pod pracę z początkującymi jeźdźcami, ludzie dopuszczający do takiej sytuacji kompletnie nieprofesjonalni a mówiąc w prost, zwyczajnie bezmyślni!!!.

Ryzykujesz swoim życiem. Nie żartuję. To bardzo urazowy sport w ogóle a w świetle tego co napisałaś to po prostu proszenie się o kalectwo.

Jeździłam długo, w tym 6 lat pod okiem profesjonalnego trenera WKKW. sama uczyłam podstaw jazdy konnej dzieci oraz początkujących jeźdźców. Nie wypisuję histerycznych teorii, po prostu wiem jak powinna a jak nie powinna wyglądać jazda osoby początkującej.
Luzik, myślę, że jestem w dobrym miejsu, po prostu koń był z dala od innych (w takim jakby pustym terenie, nie w tym, co były inne konie i inni ludzie) i się bał jakiegoś dalekiego traktoa, spoko, spadłam, miałam toczek, nic się nie stało Nie bałby się gdyby nie to. Czuwał nade mna isntruktor, on mnie prowadził, więc spoko
*to było przejezycznie *nieraz spadlam, raz spadłam bo sie koń czegoś przestraszył, spoko

Edytowane przez bordowka
Czas edycji: 2018-05-12 o 17:43
bordowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 21:16   #5
Sisisa
Raczkowanie

Przede wszystkim, nie toczek, a kask! To bardzo ważne. Porządny, dopasowany kask.
Sisisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-18, 12:34   #6
amigo01
Przyczajenie

Ogólnie to sprawa kasków i toczków jest obecnie dosyć skomplikowana, bo w tym albo w zeszłym roku PZJ wycofało możliwość startowania w zawodach w toczkach i cylindrach na rzecz kasków lub kaskotoczków - po prostu są bezpieczniejsze. Osobiście dotknął mnie zakaz dotyczący cylindrów. Chyba dwa lata temu kupiłem partnerce cylinder z Cavallo, taki fajny, wyścielany futrem królika w środku... niestety nie miała okazji pokazać się w nim na zawodach ani razu, a biorąc pod uwagę obecne przepisy, raczej już nigdy w nim nie wystartuje :/
amigo01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-15, 09:09   #7
cordeelia
Przyczajenie

Moja bratanica teraz jezdzi i to uwielbia (ma 6 lat) ale ja tylko raz miałam tę przyjemnosc... uczucie ciekawe, kregoslup pracuje
tyle tylko ze to dosc droga przyjemnosc

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-17, 08:27   #8
Irena77
Raczkowanie

Kocham konie, kocham jeździć konno To są najpiekniejsze zwierzęta na świecie w moim odczuciu! Nic mi nie sprawia takiej przyjemności jak jazda konna
Irena77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 10:09   #9
Astell
Przyczajenie

Nie, niestety jeszcze nie jeździłam, ale chciałabym Kocham konie.
Astell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 15:59   #10
Woolierr
Przyczajenie

Ja też ostatnio myślałam o tym, żeby spróbować. Zawsze powstrzymywał mnie strach, a teraz jestem już starsza i nawet mam trochę możliwości, żeby spróbować, bo moje koleżanki pracują w stajni wiec ze znajomym bym sie tam nie bała
Woolierr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-29, 10:00   #11
yemiola
Raczkowanie

jeździłam w dzieciństwie, później niestety odpuściłam. Mam zamiar wrócić do jazdy konnej, ale póki co male dziecko mi nie pozwala. Niestety się garbię i wiem ze jazda z pewnością by mi pomogła. Ale czy przez jazdę konną można schudnąć?
yemiola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-05, 13:01   #12
Irena77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yemiola Pokaż wiadomość
jeździłam w dzieciństwie, później niestety odpuściłam. Mam zamiar wrócić do jazdy konnej, ale póki co male dziecko mi nie pozwala. Niestety się garbię i wiem ze jazda z pewnością by mi pomogła. Ale czy przez jazdę konną można schudnąć?

Schudnąć raczej nie bardzo ale można sobie wyćwiczyć mięsnie głębokie
Irena77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-05, 16:33   #13
adamz10
Przyczajenie

Też chciałbym po latach do tego wrócić
adamz10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości