|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5
|
Ksylitol i zakalce
Cześć!
Jestem wielką miłośniczką ksylitolu jako zamiennika cukru. Smakuje podobnie i nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi, co zdarza się po stewii bądź sztucznych słodzikach. Nie mogę jedynie poradzić sobie z jednym problemem. Odkąd zaczęłam używać ksylitolu zamiast cukru w wypiekach, notorycznie doświadczam problemu zakalców (co nigdy wcześniej mi się nie zdarzało). Mówię o ciastach ucieranych, na proszku do pieczenia (wiem, że ksylitol do drożdżowych się nie nadaje). Miał już może ktoś z Was ten problem i znalazł jakieś rozwiązanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 166
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Ja słodzików z ksyliotolem nie używam, bo są po prostu niesmaczne. Już wolę zjeść zupełnie bez cukru. To jest wielki minus słodzików, ze do wypieków nie nadają się wcale albo nie są zalecane. Czasem warto zjeść mniej ciasta z dodatkiem cukru niż więcej bez niego. może spróbuj z innymi rodzajami ciast? Np. z biszkoptem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
exnext ksylitol nie jest słodzikiem, tylko cukrem brzozowym. "Surowego" też nie jestem wstanie przełknąć, ale w wypiekach nie widzę różnicy w smaku między tymi z ksylitolem, a tymi z cukrem.
Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jak ksylitol miałby powodować zakalce. U mnie się sprawdza w wypiekach bardzo dobrze. A używasz zawsze ksylitolu jednej firmy czy różnych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Exnext, ksylitol smakuje podobnie do cukru i nie zmienia smaku w trakcie pieczenia. Nie to co np. stewia, która smakuje podobnie jak sztuczne słodziki, a w trakcie pieczenia gorzknieje. Nie wszyscy mogą jeść nawet małe ilości ciast słodzonych cukrem. Cukrzyca, stany przedcukrzycowe, hipercholesterolemia niestety wymagają wykluczenia słodyczy (no, może z wyjątkiem odrobiny przy specjalnej okazji typu święta). Jak się ma w rodzinie cukrzyka, to się kombinuje. Bo każdy zasługuje na odrobinę przyjemności.
![]() adrijah, dobrze wiedzieć, że nie wszystkim się to zdarza. Może coś jest na rzeczy z tym, że to zależy od producenta. Faktycznie, kupuję ksylitol jednej firmy. Zakalce robią się zawsze, jeżeli posłodzę wyłącznie ksylitolem (dotyczy to również biszkoptu). Wyjątkiem są serniki. Jeżeli wymieszam ksylitol pół na pół z cukrem, problem znika. Poeksperymentuję w takim razie z ksylitolem innej firmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 2
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Cytat:
Ja miałam ten sam kłopot z ciastami, kiedy dodawałam ksylitol. Ale ostatnio znalazłam taki ze sklepu ekologicznego xxx i wyszedł mi bardzo smaczny ucierany placek z gruszkami, także może faktycznie lepiej popróbować różnych marek Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-10-27 o 14:24 Powód: link |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 7 007
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Mnie za każdym razem wychodził zakalec z ksylitolem więc zrezygnowałam z pieczenia. Mistrzynią kuchni nie jestem ale z cukrem zdarzyło mi się coś niezakalcowatego upiec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Ja piekę z ksylitolem wszystkie ciasta (również drożdżowe) i nic się nie dzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 10 783
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
ja używam do ciast i ksylitolu i erytrytolu (erytrolu) i również nic mi się nie dzieje
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 343
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Ja używam do wszystkiego ksylitolu z lekką domieszką stewii i wszystko się udaje.
__________________
Nie istnieje nic poza tym, co czujesz -7kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 7 007
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
To z pewnością wina piekarnika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 8
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Z ksylitolem nie piekłam nigdy. Ale za to pieke ciasta ze stewia i nie gorzknieją! Może to wina firmy i nośnika stewi? ja mam firmy natusweet, kupowałam na stewiarnia.pl i ta stewia może być stosowana do 220 stopini.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5
|
Dot.: Ksylitol i zakalce
Nie chcę robić antyreklamy, zwłaszcza że jeszcze nie wiadomo czy to wina firmy. Może robię coś nie tak, co nie miało wpływu na ciasta z cukrem, ale przy ksylitolu powoduje zakalce? Jeszcze poeksperymentuję i dam znać co i jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.