Ksylitol i zakalce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-10-25, 12:14   #1
WszystkoZle
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5

Ksylitol i zakalce


Cześć!

Jestem wielką miłośniczką ksylitolu jako zamiennika cukru. Smakuje podobnie i nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi, co zdarza się po stewii bądź sztucznych słodzikach.

Nie mogę jedynie poradzić sobie z jednym problemem. Odkąd zaczęłam używać ksylitolu zamiast cukru w wypiekach, notorycznie doświadczam problemu zakalców (co nigdy wcześniej mi się nie zdarzało). Mówię o ciastach ucieranych, na proszku do pieczenia (wiem, że ksylitol do drożdżowych się nie nadaje). Miał już może ktoś z Was ten problem i znalazł jakieś rozwiązanie?
WszystkoZle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 16:23   #2
exnext
Raczkowanie
 
Avatar exnext
 
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 166
Dot.: Ksylitol i zakalce

Ja słodzików z ksyliotolem nie używam, bo są po prostu niesmaczne. Już wolę zjeść zupełnie bez cukru. To jest wielki minus słodzików, ze do wypieków nie nadają się wcale albo nie są zalecane. Czasem warto zjeść mniej ciasta z dodatkiem cukru niż więcej bez niego. może spróbuj z innymi rodzajami ciast? Np. z biszkoptem.
__________________
A jeżeli właśnie zgłodniałyście...
http://szczyptaslodyczy.bloog.pl
Wybieram grupę Black!
exnext jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 01:59   #3
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Ksylitol i zakalce

exnext ksylitol nie jest słodzikiem, tylko cukrem brzozowym. "Surowego" też nie jestem wstanie przełknąć, ale w wypiekach nie widzę różnicy w smaku między tymi z ksylitolem, a tymi z cukrem.

Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jak ksylitol miałby powodować zakalce. U mnie się sprawdza w wypiekach bardzo dobrze. A używasz zawsze ksylitolu jednej firmy czy różnych?
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 10:14   #4
WszystkoZle
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5
Dot.: Ksylitol i zakalce

Exnext, ksylitol smakuje podobnie do cukru i nie zmienia smaku w trakcie pieczenia. Nie to co np. stewia, która smakuje podobnie jak sztuczne słodziki, a w trakcie pieczenia gorzknieje. Nie wszyscy mogą jeść nawet małe ilości ciast słodzonych cukrem. Cukrzyca, stany przedcukrzycowe, hipercholesterolemia niestety wymagają wykluczenia słodyczy (no, może z wyjątkiem odrobiny przy specjalnej okazji typu święta). Jak się ma w rodzinie cukrzyka, to się kombinuje. Bo każdy zasługuje na odrobinę przyjemności.

adrijah, dobrze wiedzieć, że nie wszystkim się to zdarza. Może coś jest na rzeczy z tym, że to zależy od producenta. Faktycznie, kupuję ksylitol jednej firmy. Zakalce robią się zawsze, jeżeli posłodzę wyłącznie ksylitolem (dotyczy to również biszkoptu). Wyjątkiem są serniki. Jeżeli wymieszam ksylitol pół na pół z cukrem, problem znika. Poeksperymentuję w takim razie z ksylitolem innej firmy.
WszystkoZle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 10:30   #5
simonaa23
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 2
Dot.: Ksylitol i zakalce

Cytat:
Napisane przez WszystkoZle Pokaż wiadomość
Cześć!

Jestem wielką miłośniczką ksylitolu jako zamiennika cukru. Smakuje podobnie i nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi, co zdarza się po stewii bądź sztucznych słodzikach.

Nie mogę jedynie poradzić sobie z jednym problemem. Odkąd zaczęłam używać ksylitolu zamiast cukru w wypiekach, notorycznie doświadczam problemu zakalców (co nigdy wcześniej mi się nie zdarzało). Mówię o ciastach ucieranych, na proszku do pieczenia (wiem, że ksylitol do drożdżowych się nie nadaje). Miał już może ktoś z Was ten problem i znalazł jakieś rozwiązanie?

Ja miałam ten sam kłopot z ciastami, kiedy dodawałam ksylitol. Ale ostatnio znalazłam taki ze sklepu ekologicznego xxx i wyszedł mi bardzo smaczny ucierany placek z gruszkami, także może faktycznie lepiej popróbować różnych marek

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-10-27 o 14:24 Powód: link
simonaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 12:11   #6
effcia82
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 7 007
Dot.: Ksylitol i zakalce

Mnie za każdym razem wychodził zakalec z ksylitolem więc zrezygnowałam z pieczenia. Mistrzynią kuchni nie jestem ale z cukrem zdarzyło mi się coś niezakalcowatego upiec
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 16:07   #7
Dotka90
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
Dot.: Ksylitol i zakalce

Ja piekę z ksylitolem wszystkie ciasta (również drożdżowe) i nic się nie dzieje.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-29, 14:07   #8
Mirianka
Zakorzenienie
 
Avatar Mirianka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 10 783
Dot.: Ksylitol i zakalce

ja używam do ciast i ksylitolu i erytrytolu (erytrolu) i również nic mi się nie dzieje Czasem odrobiny stewii także (ale takiej łączonej z erytrolem). A jakiej firmy używałaś zawsze?
__________________

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-29, 14:39   #9
NattiTt
Wtajemniczenie
 
Avatar NattiTt
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 343
Dot.: Ksylitol i zakalce

Ja używam do wszystkiego ksylitolu z lekką domieszką stewii i wszystko się udaje.
__________________
Nie istnieje nic poza tym, co czujesz

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-30, 07:59   #10
effcia82
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 7 007
Dot.: Ksylitol i zakalce

To z pewnością wina piekarnika
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 15:51   #11
Megggie
Przyczajenie
 
Avatar Megggie
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 8
Dot.: Ksylitol i zakalce

Z ksylitolem nie piekłam nigdy. Ale za to pieke ciasta ze stewia i nie gorzknieją! Może to wina firmy i nośnika stewi? ja mam firmy natusweet, kupowałam na stewiarnia.pl i ta stewia może być stosowana do 220 stopini.
Megggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-02, 11:30   #12
WszystkoZle
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 5
Dot.: Ksylitol i zakalce

Cytat:
Napisane przez Mirianka Pokaż wiadomość
ja używam do ciast i ksylitolu i erytrytolu (erytrolu) i również nic mi się nie dzieje Czasem odrobiny stewii także (ale takiej łączonej z erytrolem). A jakiej firmy używałaś zawsze?
Nie chcę robić antyreklamy, zwłaszcza że jeszcze nie wiadomo czy to wina firmy. Może robię coś nie tak, co nie miało wpływu na ciasta z cukrem, ale przy ksylitolu powoduje zakalce? Jeszcze poeksperymentuję i dam znać co i jak.
WszystkoZle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-11-02 12:30:19


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.