Do hodowczyń piesków :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-12, 22:37   #1
carolinascotties
Zakorzenienie

Do hodowczyń piesków :)

WItam Mam problem, który z dnia na dzień robi się - dosłownie i w przenośni-coraz większy
Otóż moja sunia urodziła cztery szczeniaczki, maluchy są rodowodowe-zdrowo i szybko rosną, bardzo je kochamy Ale jest problem - ogłoszenia zamieszczone są w setkach przeróżnych miejsc i... cisza - zastanawiam się, czy ma na to wpływ okres wakacji, który tuż, tuż...
W związku z tym mam pytanie do wszystkich, które przerabiały podobną sytuację :
jak radziłyście sobie z rosnącym przywiązaniem i Waszym i maluszków?
ile Wasze szczeniaczki miały, kiedy zgłaszali się po nie chętni?
i jakie pytania na castingu dla nowych właścicieli są przydatne, aby ocenić, czy dana osoba nie bierze pieska -nie mając pojęcia o tym, jak wielki to obowiązek?
Zależy mi bardzo na tym, aby nasze maluchy trafiły do wspaniałych, kochających i mądrych ludzi - ale chyba grozi mi widmo posiadania 6 psów ( w domu mieszkają z nami-Mama i Babcia szczeniaczków)
Z góry Wam dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Karolina & Scotties

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 12:35   #2
aferka
Wtajemniczenie

Dot.: Do hodowczyń piesków :)

Fakt - okres wakacyjny ma napeno na to wpływ. Ludzie nie chcą brać sobie kłopotu przed wakacjami - lepiej, gdy już ma sie wyjazd wakacyjny za sobą.
My umieszczaliśmy ogłoszenia gdzie się dało - głównie w internecie (do tej pory zdarza się, że ktoś zadzwoni bo w internecie znalazł ogłoszenie, a minęło już 6 lat), również w telegazecie (nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje). Ostatniego (a właściwie przedostatniego - bo ostatni został z nami ) szczeniaczka sprzedaliśmy gdy miał 4 miesiące. Z przywiązaniem do nas nie walczyliśmy, staraliśmy się postępować normalnie tak jakbyśmy byli jego nową rodziną, żeby prawidłowo go zsocjalizować i z nami i z innymi psami.
Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie, żebyśmy mieli postępować inaczej i nie okazywać mu miłości, nie głaskać itd, żeby się nie przywiązał
A pytania do potencjalnych nabywców - to przede wszystkim co wiedzą o rasie, o jej charakterze, problemach z jakimi moga się zetknąć, karmieniu. Czy chcą psa do domu, czy do budy Jaki jest ich tryb życia - żeby pies nie był sam po kilkanaście godzin dziennie. Generalnie staraliśmy się wyczuć intencje, staraliśmy się też rozmawiać osobiście, żeby zaobserwować stosunek do zwierząt u nas w domu, w otoczeniu psów.
No i sprzedawaliśmy wszystkie nasze szczeniaki na umowę - zeby mieć kontakt i namiary na nowych właścicieli.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 22:00   #3
carolinascotties
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Do tej pory odbieram telefony - tylko-od osób, które chca Szkota bez rodowodu - na nic moje tłumaczenia, że taki Szkot-to NIE Szkot
Mam jednak nadzieję, że w końcu ktoś się zgłosi W weekend mamy w Szczecinie Międzynarodową Wystawę ( w sobotę ) , w niedzielę jest krajówka Terierów - może uda mi się powiesić małą karteczkę z informacją o szczeniaczkach przy naszym stanowisku" przygotowawczym"
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Karola i Szkoty

Stary 2006-06-14, 06:51   #4
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties
W weekend mamy w Szczecinie Międzynarodową Wystawę ( w sobotę ) , w niedzielę jest krajówka Terierów - może uda mi się powiesić małą karteczkę z informacją o szczeniaczkach przy naszym stanowisku" przygotowawczym"
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Karola i Szkoty
Szkoda, że nie umieściliście informacji w katalogu wystawowym - teraz to juz za późno. To niestety troche kosztuje, ale też czasem coś daje. A karteczka przy stanowisku - napewno coś da, może jeszcze jakieś zdjęcie. I słuchaj ludzi przy ringu - często kręcą się ludzie zainteresowani, którzy nie wiedzą która hodowla ma aktualnie szczeniaki Na pewno w końcu się uda
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 19:39   #5
paula78
Zakorzenienie

na przyszlosc zalecalabym takie ogloszenia dawac juz w trakcie ciazy suczki.

czy rodowodowe pieski nie sa zamieszczane w jakis katalogach i spisach hodowlanych?

mam nadzieje ze trafia w dobre rece.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 11:33   #6
carolinascotties
Zakorzenienie

Witam Przyznam szczerze, ze w czasie ciąży i w pierwszych dniach życia maluszków - znajomi hodowcy odradzali zamieszczanie ogłoszeń - taki hodowlany przesąd
Nasze ogłoszenia są w Związku Kynologicznym, w internecie i w prasie - mam jednak nadzieję, że w czasie weekendowych wystaw, które odbędą się w Szczecinie znajdę kogoś, kto chciałby mieć za przyjaciela takiego Szkocikowego czarenego potworka
Aferka, Paula78 bardzo dziękuję za odpowiedzi

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości