|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ile w prezencie ślubnym od brata i świadka w jednym?
Jak myślicie, jaka kwota będzie ok? Czy to, że brat jest świadkiem to jakoś wpływa na wysokość tej kwoty, znaczy, czy powinna być wyższa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile w prezencie ślubnym od brata i świadka w jednym?
Talerzykowe+
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko zależy od sytuacji finansowej gościa i od tego, jak blisko jest z osobą obdarowywaną (nie mówię tu o samym fakcie bycia braćmi, tylko o tym, jak bardzo się lubią). Moim zdaniem nie ma jednej odpowiedniej kwoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od sytuacji finansowej osoby oraz stopniu w jakim chce się wykosztować, a nie w jakim musi. Dla jadnych kwota będzie 400 wystarczająca od pary a dla innych dopiero, np. 700.
Ile zawsze brat ja śluby wkladał do koperty? Czy sytuacja się finansowa się poprawiła/pogorszyła? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
My dostaliśmy od świadka (kolegi) 700 zł. Świadkową była moja siostra, która miała wtedy 19 lat i jeszcze nie pracowała. Dostaliśmy od niej komplet kieliszków do wina, szampana i szklanki. Z prezentu byłam bardzo zadowolona i bardzo źle bym się czuła w sytuacji gdyby dała nam coś więcej lub pieniądze bo wiem, że w danym momencie po prostu nie miała kasy. Także wszystko zależy od tego na ile dana osoba może sobie pozwolić. Tak jak ktoś pisał, dla jednej osoby 400 zł będzie ok, a dla innej 1000 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Panna Młoda ma prawie 30 lat, brat ponad 30, sytuacja materialna taka na średnim poziomie raczej jednego i drugiego.
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę ciężko jest powiedzieć, ile konkretnie powinien dać. Według mnie nie ma takiej kwoty, którą wypada lub nie wypada podarować, bo to zależy od sytuacji finansowej. My z Tż zawsze dajemy najwięcej, na ile nas w danym momencie stać, ale też tak żebyśmy nie popadli w jakiś dołek finansowy przez wesele. Niech brat po prostu wykalkuluje sobie, ile może dać biorąc pod uwagę poniesione koszty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.