|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak zwiększyć asertywność?
Wątek niby nie poważny, ale jednak..
Mam problemy z asertywnością, tak mi się wydaje. Właśnie byłam w galerii handlowej i jacyś przedstawiciele banku ING złapali mnie i zaprosili do wysepki na korytarzu. Tak mnie zagadali, że nawet nie wiem kiedy podpisałam umowę i założyłam nowe konto ... byli bardzo mili, a ja nie chciałam im odmawiać (chociaż teraz jak myśle pewnie mieli mnie w gdzieś tak na prawde). Dajcie mi jakieś rozwiązania w takich sytuacjach? Co mam mówić jak mnie na coś naciągają? To otwarte konto zamknę w najbliższym czasie w oddziale, ale przecież nie moge tak całe życie sie męczyć :P Może powinnam udawać że gadam przez telefon |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zwiększyć asertywność?
Musisz zmienić przekonanie, że tylko niemiłe osoby odmawiają. Możesz mówić nie i nadal być miłą...poza tym zastanów się co jest Twoim priorytetem bycie miłą czy asertywną? Oczywiście warto zachować kulturę osobistą. Polecam Ci filmiki Kamili Rowińskiej na YouTube o asertywności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zastanów się, dlaczego nie chcesz mówić nie. Czy nie chcesz sprawić im przykrości? Czy chcesz przez chwilę poczuć się dowartościowana, lubiana? Czy to wynika z niskiej samooceny? Przecież ich nawet nie znasz. I oczywiście, że mieli cię gdzieś, jesteś dla nich kolejnym punktem w arkuszu. Oni starają się nawiązać z tobą więź emocjonalną, żebyś miała poczucie winy odchodząc. I zadziałało.
Po co udawać że rozmawiasz przez telefon czy wymyślać gadki? W takich sytuacjach im prościej, tym lepiej. Mów prawdę. Nie, dziękuję, mam już konto. Nie, dziękuję, nie mam czasu. Koniec.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Poczytaj książkę "Jak walczyć o siebie" Paula Haucka. Mi bardzo pomogła. Masz opisane możliwe przyczyny Twojej "nieasertywności" a także krok po kroku działania, które możesz podjąć, aby stać się osobą asertywną.
EDIT: Zresztą, sama założyłam kiedyś wątek o mojej walce: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81679636 Miłego czytania, może coś Ci pomoże ![]() Edytowane przez LaPanteraNegra Czas edycji: 2018-07-24 o 20:45 Powód: link do wątku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Super czytałam Twój wątek faktycznie otwiera oczy. Na pewno skorzystam z kilku rad. Ja myśle, że mój problem jest też powiązany z niską samooceną zwłaszcza dotyczącą wyglądu zewnętrznego, że wydaje mi się, że w związku z tym "żeby to nadrobić" muszę być miła dla wszytkich i zawsze się zgadzać "żeby sobie nie pomyśleli". Wiecie o co chodzi... ale spokojnie pracuje nad tym, więc mam nadzieje że zobacze w najbliższym czasie pozytywne efekty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
1. Ucinasz rozmowę w zarodku. Nie wdajesz się w dyskusję. Im dalej w las, tym łatwiej urobić
2. Uśmiech i mówisz: dziękuję, nie jestem zainteresowana 3. Zero zawahania! Jesli powiesz to niepewnie, to wyczują to i będą naciskać. Wtedy i tak powtarzasz: tak jak mówiłam, nie jestem zainteresowana. Tonem uprzejmym, ale stanowczym Uśmiech sprawi, że nie będziesz tak bardzo się obwiniać o bycie "niemiłą" oraz zapewni Ci bezpieczeństwo - bo bezpieczniej odmówić żulowi fajki uprzejmie, niż z grymasem na twarzy wycedzić: spadaj, nie zawracaj mi dupy! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
U nas plaga są wizyty osób, które mają inną wiarę i namawiają nas na zmianę swoich przekonań. Gdybym miała za każdym razem rozmawiać z nimi miałabym po sobocie. Ja takim ludziom dziękuję juz od progu, i mówię, że nie mam czasu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.