Jak zwiększyć asertywność? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-24, 18:01   #1
Paula536
Raczkowanie

Jak zwiększyć asertywność?

Wątek niby nie poważny, ale jednak..

Mam problemy z asertywnością, tak mi się wydaje. Właśnie byłam w galerii handlowej i jacyś przedstawiciele banku ING złapali mnie i zaprosili do wysepki na korytarzu. Tak mnie zagadali, że nawet nie wiem kiedy podpisałam umowę i założyłam nowe konto ... byli bardzo mili, a ja nie chciałam im odmawiać (chociaż teraz jak myśle pewnie mieli mnie w gdzieś tak na prawde). Dajcie mi jakieś rozwiązania w takich sytuacjach? Co mam mówić jak mnie na coś naciągają?

To otwarte konto zamknę w najbliższym czasie w oddziale, ale przecież nie moge tak całe życie sie męczyć :P

Może powinnam udawać że gadam przez telefon
Paula536 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-24, 19:41   #2
Wołodia
Raczkowanie

Dot.: Jak zwiększyć asertywność?

Musisz zmienić przekonanie, że tylko niemiłe osoby odmawiają. Możesz mówić nie i nadal być miłą...poza tym zastanów się co jest Twoim priorytetem bycie miłą czy asertywną? Oczywiście warto zachować kulturę osobistą. Polecam Ci filmiki Kamili Rowińskiej na YouTube o asertywności.
Wołodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-24, 19:57   #3
ruda_beksa
Zakorzenienie

Zastanów się, dlaczego nie chcesz mówić nie. Czy nie chcesz sprawić im przykrości? Czy chcesz przez chwilę poczuć się dowartościowana, lubiana? Czy to wynika z niskiej samooceny? Przecież ich nawet nie znasz. I oczywiście, że mieli cię gdzieś, jesteś dla nich kolejnym punktem w arkuszu. Oni starają się nawiązać z tobą więź emocjonalną, żebyś miała poczucie winy odchodząc. I zadziałało.

Po co udawać że rozmawiasz przez telefon czy wymyślać gadki? W takich sytuacjach im prościej, tym lepiej. Mów prawdę. Nie, dziękuję, mam już konto. Nie, dziękuję, nie mam czasu. Koniec.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-24, 20:42   #4
LaPanteraNegra
Raczkowanie

Poczytaj książkę "Jak walczyć o siebie" Paula Haucka. Mi bardzo pomogła. Masz opisane możliwe przyczyny Twojej "nieasertywności" a także krok po kroku działania, które możesz podjąć, aby stać się osobą asertywną.

EDIT: Zresztą, sama założyłam kiedyś wątek o mojej walce:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81679636

Miłego czytania, może coś Ci pomoże

Edytowane przez LaPanteraNegra
Czas edycji: 2018-07-24 o 20:45 Powód: link do wątku
LaPanteraNegra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-25, 11:37   #5
Paula536
Raczkowanie

Super czytałam Twój wątek faktycznie otwiera oczy. Na pewno skorzystam z kilku rad. Ja myśle, że mój problem jest też powiązany z niską samooceną zwłaszcza dotyczącą wyglądu zewnętrznego, że wydaje mi się, że w związku z tym "żeby to nadrobić" muszę być miła dla wszytkich i zawsze się zgadzać "żeby sobie nie pomyśleli". Wiecie o co chodzi... ale spokojnie pracuje nad tym, więc mam nadzieje że zobacze w najbliższym czasie pozytywne efekty
Paula536 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-25, 15:04   #6
Nancy_M
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula536 Pokaż wiadomość
Wątek niby nie poważny, ale jednak..

Mam problemy z asertywnością, tak mi się wydaje. Właśnie byłam w galerii handlowej i jacyś przedstawiciele banku ING złapali mnie i zaprosili do wysepki na korytarzu. Tak mnie zagadali, że nawet nie wiem kiedy podpisałam umowę i założyłam nowe konto ... byli bardzo mili, a ja nie chciałam im odmawiać (chociaż teraz jak myśle pewnie mieli mnie w gdzieś tak na prawde). Dajcie mi jakieś rozwiązania w takich sytuacjach? Co mam mówić jak mnie na coś naciągają?

To otwarte konto zamknę w najbliższym czasie w oddziale, ale przecież nie moge tak całe życie sie męczyć :P

Może powinnam udawać że gadam przez telefon
Niczego nie musisz udawać. Nie masz przecież obowiązku kontynuowania rozmowy, ani tym bardziej podpisywania umowy. Zamiast udawać, ze rozmawiasz przez telefon (będzie Ci głupio, jak w trakcie Twojej ,,pogawędki" telefon faktycznie zadzwoni ), możesz powiedzieć szczerze, że nie masz czasu, nie masz ochoty albo nie jesteś zainteresowana.
Nancy_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-27, 01:31   #7
Mia Donna
Raczkowanie

1. Ucinasz rozmowę w zarodku. Nie wdajesz się w dyskusję. Im dalej w las, tym łatwiej urobić
2. Uśmiech i mówisz: dziękuję, nie jestem zainteresowana
3. Zero zawahania! Jesli powiesz to niepewnie, to wyczują to i będą naciskać. Wtedy i tak powtarzasz: tak jak mówiłam, nie jestem zainteresowana. Tonem uprzejmym, ale stanowczym

Uśmiech sprawi, że nie będziesz tak bardzo się obwiniać o bycie "niemiłą" oraz zapewni Ci bezpieczeństwo - bo bezpieczniej odmówić żulowi fajki uprzejmie, niż z grymasem na twarzy wycedzić: spadaj, nie zawracaj mi dupy!
Mia Donna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-27, 06:49   #8
lulka19
Zakorzenienie

U nas plaga są wizyty osób, które mają inną wiarę i namawiają nas na zmianę swoich przekonań. Gdybym miała za każdym razem rozmawiać z nimi miałabym po sobocie. Ja takim ludziom dziękuję juz od progu, i mówię, że nie mam czasu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości