![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
witamina PP
Z tego co wiem, to witamina PP działa przeciwzapalnie na skórę. Dermatolog przepisał mi ją w kuracji leczenia posterydowego zapalenia okołustnego. Jednak ma ona poważny skutek uboczny - rozszerza naczynia krwionośne (podobno do tego stopnia, że trzeba je zamykać laserwo).
Czy miał ktoś już przepisaną witaminę PP? Czy jest ona w moim przypadku konieczna?? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: witamina PP
Biorę wit PP od grudnia bodajże, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dinulka, a ile dziennie łykasz tej witaminy? Bo ja musze aż 3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
najpierw łykałam 2 dziennie, potem na chyba miesiąc dawka zmniejszona do 1, a teraz znów 2 dziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Drogie Wizażanki a czy wiecie może czy witamina PP również dobrze działa na trądzik??
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja ją własnie na trądzik dostałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja też dostałam tę witaminę od dermatologa jak sie leczyłam na trądzik i żadnych skutków ubocznych nie ma więc nie obawiaj się jej
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Odświeżę wątek żeby nie zakładać nowego
![]() W jakich preparatach (tzn tabletki itp) znajduje się witamina PP? Czy po prostu kupuje się wit.PP w aptece, tak samo jak wit.C czy inne? jakoś nic na ten temat nie mogę znaleźć ;>
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kupuje się po prostu witaminę PP.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A czy to prawda, ze ona jest tylko na recepte?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie, ja kupiłam normalnie w aptece "Vitaminum PP" 50mg, 20 tabletek za 1,62zł :P:P
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a czy ta witaminka cos wam pomogla na cere?
bo wczoraj pani dermatolog mi ja przepisala i nie wiem czy spodziewac sie jakichkolwiek efektow
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
tez jestem ciekawa czy ona cos pomaga. Ja bralam kiedys ale bardzo krótko wiec raczej nie moge sie na ten temat wypowiedziec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Rozszerza naczynia? Ja właśnie czytałam, że wzmacnia je... Dobrze, że jeszcze nie kupiłam tych tabletek!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Wit. PP obkurcza naczynia krwionośne! Kto wam takich głupot naopowiadał? Dermatolog mi ją przepisał, a to lekarz, poza tym w internecie na prawie każdej stronie opisującej jej działanie pisze, żę zmniejsza rumień i obkurcza naczynia krwionośne, a żele z tą wit. skutecznie zmniejszają rumień na twarzy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja też dostałam witaminę PP na poprawę stanu skóry. Miałam bardzo duże problemy z krostami na czole i niczym nie mogłam tego wyleczyć. Witamina PP pomogła. Dermatolog przepisała mi PP 200mg i na początku brałam po 3 tabletki dziennie. Po miesiącu dawkę zmniejszyłam do 1 tabletki dziennie. Brałam ją w sumie przez 3 miesiące. Potem powróciłam do niej po około roku i brałam profilaktycznie przez miesiąc po jednej tabletce dziennie.
U mnie poprawa była widoczna z dnia na dzień dosłownie. Witamina PP jest tylko i wyłącznie na recepte! Próbowałam ją kupić bez recepty i nie udało mi się to w żadnej z 5 aptek które odwiedziłam. Skutków ubocznych jak narazie nie zaobserwowałam żadnych. W tym roku znowu planuję zacząć brać PP aby poprawić stan buźki bo co nieco od czasu do czasu wyskoczy ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Brałam PP na trądzik przez kilka mies. Ale brałam też inne witaminy, więc nie wiem czy pozytywna zmiana cery to zasługa akurat wit. PP
![]() ...nie miałam żadnych skutków ubocznych ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]()
Dziewczynyy na trądzik najlepszy jest bratek a dokładnie ziele fiołka trójbarwnego kosztuje ok.6zł
![]() no i najlepieej też brać witaminy pp ok.3 zł i cynk zincas forte 10zł ![]() w moim przypadku mi to pomogłoo nie wiem jak wamm ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
![]()
GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA PP
Witamina PP (Niacyna) należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt. Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, rybach, orzechach oraz ziarnach zbóż. W żywności niacyna występuje w postaci kwasu nikotynowego i jego amidu. Kwas nikotynowy znajduje się w większej ilości produktów pochodzenia roślinnego. Należy pamiętać, że niacyna powstaje także z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryptofanu powstaje 1mg niacyny). Najmniejsze ilości witaminy (poniżej 0,5 mg w 100g) zawarte są w mleku i przetworach mlecznych, jajach, niektórych warzywach (cebula, kapusta biała, marchew) i owocach (gruszka, jabłka, pomarańcze, truskawki). Przedstawiona poniżej tabela nie uwzględnia ilości niacyny, która może być wytwarzana z tryptofanu. Zawartość niacyny w 100g produktu Produkty spożywcze Poniżej 0,10mg sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze 0,10 - 0,50mg mleko, jogurty, sery twarogowe, mąka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew) 0,50 - 1,0mg pieczywo (chleb pszenny, chleb żytni, razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka) 1,0 - 5,0mg ziemniaki, chleb graham, kasza gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaj, dorsz, śledzie), mięso z piersi indyka 5,0 - 10,0mg polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina, schab, mięso z udźca indyka, ryby (łosoś, makrela wędzona), zarodki pszenne, otręby pszenne powyżej 10mg mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa, orzechy arachidowe Produkty szczególnie bogate w niacynę Artykuły spożywcze miligramy drożdże piwne 100g 35 orzechy ziemne 1 filiżanka 24,2 wątróbka 100g 12,2 tuńczyk 100g 10,3 drób 100g 9,6 suszone brzoskwinie 1 filiżanka 8,2 serce 100g 7,4 łosoś 100g 6,8 ziarno pełne 1 filiżanka 5,2 kotlet jagnięcy 1 szt. 5,1 migdały 1 filiżanka 4,7 grzyby 1 filiżanka 4,6 groszek 1 filiżanka 3,8 kotlet wieprzowy 1 szt. 3,6 ziarno soi 100g 2,9 FUNKCJE WITAMINY PP W ORGANIZMIE
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja brałam długo witaminę PP, chyba 3 miesiące, na alergie skórne, połączone z drożdżakem i ogólnie słaby stan skóry.
Nie miałam skutków ubocznych- jedyny jaki się pojawił , to zmienił mi się kolor skóry, na bardzo piękny opalony. Wszyscy wokół zauważyli zmianę- czyli oczyszczenie i wygładzenie skóry, piękny koloryt, nawilżenie. Teraz już od dawna nie biorę i nie mam już takich problemów co wcześniej, ale kolorek skóry znów mam słaby- "bladzizna" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
gdzieś czytałam że witamina pp ma wpływ na przemianę materii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ja witamine pp dostałam na zawroty głowy ,żeby lepiej dotlenić wszystkie komórki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Mi witaminę pp zaleciła dermatolog by poprawic stan cery
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny w jakiej dawce najlepiej ja zazywac i jak dlugo?chcialabym wzmocnic moja wrazliwa skore a przebywam teraz za granica i nie mam mozliwosci zglosic sie do lekarza.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Chyba postaram się o receptę na tę witaminkę...
![]() Pisałyście, że przepisywano ją Wam na receptę na trądzik. Ale czy to był taki typowy ropowniczy trądzik, czy też zaskórniki zamknięte? No i czi wit pp je usunęła? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
a ja witaminę pp dostałam na wypadające włosy, magicznie po 3 miesiącach mam zauważyć pierwsze baby hair'y, ciekawe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Hej! Czy Wy podczas brania tej witaminy miałyście po około tygodniu wysyp takich- białych zaskórników lub małych pryszczy? Bo ja właśnie biorę vit PP i zastanawiam się, czy oby nie szkodziło mi to zw względu na wysyp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Brałam wit. PP bardzo długo ponieważ jest ona "wspomagaczem" chininy przy toczniu, na którego cierpię... powiem tak: tak pięknej skóry i błyszczących włosów jak w czasie kiedy brałam wit. PP nie miałam nigdy. Skóra aksamitna, nawet się zastanawiałam dlaczego, dopiero mi moja pani profesor powiedziała, że to działanie "uboczne" leczenia mojej choroby
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Daaaawno jej już nie brałam. Muszę ją chyba przywrócić do łask. Mam nadzieję, że mi pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:41.