|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ćwiczenia na jędrną pupę- co robię nie tak?
Dzień dobry! Postanowiłam założyć wątek odnośnie mojego problemu, bo mimo poszukiwań odpowiedzi niczego nie mogę znaleźć, a sprawa jest trochę...dziwna? Mianowicie- moim problemem jest malutki i dość płaski tyłek (ale nie przez geny, wiem jak to wygląda u kobiet, które mają po prostu płaski tyłek od urodzenia, a są normalnej budowy ciała). U mnie problem dotyczy chyba tego, że mogłabym jeszcze trochę przytyć- dlatego w moim przypadku tyłek jest mały i dość płaski. Muszę wspomnieć, iż przytyłam już dużo jak na moje możliwości (byłam u dietetyka i wprowadziłam odpowiednie zalecenia. Moje BMI jest w normie, jednak jestem drobnej budowy i wydaje się, że jestem malutka i szczuplutka, ale wcale na dłuższą metę tak nie jest. Mam dość w porządku brzuch, nogi i piersi). Wracając do tematu- niedługo jadę na wakacje i chciałabym żeby moja pupa była jędrniejsza i bardziej wypięta do tyłu. Żeby dzięki wyrobieniu mięśni tyłek bardziej odstawał, wydawał się większy (broń Boże żeby nie schudł). No właśnie.. Kiedys robiłam przysiady (podjęłam "przysiadowe" wyzwanie) i mój tyłek zamiast odstawać... pośladki poszły do góry i stał się jeszcze bardziej płaski a co za tym idzie wyglądał jakby był jeszcze mniejszy... Powiedzcie mi czy aby wyćwiczyć pośladki trzeba mieć większy, grubszy tyłek? I te ćwiczenia nie nadają się na taki malutki i dość szczupły jak mój? Chciałam aby był większy i odstający, a wychodził coraz bardziej płaski.. Może po prostu te ćwiczenia na pupę na tym polegają? A ja oczekuję niewiadomo czego? Nie znam się na tym kompletnie. Nie wiem już co robić, nie lubię go.. Proszę o porady
![]() [ Zdjęcia z internetu dla pokazania mojego problemu- dziewczyna w czerwonych majtkach ma pupę wypiętą do tyłu, wydaje się większa. Moja zaczęła robić się taka jak te na drugim zdjęciu ] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ćwiczenia na jędrną pupę- co robię nie tak?
Dałoby radę wrzucić zdjęcie samej pupy?
Kształt pośladków można nieco poprawić,ale nie licz na spektakularne efekty w krótkim czasie (do wakacji),bo to wymaga ciężkiej i systematycznej pracy. Na pewno odpowiednie będą wszystkie ćwiczenia,które uniosą pupę w górę czyli pełne przysiady ze sztangą na szeroko rozstawionych nogach,unoszenia nogi w górę (raz jednej raz drugiej) z leżenia,stania lub klęku podpartego. Dobre są też wykroki na podeście z obciążeniem,bp.trzymasz hantelki w rękach. Samej pupy jako tako nie "poszerzysz" ćwiczeniami. Aczkolwiek można do treningu dołączyć odwodzenia nóg na maszynie.Na jednym treningu rób nie więcej jak 4 ćwiczenia na pośladki,zaczynając od ćwiczeń najcięższych jak przysiady ze sztangą,kończąc na tych lżejszych jak unoszenia nóg.Pamiętaj też,że aby sylwetka była proporcjonalna,należy ćwiczyć wszystkie grupy mięśniowe,a nie tylko tą jedną "strategiczną"
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Chciałabym jeszcze wiedzieć czy skoro robię konkretny trening na pośladki (w moim przypadku to 10 min z Mel B) danego dnia to czy dodatkowo robić jeszcze przysiady z obciążeniem? Czy to już będzie za dużo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przysiady są fajne też na uda. Izolacja samych pośladków jest większa w hipthrustach i unoszeniu nogi ugiętej w kolanie w klęku podpartym - z ciężarkiem umieszczonym w kolanie. 3x10/12 takich powtórzeń z 10kg robi milion razy więcej niż machanie góra-dół, góra-dół dwieście razy. Lubię świetnie wyglądać, ale bardziej niż ćwiczyć lubię robić kilka innych rzeczy, więc szybko sobie przekalkulowałam co się bardziej opłaca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym zaczęła od przysiadów z obciążeniem (najcięższe ćwiczenie na nogi,które angażuje wiele grup mięśniowych),a dopiero po przysiadach te pozostałe ćwiczenia na pośladki
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
No niestety jeśli masz raczej predyspozycje to małej pupy to ciężko będzie, żeby wyglądała tak jak tego byś chciała. Jeżeli wykonujesz ćwiczenia z obciążeniem to rób nie tylko na tyłek, ale również na uda, na całe nogi, bo będziesz angażowała wszystkie partie. Też nie mam dużego tyłka a ćwiczę i widzę poprawę, bo robiłam ćwiczenia z Mel B + siłownia.
Zajmie Ci to pewnie dużo czasu, ale nie poddawaj się ![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jako fizjoterapeuta podpowiem Ci jeszcze jedną rzecz - sprawdź czy Ci poślad dobrze działa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Nie bać się ciężarów. Przysiad pełen ze sztangą, wykroki z obciążeniem i wiele innych.
Jeśli chcesz zbudować poślad - to bez nadwyżki kalorycznej ani rusz ![]() -------------------------- Przysiady ze sztangą polecam poćwiczyć trochę na sucho lub nawet pod okiem kogoś kto się zna, żeby dobrze to wykonać, nie nabawić się kontuzji a zarazem dobrze aktywować mięśnie pośladkowe. Edytowane przez magda_lena111 Czas edycji: 2018-03-14 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Oj tak. Bardzo wiele dziewczyn boi się cwiczeń z ciężarkami bo przed oczami stają im kulturystki. Ale normalna kobieta, która nie przyjmuje sterydów nie jest w stanie zbudować aż takiej masy. Większość modelek, któe maja ładnie zbudowane tyłeczki ćwiczy właśnie z ciężarkami
![]() Polecam jednak zaczynać powoli i dopeiro potem wprowadać więcej ćwiczeń.Tak aby się nie zniechęcić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
wypad ogi do tylu z ciexarkami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Trzeba bardzo duzo cwiczyc z obciazeniem + dobra dieta + peelingi + krem (ja uzywam elancyl spoko jest)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Skoro mowa tutaj o posladkach, to moze spytam, zeby juz nie zakładać osobnych wątków..czy mozliwe jest zlikwidowanie cwiczeniami poprzez zbudowanie masy miesniowej takich wglebien, gdzies przeczytalam, ze to hip dips czy jakos tak sie nazywa
![]() Edytowane przez Wizazanka1324 Czas edycji: 2018-07-30 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli zagłębienie pomiędzy kością biodrową a panewką biodrową? Nie. To kwestia budowy kości miednicy i stawów biodrowych Co gorsza, im bardziej się rozbuduje mięśnie ud, tym bardziej powiększy to wcięcie. Mocno wysportowane kobiety o nabudowanych udach i szczupłe, mają na ogół duzo wyraźniejsze to wcięcie W tym miejscu praktycznie nie ma zadnych mięśni, same jakies przyczepy, staw i skóra. ewentualnie... można się otłuścić. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.