|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Ze wsi do miasta proszę was o pomoc Łódź/Wrocław
Witam mam 24 lata całe życie w małej miejscowości.. chce się wyrwać mam propozycje pracy w tych dwóch miastach już pewną dlatego chce chwycić życie za rogi i wyjechać dla młodej osoby jakie plusy a jakie minusy tych miast jakie uroki aby gdzieś wyjsc na spacer na imprezę jak pod względem kosztów życia,bezpieczeństwa bo słyszałam,ze Łódź tania jest dosyć ale nie zbyt urokliwa. Mi ciężko to stwierdzić bo kilka razy się było tu i tu ale wole jeszcze zasięgnąć jakieś opini . Patrzę na koszty życia jak i swoją młodość także jakieś wyjścia spacery coś zwiedzić aby zaprosić bliskich do siebie. Pozdrawiam proszę o jakie porady może ktoś zwiedzał albo i mieszka/miedzkal w tych miastach
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Miasta to Łódź/Wrocław bo w poście zapomniałam dopisać jak w tytule. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ze wsi do miasta proszę was o pomoc Łódź/Wrocław
Cytat:
W Łodzi byłam kilka razy.... i to by było na tyle.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
.
|
ja bym brała Wrocław. szybciej się rozwija, bardziej "pro" pod wieloma względami. zarobki i koszty utrzymania podobne, chyba z drobnym odchyleniem w kierunku Wrocławia, jeśli chodzi o wynagrodzenia i koszt mieszkań na wynajem.
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Wrocław, bo to drugie najszybciej rozwijające się miasto w Polsce.
|
|
|
|
|
#5 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 00:24 |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje wszystkim za pomoc tez jestem właśnie bardziej za Wrocławiem dziękuje jeszcze raz. Znajoma powiedziała mi,ze z plusów Łodzi taki,ze blisko do Warszawy 😂
|
|
|
|
|
#7 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje,ze udzielanie się w temacie. Racja,racja ale tak znajomi mówili lepiej do Łodzi bo bliżej stolicy. Ale akurat miastami które otwierają mi drogę jest Łódź i Wrocław a decyzje tez muszę praktycznie na dniach podjąć dlatego założony jest temat. Raczej decyzja padnie na wrocek chodź jeśli ktoś coś jeszcze może powiedzieć to bardzo proszę i pozostawienie komentarza.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Może teraz narażę się większości ...
Ale mieszkam w Łodzi i na chwilę obecną nie zamierzam zmieniać miejsca zamieszkania bo jest tu wszystko czego potrzebuję. Fakt, Łódź może jest specyficzna, na pierwszy rzut oka inne miasta może mają lepsze/ładniejsze starówki/rynki itp. ale zyskuje naprawdę przy lepszym poznaniu
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Rozumiem tez tak uważam,ze niczego nie brakuje chodź jeśli chodzi o zieleń to chyba Wrocław ma jej zdecydowanie więcej i jest bardziej kolorowy ? To samo tyczy się rynku jeśli chodzi o wolny czas chyba bardziej klimatyczny od Piotrkowskiej
|
|
|
|
|
#11 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Wielu ludzi jest zakochanych we Wrocławiu i fakt, że centrum jest śliczne. Ale fakt też, że jak już gdzieś mieszkasz kilka lat, to i rzadko bywasz w centrum, bo ci nie po drodze. Łódź uchodzi za brzydką i jest niedoceniana i rzeczywiście na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia. Ale ma też prężną gospodarkę, dużo firm. A założę się, że poza tym centrum to oba miasta wyglądają tak samo. Polskie miasta tak mają. Urokliwa starówka, a dookoła bardzo podobne bloki. Za Łodzią przemawiają takie nieruchomości (i wynajem, i kupno). Wrocław ma zaporowe ceny.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Rozumiem dzięki za odpowiedz lecz Wrocław podobno jest miastem na wodzie. Polska Wenecja j oglądając zdjęcia lotu ptaka/drona to się tak prezentuje jak dla mnie pięknie ! A Łódź same bloki mniej zieleni dlatego ten Wrocław mnje kusi bo zapomniałam dodać Wrocław mam zdecydowanie dalej od rodzinnej wsi to tez zawsze jakiś mały minus gorsze poloczenie. Ciężko się zdecydować może i gorzej,ze taki dylemat bo jakby była jedna możliwość nie byłoby tematu.. podobno Wrocław jest jednym z najszybciej rozwiajacych się miast i to na plus Jak dla mnie duzy a znów na minus podobno w Łodzi czytałam artykuł ze się wyludnia i wrocek nawet może ja prześcignie za pare lat pod względem mieszkańców ...
|
|
|
|
|
#14 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam we Wrocławiu i szczerze Ci polecam
Uważam, że to super miasto, do tego urokliwe i klimatyczne. Jest tu wiele fajnych i ciekawych miejsc i do zobaczenia i do posiedzenia i do spędzenia aktywnie czasu. Dużo możliwości jeśli chodzi o pracę i rozwój osobisty. Mnóstwo wydarzeń właściwie o każdej tematyce. Wiele osób narzeka na korki, ale wg mnie Wrocław jest dość dobrze skomunikowany. No chyba, że mieszkasz na zupełnym zadupiejewie. Co do kosztów życia najgorzej jest z mieszkaniem. Zarówno wynajem jak i kupno jest drogie, ale można trafić jakąś okazję. Ceny żywności i chemii jak wszędzie. Usługi typu lekarz, fryzjer, szewc można znaleźć w dobrych cenach i na dobrym poziomie. Gdybyś miała jakieś pytania to pytaj, chętnie odpowiem
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to wszystko zależy od tego w jakiej branży pracujesz i gdzie Ci będzie łatwiej znaleźć pracę. I to całkiem nieźle płatną, bo musisz ogarnąć jakieś mieszkanie. Łódź jest tańsza pod względem nieruchomości, ale też pewnie możesz liczyć na mniejsze zarobki. Ale to już sama musisz sprawdzić, bo to może wyglądać różnie w zależności od branży.
A oprócz tego - w Łodzi znajdziesz praktycznie wszystko to co we Wrocławiu. Wydarzenia kulturalne, życie nocne, usługi ba dobrym poziomie. Jednak jest też kilka znaczących różnic - Łódź nie jest zbudowana jak większość dużych miast - nie ma rynku w centrum który by tętnił życiem. Życie nocne i knajpki ciągną się wzdłuż ulicy Piotrkowskiej w centrum miasta. W Łodzi nie masz żadnej większej rzeki, więc jak chcesz posiedzieć nad wodą to musisz pojechać do któregoś z parków ze stawem. Na szczęście są one w różnych częściach miasta. Nad częścią z nich są porobione jakieś rowery wodne, miejsca do grillowania, etc. Łódź jest w fazie intensywnych remontów, więc poruszanie się po niektórych dzielnicach komunikacją miejską jest aktualnie utrudnione. Ogółem to nie jest tak, że uważam że Łódź jest lepszym wyborem niż Wrocław. Dla mnie jest, dla innych nie musi być. Ale też nie jest tak, że jest to większa wieś gdzie wszystko jest brzydkie. Jest po prostu inne niż we Wrocławiu, Gdańsku czy Krakowie, bo Łódź ma inną historię i pełniła inne funkcje. Osobiście gdybym miała się przeprowadzać, to albo do Trójmiasta albo do Katowic. Wrocławia bym nawet nie rozważała. Ale to tylko ja i moje preferencje Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:20.

W Łodzi byłam kilka razy.... i to by było na tyle.

Uważam, że to super miasto, do tego urokliwe i klimatyczne. Jest tu wiele fajnych i ciekawych miejsc i do zobaczenia i do posiedzenia i do spędzenia aktywnie czasu. Dużo możliwości jeśli chodzi o pracę i rozwój osobisty. Mnóstwo wydarzeń właściwie o każdej tematyce. Wiele osób narzeka na korki, ale wg mnie Wrocław jest dość dobrze skomunikowany. No chyba, że mieszkasz na zupełnym zadupiejewie. Co do kosztów życia najgorzej jest z mieszkaniem. Zarówno wynajem jak i kupno jest drogie, ale można trafić jakąś okazję. Ceny żywności i chemii jak wszędzie. Usługi typu lekarz, fryzjer, szewc można znaleźć w dobrych cenach i na dobrym poziomie. Gdybyś miała jakieś pytania to pytaj, chętnie odpowiem