![]() |
#1 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 778
|
Rozterki przed¶lubne
Czesc, witam was wszystkie, na wstêpie chcia³bym od razu podziêkowaæ za wszystkie opinie i rady.
Na czym polega problem? Zastanawiam siê czy poruszyæ z moim ch³opakiem temat ¶lubu, a je¶li tak, to w jaki sposób to zrobiæ. O mnie: Za ponad tydzieñ obchodzê moje 29 urodziny, mam bardzo dobr± pracê i jedyne czego mi brakuje do szczê¶cia to m±¿. Tak my¶lê. Chcia³abym wiêkszej stabilizacji, deklaracji "i ¿e Ciê nie opuszczê a¿ do ¶mierci" i samego aktu slubu. O nas: Jeste¶my razem 1.5 roku, z czego trochê ponad rok mieszkamy razem. Nie k³ócimy siê, jest nam razem bardzo dobrze, my¶lê ¿e mogê powiedzieæ ¿e jeste¶my idealnie dobrani. Mój partner ma 34 lata i jedyna uwaga jak± do niego mam to to, ¿e nie pad³o jeszcze z jego strony to wa¿ne pytanie. Wg mnie mê¿czyzna który nie potrafi siê zdeklarowaæ i podj±æ takich kroków automatycznie traci na atrakcyjno¶ci (i odwrotnie - ten który siê o¶wiadczy³ jest dla mnie ¶wiadomy swoich uczuæ). Ba³am siê wspólnego zamieszkania, ale zosta³am zapewniona ¿e z racji wieku, nie bêdziemy ze sob± chodziæ nie wiadomo jak d³ugo. I tak min±³ rok gdzie nie widzê ¿eby co¶ siê dzia³o w tym temacie. Temat ¶lubu przejawia³ sie w naszych rozmowach, ale zawsze jako ¿art, mówienie o ¶lubach znajomych - nie chcialam omawiaæ moich wizji na ten dzieñ skoro pytanie nie pad³o. A w ¶rodku jestem coraz bardziej sfrustrowana. Ca³y czas mam nadziejê ¿e o¶wiadczyny w moje urodziny, ale dopuszczam do siebie my¶l o rozczarowaniu je¶li takie pytanie nie padnie. (Nie zaczyna³am te¿ oficjalnie do tej pory tego tematu na wypadek gdyby to mia³a byæ dla mnie jaka¶ niespodzianka - nie chcia³am psuc jego mo¿liwych planów) Zastanawiam siê co je¶li pytanie nie padnie - czy zaczynaæ t± rozmowê od razu w dzieñ urodzin? Jak j± przeprowadziæ? To co przychodzi mi do g³owy - czy s± jakie¶ powodu dla których wstrzymujesz siê z decyzj± o ¶lubie? - ewentualnie - co musia³oby siê staæ ¿eby¶ mi siê o¶wiadczy³ (chocia¿ jest to dla mnie za bardzo wprost - wola³abym ¿eby to wysz³o od niego) Dajcie znaæ co myslicie Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Rozterki przed¶lubne
Zawsze szczera rozmowa, bez naciskania na swój scenariusz ¿yciowy wydajê siê byæ najlepsza. Faceci potrzebuj± zwyczajnie prostej i rzeczowej rozmowy na temat przysz³o¶ci. Ucieszy siê zapewne je¶li mu powiesz, ¿e jest Twoim wymarzonym partnerem na resztê ¿ycia.
Jasia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Cytat:
I to dzia³a w dwie strony, bo on mo¿e wcale nie chcieæ ¿adnego ¶lubu, mo¿e go zupe³nie nie przekonuje koncept o¶wiadczyn, czy cokolwiek. Co gorsza dla ciebie, ¿adna z postaw nie jest bardziej s³uszna. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Obie macie racjê, dziêkujê za opinie.
My¶lê ¿e mój partner nie wie ¿e ja tego kroku oczekuje ju¿ teraz. Nie podejmowa³am wcze¶niej takiej rozmowy, bo chcia³abym na niego naciskac + wcze¶niej mia³am ju¿ powa¿ny zwi±zek z którego zrezygnowa³am dla mojego obecnego partnera. Nie chcia³am opinii - wszystko jedno z kim, byle wzi±æ slub. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Cytat:
Co to za tajemnica przed ¿yciowym partnerem, ¿e chce siê braæ ¶lub? Przecie¿ to wrêcz niepowa¿ne ukrywaæ co¶ takiego, skoro dotyczy chêci uczynienia wa¿nej zmiany w relacji. Przecie¿ jak powiesz facetowi, z którym siê np. spotykasz, ¿e kiedy¶ chcia³aby¶ mieæ dzieci, to nie oznacza z marszu, ¿e chcesz je mieæ zaraz teraz z nim. To tylko informacja o twoich ¿yciowych zapatrywaniach, na podstawie których buduje siê zwi±zek. Tak samo gdyby¶ powiedzia³a, ¿e lubisz podró¿owaæ i nie masz ochoty osiadaæ w jednym miejscu na sta³e, czy ¿e chcesz mieszkaæ w bloku, ale nigdy w domku na wsi. Teraz dosz³o do sytuacji, w której zainwestowa³a¶ 1,5 roku w zwi±zek z facetem, o którym nie posiadasz kluczowej dla ciebie informacji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 720
|
A czy Ty w ogóle wiesz czy on bierze pod uwagê ¶lub? Bo skoro nigdy nie rozmawiali¶cie o tym, to mo¿e on wcale nie planuje wzi±æ ¶lubu? Nie ze wzglêdu na brak uczucia itp,. tylko po prostu mo¿e nie chcieæ?
Bo skoro Ty chcesz, ale mu tego nie powiedzia³a¶, to równie dobrze on mo¿e my¶leæ, ¿e Tobie te¿ na tym nie zale¿y skoro nie poruszasz tematu. I nie mam na my¶li rozmów typu "kiedy siê o¶wiadczysz?", tylko lu¼nej rozmowy na zasadzie "chcia³abym kiedy¶ wzi±æ ¶lub. to dla mnie bardzo wa¿ne. Wiem, ¿e wiêkszo¶æ ludzi chce wzi±æ ¶lub, chce mieæ dzieci. Ale jest te¿ wiele osób, którym na ¶lubie nie zale¿y, lub wrêcz go nie chc±. Inni nie chc± mieæ nigdy dzieci. My¶l±c o ¶lubie z tym wymarzonym facetem powinna¶ ju¿ na tym etapie wiedzieæ czy macie wspóln± wizjê przysz³o¶ci. Ty sobie wymy¶li³a¶, ¿e ma siê o¶wiadczyæ w urodziny. On o tym wie? ¯e masz tak± wizjê / marzenie? Ja bym nie chcia³a o¶wiadczyn w urodziny. Mo¿e jemu te¿ siê taki pomys³ nie podoba. I teraz, jak w te Twoje urodziny on siê nie o¶wiadczy, to bêdziesz rozczarowana. I to nie bêdzie jego wina, tylko Twoja, bo sk±d on ma wiedzieæ co Ty sobie wymy¶li³a¶? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 849
|
Nie rozumiem, dlaczego tak wiele kobiet boi siê szczerej rozmowy. On Ciê zabije za to, czy co? Powiedz wprost, ¿e chcia³aby¶ wzi±æ ¶lub i jakie on ma zdanie w tej kwestii. Póki nie zapytasz, to siê nie dowiesz. On nie czyta Ci w my¶lach i niestety w ¿yciu tak nie wygl±da, ¿e ka¿dy robi co chcemy. On siê nie domy¶li, czego chcesz. I wcale siê nie dziwiê, ¿e jeszcze nie podj±³ tego kroku. 1,5 roku zwi±zku to bardzo ma³o.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 304
|
Myl±cy tytu³ w±tku, bo tu o ¿adnym ¶lubie nie ma mowy (na razie lub w ogóle), a rozterki przed¶lubne to mo¿na mieæ na etapie planowania ¶lubu (czyli po zarêczynach lub bez nich - bo przecie¿ zarêczyny nie s± koniecznym elementem planowania zalegalizowania zwi±zku). Dziwne, ¿e planujesz w g³owie ¶lub, ma³¿eñstwo, za³o¿enie rodziny tak oficjalnie, a nie rozmawiasz o tym wprost z w³asnym facetem. Ba, zamieszka³a¶ z nim nie poruszaj±c tak wa¿nych kwestii. Czas zacz±æ rozmawiaæ. Nie, ¿e jedna rozmowa, ale rozmowy, poczynienie ewentualnie jakich¶ ustaleñ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 166
|
Dok³adnie, rozmowa jest tutaj kluczowa. Rozumiem, ¿e nie chcesz, ¿eby to wychodzi³o od Ciebie, zawsze to mi³e uczucie jak facet o¶wiadcza siê sam z siebie i jest to niespodzianka, ale je¶li nigdy mu o tym nie wspomnia³a¶ to sk±d ch³op ma wiedzieæ? u mnie temat ¶lubu te¿ wyszed³ w ¿artach chyba w drugim tygodniu zwi±zku, ale by³ wyra¼nym sygna³em dla partnera, ¿e tego oczekujê - powiedzia³am "a jak wygramy w totka to na pocz±tek pojedziemy w góry i tam mi siê o¶wiadczysz"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, ¿e kobieta nie chce pytaæ "kochanie, czy ty mi siê kiedy¶ o¶wiadczysz? kiedy?", bo nie chce naciskaæ. Nie chc± te¿ w momencie o¶wiadczyn czuæ, ¿e wymusi³y (bo same o tym powiedzia³y, a to mia³o wyj¶æ od niego). Ale mo¿na subtelniej i wcze¶niej. To powinien byæ temat na etapie poznawania siê. "Lubiê zwierzêta, piwo i kiedy¶ chcia³abym mieæ mê¿a i dzieci." Jest tyle okazji ¿eby poruszyæ taki temat, przy okazji. Nie trzeba z grubej rury. A dziewczyny nie dotykaj± tego tematu wcale, to taki temat tabu. Zastanawiam siê jeszcze czy w zwi±zku z tym zamieszkaniem ustalili¶cie co¶ d³ugoterminowego? Np. jaki¶ wiêkszy remont, jak sfinansowaæ, albo jak d³ugo bêdziecie mieszkaæ w tym miejscu. Cokolwiek poza samym wprowadzeniem siê? Bo je¶li dla niego ¶lub jest nieistotny, to on ju¿ nie ma na co czekaæ. Ju¿ jest tak, jak ma byæ. Edytowane przez elsene Czas edycji: 2018-08-02 o 14:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My¶lê ¿e wiêksze prawdopodobieñstwo ¿e tych o¶wiadczyn nie bêdzie. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
No tak, ale po pierwsze co mia³ tym na my¶li? Mo¿e nie chodzi³o mu o ¶lub, a o zamieszkanie razem. Albo druga kwestia, ¿e mo¿e 1,5 roku to nie jest dla niego nie wiadomo jak d³ugo. Autorko, albo bêdziesz dalej czekaæ, a¿ on siê domy¶li, albo w koñcu przeprowadzisz t± rozmowê. Innego wyj¶cia nie ma. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
Nie, on nie musi siê niczego domy¶laæ, uwierz mi..
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 188
|
Gdybym by³a facetem to bym siê w ¿yciu nie o¶wiadczy³a nie maj±c "zielonego ¶wiat³a" od partnerki. Czy to w postaci rozmowy czy ¿artu.
Tym bardziej po 1.5 roku. ;-) W ogóle to jest nowy level - frustracja bo siê nie o¶wiadczy³ po 1,5 roku ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To bardzo ³adne plany, ale jeste¶ ju¿ na tyle doros³a, ¿e chyba ju¿ wiesz, ¿e samo snucie marzeñ nie wystarczy. ¯eby¶ nie by³a rozgoryczona tym, ¿e on nie zgad³ o czym my¶lisz. Bêdzie Ci przykro i nic z tym nie zrobisz. Baaardzo mnie dziwi Twoje beztroskie podej¶cie do tego. 8 m-cy na zorganizowanie ¶lubu to niewiele (o ile planujesz te¿ wesele). Trzeba za³atwiæ wiele rzeczy z du¿ym wyprzedzeniem. Trzeba zorganizowaæ fundusze. A jak jeszcze do tego dodaæ to, ¿e trzeba doczekaæ siê, a¿ przysz³y narzeczony siê o¶wiadczy sam z siebie, to naprawdê zostaje niewiele czasu. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - masz plan na swój wymarzony ¶lub. Czy Ciebie naprawdê nie interesuj± jego marzenia? Mo¿e on chcia³by wzi±æ ¶lub (o ile w ogóle) w zimie, albo za dwa lata bo, tak jak Ty przed 30, to chcia³by w 36 urodziny. Trochê to samolubne.. . Do pogrubionego: ja sama bym siê nie domy¶li³a, ¿e kto¶ marzy o ¶lubie, bo chodzi na wesela. Chodzi, bo jest zapraszany i chce uczestniczyæ w tych wa¿nych uroczysto¶ciach znajomych ludzi. Edytowane przez elsene Czas edycji: 2018-08-02 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Cytat:
![]() Czysto logicznie gdyby twoja teoria na jego temat mia³a sens, to mia³aby te¿ sens odwrotna: ¿e on czeka a¿ to ty siê domy¶lisz, ¿e on chce o¶wiadczyn z twojej strony i ¶lubu, bo znajomi miewaj±. No niestety, to tak nie dzia³a. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To, ¿e mia³a¶ narzeczonego to nie oznacza, ¿e chcesz, aby on by³ teraz Twoim narzeczonym. Musisz mówiæ WPROST.
![]() |
![]() |
#18 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
I co znaczy, ¿e subtelnie dawa³a¶ znaæ? Czyli jak? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 592
|
Czy tylko ja uwazam, ze 1, 5 roku to wcale nie jest dlugo?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Te¿ o tym pisa³am. Dla mnie to w³a¶ciwie pocz±tki relacji.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85222446]
Ok, ale to nie ma ¿adnego zwi±zku z chêci± lub brakiem chêci brania ¶lubu.[/QUOTE] Dla nie ma te¿ z byciem razem d³ugofalowo w sensie finansowym. Bo dora¼nie p³acicie rachunki po po³owie. Ty kupi³a¶ lodówkê, ¿eby mieæ swój wk³ad. Te rozliczenia s± jak miêdzy wspó³lokatorami, a nie par±. Poza tym, nie bardzo rozumiem to, ¿e Ty kupujesz lodówkê, bo korzystasz z mieszkania. Korzystasz, ale ponosisz po³owê op³at, wiêc ta lodówka jest rodzajem czynszu najmu? ![]() Mnie chodzi o to, ¿e wy nie macie ¿adnych wspólnych planów d³ugoterminowych. Nie do¶æ, ¿e nie wiesz czy on w ogóle chce ¶lubu (do tego zupe³nie nie obchodzi Ciê jego zdanie w tej kwestii, bo Ty masz swój plan i go zrealizujesz), to nie macie ¿adnych mniejszych wspólnych przedsiêwziêæ.. . Wiesz, takich sugeruj±cych ¿e zmierzacie w kierunku ¶lubu... . Edytowane przez elsene Czas edycji: 2018-08-02 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usuniête
|
IMO to zale¿y od bardzo wielu czynników i bardzo trudno to oceniæ po kilku postach, które nawet nie s± na temat samego zwi±zku, a raczej dotycz± wyimaginowanych planów ¶lubnych w g³owie autorki.
---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 3 713
|
Autorko Ty tak na serio sobie ju¿ datê zaplanowa³as i nawet to ten facet ma wyczytaæ ci z fusów po herbacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Tak, to nie jest d³ugo jak siê ma na¶cie, czy 20 lat.
Jak siê ma 30, to ludzie s± bardziej dojrzali i nie ma potrzeby spotykania siê latami. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 592
|
Nie parlabym do slubu, gdybym znala zdanie partnera w tej kwestii i byloby ono zbiezne z moim.
W tym kontemscie poltora roku to nie jest duzo. Natomiast uwazam, ze brak wiedzy na temat wizji zwiazku przez poltora roku, to dlugo. Takie rzeczy wedlug mnie powinno sie omowic kiedy zapada decyzja o wspolnym mieszkaniu i nie chodzi tutaj o zadne deklaracje. Szkoda czasu na zwiazek, ktory nie rozwija sie w porzadanym kierunku, bo partner zwyczajnie nie bierze pod uwage tej opcji na ktorej nam zalezy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do lodówki to chcia³am j± kupiæ, nie by³ to dla mnie problem, chcia³am tez pokazaæ ¿e dzielimy siê finansami. (Byæ mo¿e jaka¶ te¿ my¶l typu "ja pokryje wiêksz± czê¶æ naszych zobowi±zañ finansowych, a on bêdzie mia³ wiêcej pieniêdzy na pier¶cionek dla mnie). Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 535
|
Przez pó³tora roku nie zbada³a¶ gruntu? Tzn. jego opinii na temat ¶lubu, dzieci itp? Trochê s³abo, nie uwa¿asz?
Zw³aszcza, ¿e planowa³a¶ byæ mê¿atk± przed 30. Zatem tym bardziej dziwne, ¿e na pocz±tku znajomo¶ci z ów mê¿czyzn± nie dowiedzia³a¶ siê jakie mo¿e on mieæ plany ¿yciowe. Gdyby siê okaza³o, ¿e on siê broni rêkoma i nogami przed ¶lubem to "szuka³aby¶" innego. Dziwne, ¿e tego nie sprawdzi³a¶ a minê³o ju¿ pó³tora roku i "czas nagli" ![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- A zwi±zek nie polega na ci±g³ym domy¶laniu siê, czego chce druga osoba. Tu chodzi i ci±g³± komunikacjê ![]()
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 188
|
Nieustannie zadziwia mnie fakt jak wielk± wagê kobiety przywi±zuj± do o¶wiadczyn. Ja nie jestem zarêczona, ale za to czêsto pogadujemy z partnerem o tym co bêdziemy robiæ za 5,10 lat, gdzie mieszkaæ, jak bêd± mia³y na imiê nasze dzieci, nawet zaczêli¶my zbieraæ kasê na wspólne mieszkanie. W obliczu tego wszystkiego nie spêdza mi snu z powiek my¶lenie o zarêczynach jako o magicznym potwierdzeniu chêci wspólnego ¿ycia.
Czy wy autorko przeprowadzacie takie rozmowy? Czy my¶lisz ¿e kawalek z³ota magicznie odblokuje te tematy do rozmów? Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85222446]No nie. To, ¿e mia³a¶ narzeczonego nie oznacza, ¿e teraz znowu chcesz mieæ. Równie dobrze facet mo¿e se pomy¶leæ, ¿e skoro zerwa³a¶ zarêczyny, to one niewiele dla ciebie znacz±.
I co znaczy, ¿e subtelnie dawa³a¶ znaæ? Czyli jak? Ok, ale to nie ma ¿adnego zwi±zku z chêci± lub brakiem chêci brania ¶lubu.[/QUOTE]Zdaje sobie sprawê jak to brzmi ![]() Nic konkretnego innego nie przychodzi mi do g³owy. Masz racje, on mo¿e o tym nie wiedzieæ. Za³o¿y³am ¿e skoro chce zwi±zku, to chce te¿ slubu Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No w³a¶nie powiedzia³abym, ¿e 1,5 roku to jest d³ugo dla osób, które maj± na¶cie lat, bo w koñcu to ich pierwsze zwi±zki. Z t± dojrza³o¶ci± te¿ bym siê k³óci³a, skoro wymagasz od faceta, ¿eby czyta³ Ci w my¶lach, planujesz datê ¶lubu bez spytania go czy w ogóle tego ¶lubu chce, a takie parcie na ¶lub te¿ do dojrza³ych zachowañ nie nale¿y.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:43.