|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
arbuz
witajcie jesli gdzies juz bylo cos podobnego to przepraszam za nieuwage jednak ja nic takiego nie znalazłam.Mam pytanie i zarazem ogromna prośbę czy któras z was ma może jakis dobry i sprawdzony przepis na "coś" z arbuzem tzn.:sorbet.lody cokolwiek,został mi dośc spory kawał arbuza i nie mam pomysłu coby z niego zrobić dlatego proszę wklejajcie i piszcie szukam inspiracji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: arbuz
strzykawką z grubą igłą nalać wódki, zostawić w lodówce i na drugi dzień jest drinkowy arbuz. polecam na letnie imprezy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dziekuję bardzo za odp.nawet nie słyszałam o czyms takim szkoda tylko,że ze względu na mój stam "błogosławiony"nie moge sobie pozwolic na takie pyszności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Różne owoce-jakie lubisz jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, banany, maliny, ananas no i ten arbuz kroje w kostke, wrzucam do miski i polewam odrobiną zalewy od ananasa lub brzoskwiń.Wkładam do lodówki.Jak się schłodzi wyjmuje, polewam bitą śmietana ewentualnie dodaje polewwe czekoladówą, lody i co jeszcze mam pod ręką
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
arbus miksujesz z kubusiem lub dowolnym sokiem owocowym i do chłodziarki na parę godzin wstawiasz, mieszasz co pół godzinki, i wieczorkiem wcinasz pyszny sorbet
![]() Acha cukru można dodać jeśli mało słodkie.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Znalazłam coś takiego: Napój z arbuza Składniki: pól arbuza, pół cytryny, pól filiżanki cukru, kilka listków mięty Przygotowanie: Z arbuza wykroić kilka kulek, pozostały miąższ wykroić i zmiksować. Odstawić do lodówki. Sok z cytryny zmiksować z 4 listkami mięty i cukrem. Wymieszać sok z miąższem arbuza i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem zmiksować. Wlać do pucharków lub miseczek, udekorować kulkami arbuza i liśćmi mięty. Krem z arbuza Składniki: 1 kg arbuza, szklanka śmietanki kremówki, 3 białka jajek, 1 filiżanka cukru, szczypta soli. Za pomocą specjalnej łyżeczki wykroić kilka kulek i włożyć do lodówki. Pozostały miąższ wykroić łyżką i zmiksować. Do otrzymanej masy dodać cukier i gotować przez 10 minut aż powstanie syrop. ubić białka na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Stopniowo wlewać syrop do piany z białek, stale ubijając. Ostudzić. Ubić śmietankę i śmietankę i wolno dodawać ją do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do misek. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem udekorować kulkami arbuza Chłodnik z arbuza i malin: Składniki: 6 porcji: - 1 kg arbuza - 50 dag malin - pół szklanki skondensowanego mleka - pół szklanki gęstej śmietany 18-proc. - 2 łyżki cukru Wykonanie: Cukier wanilinowy winiary 40 dag opłukanych malin zmiksuj z pokrojonym miąższem arbuza (bez pestek!), śmietaną, mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Potem wymieszaj z 2 szklankami przegotowanej zimnej wody i wstaw do lodówki. Zupę rozlej na talerze, każdą porcję udekoruj pozostałymi malinami. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub płatkami śniadaniowymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi chwilkę temu oglądałam "Domową Kawiarenkę" gdzie równiez w roli głownej był arbuz ,prowadzący robił torciki z kremem ina to arbuz,ale nie wiem dokładnie jakie proporcje bo póżniej włączyłam i sałetkę z arbuza i innych owoców w tym także truskawek ,jako miska słuzył mu wydrązony środek arbuza bardzo efektownie to wyglada
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.