|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak spędzacie czas wolny z rodziną?
Hej
![]() Powiem szczerze nie szukałam podobnego wątku. Mam pytanie bardziej do matek z mniejszymi dziećmi, rodziną. Chodzi o to jak spędzacie czas wolny razem? Gdzie np można się wybrać całą rodziną na np jednodniową wycieczkę jesienią? Jak spędzić weekend, żeby było coś innego? a także jak spędzacie czas zimą? Chodzi głównie o weekendy. Niedawno skończyłam szkołę, pozałatwiałam różne sprawy no i teraz mam więcej czasu, który nie wiem jak wykorzystać w weekendy szczerze mówiąc. Nie chce pisać z jakiego rejonu Polski pochodzę, ale mieszkamy w małej miejscowości. Do Wrocławia, Warszawy czy Poznania niestety mam daleko. Czasami jeździmy do miasta przy okazji większych zakupów na jakieś lody, pizze, teraz latem to głównie nad wodę. W zimę raz na jakiś czas na basen, sami do kina, ale to naprawdę rzadko. Nie mam za bardzo pomysłów co jeszcze można robić. Zazwyczaj to w te zimowe weekendy albo siedzieliśmy w domu, wiadomo zabawy z dzieckiem w domu, bardzo dużo się uczyłam jak jeszcze studiowałam, czasem do koleżanki na kawę, a wieczorami to jakieś wyjścia na zmianę np ja w pt, tż w sobotę. Rzadko mamy możliwość wyjść we dwójkę, z resztą nie lubimy za bardzo jeździć na jakieś dyskoteki, wolimy domówki. Jednak wracam do tematu chodzi o to gdzie się wybrać z dzieckiem, całą rodziną tak na kilka godzin? Czekam na Wasze pomysły i z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak spędzacie czas wolny z rodziną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Owszem też rodzina. Ale chodziło mi o to gdzie np jeździcie z dziećmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Bez sensu pisać jak nie wiem gdzie. Bo podam fajne miejsce i w Gdańsku, i w ojcowskim parku narodowym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No nie chcę podawać z jakiego rejonu jestem. Nie chodzi mi o to do jakich miast jeździcie tylko co robicie, jak spędzacie te weekendy. Owszem wyjazd na obiad i zakupy też jest ok, ale po prostu chciałabym jakoś inaczej spędzić czas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Wychodzę do ogrodu.
Jeżdżę z dzieciatymi koleżankami i moiki dziećmi na różne place zabaw, mamy w okolicy wiele takich dużych wypasionych, łącznie z wodnym. Gramy w planszówki, bardzo się wkręciliśmy w temat. Jeździmy w góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zielony stworek
|
Czemu teraz nie możesz z koleżankami się spotkać ? Bierzesz nianię na kilka godzin i wychodzicie kiedy chcecie.
Na mojej regionalnej grupie na Fb dużo osób tak szuka opieki do dzieci na krótki termin. Nie piszesz w jakim wieku dziecko, ale jeśli trochę starsze to kręgle fajna sprawa, wspólne wyjścia do kina ( polecam abonament unlimited do cinema city , tanie środy itp ), rowery ( niezależnie od wieku dziecka, są foteliki na rower rodzica ), łyżwy ( im wcześniej dziecko zacznie tym lepiej ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
O tak, rowerowanie zaczęliśmy przed roczkiem.
Góry - pierwszy raz półtora, w nosidle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, ze rodzina, tylko jesli ktos pisze na forum Dziecko, to chyba wiadomo, ze bedzie mowa o rodzinie też z dzieckiem ![]() Co do tematu, nie wiem ile Twoje dziecko ma lat? Bo to tez duza roznica, najpierw sprecyzuj moze, to i pomysłem się rzuci ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziecko ma 3 lata, na rower często chodzę, niestety głównie sama z córką, bo koleżankom albo się nie chce albo nie mają fotelika więc jeżdżę sama.
W góry na razie się nie wybieram, bo mamy daleko no i nie stać nas za bardzo na dłuższe wakacje póki co. Dlatego szukam pomysłów na jednodniowe wycieczki głównie na okres jesienno-zimowy tak jak wspomniałam wcześniej. A z partnerem wychodzimy osobno w wolny wieczór, ponieważ nie mamy z kim dziecka zostawić jak chcemy wyjść na jakieś piwo więc np ja wychodzę w piątek, a on w sobotę no i tak się dzielimy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
zielony stworek
|
A nie możecie wyjść razem z dzieckiem do jakieś knajpki, niekoniecznie na alkohol ?
Rodzina spędza czas razem i chyba o to w tym wszystkim chodzi, to można sobie mocniejsze trunki odpuścić przy dziecku. Mnóstwo jest teraz tych centrum zabaw dla dzieci połączonych z kawiarniami, gdzie rodzice mogą odpocząć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
No właśnie tak myślę, żeby wybrać się może do centrum zabaw, czasami jeździłam w zeszłym roku, ale teraz bym się wybrała może do jakiegoś w innym mieście. Zawsze to coś nowego, a dziecko coraz większe to myślę, że będzie ok.
Ogólnie rzadko chodzimy do jakiś knajpek, z dzieckiem to czasem gdzieś na obiad. Wieczorem w weekendy to tak jak wspomniałam osobno wychodzimy o ile wgl gdzieś idziemy. Jakoś tak wygląda mój dzień, że czy zima czy lato kładę dziecko spać 20-21.30 w tych godzinach. Nieraz latem posiedzimy do 22, ale zazwyczaj wieczorem wolę jak jedno z nas jest z dzieckiem w domu i po prostu idzie spać mniej więcej o stałej porze. A propo Wasze dzieci w jakich godzinach chodzą spać? Czy jak już jest starsze chodzi np do zerówki/szkoły samo kładzie się do spania np po 20 czy zazwyczaj lubi posiedzieć? Od września córka idzie do przedszkola i zastanawiam się też jak to będzie z tym spaniem i wstawaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moja idzie właśnie do szkoły i już wchodzi w wiek pospania dłużej
![]() Ale ma wyznaczony czas 21 w łóżku, bo zanim usnie to i tak chwila ![]() Dla mnie sen ważny więc tego pilnuje
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Akurat knajpka jest na końcowym miejscu na mojej liście wychodzenia z dziećmi ![]() Pamiarnia/egzotarium - też chodzimy, zimą fajnie, bo ciepełko ![]() Zoo. Park - zawsze znajdą się jakieś dziwne drzewa do zabawy. Teatr (mam w mieście teatr dla dzieci). Kino - a właściwie w wieku lat 3 to poranki, do godziny to trwa. Różne kina w ofercie mają. Często też po prostu leżymy na łóżku, każdy w rodzinie ze swoją książką (w wieku 3 lat - głównie do oglądania - cała seria o ulicy Czereśniowej, Mam oko na... liczby/litery, seria Olesiejuka "obrazki dla malucha). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Jak Szaja napisała ciężko doradzać, bo każdy w swoim rejonie ma inne atrakcje. U nas w okresie jesienno - zimowym na jednodniowy wypad poza domem głównie park trampolin, salka wspinaczkowa, aquapark, kino, teatr, skate park - rowery, rolki, hulajnogi, obiad/deser w restauracji też jest atrakcją dla moich dziewczyn, typowe kulkowe place zabaw już nie ale jak były młodsze to często też bywaliśmy, parki/mini zoo/agroturystyka/festyny w pobliskich miastach, centra nauki - coraz więcej ich powstaje, parki, lasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.