Jak spędzacie czas wolny z rodziną? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-13, 12:19   #1
NieWiemCoDalej999
Przyczajenie

Jak spędzacie czas wolny z rodziną?

Hej
Powiem szczerze nie szukałam podobnego wątku. Mam pytanie bardziej do matek z mniejszymi dziećmi, rodziną.
Chodzi o to jak spędzacie czas wolny razem? Gdzie np można się wybrać całą rodziną na np jednodniową wycieczkę jesienią? Jak spędzić weekend, żeby było coś innego? a także jak spędzacie czas zimą? Chodzi głównie o weekendy.
Niedawno skończyłam szkołę, pozałatwiałam różne sprawy no i teraz mam więcej czasu, który nie wiem jak wykorzystać w weekendy szczerze mówiąc.
Nie chce pisać z jakiego rejonu Polski pochodzę, ale mieszkamy w małej miejscowości. Do Wrocławia, Warszawy czy Poznania niestety mam daleko. Czasami jeździmy do miasta przy okazji większych zakupów na jakieś lody, pizze, teraz latem to głównie nad wodę. W zimę raz na jakiś czas na basen, sami do kina, ale to naprawdę rzadko. Nie mam za bardzo pomysłów co jeszcze można robić. Zazwyczaj to w te zimowe weekendy albo siedzieliśmy w domu, wiadomo zabawy z dzieckiem w domu, bardzo dużo się uczyłam jak jeszcze studiowałam, czasem do koleżanki na kawę, a wieczorami to jakieś wyjścia na zmianę np ja w pt, tż w sobotę. Rzadko mamy możliwość wyjść we dwójkę, z resztą nie lubimy za bardzo jeździć na jakieś dyskoteki, wolimy domówki.
Jednak wracam do tematu chodzi o to gdzie się wybrać z dzieckiem, całą rodziną tak na kilka godzin?
Czekam na Wasze pomysły i z góry dziękuję
NieWiemCoDalej999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-13, 12:24   #2
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Jak spędzacie czas wolny z rodziną?

A bez małych dzieci to nie rodzina

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-13, 12:38   #3
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Też na to zwróciłam uwagę. Dziwne rozumowanie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-13, 13:01   #4
NieWiemCoDalej999
Przyczajenie

Owszem też rodzina. Ale chodziło mi o to gdzie np jeździcie z dziećmi.
Stary 2018-08-13, 14:12   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Bez sensu pisać jak nie wiem gdzie. Bo podam fajne miejsce i w Gdańsku, i w ojcowskim parku narodowym...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-13, 14:19   #6
NieWiemCoDalej999
Przyczajenie

No nie chcę podawać z jakiego rejonu jestem. Nie chodzi mi o to do jakich miast jeździcie tylko co robicie, jak spędzacie te weekendy. Owszem wyjazd na obiad i zakupy też jest ok, ale po prostu chciałabym jakoś inaczej spędzić czas.
Stary 2018-08-13, 14:39   #7
Konto usunięte

Wychodzę do ogrodu.
Jeżdżę z dzieciatymi koleżankami i moiki dziećmi na różne place zabaw, mamy w okolicy wiele takich dużych wypasionych, łącznie z wodnym.
Gramy w planszówki, bardzo się wkręciliśmy w temat.
Jeździmy w góry.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-08-13, 15:14   #8
kaledonia
zielony stworek

Czemu teraz nie możesz z koleżankami się spotkać ? Bierzesz nianię na kilka godzin i wychodzicie kiedy chcecie.
Na mojej regionalnej grupie na Fb dużo osób tak szuka opieki do dzieci na krótki termin.

Nie piszesz w jakim wieku dziecko, ale jeśli trochę starsze to kręgle fajna sprawa, wspólne wyjścia do kina ( polecam abonament unlimited do cinema city , tanie środy itp ), rowery ( niezależnie od wieku dziecka, są foteliki na rower rodzica ), łyżwy ( im wcześniej dziecko zacznie tym lepiej ).

Jestem
tutaj
Stary 2018-08-13, 16:40   #9
Konto usunięte

O tak, rowerowanie zaczęliśmy przed roczkiem.
Góry - pierwszy raz półtora, w nosidle.
Stary 2018-08-14, 09:57   #10
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Też na to zwróciłam uwagę. Dziwne rozumowanie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ale się czepiacie w sumie

Wiadomo, ze rodzina, tylko jesli ktos pisze na forum Dziecko, to chyba wiadomo, ze bedzie mowa o rodzinie też z dzieckiem

Co do tematu, nie wiem ile Twoje dziecko ma lat? Bo to tez duza roznica, najpierw sprecyzuj moze, to i pomysłem się rzuci

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-14, 11:55   #11
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Ale się czepiacie w sumie

Wiadomo, ze rodzina, tylko jesli ktos pisze na forum Dziecko, to chyba wiadomo, ze bedzie mowa o rodzinie też z dzieckiem

Co do tematu, nie wiem ile Twoje dziecko ma lat? Bo to tez duza roznica, najpierw sprecyzuj moze, to i pomysłem się rzuci
Autorka założyła temat na Plotkowym i tam dyskusja się rozpoczęła i chyba nie ma ochoty wchodzić w szczegóły co do wieku tej rodziny, ani też dlaczego ona z partnerem wychodzą w czasie wolnym osobno

Jestem
tutaj

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-08-14, 12:28   #12
NieWiemCoDalej999
Przyczajenie

Dziecko ma 3 lata, na rower często chodzę, niestety głównie sama z córką, bo koleżankom albo się nie chce albo nie mają fotelika więc jeżdżę sama.
W góry na razie się nie wybieram, bo mamy daleko no i nie stać nas za bardzo na dłuższe wakacje póki co. Dlatego szukam pomysłów na jednodniowe wycieczki głównie na okres jesienno-zimowy tak jak wspomniałam wcześniej.
A z partnerem wychodzimy osobno w wolny wieczór, ponieważ nie mamy z kim dziecka zostawić jak chcemy wyjść na jakieś piwo więc np ja wychodzę w piątek, a on w sobotę no i tak się dzielimy.
Stary 2018-08-14, 13:05   #13
kaledonia
zielony stworek

A nie możecie wyjść razem z dzieckiem do jakieś knajpki, niekoniecznie na alkohol ?
Rodzina spędza czas razem i chyba o to w tym wszystkim chodzi, to można sobie mocniejsze trunki odpuścić przy dziecku.
Mnóstwo jest teraz tych centrum zabaw dla dzieci połączonych z kawiarniami, gdzie rodzice mogą odpocząć.

Jestem
tutaj
Stary 2018-08-14, 13:21   #14
NieWiemCoDalej999
Przyczajenie

No właśnie tak myślę, żeby wybrać się może do centrum zabaw, czasami jeździłam w zeszłym roku, ale teraz bym się wybrała może do jakiegoś w innym mieście. Zawsze to coś nowego, a dziecko coraz większe to myślę, że będzie ok.
Ogólnie rzadko chodzimy do jakiś knajpek, z dzieckiem to czasem gdzieś na obiad. Wieczorem w weekendy to tak jak wspomniałam osobno wychodzimy o ile wgl gdzieś idziemy. Jakoś tak wygląda mój dzień, że czy zima czy lato kładę dziecko spać 20-21.30 w tych godzinach. Nieraz latem posiedzimy do 22, ale zazwyczaj wieczorem wolę jak jedno z nas jest z dzieckiem w domu i po prostu idzie spać mniej więcej o stałej porze.
A propo Wasze dzieci w jakich godzinach chodzą spać? Czy jak już jest starsze chodzi np do zerówki/szkoły samo kładzie się do spania np po 20 czy zazwyczaj lubi posiedzieć?
Od września córka idzie do przedszkola i zastanawiam się też jak to będzie z tym spaniem i wstawaniem.
Stary 2018-08-14, 13:32   #15
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Moja idzie właśnie do szkoły i już wchodzi w wiek pospania dłużej

Ale ma wyznaczony czas 21 w łóżku, bo zanim usnie to i tak chwila

Dla mnie sen ważny więc tego pilnuje

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-14, 16:52   #16
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez NieWiemCoDalej999 Pokaż wiadomość
No właśnie tak myślę, żeby wybrać się może do centrum zabaw, czasami jeździłam w zeszłym roku, ale teraz bym się wybrała może do jakiegoś w innym mieście. Zawsze to coś nowego, a dziecko coraz większe to myślę, że będzie ok.
Ogólnie rzadko chodzimy do jakiś knajpek, z dzieckiem to czasem gdzieś na obiad. Wieczorem w weekendy to tak jak wspomniałam osobno wychodzimy o ile wgl gdzieś idziemy. Jakoś tak wygląda mój dzień, że czy zima czy lato kładę dziecko spać 20-21.30 w tych godzinach. Nieraz latem posiedzimy do 22, ale zazwyczaj wieczorem wolę jak jedno z nas jest z dzieckiem w domu i po prostu idzie spać mniej więcej o stałej porze.
A propo Wasze dzieci w jakich godzinach chodzą spać? Czy jak już jest starsze chodzi np do zerówki/szkoły samo kładzie się do spania np po 20 czy zazwyczaj lubi posiedzieć?
Od września córka idzie do przedszkola i zastanawiam się też jak to będzie z tym spaniem i wstawaniem.
Strasznie mnie dziwią takie "może pójdę do sali zabaw" - przecież dzisiaj jest tyle możliwości, to w ogóle nie ma się co namyślać tylko się ruszyć! Chodzę do sali i sama - biorę książkę, dzieci się bawią (tak, jak były w wieku 3 lat, też same biegały, przecież w małpim gaju nie biega się normalnie za dzieckiem).
Akurat knajpka jest na końcowym miejscu na mojej liście wychodzenia z dziećmi tylko dlatego, że jest mnóstwo miejsc gdzie dziecko bawi się lepiej.
Pamiarnia/egzotarium - też chodzimy, zimą fajnie, bo ciepełko
Zoo.
Park - zawsze znajdą się jakieś dziwne drzewa do zabawy.
Teatr (mam w mieście teatr dla dzieci).
Kino - a właściwie w wieku lat 3 to poranki, do godziny to trwa. Różne kina w ofercie mają.
Często też po prostu leżymy na łóżku, każdy w rodzinie ze swoją książką (w wieku 3 lat - głównie do oglądania - cała seria o ulicy Czereśniowej, Mam oko na... liczby/litery, seria Olesiejuka "obrazki dla malucha).
Stary 2018-08-16, 14:39   #17
precious_81
Wtajemniczenie

Jak Szaja napisała ciężko doradzać, bo każdy w swoim rejonie ma inne atrakcje. U nas w okresie jesienno - zimowym na jednodniowy wypad poza domem głównie park trampolin, salka wspinaczkowa, aquapark, kino, teatr, skate park - rowery, rolki, hulajnogi, obiad/deser w restauracji też jest atrakcją dla moich dziewczyn, typowe kulkowe place zabaw już nie ale jak były młodsze to często też bywaliśmy, parki/mini zoo/agroturystyka/festyny w pobliskich miastach, centra nauki - coraz więcej ich powstaje, parki, lasy.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości