![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
TŻ i on
Cześć dziewczyny
![]() Długo zastanawiałam się czy napisać ten post, trochę się bałam. Zdecydowałam jednak, że potrzebuje, bo nie mam żadnej na tyle bliskiej osoby, a sama nie radze sobie z problemem. Jestem w związku od roku czasu. Czasem jest lepiej, czasem gorzej. Oboje mamy wybuchowe temperamenty, rozstajemy się, z jego strony czasem padają gorzkie słowa. Jest okropnie zazdrosny od samego początku znajomości, grzebie mi w telefonie i czyta wiadomości z koleżankami na fb. Zdarza się to jak wyjdę do łazienki lub on wcześniej wstanie, a później awantura o jakieś głupoty. Dużo słabych sytuacji wynikało między nami, ale byłam w nim niesamowicie zakochana. Teraz po tym wszystkim czasem się zastanawiam czy to sens. On namawia mnie na wspólne mieszkanie, chciałby się oświadczyć za jakiś czas, a ja nie wiem czego ja chce, boję się tego. Wiem też, że dla mnie zrobiłby wszystko. Z drugiej strony jest też on, moje pierwsze zauroczenie. Nasza historia trwa od 5 lat. Na zmianę albo chcemy albo nie chcemy być razem. Jest między nami coś naprawdę fajnego, chemia. Nie możemy jakoś tego odpuścić i ciągle jesteśmy gdzieś w swojej głowie. On próbował mnie odbić kilka razy. Ostatnim razem, gdy do mnie pisał i ja mu znowu odmówiłam, znalazł to mój partner. Napisał do niego, groził mu i chłopak zablokował mnie. Jestem strasznie pogubiona, nie radzę sobie z tym wszystkim. Boję się, że stracę tż, boję się tak dużego zobowiązania, na które nie jestem gotowa i że z tamtym to też już koniec na zawsze. Znajomi mówią mi, że on źle na mnie działa i może to jest prawda. Ale nie mogę się go na długo pozbyć z głowy. Boję się, że podjęłam złą dycyzję albo że podejmę złą i będę załować do końca życia. Co nie zrobię, będzie źle. Strasznie się pogubiłam w tym wszystkim i nie wiem kompletnie co zrobić. Obawiam się, że to co sobie wyobrażam z tamtym zupełnie mija się z prawdą. Boję się, że on mnie skrzywdzi i mimo że mówi że chce podejść na poważnie i zależy mu, to kłamstwo. Że jak on może pokochać kogoś tak zwykłego jak ja, z niezbyt bogatego domu. Ciągle się boje, całe życie się boje, a w tym przypadku jestem cholernie przerażona i nawet nie mam z kim porozmawiać. Pogubiłam sie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: TŻ i on
Skrzywdzić to cie może na razie ten twój burak TŻ, który traktuje cie jak swoją własność (czytaj przedmiot). Nie rozumiem, jak możesz pozwalać na czytanie twoich prywatnych wiadomości.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Chlopakn, moze i burak ale jak widac przeczucie go nie myli. Nie jestes z nim szczera, zyjesz z mzonka innego z tyłu glowy, cały czas i przeciez on to czul i dlatego stale cie podejrzewa.
Inna sprawa to twoj zwiazek. To stale szamotanie, zrywanie, klotnie , po co? W udanym, zdrowym zwiazku wszystko samo sie uklada,nie ma przepychanek, nikt nad nikim nie dominuje, wszystko plynie wlasnym trybem, we wspolnym kierunku. Ty juz nie jestes pewna swoich uczuc, intuicja ci podpowiada, ze to nie ten. Posluchaj jej. Ale jesli z nim zerwiesz, zrob to dla siebie a nie dla chlopaka, ktorego zapewne wyidealizowalas, tkwiac w nieudanym zwiazku. Daj sobie czas, zeby poczuc sie silna , zapomniec o tym co zle, pobyc troche sama i wtedy ewentualnie pomyslec o innym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Odpuść potencjalnego TŻ. Czytanie bez pozwolenia swoich wiadomości to najgorsze świństwo. W sumie tylko to wystarcza aby rozstać się z tym człowiekiem.
Nic takiego pogwałcenia prywatności nie usprawiedliwia. Mogłaby pisać z kimkolwiek, uprawiać tak cyberseks, opisywać jaki jej było dobrze po poprzedniej nocy z tą osobą. To jej korespondencja i wara! Nie podoba się TŻowi że autorka ma kolegów z którymi pisuje, to TŻ ma problem. Nie potrafi sobie z tym problemem poradzić, to czas się rozstać. Autorka ma prawo robić co chce i z kim chce i TŻ powinien to sobie uświadomić. I albo on to akceptuje albo nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A czemu uważasz, że ten z którym nie jesteś ma Cię skrzywdzić skoro od 5 lat macie się ku sobie? Czemu niczego wcześniej nie spróbowałaś z nim? Przecież z obecnym TŻ jesteś od roku. Co Cię wcześniej blokowało aby stworzyć coś z tym którego masz w głowie? Przybliż nam trochę ten obraz bardziej.
![]() |
#7 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja bym powiedziała że w idealnym świecie już samo to że nie masz do partnera zaufania do tego stopnia że sprawdzasz czy chcesz sprawdzić jego prywatność to wystarczający pretekst by rzucić takiego delikwenta. ![]() W realnym świecie ludzie do samego konca mają nadzieję. ![]() Co do ciebie autorko najuczciwiej dla ciebie byłoby dać sobie czas i pobyć samej. Trzymasz się aktualnego gościa najwyraźniej z rozsądku. Co do tamtego to pół dekady to naprawdę było dość czasu by spróbować coś zbudować, słusznie kminisz że z tamtym to jest najprędzej tylko pajacowanie a nie big love story. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak wygląda zdrowy związek. Jak juz pisalem wcześniej: nic nie usprawiedliwia grzebania w cudzej korespondencji. Bo można wtedy ciągle sie usprawiedliwiac najróżniejszymi podejrzeniami. Pytasz mnie prywatnie czy bym akceptował korespondencję mojej partnerki z facetem, który by ją mi chciał odbić? Oczywiście że tak. Nawet bym mu podziękował, że zajmuje mojej partnerce czas interesującą rozmową kiedy widać ja na to w tym momencie czasu nie mam. Gdyby mi ją odbił - ok. Widać to nie było to i lepiej jak to wyjdzie wcześniej niz później. Również wtedy taka trzecia osoba zasługuje na wyrazy podziękowania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Autorko, jeśli nie wiesz, czy chcesz się zaręczyć ze swoim partnerem, to znaczy, że nie chcesz.
A czy między tobą a tym drugim coś rzeczywiście było? Jakaś bliskość, intymność, seks? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oba pogrubione fragmenty - czy Ty w ogóle jesteś gotowa na związek? Nie mówię tego złośliwie, tylko pytam całkiem poważnie. Jesteś w stanie z kimś być na stałe, razem mierzyć się z problemami i przeciwnościami losu, zamiast rozstawać się, kiedy dzieje się między Wami coś niedobrego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zielona Driada
|
Autorko, kręcisz z tym drugim na boku, więc dlaczego dziwisz się złości i zazdrości swojego faceta? Flirtujesz, jest chemia. Chciałabyś, żeby Twój facet robił podobnie?
W związku Ci się nie układa, więc na Twoim miejscu wymiksowałabym się z niego, bez względu na tego drugiego. Jak nie wiesz co masz robić. Nie jesteś pewna, czy chcesz wyjść za obecnego faceta, tego kolejnego boisz się, że Cię oszuka, to jest trzecie najlepsze wyjście, pobądź sama.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Na przykład ja tak kategoryzuje. Za grzebanie w mojej prywatnej korespondencji jest natychmiastowy wypad z mojego życia, a dupczenie na boku jest zawsze dozwolone. Nigdy nie obiecywałam nikomu wyłączności na kontakty seksualne ani nikt mi nie obiecywał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85521586]Na przykład ja tak kategoryzuje. Za grzebanie w mojej prywatnej korespondencji jest natychmiastowy wypad z mojego życia, a dupczenie na boku jest zawsze dozwolone. Nigdy nie obiecywałam nikomu wyłączności na kontakty seksualne ani nikt mi nie obiecywał.[/QUOTE]Lisbeth, daj spokój. Hultaj powtarza ciągle to samo, tłumaczy się jej, ale to jak grochem o ścianę. Ja już odpuściłem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85521586]Na przykład ja tak kategoryzuje. Za grzebanie w mojej prywatnej korespondencji jest natychmiastowy wypad z mojego życia, a dupczenie na boku jest zawsze dozwolone. Nigdy nie obiecywałam nikomu wyłączności na kontakty seksualne ani nikt mi nie obiecywał.[/QUOTE]
Jak jest dozwolone, to nie jest na boku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85521701]Wiem, ale uważam, że przyda się mimo wszystko kolejne potwierdzenie faktu, że ludzi mogą mieć rożne systemy wartości, czego na oko 90% populacji wizażu zdaje się nie ogarniać.[/QUOTE]
Poniewaz 90 % tejze populacji ma najwyrazniej ten " inny " system wartosci niz wy ![]() Kluczowa tutaj jest uczciwosc wobec partnera, wtedy zaangazowany w zwiazek osoba,nie musi rozmyslac czy juz rysuje rogami sufit czy jeszcze nie i nie musi znizac sie do grzebania w cudzym telefonie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Mniemam, że w tym stwierdzeniu Lisbeth odniosła się do waszego pojmowania rzeczywistości.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-08-19 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Idąc logiką, autorka nic nie napisała, że kategorycznie zabroniła czytania prywatnych wiadomości, więc sama na nie przyzwala.
No sorry, ale obie strony mają swoje za uszami. Autorka niczym bezwolna kukła nie może się zdecydować na partnera, flirtując z innym, a jej facet sprawdza wiadomości. Siebie warci.
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Na poziomie związku jest dozwolone zawsze wtedy, kiedy nie zostało ustalone, że jest inaczej.
Cytat:
Nie.Istnieje coś takiego jak tajemnica korespondencji. Autorka nie musiała o tym wspominać, bo jest to prawnie zakazane, tak samo jak np. kradzież czy przemoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Dla wiekszości ludzi jako że monogamia jest wybierana częściej niż poligamia mniejszym złem będzie przejrzenie komuś prywatności gdy się o podejrzewa o zdradę (uzasadnieniem jest dążenie do bycia nieokłamywanym a zdrada nie zakłada z definicji umiejętności przyznania się do prawdy przez osobę ktora się jej dopuszcza) niż same akty zdrady. Ty z kolei masz zawsze problem z terminologią większość, bo wg ciebie np. jeśli 50letnia aktorka wygląda 20 czy 30 lat młodziej za fakt oczywisty należy przyjąć że nie istnieje korelacja wieku i wyglądu. Nikt w miarę sensowny nie krytykuje indywidualizmu, który sam w sobie nie jest niewłaściwy. ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() Btw, nigdzie nie powiedziałam że czytanie cudzej korespodencji miałoby być moralne czy właściwe, juz nie mówiąc o tym, że zdradzający może zwyczajnie na bieżąco kasować co chce. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-08-19 o 15:09 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Konto usunięte
|
Zakładając, że to jest pytanie, to mogłabym zapytać cię o to samo.
W moim świecie "na boku" w tym kontekście oznacza poza związkiem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85532811]Tajemnica korespondencji nie przestaje obowiązywać w momencie, gdy ktoś czuje się zdradzany.[/QUOTE]
Ach, czyli wystarczy jednak samo poczucie zdrady? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85533026]Wystarczy do czego? Komu? Kiedy chodzi o nas i kim są "my"?
Masz nieco zbyt enigmatyczny sposób pisania ![]() Owszem, ale tylko wtedy, kiedy trafiam w sedno i ktoś bardzo nie chce tego przyznać ![]() Wystarczy do czego? Do uznania za zdradę. Komu? Osobie zdradzanej. Kiedy chodzi o nas? Wtedy, kiedy to my mamy poczucie krzywdy. Kiedy krzywdzony jest ktoś inny, zastosowanie mają wyłącznie sztywne, wcześniej ustalone zasady i jeśli czuje się skrzywdzony, to no cóż, jego problem, na pewno nie tego przez kogo krzywdzony się czuje. Kim są "my"? Ludzie o mentalności Kalego. Pewnie dalej niejasne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Problem to masz wiecznie z odróżnianiem większość od mniejszość. Cytat:
Cytat:
Btw, podciągasz pod zdrade wyłącznie brak seksualnej wyłączności; zamiast sypiania z innymi ludźmi możesz sobie wstawić np. poprzez celowe kłamstwa zniszczenie komuś kariery. Nikt nie powiedział że zdrada dotyczy wyłącznie wymiany płynów ustrojowych i łóżka. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.