|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
pomyłki w pracy... jak sobie radzicie?
Hej wszystkim dziewczynom z forum
![]() myśleć o tych błędach i czuje się koszmarnie.... jakbym się do niczego nie nadawała.... ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Dodam, że błedy pojawiały się w tzw. okresie próbnym czyli przez około pierwsze 3 miesiące pracy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pomyłki w pracy... jak sobie radzicie?
To chyba musi być najbardziej korporacyjna z korporacji - są ludzie od wprowadzania danych i ludzie od sprawdzania, czy ludzie od danych dobrze je wprowadzili?
![]() Błędy to błędy, wiadomo, że na początku się zdarzają i dlatego ktoś powinien być Twoim opiekunem, niezależnie od tego, jak prosta to jest praca. Moja pierwsza praca polegała w znacznej mierze na sprawdzaniu, czy klient dobrze wypełnił formularz w Excelu, praca żmudna, zakładek było ok. 10 i w każdej kilkanaście pól, łatwo było, żeby klient coś wybrał źle albo nie wybrał wcale. Więc sprawdzałam ten arkusz, potem sprawdzała to moja opiekunka i pokazywała mi, co przeoczyłam, potem ja sprawdzałam innych. Etap błędów na początku pracy jest etapem oczywistym i naturalnym, przejmowanie się tym jest głupie, trochę tak, jakbyś się przejmowała, że znając materiał z matematyki na poziomie gimnazjum na początku w liceum z rozszerzoną matematyką jest ciężko. Trzeba się dostosować i przyzwyczaić. Co Ci da to, że się tym przejmujesz? Poprawia to cokolwiek? Nie, wręcz przeciwnie. A teraz to już w ogóle płacz nad rozlanym mlekiem, bo sama napisałaś, że błędy były z okresu próbnego - nie naprawisz nich a po drugie, już ich nie robisz i to chyba najważniejsze, prawda?
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
W okresie probnym - nie przejmuj sie, kazdy sie uczy.
Jakis margines bledow jest normalny i sie go nie zredukuje, bo czlowiek to nei komputer i nie da sie robic 100% bezblednie. Ja w pracy po okolo pol roku pracy, raz popelnilam powazny blad, za ktory firma musiala zaplacic ok 2 tys euro (zamiast wydac dyspozycje podzielenia towaru na palety z okreslona iloscia sztuk, nie wydalam takiej dyspozycji i podzielono towar na 20 szt/paleta, czego nie zaakceptowal klient). Towaru bylo bardzo duzo wiec i szkoda duza. Przez godzine siedzialam w lazience i plakalam, ale jakos udalo mi sie uspokoic. Teraz wspominam to z usmiechem ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
Uwierz mi, w korporacjach to jest na porzadku dziennym. Jednym z etapow zarzadzania jest kontrola.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wyluzuj. Niczyje życie od tego nie zalezy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tutli swietnie Twoj post łączy sie z Twoim podpisem "Obiecuje nie bedzie statystyki"
HRowe oceny, sprawdzania, motywacje są dziwne w korporacjach.. póki nie ma z tego żadnych konsekwensji to sie tym nie przejmuje. Tzn jest to lekcją na przyszłość, ale jak juz popełniłam to trudno. do domu tego ze sobą nie zabieram. i tak dużo stresu mnie praca kosztuje.
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmm, chyba nie widzę związku, ale może nie mam/mam za duży dystans do własnych postów? ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mnie zdarza się popełniać błędy w pracy.
Większe i mniejsze. Czasem jest to czeski błąd, nie tą linijkę skopiuję i takie cuda wychodzą że ![]() Czasem wiem że coś jest nie tak i ani ja ani kierowniczka nie możemy znaleźć gdzie jest błąd, a po wyniku widać że coś jest nie tak. Zdarzało mi się popełniać grube błędy. Jak zostały wyłapane to poprawiałam i tyle. Zdarzało się, że był to kolejny błąd w danym tygodniu i dostawałam ochrzan, że za dużo się mylę w stosunku do innych. Mam jednak świadomość że pracuję szybciej niż inni, wykonuję więcej pracy, więc i błędów jest więcej. Sugestia jest taka, żebym robiła wolniej i dokładniej, ale nawet jak robię coś w żółwim tempie i 100 razy sprawdzam, zdarzają się pomyłki. Nie rwę włosów z głowy z tego powodu. Jetem perfekcjonistką, więc denerwuje mnie to, że się pomyliłam, ale wychodzę z założenia że nie myli się tylko ten, co nic nie robi. Gorzej jak nikt błędu nie wyłapie i ja sama dopiero po jakimś czasie (rekordowo po 2 latach) go znajduję. Mój błąd może w skrajnym przypadku kosztować ludzkie życie, więc stres jest. Wtedy swoimi kanałami, z pominięciem kierownictwa staram się dowiedzieć gdzie jest aktualnie to co wykonałam i czy ktoś dalej ten błąd wyłapał czy nie. Jakie są dalsze konsekwencje błędnego wprowadzenia przez Ciebie danych, oprócz ujęcia tego w ocenie pracowniczej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , naprawdę mnie zmotywowaliście
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez niunia241 Czas edycji: 2014-11-15 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
podbijam i odświeżam temat, jakieś uwagi, porady?
![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Wszystko zależ jakie to błędy i z czego wynikają.
Jeśli to błąd, który można poprawić to trudno - zdarza się. Jeśli to błąd przez nieuwagę, albo niewiedzę to trzeba się dopytywać, dowiadywać i tyle, żeby tego nie powtarzać. Jeśli błąd wynika z błędu systemu, braku jakiś danych, albo z powodu złych danych od klienta no to już nie Twoja wina i dobrze, że coś takiego znalazłać, bo można błąd poprawić albo powiadomić klienta o błędach, których możę nawet nie jest świadom. Grunt to się nie przejmować - jesteśmy tylko ludźmi. Trzeba pracować najlepiej jak się da, ale też mieć świadomość, że błędy się zdarzają, a większość prac to nie ratowanie życia więc, bez zadręczania się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Czegoś takiego nie zauważyłam, aczkolwiek w firmie kolegi za nawet dość drobne i łatwe do poprawienia błędy składa się coś w rodzaju komunistycznej samokrytyki, która przez niektórych liderów traktowana jest całkiem serio
![]() Ale w sumie to dość ciekawe - uczmy się na cudzych błędach, wszystkich nie zdążymy i tak popełnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
porady? wyciągać wnioski i nie popełniać dwa razy tego samego błędu
![]() Ja mam taką pracę, że niestety za swoje błędy płacę, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Zarabiam sporo, ale mam odpowiedzialność finansową. Staram się sprawdzać wszystko dwa razy, a jak się pomylę... cóż, wyciągam wnioski na przyszłość i już. Jak ktoś dobrze wcześniej napisał, ten się nie myli co nic nie robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
W mim zawodzie samo popełnienie błędu nie jest takie straszne, ale ważne aby w miarę szybko zorientować się w tej pomyłce i ją naprawić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Mój sposób to dobra kawa z koleżanką z pracy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Wychodzę z założenia, że każdemu się jakiś błąd może zdarzyć. Więc jeśli się pomylę, to po prostu przepraszam. Zazwyczaj staram się również wytłumaczyć z czego pomyłka wynikała i jak najszybciej naprawiam błąd.
Nic więcej z tym nie robię. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Kiedyś bardzo się przejmowałam jak ktoś mi nawet drobną uwagę zwrócił, a teraz już wiem, kiedy moje błędy wynikają z przeoczenia a kiedy z braku przepływu informacji, przez co mogłam źle coś wykonać. Oczywiście jak się tylko zorientuje to przepraszam i od razu poprawiam problem, ale świat się nie zawala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.