Wasze sposoby na cienkie, przetłuszczające się włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-12, 12:04   #1
asia.b
Raczkowanie

Wasze sposoby na cienkie, przetłuszczające się włosy

Ja używam odżywek typu włos w płynie, które nie obciążają włosów, a do tego lakieru np. Schwarzkopf z jedwabiem (ale tylko spryskuję nim pasma tuż przy skórze). Jeśli chodzi o szampony, to zazwyczaj kupuję takie, które dodają objętości, ale nie znalazłam jeszcze takiego, z którego byłabym w 100% zadowolona.
Włosy suszę na grubej szczotce, a same końce włosów utrwalam za pomocą żelu Welli.
Czasami jest tak, że spędzę prawie godzinę na myciu, suszeniu i układaniu włosów, a włosy po godzinie i tak prezentują sie fatalnie: wiszą smętnie wokół twarzy, brak im puszystości i połysku.
Moje włosy szybko przetłuszczają sie tuz przy skórze, natomiast końcówki sa przesuszone farbowaniem i częstym suszeniem, nie dają się rozczesać jeśli nie odżywki lub balsamu.
A Wy jak sobie radzicie?
asia.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 07:19   #2
asia.b
Raczkowanie

Re: Wasze sposoby na cienkie, przetłuszczające się włosy

Tylko ja mam problem z cienkimi i przetłuszczającymi się włosami???
Stary 2005-01-13, 07:42   #3
aferka
Wtajemniczenie

asia.b napisał(a):
> Tylko ja mam problem z cienkimi i przetłuszczającymi się włosami???

Nie, ja też. Używam szamponu do włosów tłustych, myję włosy wtedy gdy jest taka potrzeba (niezależnie czy jest to codziennie czy rzadziej) na ogół co drugi dzień.
Nie używam odżywek i balsamów, bo moim zdaniem zbyt obciążają włosy. Do układania używam "wody dyscyplinującej", suszę głową w dół, a potem chwilę modeluję i na koniec utrwalam niewielką ilością żelu lub lakieru.
Marzy mi się sytuacja, gdy znajdę taki sposób, żeby nie musieć myć włosów codziennie, czy co drugi dzień, ale rzadziej, ale nie bardzo wierzę w taką możliwość. Do tego zauważyłam, że im częściej myję - tym szybciej mi się przetłuszczają, ale czasem poprostu nie mogę nie umyć.
Ja mam jeszcze jeden przykry nawyk, który chyba przyczynia się do szybkiego przetłuszczania włosów - ciągle je dotykam, przeczesuję palcami, ogólnie mówiąc grzebię w nich. A to chyba powoduje szybsze rozprowadzenie tłuszczu na włosach. Ale chyba musiałabym sobie ręce wiązać, żeby tego nie robić.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 09:23   #4
asia.b
Raczkowanie

Jeśli chodzi o mnie, to moje włosy po uzyciu jedynie lekkich preparatów typu "włos w płynie" są bardzo poplątane, praktycznie nie można ich rozczesać, łuski nie zamykają się, a włosy wyglądają jak postrzępione. Dlatego też używam chociaż w minimalnej ilości balsamu czy odżywki, a co 4-5 mycie maseczki, ale jedynie od połowy włosów, żeby jeszcze bardziej nie natłuszczać tych przy skórze.

A Ty jakiej wody dyscyplinującej uzywasz - Garniera? Włosy po takim czymś nie są szorstkie, trudne do rozczesania?

I wogóle jakie kosmetyki możesz polecić?

Mnie, jak do tej pory najbardziej odpowiadają chyba szampony Sunsilk i Herbal do włosów cienkich, natomiast okropny jest L'Oreal. Zastanawiam sie nad zakupem całej zielonej serii Yves Rocher. A może masz jakieś doświadczenia z kosmetykami dostępnymi w salonach fryzjerskich?
Stary 2005-01-13, 09:37   #5
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

hej,kobietki mam te same problemy z włosami.Używam już od kilku miesięcy szamponu do włosów cienkich i przetłuszczających się Avonu(na razie jestem mu wierna )
Po umyciu wcieram w końcówki płynny jedwab Biosilku.Zauważyłam,ze przestały mi się tak bardzo przetłuszczać i wypadać,odkąd zaczęłam regularnie nakładać na nie WAX.Nie suszę ich w ogóle suszarką,rzadko nakładam jakies cięższe preparaty do stylizacji,na ogół używam tylko(jeśli w ogóle)lakieru modelującego AQUA SPRAY TIMOTEI-niezły,polecam.I staram się nie dotykać ich rękoma,nie przeczesywać-choć to bardzo trudne

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 10:22   #6
aferka
Wtajemniczenie

Do tej pory używałam Head&Shoulders Citrus Fresh ale mam wrażenie, że z czasem przetłuszczały się coraz bardziej, więc postanowiłam wypróbować Clairol Herbal Esenses Fruit Fusions, zuzyłam już całą małą buteleczkę i chyba włosy mi się mniej przetłuszczają. Chcę jeszcze spróbować ten zwykły Herbal Esenses, zobaczymy co będzie. Wodę dyscyplinującą - mam tak jak piszesz z Garniera do włosów krótkich, ale pryskam nią dopiero jak już mam lekko podsuszone włosy - tylko do modelowania. Z rozczesaniem włosów raczej nie mam kłopotów, ale ja mam dość krótkie włosy, więc może dlatego.
W salonach fryzjerskich nigdy nic nie kupowałam, więc nic nie mogę powiedzieć.
Aga BJ - co to jest WAX i "czym się to je"?
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 10:31   #7
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

hej...HENNA TREATMENT WAX to odżywczy wosk w postaci maseczki-do kupienia tylko w aptece.Przeznaczony do pielęgnacji włosów i skóry głowy-wzmacnia osłabione i cienkie włosy,sprawia ,ze są elastyczne i lśniące,u mnie tez ograniczył przetłuszczanie się

Stary 2005-01-13, 10:39   #8
asia.b
Raczkowanie

Aga BJ ----> ten płynny jedwab - to kupujesz w salonach kosmetycznych i kosztuje około 10 zł? A na włosy nakłada się bardzo małą ilość? Słyszałam, że jest to raczej preparat,który natłuszcza włosy, czy uzywasz go na całe włosy?

Także zastanawiałam się nad użyciem WAXu -
Aferka; masz opis WAXu na KWC
Stary 2005-01-13, 10:42   #9
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

kupuję ten jedwab w sklepie fryzjerskim za ok.8zł-jest bardzo wydajny.Nakładam na końcówki tak do połowy długosci-uelastycznia,wygładza,uła twia rozczesywanie.

Stary 2005-01-13, 10:54   #10
asia.b
Raczkowanie

A WAX jak często? Także na same końce?
Stary 2005-01-13, 11:07   #11
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

WAX wcierasz PRZEDE WSZYSTKIM w skórę głowy i rozprowadzasz na włosach.Zakładasz czepek foliowy lub owijasz ręcznikiem i trzymasz koło 30 minut.Teraz nakładam go dwa razy w tygodniu,na początku zaś co drugi dzień.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-01-13, 12:54   #12
Shandusia
Wtajemniczenie

GG do Shandusia

tezs miałam podobny problem kiedyś,tylko,że włosy to ja mam gęste myje je delikatnym szmopnem do włosów przetłuszczających się i po kazdym umyciu na same końce nakładam balsam lub odżywke,dzięki temu włosy na koncach nie przypominają miotełek teraz mam juz ten problem z głowy,myje włosy co 3 dni i jest ok aha,moja fryzjerka zdradziła mi taki sekret kiedy miałam baaardzo suche końce,postrzępione,doraźn ie potraktowałam je kremem do skórek i było ok,można wypróbować
Shandusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 14:08   #13
201608040942
Konto usunięte

to byl i moj problem , ale kiedys, bo juz nie jest. Mialam typowe mieszene wlosy , przy skorze tluste a konce suche. Nie suszylam suszarka bo powodowalo to szybsze przetluszsczanie sie wlosow przy skorze i mocniejsze wysuszenie koncowek. Wiec zanim wyschly trwalo to dobre 2 godziny(wlosy ok. do ramion, czasami lekko za ramiona). Zauwazylam ze jak mam krotsze to konhcowki sie tak nie przesuszaja i czasmi nosilam klasycznego pazia do brody. Przy tych fryzurkach jednak wlosy przetluszczaly sie przy skorze dosc szybko bo trzebaq bylo je czesto czasac, bo sie potargaly, wiec i tak przetluszczaly sie szybko. Odzywke nakladalam tylko od polowy do koncowek zeby nie natluszczac skory glowy. Odkrylam ze letnia woda jest lepsza niz dosc ciepla i na koniec splukanie glowy zimna woda zamyka lu´ska wlosa , wiec mozna je bylo bez problemu rozczesac i o jeden dzien dluzej mialam spokoj. Mimo wszystko musialam je myc co 2 lub gdy bylo lepiej co 3 dzien, a konce jak byly suche tak byly. najlepiej bylo tez jak je zpielam klamra z typu glowy, ale przy mojej kwadratowej twarzy nie byla to korzystna fryzura. Dla wlosow tak, nie byly tluste bo ich nie dotykalam, ale nie wygladalam dobrze z zaczesanymi wlosami do tylu. Wiec wkoncu sie wkurzylam i obcielam na krotko. Mam nie dokladnie krotkie wlosy, sa krotkie, ale nad uszami lekko zarosniete i zaczesuje je za uszy. Wlosow jest teraz duzo, ze przy podcinaniu fryzjerka musi mi je degazowac, zeby byly lzejsze. Uzywam szamponu z apteki, ktory mi wkoncu reguluje przetluszczanie wlosow i nie mam po nim lupiezu , ma ph 5,6. Susze wlosy suszarka i nie wygladaja na tluste, jesli juz to na lekko nieswieze. Koncowek nie mam przesuszonych, bo nawet nie zdaza sie przesuszyc, bo co 2-3 miesiace podcinam wlosy(dlatego nie mam typowej krotkiej fryzurki zeby nie chodzic co 4 tygodnie do fryzjera). W rzych czasowpisamach czytalam ze najlepiej przy tlustych wlosach wybrac krotkie fryzurki i przez te wszystkie lata przekonalam sie to najlepsze wyjscie. Wlosy sa rach ciach umyte, wysuszone, zawsze wygladaja perfekt, nawet po 3 dniach nie sa tluste, sa nieswieze(ale tylko ja to widze), przy odrobinie srodkow do sytlizycji nadaje im volunem i nie musze myc juz co 2 dni, chyba ze mam na to ochote.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 14:18   #14
czikuś
Raczkowanie

GG do czikuś
Re: Wasze sposoby na cienkie, przetłuszczające się włosy - do moni

a jakiego szamponu z apteki używasz?
czikuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 14:18   #15
czikuś
Raczkowanie

GG do czikuś

a jakiego szamponu z apteki używasz?
czikuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 14:45   #16
asia.b
Raczkowanie

Ja kiedys także miałam krótkie włosy - fryzurkę taką na chłopaka, ale z dłuższym przodem, nie miałam problemów z przetłuszczającymi się włosami, ale jak były ciut dłuższe (2-3 cm)to od razu robiły się przyklapnięte.
Teraz mam fryzurę do ramion, podcinam ją często, ale nie jestem zadowolona ze swojego wyglądu.
Stary 2005-01-13, 15:49   #17
201608040942
Konto usunięte

nie wiem czy w PL mozna go kupic ale mi pan sprzedajacy w aptece polecil szampon Rausch do wlosow tlustych kosztuje niecale 9 euro. I sobie go chwale. Ostatnio kupilam tez (bo ten z apteki sie konczy pomalu) szampon regulujacy do tlustych wlosow od Dr. Hauschka. Dopiero raz umylam sobie nim wlosy, wiec nie za duzo moge powiedziec. Musze najpierw wykonczyc ten z apteki, a potem bede testowac Hauschke, ktora to jest 100% naturalnym szamponem bez chemii jak wszystkie kosmetyki naturalne z tej firmy. Przekonalam sie ze typowy drogeryjny szampon to nie dla mnie. Jesli regulowal przetluszczanie sie wlosow to niestety byl drastyczny dla skory glowy, przesuszal ja i powodowal lupiez, straszne swedzienie , a przy dluzszych wlosach wysuszal szybciej koncowki. Jesli byl lagodny to nie regulowal wogole przetluszczania, chodz nie mialam lupiezu, nie mialam swiadu, to wlosy jak umylam rano to na wieczor nadawaly sie znow do mycia. teraz przy krotszych wlosach nie mam tego problemu i wkoncu znalazlam szampon ktory mi sluzy. Wiec ja polecam obciac wlosy. Jest je latwiej utrzymac w czystosci i problem suchych koncowek idzie w niepamiec.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-13, 16:29   #18
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

JA TEŻ MAM TAKIE WŁOSY i dopiero co myślałam o założeniu takiego wątku, bo już nerwy mi wysiadają!
Używałam różniastych szamponów sklepowych, ale w końcu na dłużej zagościł u mnie Avon. Aż któregoś dnia zauważyłam, że szampon się skończył, a ja nie mam zapasowego. Użyłam szamponu moich dzieci, czyli Johnsons baby i tak już zostało! Ten szampon dobrze oczyszcza włosy i nie wiem co jeszcze robi, ale mnie to pasuje. Na końcówki używam serum do końcówek Avonu. Lakieruję różnymi lakierkami i nie mam wciąż ulubionego.
Stary 2005-01-13, 16:39   #19
WioletaM
Zakorzenienie

Też mam przetłuszczające się włosy i na dodatek cienkie. Stosuję szampony do włosów przetłuszczających się, mgiełki z Farmony i pianki dodającej objętości. Teraz mam painkę z Welli i bardzo ją chwalę.
Rok temu byłam u dermatologa i polecił mi szampon Pregaine. Kosztuje ok. 20 zł i można go kupić w aptece. Wtedy myłam włosy rano, a wieczorem były już tłuste. Po tym szamponie mogłam włosy myć co drugi dzień i tak jest do dzisiaj. Zużyłam tylko jedną butelkę i mam teraz mniej przetłuszczające się włosy.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-14, 11:00   #20
asia.b
Raczkowanie

Teraz w Avonie wprowadzili jakąś nowość - spray przedłużający swieżość włosów, który odświeża włosy bez mycia, sprawia, że są one bardziej puszyste i absorbuje nadmiar sebum. Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w jego skuteczność.

Ja myślałam także o tym, aby sobie zrobić trwałą, która unosi włosy tylko u nasady, ale moja fryzjerka mi odradzała.
Miałyście może taką trwałą? Czy rzeczywiscie nie warto jej robić?
Stary 2005-01-14, 11:17   #21
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

ja słyszałam,że ta trwała dobrze się sprawdza w przypadku przetłuszczających się włosów,ale nie miałam jej

Stary 2005-01-14, 13:26   #22
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

ja miałam, pomaga owszem, ale efekt utrzymuje się 4 do 6 tygodni, a włosy po trwałej odrastają długo...
chyba że ktoś ma krótkie, albo decyduje się zabieg powtarzać dość często
Stary 2005-01-14, 16:05   #23
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

u mnie było inaczej - to chyba zalezy od włosów
też miałam robioną leciutką trwałą dla pusztości, między innymi ze zwzgędu na przetłuszczanie włosów.

Efekt utrzymał mi się około 3 miesięcy. Włosy z natury mi bardzo szybko rosną, ale nie zauważyłam by zwolniły po trwałej.
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-14, 18:56   #24
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

asia.b napisał(a):
> Teraz w Avonie wprowadzili jakąś nowość - spray przedłużający swieżość włosów, który odświeża włosy bez mycia, sprawia, że są one bardziej puszyste i absorbuje nadmiar sebum. Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w jego skuteczność.
własnie dzis kupiłam i psiknęłam. Działa. Nie wiem na jak długo ale włosy odzyskały puszystość i pachną avonową serią.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-14, 21:40   #25
WioletaM
Zakorzenienie

Jak dokładnie nazywa się ta nowość i ile kosztuje?
Stary 2005-01-14, 21:58   #26
greeneyes
Raczkowanie

spray przedłużający swieżość włosów,......hmmm-a ja mysle ze to nie ma sensu bo wlosy trzeba po nim ukadac i pewnie suszyc jak po normalnym myciu
greeneyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-14, 22:53   #27
aga01
Zakorzenienie

Moja mama ma ten spray i nawet nieźle to działa... Mama ma krótkie włosy i żeby je układać codziennie do pracy musiała je myć, a teraz popsikała posuszyła i nawet fajnie wyglądało... Mnie się przetłuszczają u nasady a suche na końcach... eh... Niestey żaden Timotei nie wchodzi w grę , bo się po nim nie mogę uczesać... Używam Pantene Złota Linia i narazie jest ok, ale ożdywki to tylko w sprayu, bo mam długie włosy...
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-14, 22:55   #28
WioletaM
Zakorzenienie

Aga01, możesz podać mi dokładna nazwę.
Stary 2005-01-14, 22:59   #29
aga01
Zakorzenienie

No proszę : Spray przedłużający świeżość włosów ( Fresh hair extender ) Avon
A a ja na rozczesywanie używam odżywki z Avonu z serii Kids ( dla dzieci )
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-15, 10:30   #30
greeneyes
Raczkowanie

a czy ma on w swoim skladzie alkohol ?
greeneyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości