Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu - ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 11:08   #1
Anonimka1992
Wtajemniczenie

Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu - ZBIORCZY

witam wizażanki
chcialam sie dowiedziec czy ktoras z was chodzi (lub chodzila) do WSB w Poznaniu?? albo w innym miescie??
moze byscie sie podzielily zaletami i wadami tej uczelni??
mnie interesuje Finanse i rachunkowosc i chcialabym chodzic zaocznie

pozdrawiam
Anonimka1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 11:20   #2
Li O
Wtajemniczenie

Dot.: Wyzsza Szkola Bankowa w Poznaniu

Ja skończyłam WSB we Wrocławiu i uważam, że to była najlepsza decyzja w moim życiu i choć pewnie zaraz zostanę wyśmiana, to zdania nie zmienię
EDIT: O wadach i zaletach pisać nie będę, bo każdy ma inne przygody na uczelni - spotykamy różnych ludzi i różne przypadki nam się zdarzają, a to w głównej mierze kształtuje nasze opinie na temat otoczenia...

Edytowane przez Li O
Czas edycji: 2011-10-16 o 11:22
Li O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 11:29   #3
asiulkaa
Zakorzenienie

Ja skończyłam Poznańską i byłam bardzo zadowolona. Dziekanat bardzo przyjazny studentowi, a kiedy się tam edukowałam (ale minęło sporo lat) to większość wykładowców pracowała zarazem na Akademii Ekonomicznej (łącznie z nauczycielkami języków obcych)- czyli szkoła trzymała wysoki poziom edukacyjny- kto obecnie uczy nie wiem, musisz sama sprawdzić.
Stary 2011-10-16, 15:31   #4
201612291251
Konto usunięte

ja w tym roku właśnie skończyłam WSB w Poznaniu kierunek zarządzanie na SUM
i jestem bardzo zadowolona, nauka jest jak najbardziej na wysokim poziomie, wielu wykładowców uczy równocześnie na akademii ekonomicznej lub na politechnice, szkoła jak najbardziej przyjazna studentom, elektroniczne indeksy, internetowa platforma i większość spraw załatwiałam przez internet bez stania w kolejkach do dziekanatu, mam bardzo miłe wspomnienia związane z tą szkołą już nie wspominając o super lokalizacji na wprost starego browaru
201612291251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:46   #5
Anonimka1992
Wtajemniczenie

dziekuje wam
szkoda ze ta szkola jest taka droga no ale dam rade
gorzej jak nie dam sobie rady na tej uczelni i pieniadze pojda "w błoto"

noo lokalizacja tez mi sie podoba blisko PKP a to duzy plus

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

a to prawda ze przyjecie na studia zaleza od kolejnosci zgloszen???
niewazne jak byle zdac mature ??
Stary 2011-10-16, 17:54   #6
201612291251
Konto usunięte

no nie jest łatwo, już sama matematyka jest dość ciężka, ale jak lubisz takie przedmioty to dasz radę

z pkp spokojnie można sobie dojść pieszo spacerkiem

egzaminów żadnych nie ma jeżeli chodzi o zaoczne, na dzienne chyba też nie, na oceny maturalne też nie patrzą.

Edytowane przez 201612291251
Czas edycji: 2011-10-16 o 17:57
Stary 2011-10-16, 18:07   #7
Anonimka1992
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DIABLICAorg Pokaż wiadomość
no nie jest łatwo, już sama matematyka jest dość ciężka, ale jak lubisz takie przedmioty to dasz radę

z pkp spokojnie można sobie dojść pieszo spacerkiem

egzaminów żadnych nie ma jeżeli chodzi o zaoczne, na dzienne chyba też nie, na oceny maturalne też nie patrzą.
aha to fajnie
bylebym zdala jakos ta mature

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

a ciezko jest na tych studiach??
Stary 2011-10-16, 18:26   #8
201612291251
Konto usunięte

dla jednych ciężko dla innych nie
ja uważam, że poziom nauczania jest dość wysoki, na pewno ciężej jest na licencjacie niż na mgr, dość ciężka jest sama matematyka.
Stary 2011-10-18, 13:47   #9
Anonimka1992
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DIABLICAorg Pokaż wiadomość
dla jednych ciężko dla innych nie
ja uważam, że poziom nauczania jest dość wysoki, na pewno ciężej jest na licencjacie niż na mgr, dość ciężka jest sama matematyka.
a powinno byc owrotnie
a tego co pisze na str WSB to po 3 roku jest licencjat po nastepnych 6 miesiacach jest inzynier no a pozniej mgr ....
mnie interesuje jak narazie (o ile w ogole dam sobie tam rade) inzynier
dluzej nie chce mi sie kształcić
Stary 2012-02-27, 21:19   #10
miasiaa
Raczkowanie

Widze ze watek troche zapomniany, chcialabym go "odkurzyc" Wiec jak tam dziewczyny, jakie macie wspomnienia z ta szkola? Dokladnie chodzi mi o uczelnie w Poznaniu, ktos studiowal tam logistykę (wiem, ze to jest teraz tam nowosc)?

CG

Szczęśliwa od 1.11.2008
miasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 19:09   #11
enig123
Raczkowanie

Jaki kierunek wybrać na WSB (Bankowej) ?

Zdecydowałam się, że chcę iść do WSB w Poznaniu, tylko nie wiem jaki wybrać kierunek i specjalizacje, więc może Wy poradzicie mi coś, bo ja nie mam pojęcia
Rozmyślam nad Bankowością i Usługi Finansowe, Finanse Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Gospodarka Nieruchomościami i Stosunki Międzynarodowe. Co wybrać ? Po czym jest więcej pracy i większy zarobek ?

enig123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 22:11   #12
buahhot
Marcelover ♥♥♥

Dot.: Jaki kierunek wybrać na WSB (Bankowej) ?

Hmm a czym się interesujesz? I czemu akurat uparłaś się na Bankową? Wygląda to trochę tak, jakbyś uparła się na tą szkołę, a inni mają wybrać Ci kierunek. Wybierz ten, którego z przyjemnością (może nie olbrzymią, ale większą) będzie Ci się chciało uczyć.
Bankowość znacznie się różni od stosunków, porównaj sobie siatkę programową.
A zarobki.. ciężko powiedzieć, trzeba po prostu dobrze trafić.

buahhot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 19:36   #13
enig123
Raczkowanie

Chcę iść do tej szkoły, bo słyszałam dobre opinie o tej szkole, więc jeśli jest tam dość porządnie i przyjemnie to dlaczego miałabym tam nie iść ?

Stary 2012-04-01, 01:20   #14
neia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez enig123 Pokaż wiadomość
Chcę iść do tej szkoły, bo słyszałam dobre opinie o tej szkole, więc jeśli jest tam dość porządnie i przyjemnie to dlaczego miałabym tam nie iść ?
A ja gdziekolwiek nie wejde to zawsze slysze prawie same zle opinie
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 08:00   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 08:17   #16
enig123
Raczkowanie

No przeglądałam, przeglądałam Całą ich stronę 'przeryłam' ;p
czytałam o tych kierunkach, ale hmm... chyba jednak zrezygnuje z tych stosunków międzynarodowych ;p więc teraz zostają tylko trzy do wyboru świetnie, że również w tej szkole jest projekt Erasmus, chociaż teraz to chyba w wielu innych szkołach się to znajduje

Stary 2012-04-01, 08:27   #17
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 10:21   #18
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
Zdecydowałam się, że chcę iść do WSB w Poznaniu, tylko nie wiem jaki wybrać kierunek i specjalizacje, więc może Wy poradzicie mi coś, bo ja nie mam pojęcia
Rozmyślam nad Bankowością i Usługi Finansowe, Finanse Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Gospodarka Nieruchomościami i Stosunki Międzynarodowe. Co wybrać ? Po czym jest więcej pracy i większy zarobek ?
nie da się powiedzieć po, którym kierunku jest większy zarobek. to nie kierunek determinuje ile będziesz zarabiać, ale Ty sama, Twoje umiejętności, doświadczenie, znajomość języków, na pewno odrobina szczęścia i miejsce, w którym będziesz szukać pracy. spośród studentów z mojego roku są tacy, którzy zarabiają 6000zł brutto, są tacy, którzy zarabiają 2000zł, ale są i tacy, którzy w ogóle nie mogą znaleźć pracy, a wszyscy studiujemy ten sam kierunek (FiR), na tej samej uczelni i szukamy pracy w tym samym mieście.

no, a teraz parę słów o wymienionych przez Ciebie kierunkach
Bankowość i Usługi Finansowe - generalnie zarobki w bankowości w wielu rankingach przedstawiane są jako najwyższe ze wszystkich dziedzin finansów, ale musisz pamiętać, że średnią zawyżają osoby pracujące w centralach banków. zakładam, że będziesz szukać pracy w Poznaniu, a praktycznie wszystkie centrale banków znajdują się w Warszawie (kilka we Wrocławiu, Łodzi i Katowicach). w Poznaniu raczej byłabyś skazana na pracę w placówce detalicznej, a tam zarobki są raczej marne, przynajmniej dla szeregowych pracowników (2000-3000zł brutto)

Finanse Małych i Średnich Przedsiębiorstw - nie wiem jaki jest program tego kierunku i czego dokładniej miałabyś się uczyć. zakładam, że nastawiony jest raczej na rachunkowość i mogłabyś po nim pracować np. jako księgowa. kręci Cię to? bo moim zdaniem to jeden z najnudniejszych zawodów poza tym zostać księgową w małej firmie jest znacznie trudniej niż dostać się do pracy do działu finansowego do dużej firmy, gdzie chętniej przyjmują świeżo upieczonych absolwentów i na własny koszt przyuczają ich do zawodu. w małych i średnich przedsiębiorstwach najczęściej nie można sobie pozwolić na zatrudnienie takiej osoby i szuka się pracowników z większym doświadczeniem. zarobki księgowych: od najniższej krajowej do kilkunastu tysięcy złotych jeśli mowa tu o głównej księgowej.

Gospodarka Nieruchomościami - tutaj sama nazwa też niewiele mi mówi. moja koleżanka studiuje zarządzanie ze specjalizacją zarządzanie nieruchomościami (może ten kierunek jest zbliżony do tego zarządzania) i twierdzi, że jest nieźle z pracą. można po tym zostać np. zarządcą nieruchomości lub zajmować się wycenami, ale i do jednego i do drugiego trzeba po studiach robić jeszcze specjalne uprawnienia. nie wiem jak wygląda sytuacja z zarobkami.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 17:34   #19
enig123
Raczkowanie

To znaczy Finanse Małych i Średnich przedsiębiorstw są podkategorią FiR Tzn. ja sobie tak marzyłam, żeby pracować w jakiejś wielkiej firmie, mieć swoje biuro itp. wiem, to są tylko takie wyobrażenia i marzenia w sumie sama nie wiem gdzie by tu się wybrać Też sądzę, że księgowość to trochę nudna praca. Podobało by mi się, żeby też gdzieś wyjeżdzać, a nie bite 8h siedzieć na stołu ;d
Może pomyślicie, że jestem niezdecydowana i piszę tu bzdury, ale naprawdę nie wiem co z soba począć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 18:00   #20
201607280909
Konto usunięte

jeśli masz ochotę na wyjazdy to polecam audyt lub doradztwo biznesowe/strategiczne/transakcyjne. wyjazdy gwarantowane a i zarobki bardzo wysokie. nie wiem czy na tej uczelni masz jakieś specjalne kierunki do tego - moim zdaniem wystarczy zwykły FiR bez specjalizacji.

aha... wielkie firmy i własne biuro to rzadko spotykana sprawa (chyba, że na stanowiskach kierowniczych). teraz większość dużych firm stawia na open space'y
Stary 2012-04-01, 18:17   #21
enig123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość
jeśli masz ochotę na wyjazdy to polecam audyt lub doradztwo biznesowe/strategiczne/transakcyjne. wyjazdy gwarantowane a i zarobki bardzo wysokie. nie wiem czy na tej uczelni masz jakieś specjalne kierunki do tego - moim zdaniem wystarczy zwykły FiR bez specjalizacji.
to wystarczy, że zrobię FiR i mogę potem się bez żadnych innych dodatkowych kwalifikacji dostać na doradzctwo finansowe itp. ?

Stary 2012-04-01, 18:43   #22
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
to wystarczy, że zrobię FiR i mogę potem się bez żadnych innych dodatkowych kwalifikacji dostać na doradzctwo finansowe itp. ?

duże firmy bardzo często przyjmują studentów na płatne staże/praktyki, na których można się wiele nauczyć i po takich praktykach można zostać u nich na stałe. ja w ten sposób w piątek podpisałam umowę o pracę, po półrocznych praktykach z firmą, o której marzyłam już od 2 roku studiów.

no i pisząc o doradztwie nie miałam na myśli typowego doradztwa finansowego, czyli wciskania ludziom kredytów i innych produktów finansowych, ale pracę w firmach consultingowych, czyli doradzanie dużym przedsiębiorstwom na przykład przy fuzjach, przejęciach, ekspansji na rynek zagraniczny itp. charakteryzuje się to wyjazdami, oczywiście pracą zespołową, ale taka praca jest też dosyć stresująca i na pewno pochłaniająca wiele czasu - na pewno nie masz co liczyć na typowe godziny pracy 8-16.
Stary 2012-04-01, 19:03   #23
enig123
Raczkowanie

Hmmm... To może wybiorę się na FiR, zobaczymy co z tego wyniknie, ciekawe są też ponoć te nieruchomości ;p ciężki wybór, ale gdy czytałam to nie trzeba robić studiów z nieruchomościami związanych, wystarczy jakaś podyplomówka i licencja, tak słyszałam ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 19:09   #24
201607280909
Konto usunięte

z tego co się orientuję to studia ułatwiają zdobycie uprawnień, ale nie wiadomo jak to będzie po reformie związanej z otwieraniem zawodów, bo chyba zarządca nieruchomościami jest na liście zawodów do "otwarcia"

edit: aha... i broń Boże nie kieruj się tylko i wyłącznie moimi wskazówkami wybierając kierunek posłuchaj też rad innych osób. ja piszę z perspektywy stolicy, gdzie takich firm jest bardzo dużo - dowiedz się jak jest z Poznaniem, pogadaj z innymi, poczytaj różne fora tematyczne, popytaj na forum uczelni

Edytowane przez 201607280909
Czas edycji: 2012-04-01 o 19:12
Stary 2012-04-01, 21:32   #25
enig123
Raczkowanie

Szczerze mówiąc to za bardzo nie mam kogo się popytać, dlatego pytam tutaj Myślę, że nic innego nie wymyślę, po prostu albo pójdę na FiR albo na Zarządzanie nieruchomościami, w sumie nikt nie wie idąc na studia jaką dostanie pracę, to jest często łut szczęścia i tyle

Stary 2012-04-01, 21:39   #26
buahhot
Marcelover ♥♥♥

enig ok, tak tylko zapytałam czemu wsb, sama skończyłam tę uczelnię
widzę, że decyzję prawie podjęłaś, odrzuciłaś stosunki
zarzadzanie nieruchomosciami to bardzo fajny kierunek, kolezanka miala taka specjalizacje studiujac na ekonomii w prywatnej uczelni, ale niestety nie ma pracy... ale to nie wynika z kierunku jaki ukonczyla, a z jej checi takze się nie zrażaj

buahhot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 20:51   #27
motyl_89
Raczkowanie

wiesz co.. poszukaj lepiej innej uczelni.. ;D
ona u mnie nie cieszy się dobrą sławą.. idą na nią ludzie, którzy maja ambicje a nigdzie się na studia nie dostali.. i przechodzą z semestru na semestr bo płacą.. bynajmniej tak u mnie jest ..
Stary 2012-04-03, 12:46   #28
enig123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motyl_89 Pokaż wiadomość
wiesz co.. poszukaj lepiej innej uczelni.. ;D
ona u mnie nie cieszy się dobrą sławą.. idą na nią ludzie, którzy maja ambicje a nigdzie się na studia nie dostali.. i przechodzą z semestru na semestr bo płacą.. bynajmniej tak u mnie jest ..
a ja właśnie słyszałam, że dosyć ciężko tam jest, i dużo ludzi nawet odpada. Ponoć ta szkoła nie jest taka jak inne, że się płaci to się zdaje, tylko też trzeba przysiąść i się nauczyć. A w jakim mieście studiujesz ?

Stary 2012-04-11, 20:43   #29
Anonimka1992
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez miasiaa Pokaż wiadomość
Widze ze watek troche zapomniany, chcialabym go "odkurzyc" Wiec jak tam dziewczyny, jakie macie wspomnienia z ta szkola? Dokladnie chodzi mi o uczelnie w Poznaniu, ktos studiowal tam logistykę (wiem, ze to jest teraz tam nowosc)?
ja caly czas sie zastanawiam nad ta szkola znam tylko osoba ktora studiuje tam administracje... mowi ze sie jej tam podoba.. no zobaczymy jakie beda realia
Stary 2012-04-15, 21:34   #30
miasiaa
Raczkowanie

Tez ta szkola mnie zainteresowala, chce studiowac FiR zaocznie. Chcialam pojsc na UE w Poznaniu ale studia zaoczne sa tam bardzo drogie i niestety nie moge sobie na nie pozwolic. Wiec pozostaje mi WSB. Tez czytalam o tej uczelni wiele pozytywnych opinii i bylam zaskoczona gdy przeczytalam tutaj same negatywne. Prosze o opinie, nie chce podjac zlej decyzji i zmarnowac pieniadze ;/

CG

Szczęśliwa od 1.11.2008
miasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości