![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu - ZBIORCZY
witam wizażanki
![]() chcialam sie dowiedziec czy ktoras z was chodzi (lub chodzila) do WSB w Poznaniu?? albo w innym miescie?? moze byscie sie podzielily zaletami i wadami tej uczelni?? ![]() mnie interesuje Finanse i rachunkowosc i chcialabym chodzic zaocznie ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wyzsza Szkola Bankowa w Poznaniu
Ja skończyłam WSB we Wrocławiu i uważam, że to była najlepsza decyzja w moim życiu i choć pewnie zaraz zostanę wyśmiana, to zdania nie zmienię
![]() EDIT: O wadach i zaletach pisać nie będę, bo każdy ma inne przygody na uczelni - spotykamy różnych ludzi i różne przypadki nam się zdarzają, a to w głównej mierze kształtuje nasze opinie na temat otoczenia...
Jesteś tu pierwszy raz? Zanim o cokolwiek zapytasz przeczytaj pierwszy post lub skorzystaj z wyszukiwarki ![]() Edytowane przez Li O Czas edycji: 2011-10-16 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja skończyłam Poznańską i byłam bardzo zadowolona. Dziekanat bardzo przyjazny studentowi, a kiedy się tam edukowałam (ale minęło sporo lat) to większość wykładowców pracowała zarazem na Akademii Ekonomicznej (łącznie z nauczycielkami języków obcych)- czyli szkoła trzymała wysoki poziom edukacyjny- kto obecnie uczy nie wiem, musisz sama sprawdzić.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
ja w tym roku właśnie skończyłam WSB w Poznaniu kierunek zarządzanie na SUM
i jestem bardzo zadowolona, nauka jest jak najbardziej na wysokim poziomie, wielu wykładowców uczy równocześnie na akademii ekonomicznej lub na politechnice, szkoła jak najbardziej przyjazna studentom, elektroniczne indeksy, internetowa platforma i większość spraw załatwiałam przez internet bez stania w kolejkach do dziekanatu, mam bardzo miłe wspomnienia związane z tą szkołą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje wam
![]() szkoda ze ta szkola jest taka droga no ale dam rade ![]() gorzej jak nie dam sobie rady na tej uczelni i pieniadze pojda "w błoto" ![]() noo lokalizacja tez mi sie podoba ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- a to prawda ze przyjecie na studia zaleza od kolejnosci zgloszen??? niewazne jak byle zdac mature ?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
no nie jest łatwo, już sama matematyka jest dość ciężka, ale jak lubisz takie przedmioty to dasz radę
![]() z pkp spokojnie można sobie dojść pieszo spacerkiem ![]() egzaminów żadnych nie ma jeżeli chodzi o zaoczne, na dzienne chyba też nie, na oceny maturalne też nie patrzą. Edytowane przez 201612291251 Czas edycji: 2011-10-16 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() bylebym zdala jakos ta mature ![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- a ciezko jest na tych studiach?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
dla jednych ciężko dla innych nie
![]() ja uważam, że poziom nauczania jest dość wysoki, na pewno ciężej jest na licencjacie niż na mgr, dość ciężka jest sama matematyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a tego co pisze na str WSB to po 3 roku jest licencjat po nastepnych 6 miesiacach jest inzynier no a pozniej mgr .... mnie interesuje jak narazie (o ile w ogole dam sobie tam rade) inzynier ![]() dluzej nie chce mi sie kształcić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Widze ze watek troche zapomniany, chcialabym go "odkurzyc"
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jaki kierunek wybrać na WSB (Bankowej) ?
Zdecydowałam się, że chcę iść do WSB w Poznaniu, tylko nie wiem jaki wybrać kierunek i specjalizacje, więc może Wy poradzicie mi coś, bo ja nie mam pojęcia
![]() Rozmyślam nad Bankowością i Usługi Finansowe, Finanse Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Gospodarka Nieruchomościami i Stosunki Międzynarodowe. Co wybrać ? Po czym jest więcej pracy i większy zarobek ?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Marcelover ♥♥♥
|
Dot.: Jaki kierunek wybrać na WSB (Bankowej) ?
Hmm a czym się interesujesz? I czemu akurat uparłaś się na Bankową? Wygląda to trochę tak, jakbyś uparła się na tą szkołę, a inni mają wybrać Ci kierunek. Wybierz ten, którego z przyjemnością (może nie olbrzymią, ale większą) będzie Ci się chciało uczyć.
Bankowość znacznie się różni od stosunków, porównaj sobie siatkę programową. A zarobki.. ciężko powiedzieć, trzeba po prostu dobrze trafić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chcę iść do tej szkoły, bo słyszałam dobre opinie o tej szkole, więc jeśli jest tam dość porządnie i przyjemnie to dlaczego miałabym tam nie iść ?
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
No przeglądałam, przeglądałam
![]() czytałam o tych kierunkach, ale hmm... chyba jednak zrezygnuje z tych stosunków międzynarodowych ;p więc teraz zostają tylko trzy do wyboru ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no, a teraz parę słów o wymienionych przez Ciebie kierunkach ![]() Bankowość i Usługi Finansowe - generalnie zarobki w bankowości w wielu rankingach przedstawiane są jako najwyższe ze wszystkich dziedzin finansów, ale musisz pamiętać, że średnią zawyżają osoby pracujące w centralach banków. zakładam, że będziesz szukać pracy w Poznaniu, a praktycznie wszystkie centrale banków znajdują się w Warszawie (kilka we Wrocławiu, Łodzi i Katowicach). w Poznaniu raczej byłabyś skazana na pracę w placówce detalicznej, a tam zarobki są raczej marne, przynajmniej dla szeregowych pracowników (2000-3000zł brutto) Finanse Małych i Średnich Przedsiębiorstw - nie wiem jaki jest program tego kierunku i czego dokładniej miałabyś się uczyć. zakładam, że nastawiony jest raczej na rachunkowość i mogłabyś po nim pracować np. jako księgowa. kręci Cię to? bo moim zdaniem to jeden z najnudniejszych zawodów ![]() Gospodarka Nieruchomościami - tutaj sama nazwa też niewiele mi mówi. moja koleżanka studiuje zarządzanie ze specjalizacją zarządzanie nieruchomościami (może ten kierunek jest zbliżony do tego zarządzania) i twierdzi, że jest nieźle z pracą. można po tym zostać np. zarządcą nieruchomości lub zajmować się wycenami, ale i do jednego i do drugiego trzeba po studiach robić jeszcze specjalne uprawnienia. nie wiem jak wygląda sytuacja z zarobkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
To znaczy Finanse Małych i Średnich przedsiębiorstw są podkategorią FiR
![]() ![]() ![]() Może pomyślicie, że jestem niezdecydowana i piszę tu bzdury, ale naprawdę nie wiem co z soba począć ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
jeśli masz ochotę na wyjazdy to polecam audyt lub doradztwo biznesowe/strategiczne/transakcyjne. wyjazdy gwarantowane
![]() aha... wielkie firmy i własne biuro to rzadko spotykana sprawa (chyba, że na stanowiskach kierowniczych). teraz większość dużych firm stawia na open space'y ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
to wystarczy, że zrobię FiR i mogę potem się bez żadnych innych dodatkowych kwalifikacji dostać na doradzctwo finansowe itp. ?
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() duże firmy bardzo często przyjmują studentów na płatne staże/praktyki, na których można się wiele nauczyć i po takich praktykach można zostać u nich na stałe. ja w ten sposób w piątek podpisałam umowę o pracę, po półrocznych praktykach z firmą, o której marzyłam już od 2 roku studiów. no i pisząc o doradztwie nie miałam na myśli typowego doradztwa finansowego, czyli wciskania ludziom kredytów i innych produktów finansowych, ale pracę w firmach consultingowych, czyli doradzanie dużym przedsiębiorstwom na przykład przy fuzjach, przejęciach, ekspansji na rynek zagraniczny itp. charakteryzuje się to wyjazdami, oczywiście pracą zespołową, ale taka praca jest też dosyć stresująca i na pewno pochłaniająca wiele czasu - na pewno nie masz co liczyć na typowe godziny pracy 8-16. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Hmmm... To może wybiorę się na FiR, zobaczymy co z tego wyniknie, ciekawe są też ponoć te nieruchomości ;p ciężki wybór, ale gdy czytałam to nie trzeba robić studiów z nieruchomościami związanych, wystarczy jakaś podyplomówka i licencja, tak słyszałam ;p
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
z tego co się orientuję to studia ułatwiają zdobycie uprawnień, ale nie wiadomo jak to będzie po reformie związanej z otwieraniem zawodów, bo chyba zarządca nieruchomościami jest na liście zawodów do "otwarcia"
![]() edit: aha... i broń Boże nie kieruj się tylko i wyłącznie moimi wskazówkami wybierając kierunek ![]() ![]() Edytowane przez 201607280909 Czas edycji: 2012-04-01 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc to za bardzo nie mam kogo się popytać, dlatego pytam tutaj
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Marcelover ♥♥♥
|
enig ok, tak tylko zapytałam czemu wsb, sama skończyłam tę uczelnię
![]() widzę, że decyzję prawie podjęłaś, odrzuciłaś stosunki ![]() zarzadzanie nieruchomosciami to bardzo fajny kierunek, kolezanka miala taka specjalizacje studiujac na ekonomii w prywatnej uczelni, ale niestety nie ma pracy... ale to nie wynika z kierunku jaki ukonczyla, a z jej checi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
wiesz co.. poszukaj lepiej innej uczelni.. ;D
ona u mnie nie cieszy się dobrą sławą.. idą na nią ludzie, którzy maja ambicje a nigdzie się na studia nie dostali.. i przechodzą z semestru na semestr bo płacą.. bynajmniej tak u mnie jest ..
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
a ja właśnie słyszałam, że dosyć ciężko tam jest, i dużo ludzi nawet odpada. Ponoć ta szkoła nie jest taka jak inne, że się płaci to się zdaje, tylko też trzeba przysiąść i się nauczyć. A w jakim mieście studiujesz ?
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Tez ta szkola mnie zainteresowala, chce studiowac FiR zaocznie. Chcialam pojsc na UE w Poznaniu ale studia zaoczne sa tam bardzo drogie i niestety nie moge sobie na nie pozwolic. Wiec pozostaje mi WSB. Tez czytalam o tej uczelni wiele pozytywnych opinii i bylam zaskoczona gdy przeczytalam tutaj same negatywne. Prosze o opinie, nie chce podjac zlej decyzji i zmarnowac pieniadze ;/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.