![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() znęcanie się nad zwierzętami na wsiach-proszę przeczytajcie całość
nie mówię, że wszyscy na wsi tak robią, zresztą w mieście też takie dziwy okrucieństwa się zdarzają, na wsi jest wiecej zwierząt. Jezu kiedyś jak byłam mała , pamiętam jak babcia zabijała kaczke. Powoli nożem przeżynała jej głowe,
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: znęcanie się nad zwierzętami na wsiach-proszę przeczytajcie całość
To co opisalas jest rzeczywisice straszne.Duzo jest takich ludzi na swiecie co traktuja zwierzeta jak rzecz.Mnie wzrusza los zwierzat nad ktorymi ludzie znecaja i chce mi sie plakac jak to slysze czy widze.Tak juz jest i nikt tego nie zmieni.Ogladam czasem program na Animal Planet o policji dla zwierzat.Szkoda ze w Polsce nie jest tak jak w Ameryce ze za znecanie sie nad zwierzetami sa surowe kary.Ale w naszym glupim kraju nie ma nawet dobrego prawa dla przestepcow a co dopiero takiego zeby zwierzeta mialy jakies prawa.A sytuacje co opisalas o tym psie co sie do twojej babci przyblakal i jakis facet go bil belka.CXhcialabym zeby tego faceta ktos bil ta belka i zeby zdychal w meczarniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ci ludzie chodzą co niedziela do kościoła, a zwierzaki traktują gożej niż rzecz. Co śmieszniejsze moja babka mieszka z synem są dosyć bogaci, mają przeszło 60 hektarów i kupe świń, nie wierze, że nie było ich stać na ten zastrzyk usypiający dla tego psa. Swoją drogą jak taki mały kundelek, którego niby wszyscy tak kochali wpadł pod samochód, to nie zawołali nawet weterynarza, żeby coś pomógł, pies trzy dni się męczył i zdychał, na wszystko inne ich stać. Mało tego teraz moi kochani kuzyni dostali od swojego tatusia taką wiatrówkę, chodzą z nią kiedy tylko u nich jestem, chodzą po podwórku i strzelają do biednych wróbli, potem przynoszą je do domu, by się chwalić, opowiadają ze szczegółami, że ten jeszcze żył , więc dali mu kulke w łep. Opowiadają to wszystko przy stole, przy gościach, jak się znęcają nie tylko nad ptakami, wszyscy muszą tego słuvhać, bo nikt ich nie uciszy. To chyba nie jest fer wobec tych gości którzy kochają zwierzęta. Babcia chyba powinna zwrócić im stanowczą uwagę, bo nikogo nie obchodzi jak ja sie z tym czuje, wszyscy widzą moje miny, ale co z tego. No powiedzcie, że nie powinno być tak, że jedni sobie przy stole chwalą się jak to zabijają zwierzęta, nikt im nie zwróci nawet uwagi,.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Znęcanie się nad zwierzętami- niezależnie od tego, czy na wsi, czy w mieście- jest przestępstwem - ponieważ istnieje prawo, zakazujące tego!!!
Jednak to, czy to prawo jest egzekwowane, zależy od ludzi. Tych, którzy wiedząc o takim traktowaniu zwierząt, nie reagują. Przecież taki oprawca, sam na siebie nie doniesie, do organizacji zajmującej się obroną praw zwierząt,czy na policję. Jeżeli ktoś uważa, że zwierzęta to rzeczy, raczej prośbami i przekonywaniem się do niego nie przemówi ![]() Nie wiem , akurat w podanym przez Ciebie przypadku, dlaczego nikt tych młodocianych bandytów nie opierniczy i nie zareaguje, na ich opowieści? Ja to właśnie nazywam znieczulicą ![]() Poza tym , nie oczekiwałabym, że babcia, sama nie szanująca życia zwierząt, w ogóle myśli, że oni robią coś złego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Taki jest świat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Hmmm to ja może powiem inaczej - mieszkam na wsi i często u sąsiadów zabija się świnie na mięso i nikogo to nie dziwi
![]() Owszem metody są brutalne, ale przecież świnie choduje się na mięso ![]() Poza tym metody zabijania nie zmieniły się przez wiele lat - zabicie świni to poderżnięcie gardła po prostu ![]() Są podobno bardziej humanitarne metody zabijania, ale żadko kto je praktykuje niestety ![]() ![]() Co innego znęcanie się nad zwierzętami - np. bicie, kopanie, niedożywianie(nie tylko psów i kotów, ale też choćby kur czy kaczek). Takie zachowanie powinno być karane ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Okropność! Mój wujek i sąsiad zabili mi mojego psa bo wył w nocy a tata przed wyjazdem zapomniał mu powiedzieć że trzeba mu czasem kolczatke poluzować. Zabrali go do lasu i siekierą w główką
![]() ![]() ![]() A ojciec mojego TŻta zabija króliki, a później zdziera skurę i taki jeden króliczek nie był do końca martwy i zaczął wierzgać jak mu tą skurę zdzierali ![]() Płakać mi się chce jak widzę coś takiego na filmie a co dopiero w realu ![]() grr #$#%)$@#%$#@)%$@#&%!!!!!! !
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
przypomniałam sobie że mój kolega opowiadał mi że w necie są strony (amerykańskie) na których goście zdzierają z żywego zwierzęcia skurę a ono później jeszcze chodzi z wszystkimi mięśniami na wierzchu!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
xxyy
|
Boze, jak to czytam to plakac mi sie chce
![]() moj tata kiedys zakopal zywe koty... takie male ![]() a moj wujek kiedys polozyl kotga na goracy blat gazu (kieds kuchenk byly take troche inne.. ). ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
zawsze mnie przerażają takie tematy, nie ma słów, człowiek niby taki mądry, ma rozum a nie potrafi z niego skorzystać, robi takie rzeczy, ja tego nie potrafię zrozumieć, jestem człowiekiem, tamci to tez ludzie, a braćmi bym ich nie nazwała, niestety
![]() mój znajomy jeszcze niedawno nie jadł mięsa, ze względów moralnych (przynajmniej mi sie tak zdawało) i też kupił sobie wiatrówkę i strzela do szpaków, jak to można zrozumieć? Ja nie jem mięsa i nigdy bym nie skrzywdziła żadnego zwięrzęcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
xxyy
|
Cytat:
ale malo jest takich osob ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
to ze tak sie zabija swinie czy kaczki to norma jest mój dziadek chodował kaczki kury i królik ale jest wrazliwym człowiekiem i zazwyczaj odbywało sie to poprostu tak kaczka na pniaczek i siekierka jej obcinało sie głowe i potem spószczało krew i to nie jest nic dzwinego owszem było mi zal ale tak robi wieeeeeele osób i nikogo to niz dziwi
![]() ![]() Pewnie na mnie zaraz ktos naskoczy ze nie mam serca czy cos owszem mam i los zwierzaków nie jest mi obojętny ale te zwierzęta są do tego przeznaczonego i nie sądze zeby cos sie pod względem zabijania zwierząt do zjedzenia się zmieniło.Nie uwazam zeby zabijanie takiej kaczki na obiad,swini w normalny sposób było znęcaniem sie nad nimi
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
tak tak z tym sie zgodze oczywiscie sama bym takiego kogos rozerwała na pół
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Moim zdaniem to są dwie zupełnie różne kwestie.
Pierwsza to zabijanie zwierząt gospodarskich, które później się zjada. Tak tak odcinanie głowy kurom. Tak naprawdę nie wiem, czy jest lepszy sposób zabicia takiej kury. W zakładach zabija się je prądem, automatycznie, nie zawsze każda z kur padnie od razu, a jeśli tak się stanie, to w dalszej "obróbce" czuje co się dzieje. Chyba już lepsze takie odcięcie głowy. Nie jest chyba możliwe, żeby kaczka czy kura czuła cokolwiek po odcieciu głowy. Może się ruszać, no ale chyba żyć i czuć nie może? ![]() Druga kwestia to traktowanie takich zwierząt, jak psy, koty... Zwierząt, któych nie jemy. Mieszkam w Warszawie. Do mojej klasy w liceum chodziła dzieczyna, która nie mieszkała w Warszawie, tylko we wsi pod Warszawą. Opowiadała nam kiedyś, że jej ojciec albo wujek (nie pamiętam już dokładnie ![]() Nie mogła zrozumieć czemu to wywołuje w nas takie emocje. Dlaczego nas to szokuje. Dla niej to nie było szokujace. Dodam, że dziewczyna miała psa, którego kochała. Inna mentalność. Dla mnie takie postępowanie jest straszne i szokujące. Dla kogoś wychowanego w poczuciu, że zwierzę to rzecz, własność człowieka, z którą człowiek może zrobić co zechce (nieważne czy to osoba wychowana na wsi czy w mieście) szokujące nie będzie. Chyba jedynym co można zrobić z tej sytuacji jest uświadamianie, edukowanie... Ale zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudne i że to długotrwały proces. Pysiaczko, a czy Ty mówiłaś o tym, że Tobie te opowieści przy stole przeszkadzają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szokujące, smutne, ale niestety prawdziwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Lexie zgadzam się z tobą
![]() Ja mieszkam na wsi, nieraz jako dziecko widziałam jak dziadek zabijał kurę czy królika i nikogo to nie dziwiło(nawet mnie), bo przecież zabijało się, by potem zjeść ![]() Znam te przypadki duszenia i topienia małych kociąt czy szczeniaków i to jest dla mnie bestialstwo ![]() ![]() Żywcem wrzucanie do worka a potem topienie ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Czytam to wszystko z moim cieplutkim mruczącym kotkiem na kolanach.
Takie historie doprowadzają mnie do szału ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem co bym zrobiła takim ludziom. Poprostu nie mam słów. $@%#$^%$%&$#$^@#$!#$!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
spokojnie, też myśle, że zabijanie zwierząt "do jedzenia"
![]() ale takie na przykład podpalanie psom poduszeczek w łapkach jest okropne,(choc nie tylko psa) chociarz to nie tylko to--jest wiele innych podobnych rzeczy ![]() juz był niedawno taki wątek o suczce setera irlandzkiego i co z nia zrobiono pamietacie??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
nienawidze takich ludzi...kurde no co oni sobie wyobrażają...
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
mysle ze ci ludzie nie maja ani wyobrazni , ani jakiegos takiego zrozumienia czy współczucia ,o ......empatii po prostu i nie potrafia zrozumiec co w ogóle robią to jest dala nich zabawnei wazne jest miec ubaw z bezsilnego zwierzaka
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Na wsiach, niestety, panuje inna mentalność. Męczenie zwierząt nie jest połączone z żadną głębszą refleksją nad sensem zadawania cierpienia niewinnym istotom. Co innego zabić kaczkę na obiad, albo świnkę na święta, a co innego dręczyć z upodobaniem różne zwierzęta dla zaspokojenia prymitywnych popędów. Ja jako mała dziewczynka też mieszkałam na wsi i wiem, co się tam wyprawia. Po prostu zacofanie i prymitywizm, szkoda słów.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od człowieka, a nie od miejsca zamieszkania. Mieszkam na wsi i nigdy nie spotkałam się z przejawami bestialstwa wobec zwierząt; nigdy nikt w moim otoczeniu (bliższym czy dalszym) nie topił szczęniąt czy małych kotków ani nie znęcał się nad zwierzętami. Bardzo mądrze wypowiedziała się lexie o "podziale"- na znęcanie się (które jest karygodne zawsze i wszędzie) i zabijanie zwierząt hodowanych w tym celu- które powinno odbywać się jak najbardziej humanitarnie, aby zwierzę nie cierpiało. Tytaj możnaby lekko generalizować- że dla ludzi,którzy posiadają gospodarstwa ( ale to też niekoniecznie musi być podział na wieś/miasto)-zabicie kury na rosół jest normalną koniecznością (tez nie dla wszystkich) - natomiast jesli ktoś mieszka powiedzmy w centrum i dla niego kura-to po prostu filet czy pierś kupowana w tesco- to dla niego gdyby zobaczył uśmiercenie takiej kury- mógłby to być szok i obraz bestialstwa. Podajecie liczne przykłady znęcania się- także wśród osób z rodziny- a czy mówiłyście o swoich odczuciach wobec tego, czy uświadomiłyście o konsekwencjach typu mandat czy grzywna? Moze to coś da? Edytowane przez primavera Czas edycji: 2006-08-05 o 21:25 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.