|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
tabletki anty a szkła kontaktowe
Hej dziewczyny od przyszłego tygodnia zaczynam znów (po długiej przerwie) brać tabletki antykoncepcyjne. Mam do was w związku z tym pytanie, otóż noszę soczewki kontaktowe i wyczytałam ,że tabletki anty mogą powodować "wysuszenie" oka,a co za tym idzie problemy z noszeniem soczewek. A jakie są wasze doświadczenia? Czy któraś z was zaczęła mieć problemy ze szkłami z powodu tabletek? Dziekuję z góry za info
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: tabletki anty a szkła kontaktowe
tabletki biore od 5 lat, szkła nosze od dwoch. Zadnych powiklan, dyskomfortow, wszystko gra
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
pigułki mogą tak działać, ale bardzo rzadko problem jest tak nasilony, żeby trzeba było rezygnować z jednej z tych rzeczy. zwykle pomagają sztuczne łzy.
pytałaś o doświadczenia: 8 lat pigułek, 5 lat soczewek- żadnego dysjkomfortu. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właściwie nie wiem jaka jest zależność. Soczewki noszę od 2,5 roku, tabletki biorę od prawie 2 lat. Teraz, przy soczewkach dziennych, strasznie dokucza mi suchość i bez kropelek nie ruszam się z domu. Ale przez pierwsze pół roku brania tabletek nosiłam soczewki całodobowe, i takiego problemu nie miałam, więc nie wie, czy u mnie to problem soczewek, czy tabletek. Chociaż to by wiele wyjaśniało
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny za info się uspokoiłam, bo nie wyobrażam sobie życia bez soczewek
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Ja również nie mam żadnych problemów z tabletkami i soczewkami i szczerze mówiac pierwsze słysze żeby były jakieś zależności
![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam ten problem
Soczewki noszę od 2 lat, tablety łykam od 6 miesięcy.Po jakiś 2 miesiącach zaczęły boleć mnie oczy, miałam suchość oka, soczewki mnie strasznie drazniły...w rezultacie nabawiłam się lekkiego zapalenia spojówek, lekarz potwierdził,że piguły mogą być przyczyną.Niestety na czas brania pigulek musiałam zrezygnowac z soczewek i nosze okulary.Tylko na jakieś "okazje" typu aerobik zakładam, na góra 2-3 godziny, bo potem zaczynają mnie znów boleć oczy![]() Naszczęście ładnie mi w okularach (faceci mówią mi,że wyglądam bardziej interesująco i pociągająco) więc nienarzekam:P
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Podciagnę.
Przez 3,5 roku łączyłam soczewki z pigułkami, interakcji żadnych. Pytałam o to okulistę przed rozpoczęciem brania pigułek, nie widział większego problemu ("mogą pojawić się jakieś dolegliwości, ale to rzadkość"). Teraz poszłam do innej lekarki po receptę na pigułki i wręcz opieprzyła mnie, że nie przyniosłam zaświadczenia od okulisty, że mogę brać pigułki, ze ona nie da się przechytrzyć (jakby miała taki zamiar... ), bo jak oślepnę ( ), to jej proces wytoczą...Muszę śmigać do okulisty po zaświadczenie, że mogę przyjmować tabletki. Nastraszyła mnie jeszcze, że łączne używanie tego i tego może spowodować zmiany w obrębie rogówki. Ajć...Nigdy mi nikt o niczym takim nie mówił, ani ginekolog, ani okulista. Zmowa milczenia czy nadgorliwa lekarka? ![]() Miała któraś z was tak? |
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przy nastepnej wizycie u lekarza dokładnie sie o to wypytam
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
hm.. ja też noszę soczewki od dwóch lat.. a po pigułeczki idę pod koniec miesiąca. JejQ..nie chcę mieć jakichś powikłań.. i nie rezygnować ani z jednego ani z drugiego. Mam nadzieję że jakieś nawilżające kropelki do oczu załatwią problem ewentualnej suchości oka. Przerażają mnie takie sformuławania -> "zmiany w obrębie rogówki oka"
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
w ogóle wiecie co, wkurza mnie to że trzeba tak uważać na wiele rzeczy biorąc tabletki anty. Patrzeć na skład herbatek (dziurawiec odpada przecież) i w ogóle na inne tabletki, lekarstwa itp. Nie wiem czy kurde moge spokojnie brać magnez, chrom, pić swoje czerwone i inne herbatki itp.
już shizy dostaję
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W każdym razie wydaje mi się, że pani ginekolog, która zarzuciła mi tymi rewelacjami, była, hm, ideologicznie uprzedzona do pigułek (kobiety powinny dzieci rodzić, a nie takie tam ). Pytałam z trzy lata temu o to okulisty i nie straszył aż tak, mówił tylko o zmianie składu łez i suchości właśnie. Znalazłam coś takiego w necie: http://www.soczewkikontaktowe.pl/art...67pytania.html " Stosowanie tabletek hormonalnych z reguły nie wpływa w znaczący sposób na adaptację oka do soczewki kontaktowej. Jednak należy pamiętać, iż tabletki hormonalne mogą mieć wpływ na ilość i skład wydzieliny łzowej. W związku z tym mogą pojawiać się pewne objawy, tzn. uczucie suchości w oczach oraz obecność osadów białkowych na powierzchni soczewek. W przypadku suchości należy soczewki dodatkowo nawilżać kroplami nawilżającymi oraz stosować płyn pielęgnacyjny o dobrych właściwościach nawilżających np. Opti Free firmy Alcon. W przypadku skłonności do powstawania osadów białkowych, należy stosować soczewki systematycznej wymiany, o krótkim okresie wymiany. Jednak ostateczną decyzję należy podjąć po badaniu i konsultacji z okulistą aplikującym soczewki kontaktowe". Edytowane przez midori Czas edycji: 2006-06-22 o 18:28 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepiej żebyś pogadała o tym z ginekologiem lub okulistą. Ja tego nie zrobiłam, po noszeniu szkieł pogorszył mi sie wzrok i okulistka powiedziała że to moze być od tabletek... Ale brałąm je krótko- na bóle miesiaczkowe. Teraz nie używam ani jednego, ani drugiego
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam i jednego i drugiego od kilku lat i wszstko jest ok. wiec to chyba sprawa indywidualna...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

Soczewki noszę od 2 lat, tablety łykam od 6 miesięcy.Po jakiś 2 miesiącach zaczęły boleć mnie oczy, miałam suchość oka, soczewki mnie strasznie drazniły...w rezultacie nabawiłam się lekkiego zapalenia spojówek, lekarz potwierdził,że piguły mogą być przyczyną.Niestety na czas brania pigulek musiałam zrezygnowac z soczewek i nosze okulary.Tylko na jakieś "okazje" typu aerobik

), bo jak oślepnę (
), to jej proces wytoczą...