|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Maseczka z kurkumy
Słyszałyście? Stosowalyscie? Chodzi mi głownie o cerę trądzikową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Maseczka z kurkumy
Z gdzie to można dostać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Domowa robota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
czytałam teraz, że ponoć bardzo tanio wychodzi, może najlepiej spróbować? mojej siostrze też by się coś na trądzik przydało, jakaś nowość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Chyba warto sprobwac tym bardziej, ze kurkuma jest ogolnie rewelacyjna. Polecana jest także z miodem. Orientujecie sie jaki musi to byc miód? Czy raczej nie ma to znaczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jaki, ale niektóre mają działanie rozjasniajace, inne mocniej nawilżają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Robiłam sobie taką maseczkę z dodatkiem mleka i cytryny, ale ogólnie byłam średnio zadowolona - kurkuma strasznie plami na żółto, więc można ją robić tylko na noc. Jednakże czasem nawet rano widziałam lekko żółte zabarwienie na skórze :/ Zrezygnowałam, zwłaszcza, że zaczęłam leczyć cerę w inny sposób i nie robię teraz maseczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
tez mialam na to ochote ale wole nie ryzykowac nie wiadomo czy uczulenie nie wyjdzie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziś ją zastosuje, także powiem Wam jutro co zaobserwowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Kurkumę mam w domu, wiec czekam na efekty
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Spróbuj do wody, w której gotujesz ryż dosypać trochę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
ska
|
Ja stosuję maseczkę z kurkumy raz na jakiś czas. Zauważam, że pryszcze szybciej się wysuszają, zaczerwieniona skóra blednie.
Mam taki przepis na maseczkę: - łyżeczka kurkumy - łyżeczka jogurtu naturalnego - łyżeczka albo pół łyżeczki miodu (taki bardziej lejący) Trzymam maseczkę 20min i zmywam wodą. Żeby pozbyć się żółtego koloru - olejuję twarz. Używam oleju kokosowego, potem jeszcze ewentualnie przemyję tonikiem i żółtego koloru już nie ma ![]() Nie bójcie się tego żółtego zabarwienia twarzy, bo szybko schodzi. A jak obawiacie się jakieś reakcji alergicznej to zróbcie próbę - nałóżcie odrobinę i się okaże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam sobie ją wczoraj i dziś faktycznie niewielkie chrostki zniknęły. Nie mam pojęcia jak zareagowałyby na większe pryszcze, bo na szczęście udało mi się ich pozbyć. Skóra jest fajna w dotyku, zaczerwienienie zniknęło, ale u mnie ono pojawia się i znika, także nie mogę powiedzieć, że to na pewno przez to maseczkę. Jeśli chodzi o brudzenie to mi udało się niczego nie pobrudzić. Także osobiście będę ją stosować i zobaczę jakie efekty są na dłuższą metę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ale to zabarwienie to usuwasz potem normalnie wodą, czy mydłem, czy jak? Wiem, że jak palce po doprawianiu kurkumą potraw przy gotowaniu się zabrudzą, to dość trudno je odmyć, - no chyba, że przy twarzy wystarczy tonik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
ska
|
[QUOTE=dryda;49226041]Ale to zabarwienie to usuwasz potem normalnie wodą, czy mydłem, czy jak? Wiem, że jak palce po doprawianiu kurkumą potraw przy gotowaniu się zabrudzą, to dość trudno je odmyć, - no chyba, że przy twarzy wystarczy tonik?[/QUOTE
Maseczke zmywam wodą, a następnie myje twarz olejem kokosowym. Sa tez inne olejki do mycia twarzy. Żółty kolor od razu schodzi jak sie użyje czegos tłustego. Ewentualnie jeszcze potem tonik na twarz i na serio cały żółty kolor znika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja też chwalę sobie maseczkę z kurkumą. Stosuje ją od jakiś 3 miesięcy, mieszam pół łyżeczki kurkumy i łyżeczkę jogurtu naturalnego. Co d barwienia to owszem skóra po pierwszym myciu jest żółta ale łatwo to domyć mleczkiem kosmetycznym. No i czytałam na jakimś blogu, że w Indiach kobiety stosują taką maseczkę nawet w dzień przed ślubem, czyli zabarwienie nie może być groźne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
dziś spróbuję- kurkuma, jogurt i miód
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
maseczka z kurkumy miodu i jogurtu sprawdzona, fajną miałam po niej skórę, na koniec po jej zmyciu wtarłam w buśkę masło shea. Jeszcze rano miałam bardzo fajnie nawilżoną skórę. dziś sobie zrobię taką jeszcze raz.
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ale czy ta maseczka tylko nawilża, czy np pomaga również redukować wypryski?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Pomaga zredukować wypryski i nawet zaskórniki, a przynajmniej i pomaga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mi ciężko stwierdzić czy cos poza nawilzeniem zadzialala. Wczoraj posmarowalam bazie olejkiem ze slodkich migdalow i efekt milion razy lepszy! Jaka ja mialam skore. Idealną
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Powinna pomagać, bo wyczytałam, że ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne i do tego rozjaśnia przebarwienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Kurkumina raczej lepiej się będzie rozpuszczała w tłuszczach patrząc po jej budowie chemicznej, a tym samym lepiej wchłaniała.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dla mnie, maseczka z kurkumy to po prostu 'lekarstwo' na wszystkie moje problemy skórne. Mam cerę tłustą z tendencjami do krost a czasami nawet i ranek plus oczywiście po starych niespodziankach zostały blizny potrądzikowe. Próbowałam już chyba wszystkiego, oczywiście- krocie wydane na kosmetyki, które albo nie zdawały egzaminu albo przynosiły jedynie lekką poprawę. Na maseczkę z kurkumy natknęłam się przypadkowo na jednym z blogów gdy już byłam pełna rozpaczy nad stanem mojej cery...spróbowałam i stał się cud!! Krosty szybciej się goją, zaczerwienienie znika, blizny są rozjaśnione a skóra jest tak miękka, gładka i nawilżona, że nadal jestem pełna podziwu!!!!
Nakładam ją codziennie lub co 2 dni na oczyszczoną twarz i trzymam ją ok 30-40 min, następnie spłukuję wodą i żelem do mycia twarzy ponieważ po samym zmyciu zostawia jeszcze żółty ślad ![]() ![]() Mój przepis to : 1/1,5 łyżki kurkumy 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu ( ja używam nektarowego-wielokwiatowego) z tych składników robię taką jakby pastę i nakładam na twarz ![]() Jeśli będzie ona zbyt płynna można dodać odrobinę mąki aby ją zagęścić ![]() Co ciekawe, czytałam, że to właśnie dzięki kurkumie hinduski zawdzięczają swoją nieskazitelną cerę ![]() ![]() Edytowane przez sweetberrycherry Czas edycji: 2015-02-22 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Przepis jest doskonały. Ostatnio zaczęłam interesować się kurkumą i na prawdę wiele wartościowych informacji znalazłam na jej temat. Czy wiedzieliście, że kurkuma posiada tak dużo właściwości leczniczych i była badana ponad 9000 razy? Uzupełnieniem do tematu może okazać się ten artykuł http://www.zdrowyportal.pl/1864/kurk...czych-kurkumy/
Co wy sądzicie o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
dla mnie bomba ta kurkuma !
ale ja sobie wymyśliłam inny sposób... kupiłam olejek z kurkuma i drzewem sandałowym Orientany , który jest fajny ale jednak za słaby i postanowiłam troszkę wzbogacic jego skład właśnie kurkuma ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.