![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Diewczyny z Danii, Kopenhaga, okolice, jest tu ktos?? :)
Witam wszystkie wizazanki, chetnie nawiaze kontakt z rodaczkami, od miesiaca jestem w Kopenhadze na stale, nie znam tu nikogo, a fajnie bylo by czasm sie spotkac, wyjsc na kawe, porozmawiac, sa jakies chetne dziewczyny z kopenhagi??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Diewczyny z Danii, Kopenhaga, okolice, jest tu ktos?? :)
wydaje mi sie czy juz zakladalas taki watek ? w kazdym razie, ja tu jestem - jak chcesz to pisz ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tak, ale watek upadl, ty rowniez nie odpowiadalas juz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mhm, no w każdym razie ja jestem otwarta na propozycje, ale po następnym wtorku ; ) lat 20 :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Droga larethhe, jak Ci sie pracuje jako au pair w Danii?
Znam wiele Filipinek, ktore tutaj pracuja, czesto slysze ze praca jest ciezka. Chcialabym swojej siostrze zorganizowac prace au pair w Danii, ale boje sie o nia, dop ukoczyla 18 lat. Moge liczyc na jakas rade ? ![]() Poza tym, ktora z Was uczeszcza do fitness? Chetnie bym sie z kims wybrala, lub uprawia moze kolarstwo ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
witaj Prosynch
![]() ![]() Larethhe - a ty skad jestes? hmm to moze jakies spotkanko? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Zyczyc tylko najlepszego z okazji nadchodzacych urodzin
![]() Jestem z okregu komuny Gladsaxe ![]() Troche brakuje mi 'polskich znajomych i fajnie by bylo kogos poznac, ciagle w towarzystie dunow, jeszcze niedlugo zbzikuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
mozemy się spotkać w 3 : ) Ja mieszkam w Hellerup.
Filipinki to inna historia trochę, też znam kilka... W każdym razie mi się jako au pair pracuje super! Ale to też zależy od tego na jaką rodzinę się trafi. Ja wyjechałam w sierpniu po liceum. Generalnie zasady według duńskiego prawa są takie, że praca max 30 godzin w tygodniu/jednak trzeba liczyć się tak z 40 i kiszonkowe min. 3150kr + oczywiście zakwaterowanie, wyżywienie itp. Mi też płacą za takie podstawowe kosmetyki - szampon, mydło itp Ja mam cudowną rodzinkę, dostaje 4000, ale to nie jest zbyt często spotykane (zazwyczaj dają to minimum po prostu) : P Zapłacili mi też większość kosztów podróży tutaj. Mam z nimi bardzo dobry kontakt, dostaje dużo bonusów - typu czasem jakiś bilet lotniczy do domu, wyjście do tivoli, na koncert, balet itp Oprócz tego zabierają mnie ze sobą w podróże - byłam z nimi w paryżu, w lutym jedziemy na narty do francji, potem gdzieś na wielkanoc. W związku z nartami np jako, że im powiedziałam, że potrzebuję ciepłych butów to zapłacą mi połowę za ugg, które kosztują 1600kr : P Ale wiem też, że mam ogromne szczęście, że na nich trafiłam bo takich jest niewiele. Jednak jeżeli dobrze z siostrą poszukacie rodzinki, dokładnie o wszystko wypytacie - (jaki zakres obowiązków, ile to zajmuje czasu, jakie są dzieci, można też poprosić o kontakt z poprzednią au pair itp) to baaardzo polecam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dziekuje za mila odpowiedz, Oj uwazam ze trafilas na bardzo 'bogata' oraz sympatyczna rodzine, tylko gratulowac przyjemnosci z pracy.
Poszukam wiecej informacji na forum, dziekuje. Kazda z nas mieszka niedalko siebie powiedzmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() dziekuje za zyczonka, ale ja jestem przerazona, niedawno 18, a niedlugo 24 :P co do fitnessu - kurcze ja bardzo chce!!! ciagle przegladam gdzie i co i jak, ale narazie katuje sie w domu cwiczeniami ![]() ![]() ![]() ja jestem tu calkiem nowa, nie znam zadnego polaka ani nawet dunczyka ![]() ![]() wczesniej mieszkalam na Cyprze i mialam tam bardzo dobrze i kupe znajomych nawet sasiadke polke za sciana, ale niestety sytuacja kiepska na wyspie zmusila nas do podjecia decyzji o przeprowadzce jedyne kogo znam to brata mojego meza i tyle ![]() a co do Filipinek.. na Cyprze bylo ich od groma, tez mialam watpliwa przyjemnosc poznak kilka i ich zachowania itp, nie wiem jak tu ale na Cyprze sa najgorzej traktowana narodowoscia, ale tez nie bez powodu, zasluzyly sobie na taka opinie same,zreszta jak Wietnamki i duza czesc Srilanek.. ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- larethhe - au pair tylko mozna zostac z zameldowaniem u rodzinki, czy sa rowniez "dochodzace, dojezdzajace" au pair?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Paolcia666, ost dosc czesto przegladalam ogloszenia na temat wynajmu mieszkan w samym centrum, duzo jest ofert ale oczywiscie ceny sa tez z kosmosu. Dlaczego nie zapiszecie sie do komuny na wlasne mieszkanie ?
Mieszkasz na Husum to masz niedaleko Fitness World ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Prosynch - wiem, że miała dużo szczęścia, że właśnie na nich trafiłam
![]() Myślę, że one nie są tu jakoś źle traktowane, tak jak paolcia wspomnia, że na cyprze. Jednak są tu siłą roboczą - ale same też to tworzą. No i wiele jest też takich, które tylko szuka męża i myśli, że jak z europy to od razu bogaty i nie wiadomo co i przyjeżdżają tu tylko po to, żeby być utrzymankami , a potem jak się okazuje, że facet nie chce co miesiąc wysyłać kasy do domu to płacz. Paolcia - nie spotkałam się z czymś takim, ale myślę, że 90% au pair tutaj to filipinki, więc jak one mają być dochodzące : P Wiem, że są rodziny, które obawiają się mieszkania z obcą osobą i przez to nie decydują się na au pair więc pewnie jakbyś poszukała to być znalazła. Jednak moim zdaniem to się kompletnie nie opłaca - czym są 3000 kr na duńskie warunki? Zapisz się na kurs duńskiego jak najszybciej i po 3 miesiącach szukaj normalnej pracy ; ) ---- o fitness world słyszłam dobre opinie i mają przystępne ceny ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
larethhe spadlas mi z nieba, dziekuje za rady i za opinie.
najlepiej jest zawsze porazmawiac z kims, kto wie co robi ![]() poplacze sie jestem jeszcze nie rozcwiczona, zeby pokazywac sie jako beginner w fitness world, moze za kilka miechow. za duzo ludzi i za duzo sie patrzy, heheh ![]() ![]() pozdrawiam dziewczyny goraco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
no ja wlasnie tez nie za bardzo wycwiczona jestem:P hehe sadelko po 3 letnim koszmarze mam do zrzucenia, az tyle odkladalam!! narazie dobrze idzie, ale zostalo mi jeszcze do zrzutu z 15 kg, dlatego fajnie by bylo gdzies pohulac na aerobiku:P
dzis przejezdzalam kolo fitnes worldu i widzialam caly pelniutki ludzi ![]() co do filipinek c.d ![]() ![]() dzis dostalam informacje ze moze jak sie poszczesci bede pracowac u szwagra kolegi w jednej z restauracji od nastepnego miesiaca, bylo by suuuuuper, bo nie wyobrazam sobie dluzej bezczynnie siedziec w domu.. ![]() Prosynch - aktualnie czekam na cpr numer, i dopiero jak bedzie mozna cos robic, to pewnie bedziemy sie starac, tylko ze slyszalam ze bardzo duzo ludzi jest chetnych i nawet po 4 lata trzeba czekac??!! a poprostu chcemy znalezc cos na juz, bo z ta rodzinka ciezko wytrzymac.. ![]() ![]() milego wieczorku dziewczynki i myslec myslec nad jakims spotkankiem i gdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
uczycie się duńskiego? co tu robicie tak ogólnie ? : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
paolcia, słuchaj ja od zarejstrowania sie w boligbuttiken, dostalam pierwsza oferte mieszkania po 2 miesiacach, nie byl to luksus, ale dalo sie zyc, dzielnica nordvest kolo norrebro. zawsze mozesz probowac niektore takie agencje,jesli moge to tak nazwac pobieraja miesieczna oplate za czlonkostwo.
---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- ![]() a jak to z Toba wyglada plynnie juz rozmawiasz po dunsku? u mnie to jest poziom rozmowy komunikatywny zalezy od osoby z ktora rozmawiam, czy ma tego kartofla w buzi czy nie :P lepiej mi wychodzi pisanie po dunsku, takto ucze sie nadal w sprogskole. ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- aaaa i jeszcze na temat Filipinek, to przyznam ze poznalam calkiem fajne osoby, zbytnio nie rozniace sie swoja kultura od naszej. Tyle co wiem zadna z nich nie przyjechala tu znalesc duna meza. Ale skoro opisalyscie takie sytuacje... to widze, ze nie tylko Polacy w swiecie maja zla opinie, co jest smutne... Edytowane przez Prosynch Czas edycji: 2013-01-22 o 19:25 Powód: za wczesne zakonczenie wiadomosci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
no ja nie wiem też poznałam sporo filipinek (z jedną nawet mieszkam) i nie mówię, że są złe, ale różnice kulturową widzę ogromną. No i wiadomo, że wszytsko zależy od osoby i nie można szufladkować
![]() Ja sporo rozumiem po duńsku, ale mówię nie wiele. Ale kurs zaczęłam w grudniu i dopiero kończę pierwszy moduł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A gdzie sie uczysz? Ktora szkola moze ze mna chodzisz dó szkoly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
hellerup sprogcenter
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ale ja mam zajęcia w tuborg havn, a Ty ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ja w sankt lukas huset, to Nie to samo ?;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
nie, ja mialm w grudniu tam. Tuborg havn jest na Strandvejen koło waterfront shopping jeśli Ci coś to mówi. W każdym razie to jakieś 10 minut na rowerku jest od siebie więc jeśli kończymy w tym samym czasie kiedyś to możemy skoczyć na kawkę czy coś ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Ah no tak informowali nas ze mozliwe jest ze nas czasem wysla pod wasz adres, ale sie tak jeszcze Nie zdarzylo :-/
Chodze na ranne zajecia wtorki , czwartki, piatki ![]() Fajnie byloby wyskoczyc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]() paolcia-17@o2.pl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
hej larethhe a ty gdzie zaginelas??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
jestem! to co kiedy się spotykamy ? i na co macie ochotę ? : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
a ja wlasnie jutro lece do PL do domku na kilka dni, takze po powrocie jestem za
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, chętnie dołączę!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.