Unieważnienie ślubu kościelnego w praktyce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-13, 22:49   #1
dziuraWbucie
Przyczajenie

Unieważnienie ślubu kościelnego w praktyce

Hej. Potrzebuję praktycznej porady jak wygląda stwierdzenie nieważności ślubu kościelnego. Jakie faktycznie kroki należy podjąć (na dzień dobry wybieramy się do kancelarii w naszej parafii i tam zaczynamy, czy w tych sprawach 'uderzamy' gdzieś wyżej?). Jakie są powody dla których można się starać o takie unieważnienie? Teorię znam, ale jak to w praktyce wygląda? Jak udowodnić problemy emocjonalne, uzależnienia byłego męża itp, jeśli nie zostały one oficjalnie nigdzie potwierdzone? Czy świadkowie wystarczą? Przypuszczam, że były mąż od początku związku miał syndrom DDA, ale to ciągle są moje słowa, przypuszczenia itd. Już po ślubie znalazłam wiadomości, w których wykazywał chęć do zdrady (jako takiej wtedy ponoć nie było), czy jest to jakiś powód do stwierdzenia, że jego przysięga małżeńska już wtedy była składana nieszczerze?? Kurczę, zawsze myślałam, że nie jest mi to jakoś szczególnie potrzebne, ale teraz, już jakiś czas po rozwodzie stwierdzam, że nawet w świetle zasad kościoła nie chcę być uważana za żonę człowieka, który mocno mnie skrzywdził. Czy jest sens to ruszać??
dziuraWbucie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 12:42   #2
PoPoo
Zadomowienie

Dot.: Unieważnienie ślubu kościelnego w praktyce

W świetle kościoła zawsze będziecie małżeństwem.

Nie dostaniesz unieważnienia ślubu kościelnego z takich powodów jak opisujesz.
PoPoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 12:51   #3
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Tego na forum nikt nie stwierdzi.

Skontaktuj się z prawnikiem-kanonistą. Tylko lepiej nie z takim, który musi się reklamować szeptankami na wizażu czy gdzie indziej.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 13:45   #4
filia_
Raczkowanie

Nie mozna unieważnić - mozna stwierdzić nieważnosć czyli udowodnić ze tak naprawdę żadnego ślubu nie było

tu możesz posłuchać z jakich powodów:
https://www.youtube.com/watch?v=k85rofAV12o

a co do konkretnych kroków to pójście do kancelarii powinno być dobrym początkiem, albo od razu do kurii
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
filia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 14:46   #5
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuraWbucie Pokaż wiadomość
Hej. Potrzebuję praktycznej porady jak wygląda stwierdzenie nieważności ślubu kościelnego. Jakie faktycznie kroki należy podjąć (na dzień dobry wybieramy się do kancelarii w naszej parafii i tam zaczynamy, czy w tych sprawach 'uderzamy' gdzieś wyżej?). Jakie są powody dla których można się starać o takie unieważnienie? Teorię znam, ale jak to w praktyce wygląda? Jak udowodnić problemy emocjonalne, uzależnienia byłego męża itp, jeśli nie zostały one oficjalnie nigdzie potwierdzone? Czy świadkowie wystarczą? Przypuszczam, że były mąż od początku związku miał syndrom DDA, ale to ciągle są moje słowa, przypuszczenia itd. Już po ślubie znalazłam wiadomości, w których wykazywał chęć do zdrady (jako takiej wtedy ponoć nie było), czy jest to jakiś powód do stwierdzenia, że jego przysięga małżeńska już wtedy była składana nieszczerze?? Kurczę, zawsze myślałam, że nie jest mi to jakoś szczególnie potrzebne, ale teraz, już jakiś czas po rozwodzie stwierdzam, że nawet w świetle zasad kościoła nie chcę być uważana za żonę człowieka, który mocno mnie skrzywdził. Czy jest sens to ruszać??
Jest stwierdzenie niewaznosci.

Wiec zadtanow sie czy to, ze maz chcial cie zdradzic sprawia ze malzenstwo bylo niewaznie zawarte? Zapewne nie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 14:48   #6
valeera
Raczkowanie

U mojego znajomego stwierdzono nieważność ze względu na zdradę przyszłej zony zaraz przed zawarciem małżeństwa około 7 lat temu

Ale on jest mężczyzna, z tego co obserwuję kobiecie trudniej dochodzić swoich praw w świetle KK
valeera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-30, 16:25   #7
DoWo7
Przyczajenie

W praktyce to Ci pomoże jak zobaczysz wniosek kogoś innego, który został złożony i odniósł sukces - na allegro można kupić za śmieszne pieniądze - wpisz: "wniosek unieważnienie"

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
DoWo7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości