|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak przestać myśleć o utraconych możliwościach? Pracowe rozterki
Hej
![]() Od zawsze miałam z tym problem, ale teraz widzę, że już tragicznie mi to idzie ![]() ![]() Przykład z dzisiaj: W poniedziałek dostałam ofertę pracy w miejscu X. Tego dnia też miałam rozmowę w miejscu Y. Przez cały tydzień nikt się nie odzywał z Y (a napisałam maila), więc dzisiaj pojechałam do X i podpisałam umowę. Zdążyłam ledwo wyjść z budynku i... telefon, że w Y też mnie chcą ![]() Minęło ponad 2h, a ja siedzę i się tłukę i samobiczuję w myślach. Obydwa miejsca są powiązane z moim kierunkiem studiów, Y jest większym miejscem, zarobki podobne, tylko o godzinę dłużej (bo jest 1h przerwy na lunch). X jest bardziej kameralne, mam bezpośredni dojazd i wiem, że mogę odejść w każdej chwili jak się tam będzie mi źle pracować, no i mam w zasadzie siedzieć w sekretariacie + dodatkowo uczyć się rzeczy merytorycznych, o czym dodatkowo mnie dzisiaj zapewnili. Chociaż już w sumie przepadło, bo podpisałam umowę i na pewno zacznę w X, nie mam wyjścia teraz siedzę i się samobuczuję, myślę, że źle zrobiłam, że wzięłam, że trzeba było szukać czegoś lepszego. Ale pomyślałam, że szukam pierwszej pracy związanej z zawodem (nie mam większego doświadczenia) już prawie 5 msc, byłam na wielu rozmowach (Z których nic nie wyszło) i średnio mam możliwość dalszego szukania ![]() Boję się, że teraz źle bedzie mi się pracować w X, bo sama wizja pracy wydaje mi się nieatrakcyjna aktualnie. Próbuje sobie to tłumaczyć racjonalnie, że jak nie będzie mi się podobać to odejdę, ale średnio mi to pomaga. Jak przestać myśleć o utraconych szansach? Jak skupić się na pozytywach? Jak przestać się zadręczać? Jak żyć inaczej? Co zrobić, aby przestać się czuć jak życiowa oferma ![]() ![]() Dziękuję za wszystkie rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak przestać myśleć o utraconych możliwościach? Pracowe rozterki
Cytat:
Ciesz się tą godzina poza parca więcej, jaką masz w firmie w której podpisałaś umowę. To dużo czasu dla Ciebie więcej, mozesz zapisać się na fitnes, posiedzieć z partnerem, iść na spacer, czegoś pouczyć, albo po prostu tą godzinę więcej pospać na dobę. Bezcenne! A robota nie zając, nie ucieknie. Ty przed nią też nie.
![]() |
![]() |
#3 | |
live your passion
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja gdybym miała do wyboru dwie fajne oferty z której jedna miałaby obowiązkową godzinną przerwę na lunch to bez wahania bym ją odrzuciła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zajmij mysli czyms innym - znajdz plusy nowej pracy, np. jest blizej, trwa krocej, mniejsza ekipa, moze wiecej sie nauczysz, moze latwiej bedzie cos zalatwiac - i tylko o nich mysl. Ewentualnie zastanow sie jakie tamta ma minusy (a na pewno ma!!!) i mysl o nich tak dlugo, az Ci obrzydnie.
Po prostu - mysl tylko o pozytywach nowej pracy. Minusow na razie nie przyjmuj zadnych, bo na ten moment ich nie ma - wiec wszystko jest super. A najlepiej zajmij glowe czyms innym nic praca, poogladaj serial, poczytaj ksiazke. Ale czym sie zadreczasz? Jestes super babka - chcieli Cie w 2 miejscach na raz! To ich strata i wina, ze tyle czekali ze swoją decyzją. Ale czemu sie tak czujesz? Dostalas rownolege dwie fajne oferty pracy, wybrałaś jedną - to serio czujesz się ofermą? A najlepiej przestan myslec o pracy - praca to tylko praca - i zacznij się relaksować ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Już bez przesady z tą godziną na lunch.
W pracy bez obowiązkowej przerwy też może będzie musiała np. robić po 2-3 nadgodziny dziennie. Albo tempo pracy będzie 2 razy szybsze. Nie znam ludzi, co wychodzą z pracy punktualnie o 17tej i pracuja 8 h, obojętnie czy mają jakieś przerwy czy nie, i wszyscy jakoś żyją, więc nie wiem w czym problem. Moim zdaniem - nie wmawiaj sobie, że któras praca jest lepsza czy gorsza. Nie wiesz jakby było w pracy Y i koniec tematu. Jest wiele czynników, których nie przewidzisz w danej pracy - atmosfery, współpracowników, wywiązania się obietnic firmy i tego czy np. za miesiac by Cie nie wylali z byle powodu. O ile praca Y nie była pracą marzeń za miliony monet, to moim zdaniem szkoda czasu na rozkminy. W pracy X nie podpisujesz cyrografu. W trakcie 40 lat pracy zawodowej znajdziesz pewnie jeszcze setki ofert lepszych od pracy X i pracy Y. Serio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
Cały mój zespół. Całe moje biuro... I mnóstwo znajomych. Nie widzę sensu wmawiania komuś, że i tak będzie pracował 10 h dziennie i nie ma to żadnego znaczenia ![]() Po pierwsze, jeśli to Y jest rajem utraconym a na X ci nie zależy, zawsze możesz zerwać umowę. Aktualnie twój okres wypowiedzenia jest śmiesznie krótki. Po drugie, nie masz żadnej pewności gdzie będzie ci się pracowało lepiej a gdzie gorzej, gdzie się więcej nauczysz. Czasem w większej firmie trudniej zdobyć doświadczenie, bo procesy są rozdrobnione i współpracownicy wąsko wyspecjalizowani. Po trzecie, krótszy czas pracy i krótszy czas dojazdu naprawdę mocno przemawiają za X, skoro twoje obowiązki tam nie są gorsze niż w Y. Szanuj swój wolny czas, przy pracy na pełen etat naprawdę nie zostaje go aż tak wiele.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
No dokładnie, nie ma co się samobiczować. Tylko pracować i się rozwijać. Ale zgadzam się, to może być wkurzające, sama parę razy tak miałam, ale zawsze sobie powtarzam, że tak ma być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
To wypowiedz tamtą umowę i idź do Y, jeśli to tam wolisz pracować. Przecież umowa o pracę to nie cyrograf. Zawsze można ją wypowiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.