|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy umiesz płakać na zawołanie? | |||
| Tak |
|
8 | 38,10% |
| Nie |
|
13 | 61,90% |
| Głosujący: 21. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak aktorki płaczą?
Czy są wśród Wizażanek aktorki?
Jakich metod używacie gdy musicie się rozpłakać w granej przez Was scenie? Jak kontrolujecie czas i intensywność łzawienia? Czy podczas grania myślicie o mimice, by pasowała do Waszego płaczu, czy powstaje "sama"? Czy zdarzyło Wam się płakać na scenie / planie z użyciem lakrymatorów, np. mentolu, gliceryny i jakie są Wasze wrażenia względem płaczu przy krojeniu cebuli?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak aktorki płaczą?
Haha, aktorką nie jestem, ale swego czasu grałam amatorsko (mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę mogła do tego wrócić). Nauczyłam się płakać na zawołanie właściwie w ciągu pierwszych 30 minut warsztatu wg metody Meisnera "sen na jawie". Polecam
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Co za temat
Nie, nie umiem plakac na zawolanie. Czasem bym chciala... |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale używam, żeby osiągnąć pewne sprawy, a nie w teatrze, więc śmiem twierdzić, że ludzie się nabierają.
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie jakieś krople do oczu czy coś
A część pewnie umie płakać na zawołanie. Ja umiem Wystarczy, że sobie przypomnę coś smutnego albo puszczę wzruszającą piosenkę, to się chyba nazywa nadwrażliwość, okropne i nie polecam.
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Płaczę tylko czasem na PMS, bo tak, bo woda jest mokra... Więc nie wiem, niektórzy po prostu umieją na zawołanie i już.
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Limonka, troche przerazajace jest to, co piszesz...
Ja umiem sie rozplakac na zawolanie, sprobowalam kiedys i wyszlo mi juz przy pierwszej probie, takze umiejetnosc mam, ale jej nie uzywam, nie wywoluje placzu na sile, zeby np. wziac kogos na litosc. |
|
|
|
|
#8 |
|
Holy Crap!
|
Potrafię rozpłakać się na zawołanie, może to wywołać nawet wzruszająca reklama w tv
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Nie umiem plakac na zawolanie, musze byc naprawde smutna albo zla , tylko nigdy przy kims nie płaczę
Ze szzczęścia też potrafię mieć łzy w oczach i polecą
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#10 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Sen na jawie" - nie znam. Próbuję odgadnąć po nazwie - czy chodzi o to, by na jawie aktorka "śniła", że przeżywa naprawdę to co przytrafia się jej scenicznej postaci? Gdzie można coś znaleźć na ten temat? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co to PMS? [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;83633846]Limonka, troche przerazajace jest to, co piszesz... Ja umiem sie rozplakac na zawolanie, sprobowalam kiedys i wyszlo mi juz przy pierwszej probie, takze umiejetnosc mam, ale jej nie uzywam, nie wywoluje placzu na sile, zeby np. wziac kogos na litosc.[/QUOTE] Moim zdaniem też przerażające... Tassarinian W jaki sposób to zrobiłaś? Doceniam, że nie wykorzystujesz tych umiejętności. Edytowane przez kremnasybir Czas edycji: 2018-05-23 o 17:13 |
||||||
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To był naprawdę znany teoretyk aktorstwa. Chodziłam na zajęcia, które uczyły tej konkretnie metody, natomiast cały kurs składał się z wielu zajęć. Tu chodziło głównie o to, żeby błyskawicznie przestawiać się na jakąś emocję dzięki wcześniej przećwiczonym wyobrażeniom, "snom".
|
|
|
#12 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;83633846]Limonka, troche przerazajace jest to, co piszesz...
Ja umiem sie rozplakac na zawolanie, sprobowalam kiedys i wyszlo mi juz przy pierwszej probie, takze umiejetnosc mam, ale jej nie uzywam, nie wywoluje placzu na sile, zeby np. wziac kogos na litosc.[/QUOTE] Lekko makabryczne, jako dziecko przerażałam rodzinę. Po prostu przeżywam żałobę i stres w inny sposób. Ani lepszy ani gorszy. Są ludzie, którzy płaczą, bo są szczęśliwi, smutni, wzruszeni, wkurzeni... Niektórzy muszą się wygadać, inni potrzebują spokoju itd. ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
Jakoś tak oczy mi się męczą, pojawia się taki ucisk na mięśniu wokół gałki ocznej i mogę "wypchnąć" łzy jak przesunę skrzydełka nosa w dół. Jakby się zbiera kiedy patrzę, a potem wypuszczam tym nosem... Bardzo to trudno wytłumaczyć. ![]() No mi nikt urody ani intelektu nie dał. Nie miałam też ładnej figury. Jakoś trzeba sobie radzić. Na swoją obronę powiem, że używam swojej smutnej minki też podczas zbiórek charytatywnych i zwykle biję rekordy wśród wolontariuszy. ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
W sumie nie wiem. Wyobrażam sobie, że jestem smutna. Jakbym była w jakimś filmie czy coś i miała to zagrać, wmawiam sobie, że jestem smutna i jestem. Ale nie myślę o żadnym konkretnym zdarzeniu czy "dzieci w Afryce głodują" itd. Zespół napięcia przedmiesiączkowego.
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Ja od dziecka byłam "najtwardsza" i nigdy nie plakałam na rzewnych filmach itp podczas gdy siostra z mamą były dosłownie jak fontanny. I zawsze mi to wytykały, że się nie wzruszam. A to nie prawda, bo mnie bardzo wiele rzeczy wzrusza, tylko potrafię się hamować.
I też potrafię popłakać się na zawołanie, ale przy ludziach tego nie robię. Nawet teraz, sekunda i już. A wyobraziłam sobie że jestem bohaterką jakiejś telenoweli i mój narzeczony Armando nie żyje hahaPodczas PMS jest gorzej się kontrolować, bo wtedy nawet jak zobaczę cukierka to się wzruszam. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
W filmie jakby zagrala i miala zaplakac, wystarczylo mi puścić filmik chwilowy jak cierpi pies, to juz koniec, to juz jak na zawołanie, bo wlasnie obejrzalam filmik jak w Rosji przed mundialem truja psy bezdomne na ulicy i jednego psa jak zobaczylam, te jego oczy, cierpienie w bólu, ostatnie tchnienie, to juz jak to pisze to ryczę...
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
No aktorki raczej nie puszczają sobie filmików przez scena...
Podobno to proste, mamy w rodzinie aktorkę, ale w zasadzie nigdy mnie to nie interesowało pewnie jakies zajęcia i techniki, to dość rozbudowany zawód (np aktor teatralny nie klan)
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zapytasz jej? Edytowane przez kremnasybir Czas edycji: 2018-06-04 o 15:45 |
||
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Jakie są wasze ulubione sceny filmowe tego typu?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Mój siostrzeniec ma to opanowane do perfekcji. Zapytam go w czym tkwi sekret, jak nauczy się mówić.
To co piszecie o smutnych filmikach, reklamach, piosenkach itp. to nie jest płacz na zawołanie, jaki stosują aktorki na scenie/przed kamerą. |
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;84191646]
To co piszecie o smutnych filmikach, reklamach, piosenkach itp. to nie jest płacz na zawołanie, jaki stosują aktorki na scenie/przed kamerą.[/QUOTE] Mi to jak mówiłam nie potrzeba filmu, piosenek itp. Bo myślę, że może chodzić tu o wcielenie się w graną rolę, mi to przychodzi dosyć łatwo, bo potrafię jakoś zacząć odczuwać np. taki żal jak postać ze scenariusza. I jak sekundę zajmuje mi to "wcielenie się" tak też wyjście z tej roli również zajmuje sekundę. Aktorką nie jestem, ale w szkole zawsze grałam w przedstawieniach. |
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Grywalam kiedys amatorsko i mi wystarczalo pomyslec o przykrych doswiadczeniach z odpowiednia intensywnoscia zeby sie rozplakac
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jak to uzyskać? Jak skupić się na tyle i wyłączyć, by móc "wejść" w emocje swojej postaci? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Podobno jest metoda, że jak przyjmie się "smutną" pozę, to mżna się rozpłakać.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.