masła, oleje... czyli natura na rozstępy w ciazy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-01, 09:03   #1
Mariquita.
Raczkowanie

Question

masła, oleje... czyli natura na rozstępy w ciazy?

nie znalazlam takiego watku, wiec zakladam nowy
jesli gdzie juz istnieje ten temat to prosze o przeniesienie

na rozstepy uzywam Musteli ale wolalabym cos bardziej naturalnego probowalyscie kosmetykow Weledy albo Martiny Gebhardt i tym podobnych?

a moze by samemu przygotowac takie maselko z oliwy i oliwek np.

napiszcie swoje pomysly, doswiadczenie ze stosowaniem takich naturalnych srodkow na rozstepy...
Mariquita. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 10:03   #2
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: masła, oleje... czyli natura na rozstępy w ciazy?

Hej, ponizej jest zdaje sie watek na temat olejkow i oliwek do ciala, dziweczyny bardzo pozytywnie sie wypowiadaly na temat zwyklej oliwy z oliwek i olejku z jojoby z tego co pamietam. nie wiem, jak dla mnie to oliwa z oliwek jest za tlusta troche i wole cos delikatniej pachnacego...ale mysle ze skutecznosc tak naprawde moze miec bardzo dobra...
ja uzywam olejku z Burt's Bees - to takie naturalne kosmetyki organiczne, ale ta seria zdaje sie jest niedostepna w Polsce
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 11:35   #3
Mariquita.
Raczkowanie

faktycznie, dzieki

narazie do Musteli dodatkowo dokupilam olejek Weledy, zapobiegajacy powstawaniu rozstepow w czasie ciazy

Skład
olej migdałowy, olej jojoba, olej ze skiełkowanych ziaren pszenicy, wyciąg olejowy (na bazie oleju migdałowego) z kwiatów arniki, mieszanina naturalnych olejków eterycznych

zastanawialam sie jeszcze nad olejem lnianym, podobno sa jakies badania swiadczace o rzekomym wywolywaniu wczesniejszych porodow u kobiet stosujacych go w ciazy, ale nie podaje sie zadnych szczegolow w jaki sposob mialby on wywolac wczesniejszy porod
do tej pory twierdzilo sie, ze olej lniany jest najcenniejszym z olejowatych zarowno dla skory jak i ogolnego zdrowia, ze dzieci matek pijacych ten olej w ciazy sa znaczaco madrzejsze od pozostalych... a teraz takie informacje w necie, zastanawiajace
i czy to szkodliwe dzialanie mialoby dotyczyc tylko picia czy rowniez stosowania do ciala...
Stary 2009-07-01, 11:39   #4
glamourous
Zakorzenienie

hmmm. nie wiem, ale jesli gdzies slyszalas o przeciwskazaniach w ciazy to ja bym sie trzymala z daleka. niewzne zewnetrznie czy wewnetrznie. zdrowie dziecinek najwazniejsze
co do picia olejow w ciazy- to ja bym ci raczej polecila tabletki z tluszczami omega- ja uzywam Omega Mum- podobno te tluszcze sa niezbedne do budowania mozgu, ukladu newrowego itd.
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 11:57   #5
Mariquita.
Raczkowanie

nie pije go, bo sie boje
ale pilam przed ciaza, teraz czasami uzywam go do twarzy

Omega Mum? nie slyszalam, jest to do kupienia w Polsce? w przegladarce wyrzuca mi same anglojezyczne strony po tej nazwie
Stary 2009-07-02, 08:13   #6
Sensuel
Wtajemniczenie

A ja kupiłam olej jojoba z allegro .Czy będzie skuteczny tego nie wiem....ale często kupuję u tej dziewczyny naturalne kosmetyki i są fajne
Stary 2009-07-02, 08:48   #7
Mariquita.
Raczkowanie

jojoby powinien byc dobry na rozstepy, ogolnie jojoba chyba jest dobra do skory bo bardzo czesto widze ja w kosmetykach...
jak wyprobujesz napisz jak efekty, czy dobrze sie wsmarowuje i jak pachnie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-02, 08:52   #8
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mariquita. Pokaż wiadomość
jojoby powinien byc dobry na rozstepy, ogolnie jojoba chyba jest dobra do skory bo bardzo czesto widze ja w kosmetykach...
jak wyprobujesz napisz jak efekty, czy dobrze sie wsmarowuje i jak pachnie

Pachnie okropnie....mnie ten zapach się nie podoba.Jakiś taki ziołowy czy coś w tym rodzaju.Ale zapach oleju arganowego też mi się nie podoba
Jojobą smaruje się dobrze.Jest trochę bardziej gęsta niż oliwka dla dzieci,ale jest ok.Kolor żółty,ale nie farbuje nic i nie brudzi ubrań.Co do efektów to teraz się nie wypowiem,dopiero za 7 miesięcy,jak brzuchal już będę miała ogromniasty
Stary 2009-07-02, 23:19   #9
Mariquita.
Raczkowanie

a to moje pachnie pieknie ale to na pewno dzieki olejkom eterycznym, dzis pierwszy raz uzylam, zobaczymy jak sie bedzie "nosil"
mam nadzieje, ze lepiej niz Mustela
to czekamy na efekty...
Stary 2009-07-07, 19:05   #10
buziaczka3
Raczkowanie

Ja używałam codziennie oliwki Bambino.Tania i naprawde zadowalające efekty.Smarowałam brzusio,piersi i biodra.Zero rozstępów.
Stary 2009-07-10, 22:36   #11
kamilak
Zadomowienie

Ja przez pierwsze tygodnie stosowalam olej kokosowy, ale bardzo zle to wspominam. Zapach przepiekny, w pudelku konsystencja stala, ale po rozgrzaniu w dloniach robil sie bardzo wodnisty. Malo co wsiakalo w skore, za to wszystko w moje koszulki do spania, ktorych do dzis nie moge doprac.
Mialam tez olej jojoba; przyzwoicie sie wchlanial, ale nie nawilzal. Kupilam go pelna dobrego nastawienia, bo ma sklad bardzo zblizony do ludzkiego loju, wiec powinien nawilzac idealnie. Niestety
Do twarzy uzywam oleju z szafranu i nawilza doskonale, ale jak dla mnie jest zbyt drogi zeby go wylewac na brzuszek.
Slyszalam, ze oliwa z oliwek jest bardzo skuteczna i wiele osob ja sobie chwali. Zamierzam wyprobowac.

A poki co stosuje gesta oliwke w zelu i jestem bardzo zadowolona -- nawilzenie skory czuje do samego rana
kamilak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-19, 20:01   #12
Mariquita.
Raczkowanie

kamilak

zaciekawilas mnie olejem z szafranu?
pierwszy raz o nim slysze a bardzo lubie olejki do twarzy, napisz cos wiecej, do jakiego rodzaju cery sie go stosuje i w czym on pomaga
Stary 2009-07-24, 19:26   #13
KERA
Raczkowanie

Ja stosuję oliwkę w żelu, jestem pod koniec 5 miesiąca i puki co rozstępów nie mam. Niestety muszę przyznać że jak dla mnie to i tak jest za tłusta więc nie stosuję regularnie. Zastanawiam się nad tymi naturalnymi ale myślę że konsystencja znów mi nie będzie pasować. Nie wyobrażam sobie smarowania ciała oliwą z oliwek, nie lubię takich tłuścideł.
KERA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 21:21   #14
kamilak
Zadomowienie

Cytat:
kamilak

zaciekawilas mnie olejem z szafranu?
pierwszy raz o nim slysze a bardzo lubie olejki do twarzy, napisz cos wiecej, do jakiego rodzaju cery sie go stosuje i w czym on pomaga
Mozna stosowac do kazdego rodzaju cery. Bardzo dobrze nawilza, zmiekcza, ladnie sie wchlania. Ja mam mieszana cere i bardzo jej taka pielegnacja sluzy Skora jest jasna i zadbana, chociaz w moim przypadku to pewnie glownie skutek odstawienia wszelkich kremow, ktore mnie ciagle uczulaly.
Nie uzywam jednak czystego oleju; kupilam gotowa mieszanke ze sporym dodatkiem olejku z wit. E, ktory solo byl dla mnie zbyt lepki i gesty.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez KERA Pokaż wiadomość
Ja stosuję oliwkę w żelu, jestem pod koniec 5 miesiąca i puki co rozstępów nie mam. Niestety muszę przyznać że jak dla mnie to i tak jest za tłusta więc nie stosuję regularnie. Zastanawiam się nad tymi naturalnymi ale myślę że konsystencja znów mi nie będzie pasować. Nie wyobrażam sobie smarowania ciała oliwą z oliwek, nie lubię takich tłuścideł.
Rozstepow mozna nie miec bardzo dlugo, a wyjda na samym finiszu, wiec za wczesnie na ostateczna radosc Wazniejsze od pielegnacji jest bardzo rownomierne nabieranie wagi, zeby skora mogla "nadazyc", jak rowniez picie duzej ilosci wody i zbalansowana dieta.

Co do oliwy, to nie zniechecaj sie poki nie sprobowalas Ja chyba juz nie sprobuje, bo bardzo mi pasuje oliwka w zelu, ale warto zebys poszukala czegos, co idealnie Ci odpowiada i stosowala co wieczor. Moze akurat bedzie to oliwa, slyszalam ze bardzo dobrze sie wchlania wbrew pozorom.
Stary 2009-07-26, 17:02   #15
karamari
Rozeznanie

Ja używam samoróbnej mieszanki olejów z kiełków pszenicy, jojoba i migdałowego + naturalna wit. E na brzuszek i jestem bardzo zadowolona
Wcześniej stosowałam Fissan wiosną, ale na lato wydał mi się zbyt tłusty. W porównaniu z nim naturalne oleje zimnotłoczone wchłaniają się znakomicie i nie tłuszczą Czytałam też, że po kilku misiącach używania potrafi uczulić, więc szukałam zastępstwa.
Czasami używam oliwy z oliwek (np. gdy wezmę prysznic w upały u Mamy i nie mam ze sobą mojego laboratorium). Też jest fajna, tylko zapach dla mnie jest zbyt 'jadalny'.
karamari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 08:32   #16
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

A ja uzywam FISSANu od chyba 4 lub 5 m-ca a jestem w 39 tyg i jak na razie zero rozstepów. Uzywam go na przemian z oliwka NIVEA. FISSAN rano, NIVEA wieczorem i ewent w ciagu dnia jak mi sie przypomni
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 19:21   #17
SugarbabyLove
Zakorzenienie

a ja uzywam remu nivea na dzien a na noc zwykla oliwka jak dla dziecka
Stary 2009-09-19, 19:30   #18
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

powiem wam że od miesiaca ponad używam musteli. jestem w 6 miesiącu ciąży i zaczełam zanim sie pojawia wiadomo. ale u mnie efekty kiepskie. zrobiły mi sie rozstepy i wczoraj kupiłam oliwke,pozatym przerzucam sie na fissan tez słyszałam o nim dobre opinie..
paprotka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 22:52   #19
Ray
Zakorzenienie

a ja chciclam wam napisac ze czy sie bedziecie smarowac czy nie to te ktore beda miex roztepy to beda miec tak czy siak nietety trzeba by sie bylo smarowac non stop zeby je zmniejszych badz uniknac, chodz to maloprawdopodobne, skora tak szybko sie rozciaga ze nic chyba nie pomoze na to, ich nie widac teraz bo skora jest naciagnieta dopiero po porodzie wychodza jak chudniecie,
sama sie smarowalam a uda ma zsypane kreskami jak nic. wiec nie wiem czy jest sens wydawac na taka mustelle
Stary 2009-09-28, 02:41   #20
kamilak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
a ja chciclam wam napisac ze czy sie bedziecie smarowac czy nie to te ktore beda miex roztepy to beda miec tak czy siak nietety trzeba by sie bylo smarowac non stop zeby je zmniejszych badz uniknac, chodz to maloprawdopodobne, skora tak szybko sie rozciaga ze nic chyba nie pomoze na to, ich nie widac teraz bo skora jest naciagnieta dopiero po porodzie wychodza jak chudniecie,
sama sie smarowalam a uda ma zsypane kreskami jak nic. wiec nie wiem czy jest sens wydawac na taka mustelle
W czasie ciazy powieksza sie brzuch, uda nie maja po co. Moze przybralas na wadze wiecej, niz Twoja skora byla zdolna zniesc?
Ja teoretycznie mam wielkie sklonnosci do rozstepow, moja mama jest cala w paski. Jednak przybieram bardzo powoli, jestem w 35. tygodniu i poki co zadnych rozstepow (odpukac!).
Uwazam, ze smarowanie skory wspomaga jej rozciaganie. Najwazniejsze jest jednak tempo przybierania na wadze i ilosc nabytych kilogramow.

Uzylam ostatnio oliwy z oliwek i efekt bardzo dobry; swietnie sie wchlonela a wylalam na dlon z dwie lyzki stolowe
Stary 2009-09-28, 14:35   #21
Mariquita.
Raczkowanie

ja jestem w 37 tygodniu i od poczatku uzywam Musteli, czasami olejkow... i mam juz kilka pekniec, a przede mna jeszcze prawie miesiac
niestety jesli skora jest cienka i delikatna to mimo najwiekszej dbalosci moze popekac
z tego co slyszalam to dziewczyny o jasnej cerze i jasnych wlosach maja duzo wieksze sklonnosci do rozstepow niz inne
Stary 2009-09-28, 17:49   #22
SugarbabyLove
Zakorzenienie

no wlasnie to nie zalezy od tego czym sie smarujesz tylko od skory kazda ma inna.. ja jak narazie niemam rozstepow. smaruje sie oliwka glownie czasem najtansze jest najlepsze
Stary 2009-09-28, 20:57   #23
Ray
Zakorzenienie

kochana tak przybralam na wadze ale tak na prawde 35 tydz to jeszcze nic nie widac, ostatni mc robi najwiecej wtedy kobieta tak na prawde najwiecej przybiera bo zaczyna puchnac, mi w statnim mc wyskoczyly roztepy a tak na prawde byly baaaardzo niewidoczne bo skora byla naciagnieta, dopiero efekty zobaczlam 2 mc po jak opuchlizna zaczela schodzic i waga.

Ile sie przytyje ciezko to zdiagnozowac i duzo zalezy od organizmu inne tyja 13 i jedza co chca a inne sie ograniczaja i maja 20 kg na plusie nie wiedzac skad. Takze nie ma reguly, ie mniej jednak jesli ktos mysli ze smarujac sie unknie roztepow to nietety gorzko sie rozczaruje, dlatego napisalam ze to nie ma duzego znaczenia, smarowac sie warto nie tylko ze wzgledu ans rostepy co uwazam i tak nie pomoze, ale chodzby by nawilzac sobie skore, miec ja miekka i komfortowo sie czuc
Stary 2009-09-29, 07:54   #24
SugarbabyLove
Zakorzenienie

ja nigdy nie mialam tendencji do tycia w ciazy tez, narazie przytlam 3-3 kg i jest dobrze. mi raczej nadwaga nie grozi
Stary 2010-05-31, 22:08   #25
helka79
Przyczajenie

ja bardzo lubię oliwkę z Rossmana, taką rózową, ma dobry skład, to mieszanka naturalnych olejow. Zrobilam też swoją mieszankę z oleju ze słodkich migdałów, słonecznikowego i kiełków pszenicy z wit.E (kupowałam w ZSK) , na razie działa. tylko zastanawiam się nad olejkami eterycznymi, wiecie może jakie można stosować w ciąży
helka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 20:24   #26
Mariquita.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karwa Pokaż wiadomość
Jak dla mnie najlepsze są dwie firmy w ciąży: po pierwsze rewleacyjna renomowana firma Weleda ze swoimi olejkami na rozstępy i do masażu krocza oraz atw na rozstępy na piersiach, neutralna przy karmieniu.
[IMG]/IMG]
Tyle, ze olejki weledy sa bardzo drogie w stosunku do ich pojemnosci.
Jednoczesnie sklad maja bardzo prosty. Kupilam te olejki i zuzyly sie bardzo szybko. Potem juz kupowalam w zielarni po kilka zl za szt i mieszalam. Dodawalam jeszcze wit E, wiesiolek i jeszcze pare innych, wiec sklad duzo bogatszy niz u Weledy a w stosunku do uzyskanej z tego ilosci o ponad polowe taniej.
Warto komponowac samej
Stary 2010-06-13, 22:55   #27
helka79
Przyczajenie

Cytat:
Warto komponowac samej
Zgadzam się całkowicie ja bardzo polubiłam takie samodzielne mieszanie zrobilam fajny olejek, dla szwagierki, ktora też jest w ciąży
helka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-14, 16:57   #28
Mariquita.
Raczkowanie

i efekty tez sa
ja nie mam ani jednego rozstepu po ciazy, wiec warto

Mustela jest super ale w upaly jak dla mnie sie nie sprawdza. Ubrania sie do niej kleily. Na normalne i chlodne dni owszem.
Natomiast cienka warstwa olejku super dala sobie rade w gorace lato.
Stary 2011-01-01, 18:50   #29
vanes
Wtajemniczenie

GG do vanes

a ja używam oliwki z bambino i elasti-q i jak narazie zadnego rozstepu nie widać
zobaczymy jak będzie po porodzie...
dla tych dziewczyn które niestety mają rozstępy i chciałyby sie ich pozbyć to polecam bio oil w Polsce niestety kosztuje około 100zł a w Holandii ok 12euro.
po 2 miesiącach rozstępy stają się niewidoczne a właśnie na tyle wystarcza 1 buteleczka

80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66
6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
vanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 17:09   #30
enchantresss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamilak Pokaż wiadomość
W czasie ciazy powieksza sie brzuch, uda nie maja po co. Moze przybralas na wadze wiecej, niz Twoja skora byla zdolna zniesc?
Ja teoretycznie mam wielkie sklonnosci do rozstepow, moja mama jest cala w paski. Jednak przybieram bardzo powoli, jestem w 35. tygodniu i poki co zadnych rozstepow (odpukac!).
Uwazam, ze smarowanie skory wspomaga jej rozciaganie. Najwazniejsze jest jednak tempo przybierania na wadze i ilosc nabytych kilogramow.

Uzylam ostatnio oliwy z oliwek i efekt bardzo dobry; swietnie sie wchlonela a wylalam na dlon z dwie lyzki stolowe
''w ciąży powiększa się brzuch, uda nie mają po co''

Owszem, w ciąży NAJBARDZIEJ powiększa się brzuch,
ale rosną również piersi (!!!) o które trzeba dbać, żeby nie były potem w paseczki , a powiekszą się na pewno, bo w końcu pokarm gdzieś się musi mieścić .. Zazwyczaj powiększają, a raczej rozszerzają się też biodra .. Trzeba byłoby niesamowicie się pilnować, żeby nie utyć po kilka centymetrów w miejscach innych niż brzuch ...

niektóre kobiety nawet nie tyjąc dużo mają rozstępy ,
dlatego tak ważne jest to nawilżanie skóry, żeby wytrzymała i nie popękała ..

mi urósł najbardziej brzuszek , smaruję dzielnie od początku ciąży (niczym specjalnym, oliwki, olejek babydream, perfecta mama) - na brzuchu ani jednego rozstępa , za to na udach i pośladkach (które naprawde malutko przytyły) pojawiły się tydzień temu okropne czerwone pasiaki

i tu moje pytanie .... jak je zwalczyć, zminimalizować ????...
czy da się jakoś zwalczyć istniejące już rozstępy ??
robię peelingi, kupiłam mustelę

może właśnie coś z naturalnych sposobów ??

Gabrysia

04.06.2011
<3

enchantresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości