|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Tabletki anty + lek na uspokojenie
Hej!
Od lutego przyjmuje tabletki antykoncepcyjne - vines (te dwuskladnikowe). Ogólnie wszystko jest ok, ale.. no właśnie od pewnego czasu mam problemy związane ze stresem i jak za tym idzie z zasypianiem. Potrafię położyć się o 22 a zasnąć dopiero o 2. W związku z tym w czwartek mama kupiła mi tabletki na sen i stres - Nervomix. Dopiero wczoraj dowiedziałam się co to za tabletki, nie wiem dlaczego mama nie chciała mi wcześniej powiedzieć co to za tabletki.. dowiedziałam się ze w ich skład wchodzi dziurawiec.. załamałam się, bo z tego co mi wiadomo zioła i dziurawiec mogą obniżać skuteczność antykoncepcji.. ale na wizazu został ten lek Nervomix wymieniony w lekach, które nie obniżają skuteczności antykoncepcji i już sama nie wiem co robić, czy panikować czy nie.. tabletkę przyjęłam w czwartek o 21 a ok 23 tabletkę anty. Z piątku na sobotę odbył się dwa razy stosunek (ale bez dochodzenia we mnie) Czy w związku z tym, może coś się stać? Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Proszę o odpowiedzi, bo już sama nie wiem co mam myśleć.. gdybym wcześniej wiedziała co to za tabletki na pewno bym ich nie brała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki anty + lek na uspokojenie
Cytat:
Czy dobrze rozumiem, że wzięłaś jedną tabletkę Nervomix, czy bierzesz je już prawie tydzień (od czwartku)? Bo jak wzięłaś jedną, to ryzyko jest prawie żadne, ale im dłużej, tym ono rośnie. Cytat stąd KLIK Using a randomized crossover design, in a third study, 17 women taking ethinyl estradiol 20 mcg plus desogestrel 0.15 mg were studied for 1 month on the oral contraceptive alone, followed by 1 month of added St. Johnâs wort 300 mg twice a day and then 1 month of added St. Johnâs wort 300 mg 3 times a day (hypericin content 0.3%).6 With the oral contraceptive alone, 6 of the 17 women had breakthrough bleeding, but that increased to 13 women with St Johnâs wort twice a day, and with St Johnâs wort 3 times a day, most of the women (15 of 17) had breakthrough bleeding. W jednym z badań tutaj KLIK kobiety, które zaszły w ciążę zażywały dziurawiec przez 3-6 miesięcy, tylko jedna przez miesiąc. Generalnie to dziurawiec może wpływać na metabolizm nawet do 80% leków, a nie tylko antykoncepcji hormonalnej. Sygnałem, że u Ciebie też coś się dzieje może być plamienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.