Jestem w kropce - prawo do mieszkania komunalnego po ślubie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-23, 19:56   #1
arsinore
Raczkowanie

Jestem w kropce - prawo do mieszkania komunalnego po ślubie.

Cześć,

posiadam prawo do mieszkania komunalnego. Jestem głównym najemcą (meldunek, stale zamieszkuje lokal). Niedawno zaręczyłem się z moją dziewczyną i planujemy ślub. Dziewczyna posiada 30letni kredyt (kredyt tylko i wyłącznie na nią) na mieszkanie w którym obecnie zamieszkuje i jest zameldowana. Nie chce stracić lokalu którego jestem najemcą. Czy rozdzielność majątkowa, intercyza podpisania przed ślubem jest w stanie w jakikolwiek sposób wpłynać na to by po ślubie nie stracić mieszkania komunalnego? Co zrobić by nie stracić w/w mieszkania?

Pozdrawiam
- "Weronika postanawia umrzeć"
arsinore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-23, 20:15   #2
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Dot.: Jestem w kropce. Proszę o poradę

Cytat:
Napisane przez arsinore Pokaż wiadomość
Cześć,

posiadam prawo do mieszkania komunalnego. Jestem głównym najemcą (meldunek, stale zamieszkuje lokal). Niedawno zaręczyłem się z moją dziewczyną i planujemy ślub. Dziewczyna posiada 30letni kredyt (kredyt tylko i wyłącznie na nią) na mieszkanie w którym obecnie zamieszkuje i jest zameldowana. Nie chce stracić lokalu którego jestem najemcą. Czy rozdzielność majątkowa, intercyza podpisania przed ślubem jest w stanie w jakikolwiek sposób wpłynać na to by po ślubie nie stracić mieszkania komunalnego? Co zrobić by nie stracić w/w mieszkania?

Pozdrawiam
Nie byłeś w poprzednim poście kobietą?

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-23, 20:21   #3
arsinore
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Pokaż wiadomość
Nie byłeś w poprzednim poście kobietą?
Napisałem z konta narzeczonej.
Przepraszam
- "Weronika postanawia umrzeć"
arsinore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-23, 21:21   #4
krolowazimy
Wtajemniczenie

Po pierwsze, świetne zagadnienie, idealnie pasuje do działu intymnie na babskim forum.

Po drugie, dlaczego nie udasz się po poradę do prawnika? Wolisz polegać na opinii niekonieczne obeznanych w temacie Pań?

Po trzecie, jakie jest źródło obaw, że utracisz prawo do lokalu komunalnego? Mieszkanie narzeczonej po ślubie będzie w dalszym ciągu należało do jej osobistego majątku, a mając na uwadze niepożądany scenariusz, do banku
krolowazimy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-23, 21:57   #5
Limonka2738
Zakorzenienie

Gdyby tylko istnieli specjaliści, którzy studiują prawo parę ładnych lat i znają się na takich sprawach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 06:31   #6
Karena 73
Kobieta z klasą

Najlepszym rozwiązaniem jest wykupienie mieszkania od gminy przed ślubem, gdyż:

"Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego rada gminy ustala zasady wynajmowania lokali wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu gminy.

Każda gmina ustala własne zasady najmu mieszkań komunalnych. Co do zasady mieszkanie komunalne przyznawane jest przez gminę osobom, które mają odpowiednio niskie dochody w przeliczeniu na członka rodziny. Jednym z warunków, który trzeba spełnić, aby otrzymać mieszkanie komunalne, jest nieposiadanie żadnego innego lokalu mieszkalnego (własnościowego lub spółdzielczego).

Najem nie może być zawarty, jeżeli wnioskodawca, jego małżonek, osoba pozostająca faktycznie we wspólnym pożyciu lub inna osoba zgłoszona do wspólnego zamieszkiwania posiada tytuł prawny do innego lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części i może go używać oraz jeżeli w okresie ostatnich pięciu lat przed dniem złożenia wniosku wnioskodawca, jego małżonek lub osoba pozostająca faktycznie we wspólnym pożyciu dokonali zamiany lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części na lokal (lokale) kwalifikujący do ubiegania się o poprawę warunków zamieszkiwania z mieszkaniowego zasobu, a także, gdy osoby te zbyły pod jakimkolwiek tytułem posiadane prawo do lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części.

Zasadniczo już sam fakt posiadania domu/mieszkania własnościowego uzasadni ewentualną możliwość wypowiedzenia umowy najmu mieszkania komunalnego."
Stary 2018-10-24, 06:48   #7
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Gdyby tylko istnieli specjaliści, którzy studiują prawo parę ładnych lat i znają się na takich sprawach.
Heh, a kolejki do ich porad nie byłyby kilkumiesięczne, a same porady nie kosztowały tysięcy złotych...
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-10-24, 09:37   #8
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 10:32   #9
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

A po co Wam 2 mieszkania po ślubie?
No chyba będziecie mieszkać w jednym - i to raczej w tym, które należy do narzeczonej a w przyszłości żony.
Dlaczego nie chcesz tracić praw do komunalnego?
Może ktoś inny by z niego skorzystał, gdybyście zamieszkali razem
Nie bardzo kumam o co chodzi, z prawa jestem noga, z mieszkań komunalnych zresztą też, no ale tak na logikę...
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 10:36   #10
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86033444]A po co Wam 2 mieszkania po ślubie?
No chyba będziecie mieszkać w jednym - i to raczej w tym, które należy do narzeczonej a w przyszłości żony.
Dlaczego nie chcesz tracić praw do komunalnego?
Może ktoś inny by z niego skorzystał, gdybyście zamieszkali razem
Nie bardzo kumam o co chodzi, z prawa jestem noga, z mieszkań komunalnych zresztą też, no ale tak na logikę... [/QUOTE]

No tak na logikę, to Autor kombinuje nieuczciwie, bo mieszkanie komunalne = nie mam innego lokum, a po ślubie będzie właśnie miał - u żony.
Stary 2018-10-24, 10:38   #11
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
No tak na logikę, to Autor kombinuje nieuczciwie, bo mieszkanie komunalne = nie mam innego lokum, a po ślubie będzie właśnie miał - u żony.
No, ale po co?
Serio nie kumam... przecież on nawet wynająć tego mieszkania nie będzie mógł, bo to nie jest jego mieszkanie No chyba, że na czarno
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-24, 10:51   #12
NattiTt
Wtajemniczenie

Może chcą zostać w komunalnym, a mieszkanie przyszłej żony wynająć.

Niekoniecznie mogą chcieć tam mieszkać, komunalne może mieć 70 metrów, a mieszkanie żony to może być kawalerka, w której niewyobrażają sobie założyć rodziny.

Ogólnie trochę pachnie kombinatorstwem, radziłabym jednak prawnika.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 11:05   #13
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez NattiTt Pokaż wiadomość
Może chcą zostać w komunalnym, a mieszkanie przyszłej żony wynająć.

Niekoniecznie mogą chcieć tam mieszkać, komunalne może mieć 70 metrów, a mieszkanie żony to może być kawalerka, w której niewyobrażają sobie założyć rodziny.

Ogólnie trochę pachnie kombinatorstwem, radziłabym jednak prawnika.
No, ale żona ma mieszkanie, więc nie może mieszkać w komunalnym
Stary 2018-10-24, 16:11   #14
zakalec
Zadomowienie

Dot.: Jestem w kropce - prawo do mieszkania komunalnego po slubie

Na bank rozchodzi się o to, żeby wynajmować jedno z tych mieszkań, szybciej spłaci się ten kredyt 30 - letni.

zakalec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 20:58   #15
krolowazimy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość

Najem nie może być zawarty, jeżeli wnioskodawca, jego małżonek, osoba pozostająca faktycznie we wspólnym pożyciu lub inna osoba zgłoszona do wspólnego zamieszkiwania posiada tytuł prawny do innego lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części i może go używać oraz jeżeli w okresie ostatnich pięciu lat przed dniem złożenia wniosku wnioskodawca, jego małżonek lub osoba pozostająca faktycznie we wspólnym pożyciu dokonali zamiany lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części na lokal (lokale) kwalifikujący do ubiegania się o poprawę warunków zamieszkiwania z mieszkaniowego zasobu, a także, gdy osoby te zbyły pod jakimkolwiek tytułem posiadane prawo do lokalu, budynku mieszkalnego lub jego części.

Zasadniczo już sam fakt posiadania domu/mieszkania własnościowego uzasadni ewentualną możliwość wypowiedzenia umowy najmu mieszkania komunalnego."
Brzmi groźnie, ale:
- umowa najmu już jest zawarta,
- autor nie wspomina, że chce zgłosić przyszłą małżonkę do wspólnego zamieszkania,
- autor nie będzie właścicielem domu ani mieszkania, bo mieszkanie małżonki po zawarciu związku małżeńskiego nie wejdzie magicznie do ich wspólnego majątku.
krolowazimy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-25, 10:59   #16
Sophie24
Zakorzenienie

Mieszkanie przyszłej żony nic nie zmienia. To co nabyte przed ślubem, nie wlicza się do majątku małżeństwa. To mieszkanie nie będzie Twoje, nie będziesz miał do niego praw (chyba, że to zmienicie w aktach). A tym samym komunalne będzie Twoim jedynym lokum (o ile nie zaczniecie grzebać w meldunkach i aktach mieszkania). Raczej więcej informacji tu nie trzeba bo to podstawa, która wszystko wyjaśnia.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-25, 12:04   #17
Hultaj
BAN stały

dowiedz się miejscowo u siebie jakie są warunki, bo może to jest konieczność mieszkania na stałe w tym miejscu.

nie wiem czemu od razu hejt na chłopaka, dziś się pobierają, za rok mogą być po rozwodzie, a chłopak bez mieszkania.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-25, 12:12   #18
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
dowiedz się miejscowo u siebie jakie są warunki, bo może to jest konieczność mieszkania na stałe w tym miejscu.

nie wiem czemu od razu hejt na chłopaka, dziś się pobierają, za rok mogą być po rozwodzie, a chłopak bez mieszkania.
Może dlatego, że to nie jest zwykłe mieszkanie a komunalne, które należy się komuś kto NIE MA GDZIE MIESZKAĆ i NIE STAĆ go na wynajęcie normalnego mieszkania.
Jak się rozwiodą to wtedy niech składa ponownie papiery o przyznanie mu komunalnego jak go dalej nie będzie stać na wynajęcie normalnego. Serio nie kumam po co mieszkanie ma stać puste jak ktoś może z niego skorzystać. KTOŚ POTRZEBUJĄCY a nie cwaniakujący.
Stary 2018-10-25, 13:08   #19
Azhaar
Zadomowienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86038466]Może dlatego, że to nie jest zwykłe mieszkanie a komunalne, które należy się komuś kto NIE MA GDZIE MIESZKAĆ i NIE STAĆ go na wynajęcie normalnego mieszkania.
Jak się rozwiodą to wtedy niech składa ponownie papiery o przyznanie mu komunalnego jak go dalej nie będzie stać na wynajęcie normalnego. Serio nie kumam po co mieszkanie ma stać puste jak ktoś może z niego skorzystać. KTOŚ POTRZEBUJĄCY a nie cwaniakujący.[/QUOTE]

Popieram!

Nikt mu absolutnie nie broni posiadać własnego mieszkania w razie rozwodu.

Ale niech ruszy tyłek do lepszej pracy i niech kupi sobie to mieszkanie sam, za własne pieniądze. Może sobie nawet 10 mieszkań kupić i dla mnie ok.

Właśnie dlatego nóż w kieszeni mi się otwiera na większość pomysłów na pomoc biednym / potrzebującym - nie dlatego, że nie warto pomagać innym, a dlatego, że potem okazuje się, że 90% z tych ludzi nie jest potrzebująca.

Autor kombinuje jak mieszkać za darmo w komunalnym, za nasze podatki, a mieszkanie partnerki pewnie będą wynajmować za kosmiczną kwotę przy obecnym stawkach wynajmu. No nic tylko przyklasnąć, serio. A ludzie zarabiający średnie krajowe oddają połowę pensji na ratę kredytu i na zbieranie wkładu własnego, żeby głupie mieszkanie 50-60 m2 kupić :/

Edytowane przez Azhaar
Czas edycji: 2018-10-25 o 13:12
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-25, 14:11   #20
Sophie24
Zakorzenienie

A czego uczy państwo? Właśnie kombinowania, niestety, bo pokazuje, że to się lepiej opłaca. To przykre. Dopłat do kredytów żadnych (bo nie ukrywajmy ale te wszystkie programy nadal są wybiórcze bo jak zwykle progi oraz trzeba wybrać mieszkanie ustalone przez jakieś warunki), trzeba kombinować i ludzie właśnie to robią. Nie pochwalam ale z drugiej strony wierze, że może temat nie jest z góry przegrany i jakimś cudem wcale nie o kombinowanie tu chodzi (tak, naiwne no ale może...).
Stary 2018-10-26, 14:20   #21
skazana_na_bluesa
.

niezłe cwaniactwo z twojej strony.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-26, 14:56   #22
Affectionka
Raczkowanie

Dot.: Jestem w kropce - prawo do mieszkania komunalnego po ślubie.

Krótka piłka nie ma znaczenia czy rozdzielczość majątkowa czy nie bo żona ma mieszkanie więc może tam mieszkać wypowiedzenie umowy z punktu "inne" i w takim przypadku tylko rozwód ratuje przed stratą mieszkania
Affectionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-27, 09:50   #23
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
A czego uczy państwo? Właśnie kombinowania, niestety, bo pokazuje, że to się lepiej opłaca. To przykre. Dopłat do kredytów żadnych (bo nie ukrywajmy ale te wszystkie programy nadal są wybiórcze bo jak zwykle progi oraz trzeba wybrać mieszkanie ustalone przez jakieś warunki), trzeba kombinować i ludzie właśnie to robią. Nie pochwalam ale z drugiej strony wierze, że może temat nie jest z góry przegrany i jakimś cudem wcale nie o kombinowanie tu chodzi (tak, naiwne no ale może...).

Ale "państwo" to my - ludzie. Jeżeli ktoś jest oszustem będąc szarym człowiekiem, tym bardziej będzie oszustem kiedy dorwie się do władzy. Taka natura. Trzeba dbać o uczciwość swoją i swoich dzieci a nie sugerować się "czego uczy państwo". Nie jest idealnie, owszem, ale lepiej nie będzie dopóki wszechobecne będzie oszustwo, cwaniactwo i społeczne przyzwolenie na to. I nie, nie trzeba kombinować. Często wystarczy uczciwie zapracować zamiast oczekiwać, że ktoś coś da.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-27, 11:09   #24
Sophie24
Zakorzenienie

Nie umiem identyfikowac sie z panstwem, ktorego nigdy nie wybieram. Wiem jaki mamy ustroj i niestety potem taka mamy wladze jaki lud wybierze ale identyfikiwac sie z tym nie umiem i nie bede. A kazdy wybiera "swojego" czyli takiego, ktory przyzwoli na takie kombinowanie. Nie powinno byc zadnej pomocy spolecznej i benefitow, ani taki mieszkan ani zadnych programow. Bo to wlasnie prowadzi do tego, ze ludzie kombnuja nie w ta strone, ktora powinni.
Stary 2018-10-28, 22:20   #25
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Heh, a kolejki do ich porad nie byłyby kilkumiesięczne, a same porady nie kosztowały tysięcy złotych...

No to zmień prawnika, bo nawet super specjalista tyle od nas nie wziął.

Inna sprawa, że nielegalnie trzymane mieszkanko komunalne chyba jest warte tego tysiaka, hm?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-10-29, 09:36   #26
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
No to zmień prawnika, bo nawet super specjalista tyle od nas nie wziął.

Inna sprawa, że nielegalnie trzymane mieszkanko komunalne chyba jest warte tego tysiaka, hm?
Też żartujesz, czy nie skumałaś, że żartuję i kontynuuję myśl "gdyby tylko istnieli specjaliści, którzy studiują prawo parę ładnych lat i znają się na takich sprawach". Nawet dwie emotki były na końcu na wszelki wypadek.
Stary 2018-10-29, 09:44   #27
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Też żartujesz, czy nie skumałaś, że żartuję i kontynuuję myśl "gdyby tylko istnieli specjaliści, którzy studiują prawo parę ładnych lat i znają się na takich sprawach". Nawet dwie emotki były na końcu na wszelki wypadek.
Ojej. Przepraszam, nie skumałam.

Gupia ja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-29, 10:23   #28
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej. Przepraszam, nie skumałam.

Gupia ja.
To wszystko wina tej pogody.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości