![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zniesienie limitu 30-krotności składek ZUS
Dzisiaj Trbynał Kontytucyjny orzeknie, czy od przyszłego roku zostanie zniesiony limit 30-krotności składek ZUS.
Oznacza to, że pensja netto od wysokich dochodów (>11 tys brutto) może być znacznia niższa w przyszłym roku (o 3% od 15k, o 7% od 25k i nawet więcej dla wyższych zarobków). Śledzicie / interesujecie się? Co myślicie? Podzielcie się opinią ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Zniesienie limitu 30-krotności składek ZUS
Cytat:
Mój mąż jest w takiej sytuacji. Pracuje na etacie w zagranicznej firmie (w Polsce) na stanowisku menadżera (wysokowyspecjalizowany, zna biegle trzy języki, odpowiada za projekty rzędu setek tysięcy Euro każdy i pracę ponad setki osób), pracuje po kilkanaście godzin na dobę. Jak zniosą ten limit, od grudnia przejdzie na samozatrudnienie/kontrakt menadżerski. Albo coś innego wymyślimy. Dosyć tego dojenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Typowo krótkoterminowa polityka pisu. Wychapać teraz a po pisie juz tylko kurz i piach i kogo z nich to obchodzi, co będzie za 10, 20, 50 lat. jak zwykle dyletanctwo, amatorszczyzna i brak pojęcia o gospodarce tak dramatyczny, ze az nie wiadomo czy się śmiać czy bać. Sam ZUS od dłuzszego czasu tłumaczył, ze ta bariera chroni ZUS i jego wydolność (która nie udzwignie twyplaty tak wysokich emerytur) a nie jest przejawem ochrony "bogaczy". tak samo uwazam o pomysle tych dodatkowych składek emerytalnych co to część ma dac państwo(? ![]() W zyciu nikt tej kasy więcej na oczy nie zobaczy. 2. IMo jest to jasny obraz tego, w jak dramatycznie beznadziejnej kondycji jest system emerytalny. Próbują go tym sposobem utrzymać jeszcze chwilę, zanim ostatecznie piepsznie z hukiem. Osobiście jestem zdania, ze absolutną głupotą jest dawanie im nawet pół złotówki poza jak najniższa możliwą wpłatę minimalną wynikającą z samozatrudnienia lub najniższej krajowej. Pieniędze wywalane w błoto, nikt z nas ich nie zobaczy już nigdy w zyciu. W ogóle uważam, ze ozusowana powinna być jedynie podstawa pensji w wysokości najniższej krajowej. Cała reszta dochodów powinna być legalnie wypłacana pracownikom w wersji brutto, i niech każdy sobie swoimi pieniedzmu gospodaruje wg. uznania. Chce dac ZUSowi- wolna droga, woli schowac do skarpety, uskrobać i kupic nieruchomosć, przepić- jego kasa, jego decyzja. Emerytury państwowe wszyscy by dostali tak samo niskie ale gwarantowane, a co więcej to we własnym zakresie. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie ta ustawa, jeśli wejdzie, wpłynie bezpośrednio. I również uważam, że jest nieprzemyślana i zrobiona na kolanie.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Dot.: Zniesienie limitu 30-krotności ZUS
Nie ma tu wiele pola na interpretację. Nasz rząd szuka kasy, gdzie się da, i zabiera, komu się da. Co miesiąc jakiś nowy podatek, a to solidarnościowy, a to to. Jakby zapomnieli, że najlepiej zarabiający mogą sobie zarabiać też poza Polską. Mojego męża najpewniej to dotknie, ale raczej nie zapłacimy. Przejdzie na własną działalność albo przeniesie się formalnie do centrali firmy. Firmie wszystkie jedno, czy go zatrudnia oddział w Polsce czy centrala w Danii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Oni po prostu doskonale wiedzą, że ZUS niedługo padnie dlatego nie martwią się o emerytury dla obecnych 30, 40 latków.
A nawet jak nie padnie ZUS, to niedługo padnie kaczysław, a jego to nie interesuje - jakieś ZUSy i limity - po nim choćby potop. Ważne, że teraz zgodnie z marzeniem większości elektoratu 'łupi bogatych złodziei'. Do następnych wyborów styknie. Właśnie doczytałam, że odroczyli posiedzenie w tej sprawie na połowę listopada. Pewnie Jarosław nie odbierał i Julka nie wiedziała co zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aż się odechciewa ciężko pracować, dokształcać, szarpać się, bo potem przyjdą chętnie po Twoją kaskę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
W ogóle to faktycznie bogactwo jak szlag. Wystarczy mieć ok. 6,5 k netto, żeby zostać objętym tym limitem. Normalnie krezusi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Ja myślę, że obecna partia rządząca celuje z tym dojeniem właśnie w tę grupę ludzi zarabiających 5 tys. i więcej. Statystycznie jest ich mniejszość, a do tego to zwykle nie wyborcy PiS-u, więc wiele nie stracą. A łatwiej ciągnąć z takich osób, które zarabiają pracą własną na etacie niż z tych naprawdę bogatych, których dochody idą w setkach tysięcy, bo tamci widzą, co robić, żeby uniknąć takich obciążeń, i trudniej byłoby ich dojechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nawet sprytniejszy sposób na ograbienie ludzi niż jakby grzebali w progach podatkowych, ktore można czasem ominąć przez wspólnotę majątkową z gorzej zarabiającym... masakra |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Zniesienia limitu składek zdecydowanie nie popieram.
Mam jednak pytania odnośnie do poniższej wypowiedzi. Cytat:
2. A co do dojenia, czy dostaje za te kilkanaście godzin dziennie zapłatę za nadgodziny, czy daje się doić przede wszystkim pracodawcy? Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2018-10-30 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Dot.: Znieu sienie limitu 30-krotności składek ZUS
U mojego TZ cała kadra dyrektorsko managerska stara się przejść na własną działalność, wtedy płaci się składki od 3500 brutto, a nie od tego ile się naprawdę zarabia, ale ciężko jest, centrala jest niechętna, choć niektórym już się udało
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście, że ma płacone, to zagraniczna porządna firma, a nie polski januszyzm. Wystarczy ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Czasem się przebąkuje o wprowadzeniu na działalności proporcjonalnych składek, ale myślę, że się na to nie odważą, bo nagle by się okazało, że większość firm w Polsce to mikrofirmy, które zarabiają mniej niż te 3500 i ZUS ostatecznie by na tym stracił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Poroniony pomysł, dotknie tych, którzy utrzymują ten kraj, ale są zbyt zajęci pracą, żeby wychodzić na ulicę i się oburzać. Sama akurat jestem na B2B jak zdecydowana większość osób z branży, ale boję się, że i do tego w końcu się dowalą :/
Takiego newsa kiedyś widziałam: Rząd PiS chce przeznaczyć środki z likwidacji progów niepłacenia ZUS przez najlepiej zarabiających Polaków na dodatki dla otrzymujących najniższe emerytury - "Tak jak Janosik, bierzemy tym, którzy mają w nadmiarze, a oddajemy tym, którzy najbardziej potrzebują tego wsparcia" - cieszy się A. Szlachta, przew. Komisji Finansów Publ. z PiS Co dla mnie w ogóle jest parodią, bo zakładając, że ZUS nie upadnie do te pieniądze ze składek powinny iść na emeryturę osób płacące składki, a nie czyjeś. No bo niby z jakiej racji, nie dość, że się pracuje ciężko, żeby więcej zarobić, to jeszcze innym oddawać ehh. Naprawdę nie wiem jak specjaliści, którzy są potrzebni rozwojowi kraju mają chcieć tu pracować w takich warunkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
A może by tak w końcu zlikwidować KRUS i te wszystkie przywileje emerytalne dla 45-55 latków ? Takie tam, pierwsze z brzegu rozwiązania mi się nasunęły. No ale pewnie, najlepiej golić frajerów i to zwłaszcza tych na etatach, łatwo ich namierzyć i dowalić podatki, a co. A, i przecież teraz mamusie za urodzenie czwórki dzieci dostaną emeryturę. Skrócili wiek emerytalny, a teraz srają ogniem, bo skąd kasę brać ? Zabrać tym 'co mają w nadmiarze' ![]() Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-30 o 16:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Niestety zgadzam się z ogólną konkluzją, że mamy obecnie do czynienia z rozpasanym fiskalizmem i ciągłym szukaniem sposobów na zwiększenie podatków i składek bez formalnego podwyższania ich stawek lub z nowymi podatkami.
I bardzo dobrze! ![]() Ależ popis żenującej ojkofobii. To nie jest aż takie proste, Urzędy Skarbowe i ZUS rutynowo dopadają ludzi, którzy formalnie pracują za granicą, a w istocie przebywają na terenie RP. Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2018-10-30 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
xD
Tak, tak oczywiście jest. Polskie firmy to janusze (niezależnie od firmy i branży), a zagraniczne (niezależnie od kraju, branży, samej firmy itd.) są porządne. Wszystkie przypadki wykorzystywania pracowników mają miejsce między Bałtykiem, Karpatami, Sudetami, Odrą i Bugiem i dotyczą tylko i wyłącznie firm o kapitale polskim. Na wszelki wypadek napiszę, że oczywiście ironizuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Nie interesują mnie te jakieś tam twoje fantazje czy ironie. Piszę ze swojego doświadczenia, bo o sobie mówię (tzn. swojej rodzinie). O zagranicznej firmie wspomniałam tylko w kontekście tego, że zna biegle obce języki. A to, że ma rzetelnie płacone, to inna sprawa. Pracował w przeszłości w krajowych firmach i jakby to powiedzieć.... A ironizuj sobie dalej i odwal się ode mnie. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-30 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
A ja pytanie mam, ponieważ nigdy nie musiałam myśleć w tych kategoriach - nie ta grupa zarobkowa.
Czy do tej kwestii liczy się tylko zarobek, że tak powiem, zawodowy - czy dochód np. z wynajmu lokali też? Matko, dla mnie cała ekonomia to czarna magia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86058902]A ja pytanie mam, ponieważ nigdy nie musiałam myśleć w tych kategoriach - nie ta grupa zarobkowa.
Czy do tej kwestii liczy się tylko zarobek, że tak powiem, zawodowy - czy dochód np. z wynajmu lokali też? Matko, dla mnie cała ekonomia to czarna magia ![]() To dotyczy wyłącznie osób zatrudnionych na etacie i chodzi o dochód z pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie ta ustawa to debilizm. Nie dosc ze sie na wyzszy prog podatkowy wchodzi, to teraz bedzie trzeba jeszcze ZUSowi wiecej kasy placic. Najlepszą opcja jest uciekac na samozatrudnienie i placic najnizsza skladke. Wieksza wyplata i sobie w tylek moga wsadzic te ich ustawy. W zadne emerytury tez nie wierze. Ja sama mam na umowie o prace tylko minimalna i wcale nad tym nie ubolewam. W zamian za to dostaje duzo wyzsze premie i wszystko gra. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86059550]po co dokladnie opisalas co twoj facet robi, jaki to ma zwiazek z watkiem?
![]() Jak dla mnie ta ustawa to debilizm. Nie dosc ze sie na wyzszy prog podatkowy wchodzi, to teraz bedzie trzeba jeszcze ZUSowi wiecej kasy placic. Najlepszą opcja jest uciekac na samozatrudnienie i placic najnizsza skladke. Wieksza wyplata i sobie w tylek moga wsadzic te ich ustawy. W zadne emerytury tez nie wierze. Ja sama mam na umowie o prace tylko minimalna i wcale nad tym nie ubolewam. W zamian za to dostaje duzo wyzsze premie i wszystko gra. ![]() ![]() Ja się jeszcze łudzę, że to uwalą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]
![]() |
#28 |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86059550]po co dokladnie opisalas co twoj facet robi, jaki to ma zwiazek z watkiem?
![]() [/QUOTE] Taki, że go to dotyczy. I nigdzie nie napisałam co robi. Napisałam jakie ma kwalifikacje i że ciężko pracuje. I napisałam to głównie dlatego, żeby na koniec pokazać, że ludzie w tej sytuacji już główkują jak się z tego, dodatkowego de facto, podatku wyplątać i przejść na inną formę zatrudnienia. I że takie komunistyczne pomysły zmuszają do tego pracowników. Dobrych i cenionych pracowników, fachowców, którzy zamiast w spokoju pracować muszą kombinować jak koń pod górę, żeby nie zostać wykorzystanym jako dojna krowa dla populistycznych, idiotycznych zapędów władzy. Nikt nie chce być frajerem. To chyba oczywiste, że nie napisałam tego, żeby się pochwalić. Ale fakt, lepiej nic z takich rzeczy nie pisać, bo zaraz kogoś w dupie strzyka, kręci awantury, a potem leci na skargę do moderacji. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-30 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86059550]
Ja sama mam na umowie o prace tylko minimalna i wcale nad tym nie ubolewam. W zamian za to dostaje duzo wyzsze premie i wszystko gra. ![]() Przecież premie też wliczają się do dochodu i do podatków. Od premii odprowadzany jest ZUS. Chyba, że dostajesz je pod stołem, to inna sprawa. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-30 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.