|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dieta mamy karmiącej
Witam dziewczyny.
Mam 7 tygodniową córkę, która cierpi na kolki (nie codziennie, ale tak 3 do 4 razy w tygodniu) i lekarz ostatnio na wizycie oznajmił że to przez to że jem wszystko i że to moja wina. Fakt przez pierwsze dwa tygodnie jadłam wszystko oprócz smażonych i wzdymających rzeczy. Ale odkąd lekarz zalecił mi jałową dietę czuję się masakrycznie nie mam na nic siły. Czy taka dieta jest naprawdę potrzebna czy moje jedzenie wpływa na małą, bo w szpitalu gdzie ją urodziłam mówili że od jedzenia to ja mogę mieć wzdęcia i problemy żołądkowe a nie ona. A ja jestem tak wygłoszona nabiałem i chudą wędliną że zjadła bym wszystko. Pomóżcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta mamy karmiącej
Cytat:
Kolka to głównie wynik niedojrzałosci układu pokarmowego niemowlęcia. Więc zasadniczo, bardziej parwde mówili ci na porodówce. natomiast, kolka może mieć troche przyczyny w alergenach. Jedz wszytko, byle z umiarem, natomiast odstaw na czas laktacji nabiał, zwłaszcza mleko nie ukwaszone. I gimnastykuj chwile mała przy każdym przewijaniu - uciskanie nózkami brzuszka. Wiesz jak? ![]() To powinno choć trochę pozapobiegać, bo powoduje naturalne za przeproszeniem wzmozenie wiatrów u niemowlaka. A w czasie ataku kolki, ogrzany ciepły kocyk na tułów dziecka, a jeszcze lepiej termofor jak macie- ciepło powoduje rozkurczanie się tkanek i pomaga przy wzdeciach.
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Kładź dziecko na brzuszku żeby te gazy odeszły. OCzywiście wszystko pod Twoim czujnym okiem. Dajesz dziecku probiotyki? Viburcol? Doraźnie Espumisan, cokolwiek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
W szkole rodzenia prenalen położne omawiając okres noworodkowy zwracały uwagę na dietę matki karmiącej. Zalecenia położnych to: wdrożyć co najmniej 5 zróżnicowanych posiłków dziennie, posiłki pełne witamin i niezębnych wartości odżywczych. Nie rezygnujemy z warzyw strączkowych, pomidorów, czosnku, cebuli, ryb i nabiału - jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań. Jeśli pojawią się jakieś niepokojące zmiany u maluszka -należy skontaktować się z lekarzem, najlepiej alergologiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Stosowałam dietę w czasie kp (3 miesiące), unikałam potraw pikantnych, smażonych i ciężkostrawnych(strączkow e, kapustne, cebulowe). Starałam się wprowadzać nowe pokarmy stopniowo, obserwując reakcję dziecka. Jeśli wszystko było w porządku to jadłospis wzbogacałam o inną nowość.W ten sposób uniknęłam "rewolucji" żołądkowych u dziecka. Tak było przy pierwszym dziecku, przy drugim dieta nie była tak restrykcyjna. Po prostu jadłam to na co miałam ochotę
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.