![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
Podziały klasowe i prestiż zawodówCytat:
Ja bardzo proszę o podanie wszystkich kryteriów socjologicznych, według których ludzie zaliczają się do klasy niższej lub wyższej.
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: "Nie jestes moja matka"-słowa wykrzyczane w złosci i bezsilnosci, co dalej?
Cytat:
Zarobki, wykształcenie, wykonywana praca, styl życia (preferowane rozrywki). Tak bardziej ogólnie. Ale to jest generalnie skomplikowany temat, zwłaszcza w kontekście kształtującej się w Polsce klasy średniej. Ale w sumie czemu to takie ważne? Ja tylko tak napisałam, bo nie ja wymyśliłam klasyfikację, to są ogólnie przyjęte rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Nie jestes moja matka"-słowa wykrzyczane w złosci i bezsilnosci, co dalej?
MOgłabys konkretniej?
ja takze byłabym wdzieczna.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ważne dlatego, że to jest takie szufladkowanie stereotypowe: - wszystko o kasę się rozbija, nieważne jakim kto jest człowiekiem, ale ile zer ma jego konto, to tak w skrócie.
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Konkretniej?
Ktoś zarabia stosunkowo mało (nie stać go na utrzymanie) + wykonuje zawód cieszący się małym prestiżem w społeczeństwie + ma niskie wykształcenie (podstawowe, zawodowe, gdzieś tam wieczorowo na tajnych fakultetach sklecona matura może) + czas wolny spędza w mało wyrafinowany sposób, typu piwko i mecz przed TV, nie odczuwa też potrzeby obcowania z wyższą kulturą (jakąkolwiek kulturą...). To są oczywiście duże uproszczenia i generalizacje, ale inaczej żadna klasyfikacja nie jest możliwa. A po co wam to? Chcecie się zaklasyfikować do jakiejś klasy społecznej czy co ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Skad masz te inf, ze moj facet spedza czas wolny w mało wyrafinowany sposób(piwko, mecz itd)i, ze nie odczuwa potrzeby obcowania z wyzsza kultura. Szok normalnie co ja tu wyczytuje. Podejrzewam, ze strasznie nietolerancyjna osoba z ciebie i cholernie zadufana w sobie i swoim facecie. Przykre.
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wykonywanie dorywczych prac remontowych cieszy się niskim prestiżem społecznym, ale to NIE OZNACZA z automatu, że nie darzę szacunkiem majstrów budowlanych i sama sobie dom wybuduję, co to ma do rzeczy w ogóle ![]() Nie mam żadnych informacji na temat tego, w jaki sposób Twój TŻ spędza czas wolny, nic o tym nie pisałam - podałam OGÓLNE wyznaczniki. To chyba oczywiste? A tego, że człowieczeństwa nie ocenia się poprzez wykonywany zawód, to nie musicie mi tłumaczyć, bo to też jest dla mnie oczywiste. Podałam kryteria socjologiczne stratyfikacji społecznej, a wy mi z brakiem człowieczeństwa wyskakujecie. Co ma piernik do wiatraka ![]() Zresztą, to już jest offtop kompletny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Całkiem-spoko
![]() ![]() co do prestizu społecznego - Oncia musisz się pogodzić, że nie stawia się znaku równości między neurochirurgiem a budowlańcem. poza tym Onciu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykre jest to, że taki żul, alkoholik znęcający się nad rodziną zalicza się do klasy wyższej i ma wszystkich w poważaniu, tylko dlatego, że więcej zarabia, skończył studia i od czasu do czasu weźmie żonę (tę samą nad którą się znęca) do teatru czy opery. A tak naprawdę to on sobą nic nie reprezentuje. Od zawsze tak było ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Coś mi się cytowanie w tym wątku rozsypało:
Isme - ja wprawdzie nie wiem, co to jest ta metateza językowa ![]() Freso - błędnie rozumujesz. Klasa wyższa to już bogata finansjera, elity władzy (no nie wiem, czy w Polsce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiesz, w dyskusje z Toba wchodzic nie bede, bo znów na mnie naskarzysz w innych watkach, ze dostałas punkty karne za wypowiedzi, a ja nie ![]() Cytat:
![]() A ty pozniej żalisz sie, ze dostajesz punkty karne. Po co ci to ciagłe ocenianie , ironiczne ocenianie innych?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
BAN stały
|
Co do "skarżenia", to nie chodziło o skarżenie, tylko o system przyznawania karniaków na wizazu. Mogłaby to być Twoja wypowiedź, albo czyjakolwiek, to był tylko przykład. Nie napisałam, czyja to konkretnie wypowiedź, więc nie masz się czego czepiać.
Ten "chory światopogląd" to kryteria naukowe, chcesz tego, czy nie. Poczytaj trochę fachowej literatury na ten temat, jeśli Cię to interesuje. Lub chociaż ze zrozumieniem to, co ja piszę. Jaka znowu "porażka"? Tak wygląda świat społeczny, nie musi się to wszystkim podobać. Dla mnie ważne jest, żeby być w nim wyżej niż niżej, nie dla wszystkich musi. Mam znajomych, którzy studiują dziennie i dorabiają sobie przez pakowanie towarów i sami się z siebie śmieją, że są "robolami", sama kiedyś szorowałam toalety na budowie (chociaż nie muszę tego robić ze względów finansowych). Dużo czytam. Znam ludzi, którzy zajmują wysokie stanowiska, jak i tych, co pół życia z zasiłku żyją. Także wybacz, ale trochę o świecie wiem. "Klatka" to jest dla mnie nie przyjmowanie do wiadomości sensownych argumentów i tkwienie w związku z człowiekiem, który nie ma specjalnych perspektyw i traktuje swoją dziewczynę w sposób żenująco okropny. "Porażką" określasz fakty o systemie stratyfikacji społecznej, a zastanów się, jak określić zachowanie i ambicje zawodowe Twojego TŻta. Mój świat nie jest stereotypem, jest po prostu na pewnym poziomie, którego mam nadzieję PRZENIGDY nie obniżyć. Nikt mnie wulgarnie nie wyzywa jak Twój TŻ Ciebie (ba! nie mam nawet znajomych, którzy by się tak traktowali i nigdy nie będę miała - cóż, pewnie się wywyższam według Ciebie). Staramy się z TŻtem o jak najlepszą przyszłość. I tak jak pisała Pani Ćma, Twoje heroiczna obrona TŻta w kontekście Twego poprzedniego wątku jest kuriozalna. Cytat:
Cytat:
Więc te słowa poniżej też świadczą o Tobie, a nie o mnie...? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2.Staram sie czytac ze zrozumieniem twoje wypowiedzi, choc przyznam, ze ciezko sie to czyta, gdy wieje z nich taka ironia. 3.Dla ciebie wazne jest byc wyzej niz nizej, a dla mnie najwazniejsze to byc, a nie miec. Choc przynaleznosc do danej klasy jest takze wazna. 4.Nie pisałam, ze nie wiesz nic o zyciu. NIc nie musze ci wybaczac. 5.Dla ciebie przyjecie senswonych argumentów zoanczac musi od razu to, ze odejde od tego faceta. Po co ciagnac ten temat, skoro w innym watku juz na ten temat wieeeeeele razy sie wypowiadałas? ja znam twoje zdanie, ty moje, wystarczy. Dosc sie juz o tym opisałam. 6.Jesli chodzi o okreslanie mojego faceta to jak sie nie myle masz to juz za soba.Nie musze sie nad tym zastanawiac. Nie wymagaj ode mnie, bym pisała ci, ze moj facet to porazka, bo tak nie uwazam. Nie staraj sie na siłe narzucac mi swoich pogladów na temat innych ludzi. 7.Ciesze sie, ze zyjesz na poziomie, który cie satysfakcjonuje. NIe zazdroszcze ci tego.Zazdroscic moge tylko czegos, co dla mnie jest nieosiagalne. a tak naprawde, choc nie stac mnie na dzien dzisiejszy na wycieczke do Tunezji,to wcale nie czuje sie gorsza. Bo dorosłe zycie dopiero przede mna.I nie jestem na przegranej pozycji tylko dlatego, ze moj facet czy ja jestesmy z niskiej klasy, a nie tak jak ty, sredniej. Osiagnac mozna wszystko, trzeba tego chcec. A takie szufladkowanie ludzi nie podobało mi sie nigdy, stad nie dziw sie, ze akurat protest "poszedł" w twoja strone.. widac, ze jestes zwolenniczka takiego systemu. 8.NIe uwazam, ze wywyzszasz sie nade mna piszac, ze nie masz wokoł siebie takich ludzi. Nie masz, bo takich do siebie nie dopuszczasz. Proste. 9. Od dawna nie bronie Tzta. Jak juz napisałam, czekamy na decyzje wiec moze zejdzmy z tematu jego pracy, skoto i tak wg Was jest na przegranej pozyji? 10. Dostrzegam pewna róznice w tym, ze ktos jest zadufany w sobie i swoim facecie, a pogardliwej ocenie jakiegos faceta(pozal sie Boze faceta-cytat). *mam nadzieje, ze zrozumiałas.MOja wypowiedz pozbawiona była pogardy. To była czysta ocena tego, co widze.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Wprawdzie post Isme nie był kierowany do mnie, ale jej wypowiedź bardzo mnie poruszyła:
Cytat:
Poza tym wg podanych przez was kryteriów klasy wyższej to 75% buraków z jakimi mam na codzień do czynienia w mojej branży zalicza się w waszej opinii do osób o wysokim prestiżu. Dziękuję bardzo za taki prestiż ![]() A już za nic nie rozumiem twojego zdania o metatezie, może tobie chodziło o meta-język i znaczenia słów? Metateza językowa = przestawka językowa, czyli przesunięcie/przestawienie głosek... Kurczę, co to niby ma wspólnego z przedmiotem dyskusji?
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
Klarissa, tysięczny raz powtórzę ![]() Twój tata może być generalnie lepszym człowiekiem od teścia, jeżeli chodzi o zachowanie i te cechy, które opisałaś, ale OGÓLNIE, biorąc pod uwagę prestiż zawodu, wykształcenie, będzie stał niżej w hierarchii społecznej niż tata Twojego TŻta. Nie można mieszać tych dwóch rzeczy: obiektywnych wskaźników i subiektywnej oceny, kto jakim jest człowiekiem. Ufff... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Kryterium wykształcenia jest tutaj przez was błędnie interpretowane bo "budowlaniec" to także ktoś kto skończył np. na polibudzie kier. budownictwo lądowe, a więc mgr inż budownictwa jak i majster Heniek po zawodówce lub jego pomocnik po podstawówce. Ludzie o wykształceniu technicznym nabierają teraz coraz większej "wartości" i zawody pogardliwie zwane do niedawna "informatyk", "budowlaniec" są teraz o wiele bardziej cenione i lepiej opłacane niż lekarze. Tak samo osoby, które dawniej określało się mianem "rzemieślinik" - np. kowale, stolarze - te zawody święcą triumfy ostatnio. Natomiast prestiż zawodu "lekarz" jest w tej chwili na prawdę niski, wystarczy posłuchać opinii publicznej w tej kwestii - lekarzy odbiera się jako hieny niestety. Podobnie zresztą inne zawody z grup do niedawna jeszcze prestiżowych. Dzieje się tak dlatego, że ludzie klasy średniej (a więc większość z was, nawet ci co to się oszukują, że należą do warstwy wyższej >swoją drogą dobre sobie te wypowiedzi i wasze osobiste kryteria klasyfikowania siebie samych, niezgodne z kryteriami jakie stosujecie do innych<) mają dosyć narzucania poglądów na to co jest prestiżowe a co nie jest, biorąc pod uwagę to, że te poglądy są niczym nie poparte. Może nie jasno napisałam, ale lekarze, adwokaci, radcy prawni zresztą ogólnie prawnicy, księża, nauczyciele już dawno stracili swój prestiż w oczach społeczeństwa. Zaczyna się (zresztą słusznie) doceniać osoby wykonujące zawody techniczne, rzemieślinicze oraz handlowców. Chyba spadkobiercy upadającego prestiżu nie mogą się z tym pogodzić i dlatego głoszą takie herezje o niższej ich pozycji w społeczeństwie.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
klarissa:
Cytat:
![]() ja doceniam ludzi, którzy nawet bez wykształcenia dają sobie radę w życiu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Jasne, że słowo "budowlaniec" możemy odnieść do kolesia, co nie ma matury i gdzieś podaje cegły na budowie, jak i do mgr inżyniera, prezesa dużej firmy budowniczej, ale skutek jest ten sam: koleś bez matury łapie się do klasy niższej, prezes - do średniej.
Podobnie informatyk: co innego podrzędny informatyk w serwisie komputerowym, a co innego programista piszący zaawansowane oprogramowanie. Nie zauważyłam, żeby prawnicy i lekarze stracili swój prestiż - zobacz, jaka jest konkurencja na tych studiach, które wciąż uznawane są za najbardziej prestiżowe kierunki. Zawód kowala i stolarza zawsze będzie stał niżej niż lekarza czy radcy prawnego, a to TAKŻE dlatego, że zdobycie zawodu lekarza czy radcy wymaga większych nakładów (intelektualnych, finansowych) niż tamtych dwóch pierwszych. Pozycja stolarza, kowala czy budowlańca typu "podaj cegłę" jest i będzie niższa niż lekarza czy prawnika. Majster może zarabiać więcej, ale nadal większym prestiżem będzie się cieszył profesor niż on. Zresztą tu masz ranking zawodów wg badań CBOSu (strona 4, lista) Sprzed kilku lat, ale niewiele się zmieniło: http://64.233.183.104/search?q=cache...ient=firefox-a |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zamiast: klasa wyższa, powinno być: bogaci. Następnie: średnio zamożni, a na końcu: ubóstwo. To by doskonale odzwierciedlało podział społeczeństwa, bo mnie osobiście klasa wyższa kojarzy się z: 'ą i ę' pod każdym względem, a nie tylko zamożności. Cytat:
Wtedy byś wiedziała, na co tak naprawdę byłyby Ci potrzebne i jak nimi optymalnie zadysponować. Bo teraz, mieszkając z rodzicami, masz trochę inną hierarchię potrzeb i na przykład ja uważam, że w Twojej sytuacji, samochód nie jest najważniejszy.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą offtopa onci w wątku robimy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Co do informatyków (środowisko mi bardzo bliskie) programiści stoją najniżej w hierarchii, niżej od serwisantów bo ci przynajmniej potrafią coś naprawić, a programista to w zasadzie jest w firmie informatycznej jak pomocnik na budowie. Przykład chybiony i nie wiem co on miał mi pokazać. Cytat:
Kierunki te są oblegane nie dla prestiżu tylko dla kasy. Nie oszukuj się, że ktoś wybiera studia prawnicze aby być szanowanym. Wybiera je aby być bogatym. Nie pisz aż tak naiwnie. Cytat:
Co do nakładów intelektualnych. Nie wiem ile się uczy lekarz, moge się jedynie domyślać, ale wiem ile się uczy radca prawny, zapewniam cię, że w moim przypadku niezbyt wiele, inna sprawa że zrezygnowałam z dalszego kształcenia w tym zawodzie, chyba nie mam powołania ![]() Co do nakładów finansowych. Łatwiej jest zostać lekarzem niż wykonywać kowalstwo artystyczne. Tak jak łatwiej zostać lekarzem niż archeologiem. Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Klarisso, zapędzasz się...
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
tez mi sie wydaje, ze to nie za bardzo juz dotyczy Onci. Jakby co, zawsze mozecie zalozyc nowy watek. Chetnie z Wami podyskutujemy
![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Może ktoś założy wątek o podziałach klasowych i prestiżu, na Plotkowym?, bo trochę bez sensu robić offa w wątku Onci, tym bardziej, że jak widzę, można długo (wręcz: bez końca) na ten temat
![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
![]()
Jak to jest w dzisiejszych czasach? Co się liczy?
Na co zwracacie uwagę ? ![]() Czy lekarze, nauczyciele, wojskowi, urzędnicy, politycy itp. są wg. Was warci respektu społeczeństwa? wątek dedykowany Klarissie i Całkiem-spoko ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2008-03-28 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...94#post7045894 ZAPRASZAM
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
2. Wydaje mi się jednak, że potrafię czytać ze zrozumieniem (zauważyłam, że to jest ostatnio modny i ulbiony argument w dyskusjach stosowany przez ludzi, którym zabrakło innych argumentów). 3. Inofmacji o metatezie nie czerpałam z wikipedii, raczej to co zostało w głowie z wykładów na Gołębiej. ![]() 4. Nie pisałam o człowieczeństwie, to ty nie czytałaś ze zrozumieniem. Pisałam o kwestii prestiżu, przykład miał unaocznić, że ten prestiż przyznawany pod wpływem kryterium historycznego niejako "z urzędu" nie jest zbytnio zasłużony. 5. To jakie zawody jakim szacunkiem się cieszą jest ugruntowane historycznie i właśnie na naszych oczach się to zmienia. Edit: Pisałam trochę na raty, więc nie zauważyłam, że wątek się przeniósł. Jesli można prosić moderatora o przeniesienie na plotkowy...
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jest taka książka Z. Domańskiego, socjologa "Prestiż"-badania sprzed kilku lat o prestiżu w Polsce,jego zmianach,funkcji...poleca m,naprawdę ciekawe.Poruszony jest temat,dlaczego w Polsce prestiż związany jest głównie z wykształceniem,a nie z zarobkami-odsyłam do lektury wszystkie panie dyskutujące o prestiżu w tym wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.