Cera męska - drobne problemy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-20, 20:38   #1
samuelfejkowski
Przyczajenie

Cera męska - drobne problemy

Cześć,

Mam 29 lat i cały czas borykam się z drobnymi problemami z cerą (wągry, pryszcze). Tak naprawdę to najmniejsze problemy mam gdy po prostu myję twarz tylko wodą ale wydaje mi się, że powinienem zadbać o trochę lepszą pielęgnację.

Próbuję różnych kosmetyków ale jak czegoś użyję to po pewnym czasie wyskakują mi pojedyncze pryszcze. Ciężko mi tak naprawdę ocenić jaki mam rodzaj cery aby dobrać do nich kosmetyki. Nie wydaje mi się, żeby była jakaś tłusta. Przykład tego jak teraz wygląda zamieszczam na zdjęciu. Staram się nie wyciskać pryszczy ale zdarzają się takie spore czerwone punkty, z którymi nie wiadomo co zrobić.

Czy jesteście w stanie cokolwiek mi podpowiedzieć? Jakich kosmetyków najlepiej używać? Może mam po prostu cerę trądzikową? W młodości miałem duże problemy z trądzikiem, które pomogła mi zwalczyć pani dermatolog. Może po prostu mam taką cerę, która jest bardzo wrażliwa na wszelkie kosmetyki i muszę je precyzyjnie dobierać?

Wiem, że dyskusja tutaj nie zastąpi wizyty u specjalisty ale może chociaż dostanę jakieś rady na początek.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20181220_211524_AO_HDR.jpg (60,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20181220_212142_AO_HDR.jpg (60,1 KB, 12 załadowań)
samuelfejkowski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-22, 22:22   #2
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Dot.: Cera męska - drobne problemy

Polecam uzywac wode butelkowa lub po prostu przegotowana do mycia twarzy oraz osuszac jednorazowymi recznikami. Na Twoim miejscu zaczelabym bardzo ogolna pielegnacje, zeby zobaczyc co pasuje Twojej skorze. Z zeli do mycia moge polecic sylveco, ale uzywaj go tylko raz, najlepiej wieczorem. Co do kremow, to Resibo krem odzywczy albo Ava, Eco Garden. Przy cerze tradzikowej bardzo wazne jest nawilzenie. Lykasz jakies suplementy?
Stary 2018-12-23, 14:32   #3
samuelfejkowski
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź. Skorzystam z porad zwłaszcza jeśli chodzi o żel do mycia twarzy i krem. Jeśli chodzi o próbowanie różnych produktów to kierować się tymi do cery trądzikowej? Od kilku dni wszystkie pryszcze, przebarwienia fajnie znikają, ponieważ spróbowałem nakładać maść ochronną z witaminą A na noc. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy ta maść na prawdę potrafi zdziałać cuda.

Przy okazji pytania o suplementy pomyślałem o jeszcze jednej rzeczy. Otóż od pewnego czasu chodzę regularnie na siłownię. Może to przyczyna tych pojawiających się pojedynczych pryszczy? Może powinienem dokładnie umyć twarz po treningu? Wiem, że może to oczywiste ale często można o tym zapomnieć biorąc szybki "ogólny" prysznic po siłowni. Jako, że ćwiczę to przyjmuję kreatynę w kapsułkach, Trec Multi Pack Sport Day/Night Formula i odżywkę typu gainer.
Stary 2019-01-01, 20:15   #4
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Mysle, ze Twoja cera potrzebuje nawilzenia, wiec kupowalabym kosmetyki raczej do skory suchej, wrazliwej. Kosmetyki do cery tradzikowej bardzo rzadko sie sprawdzaja, a nawet dodatkowo wysuszaja. Mnie masc z wit A by zapychala, probowalam kiedys, kilka dni bylo fajnie a potem wylazly mi duze gule... Mysle, ze powinines myc twarz po treningu oraz uzywac kremu.
Stary 2019-01-02, 17:50   #5
samuelfejkowski
Przyczajenie

Dziękuję! Jest chyba tak jak mówisz bo jak odstawiłem kosmetyki (kremy, toniki, itp. - próbowałem różnych specyfików) i myłem twarz tylko wodą to wszystkie krostki, ślady po pryszczach zaczęły szybko znikać i się po prostu wysuszać. Wychodzi chyba na, to że rzeczywiście powinienem używać coś do skóry suchej, wrażliwej bo chyba taką mam cerę. Mam rację?
Jeśli tak to czy oprócz polecanych rzeczy coś jeszcze stosować? Jakiś tonik, peelingi enzymatyczne, itp. Czy wystarczy jakiś żel jak sylveco i Resibo krem odzywczy albo Ava, Eco Garde?

Edytowane przez samuelfejkowski
Czas edycji: 2019-01-02 o 17:51
Stary 2019-01-04, 11:28   #6
Agatynek
Raczkowanie

W sumie jeszcze jakieś maseczki z glinki mogłyby pomóc, spróbuj może białą - jest bardzo delikatna.
Stary 2019-01-05, 15:57   #7
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez samuelfejkowski Pokaż wiadomość
Dziękuję! Jest chyba tak jak mówisz bo jak odstawiłem kosmetyki (kremy, toniki, itp. - próbowałem różnych specyfików) i myłem twarz tylko wodą to wszystkie krostki, ślady po pryszczach zaczęły szybko znikać i się po prostu wysuszać. Wychodzi chyba na, to że rzeczywiście powinienem używać coś do skóry suchej, wrażliwej bo chyba taką mam cerę. Mam rację?
Jeśli tak to czy oprócz polecanych rzeczy coś jeszcze stosować? Jakiś tonik, peelingi enzymatyczne, itp. Czy wystarczy jakiś żel jak sylveco i Resibo krem odzywczy albo Ava, Eco Garde?
Nowe kosmetyki wprowadzaj do swojej pielegnacji bardzo powoli i ostroznie. Narazie krem i zel myjacy powinien poprawic stan skory. Potem mozesz zaczac uzywac toniku albo hydrolatu i robic jakas maseczke lub peeling raz w tygodniu. Polecam tez isc do kosmetyczki na peeling migdalowy lub glikolowy, pryszcze Ci szybko zejda i kosmetyczka bedzie Ci w stanie doradzic co byloby najlepsze dla Twojej cery

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości