|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Śmiała kobieta lub niesmiała
Zastanawiam sie czy faceci wolą śmiełe czy bardziej niesmiałe kobiety...
w sumie myślę sobie że jakaś niedojda ze mnie bo nie potrafie pokazać facetowi że mi sie podoba a w ogóle masakra, nie miałam jeszcze nikogo na dlużej niż miesiąc... Masakra. Wiem że posiadanie chłopaka to nie najważniejsza rzecz na świecie ale smutno mi że nikt sie nie trafil dla mnie ... Kiedys słyszalam że faceci nei lubią bardzo inteligentnych, madrzejszych od nich kobiet.. Co sadzicie ?? Pytanko jak sie osmielić jeśli juz kogos spotkam na swojej drodze?? Bo zwykle spuszczam wzrok raczej głównie ze strachu.... Nie należe do uwodzicielek niestety.... Chyba teraz mało kto ceni ciche, dobre dziewczyny.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmiała kobieta lub niesmiała
Faceci lubią rózne kobiety. Tacy, co chcą byc w centrum, uważają sie za bożyszcze i ideały rzeczywiście mogą bać się inteligentnych i smiałych kobiet - po co im konkurencja?
![]() Trudno, żeby kobiety udawały głupie skoro takie nie są tylko po to, żeby spodobać się facetowi - i, żeby się nie wystraszył, przecież to śmieszne! Bądź sobą po prostu, a jeśli Ci przeszkadza brak smiałości i "cichość" to nieśmiałość własnie to warto nad tym popracować - bardzo przydaje się w życiu (ogólnie, nie tylko we flirtach). Nie bój się, po drugiej stronie tez jest człowiek, usmiechnij się i bądź po prostu otwarta ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nieśmiałość
Cześć! Nie wiem czy już jest ten wątek, ale wiem ze dotyczy to wiele osób i wiele osob nie umie sobie z tym poradzić. Z czym? Z nieśmiałością własnie. Ja tez nie umiem. Heh. Teraz jest lepiej. Życie mnie zmusiło zeby wyjśc ze swojej skorópki i pokazac się światu. Ale ONA i tak utrudnia mi życie. Moze znacie coś co potrafi zaradzić nieśmiałości?!?!
Bo ja już jestem bezradna. Jestem dorosła kobietą w sile wieku 22 i nadal mi to przeszkadza w stosunkach między - ludzkich. Wiec jak macie jakieś pomysły piszcie. Na pewno przyda się to nie tylko mnie ale i innym niesmiałym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
właśnie chciałam założyć podobny wątek - - jak to jest , że dziewczyny/kobiety , które nie rzucają się w oczy- szare myszki częściej znajdują facetów , którzy z kolei traktują je poważniej niż dziewczyny pewne siebie (co nie od razu oznacza ubierające się wyzywająco).. dlaczego faceci boją się pięknych (a co za tym często idzie-pewnych siebie i potrafiących sobie dynamicznie radzić w każej sytuacji) (chcę dodać, że nie uważam,że 'myszki' nie są ładne, ale powiedzmy sobie sczzerze- nie są pewne siebie) kobiet?? chciałam dodać, że to moje spostrzeżenie i trochę na doświadczenie na własnym przykładzie a nie historyjka przeczytana gdzieś tam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=35504
Tutaj jest obszerny wątek na ten temat. Może ci to jakoś pomoże w walce z nieśmiałością... Wątek połączę z innym, bo pojawił się o bardzo podobnej tematyce. ![]() ![]()
Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2006-07-23 o 23:02 Powód: Post pod postem. Istnieje EDYCJA proszę z niej korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nieśmiałość
Aniu, witaj w klubie...Jestem w tym samym wieku, no i z tym samym problemem...Próbowałam znaleźć źródło mojej nieśmiałości i doszłam do wniosku, że tkwi ono w dzieciństwie...
Kiedyś dokuczała mi do tego stopnia, że wstydziłam się wejść do sklepu, by o coś zapytać... Odkąd poszłam na studia i jestem zdana na siebie, problem zmniejszył się, ale wciąż mi dokucza. Idąc ulicą najczęściej spuszczam wzrok, bo mam wrażenie, że wszyscy się na mnie patrzą i oceniają. Nie wspominam już jak zachowuję sie w stosunku do chłopaków (najczęściej uciekam...). Jeśli któraś z Was sobie poradziła z nieśmiałoscią, to PROSZĘ o pomoc, nie tylko w swoim imieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym jestem niesforna romantycznką co nie działa niestety na moją kożyść. A o chłopakach już nie wspomne, jak któryś zaczyna się mną interesowac wszystko zawsze spapram, bo zamykam sie niczym zółw w swojej pancernej skorupie, no i mam miano "Żelaznej Damy" już od podstawówki. Wszyscy mówią, że jestem niedostepna, dumna i zimna jak lód. A to przeciez jest nie prawda. Chyba do tego mam niską samoocene o sobie. Wiec ze pierwszym krokiem do wyjścia z tej chorobt - nieśmiałości jestzaakceptowanie samej siebie, swoich wad i zalet. Ale wierzcie lub nie - TO strasznie trudno zrobić. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Najbardziej mnie denerwuje stwierdzenie że jak ktoś jest nieśmiały to jest wówczas brzydki i nieinteligentny. Też jestem nieśmiała i też nie wyrywam kolesi, nawet nie potrafie okazać ze mi się podoba ale zawsze uwazano ze jestem ładna i inteligentna. Nie jestem pewna siebie choć swoją cene znam ale gozej z okazywaniem tej pewności.
Gosiaska nic się nie martw...ja mam faceta ktoremu nie okazywałam ze mi sie podoba, sama nic pierwsza nie robiłam ale dzieki temu wiem że mu zależy. Powiem tak... jak zauwazyłam że faceci wcale nie lubia takich znowu smiałych dziewczyn...lepiej zadbać o wygląd żeby cudnie wyglądać ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dottto Właśnie przeszkodą jest tez lęk przed zranieniem skąd ja to znam ... Tez słyszałam że jak juz spotkam kogos odpowiedniego to tak się nie stanie bo po prostu będzie mi zależeć a jemu tez
![]() ![]() Julo dziekuję za dobre słowo. ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a ja wam powiem dziewczyny moje drogie, ze zwykle nie mam duzych problemow z niesmialoscia, raczej jestem otwarta do ludzi i nie boje sie ich poznawac ale.... byłam na wakacjach i poznałam niesamowitego faceta, przy ktorym zawsze czułam sie niepewnie... ale on juz na poczatku powiedział mi ze jedna z cech ktora najbardziej podoba mu sie we mnei jest własnie ta niesmialosc
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem strasznie nieśmiała. Idąc ulicą najczesciej spuszczam głowę w dół, bardzo lubię poznawać nowych ludzi, tylko ze...no własnie ta nieśmiałość tworzy blokadę, bo może nie polubi i co sobie o mnie pomyśli...Kiedyś byłam bardziej "przebojowa" szkoda, że tamte czasy już minęły. Powód dlaczego taka jestem znam. Ale walka z tym jest długa i monotonna, czasami traci się nadzieję.... Sszczerze zazdroszczę dziewczynom, które potrafię wskoczyć chłopakowi na kolana i zachowywać no, po prostu odważnie, szalenie wręcz...Chociaż na gg pisałam kiedyś z chłopakiem starszym ode mnie o parę lat. I własnie on określił dziewczynę zachowywująca się w sposób jaki wyżej opisałam za dziecinny, ludzie nie traktują jej poważnie. Napisał, że mu własnie we mnie podoba się ta dojrzałośc (niesmiałosc odebrał chyba jako dojrzałosc, dobre
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Aniu, tym razem to Ty czytasz w moich myślach...
Najdziwniejsze jest to, że trudno nawiązuję nowe kontakty, ale w grupie znajomych czuję się nadzwyczaj pewnie i nikt z nich nie powiedziałby o mnie NIEŚMIAŁA. W rodzinie-podobna sytuacja, rodzeństwo otwarte na ludzi, zwłaszcza moja siostra, która z każdym potrafi zagadać, a jak idziemy przez miasto, to co druga osoba mówi jej cześć albo zagaduje... Trzeba coś z tym zrobić: krok pierwszy: WIARA> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
tez jestem niesmiala
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Gosiaska, z tymi facetami, to u mnie tak samo: nie potrafie pokazać, że mi się podoba...Do dziś nie mogę przeboleć pewnej sytuacji, gdzie poznałam fajnego chłopaka, on mnie zagadywał, a ja nic nie zrobiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do kwestii inteligencji - to spotkałem się już z taką sytuacją mój przyjaciel podczas jednej z naszych męskich rozmów dotyczącej mojej obecnej ukochanej (wtedy jeszcze nią nie była) na pytanie co sądzi na jej temat (po niezłym szalonym wieczorze spędzonym w rockowym klubie muzycznym) odpowiedział mi no wiesz jest fajna tylko kurcze cholernie inteligenta a ja się takich kobiet boję... hehe Teraz czasami wieczorem przy lampce wina z moją ukochaną się z tego zdania wspólnie śmiejemy...
- pamiętaj, Google prawdę ci powie! - Wyniki 1-10 spośród około 939 dla zapytania mężczyźni są dziwni. - Wyniki 1 - 10 spośród około 804,000 dla zapytania kobiety są dziwne. - kobiety są 85,6... razy dziwniejsze! - to jest nasz wielki plus, obok sikania na stojąco |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Pigula niezłe stwierdzenie
![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Miałam lekkie obawy, czy opowiedzieć na ten wątek, czy nie, ale w końcu postanowiłam i JEST!
![]() Również miewam kłopoty z nieśmiałością, ale tylko w grupie mniej znajomych osób. W towarzystwie moich przyjaciółek, koleżanek, które znam bardzo dobrze lub trochę mniej, czuję się dosyć pewnie i NIEŚMIAŁOŚĆ staje się czymś zapomnianym. Gorzej, gdy przyjdzie mi zapoznać nową osobę lub ogólnie być w nowym towarzystwie. Zamykam się strasznie! Chcę coś powiedzieć, ale uważam, że to nie na miejscu ewentualnie jak towarzystwo rozmawia na temat, który mnie kompletnie nie interesuje, to trudno wypowiedzieć się w tej kwestii. Nie mam zbyt wielu kolegów, bo ja wręcz nie potrafię z nimi rozmawiać. Czuję zawstydzenie, trzęse się od środka dosłownie jak bym sie ich bała. Zresztą najgorsze jest to, że ja właśnie nie wiem o czym rozmawiać. Oni najczęściej nie zaczynają pierwsi rozmowy (pewnie liczą na mnie), a ja liczę na nich i tu powstaje błędne koło, czego efektem jest brak rozmowy. Czasami zazdroszczę moim koleżankom, że nie widzą nic przeciwko temu i rozmawiają o wszystkim (choć i tak chilami wydaje mi sie, że mówią nie od rzeczy). Jak to się mówi NIE ZAZDROŚĆ TYLKO TEŻ POSTARAJ SIĘ TAKA BYĆ, ale to naprawdę jest ciężkie. U mnie problem jest jeszcze dodatkowy, tak jak u założycielki wątku, że mam wiele kompleksów. A to za gruby brzuch, nogi, nie zbyt interesująca twarz. To wszystko stwarza, że przy rozmowie z innymi unikam kontaktu wzrokowego, bo a nóż widelec odnoszę wrażenie, że przez te moje wady jestem nieakceptowana. Zmagam się z zaakceptowaniem siebie, ale to również nie jest takie proste. Ostatnio, kiedy jestem w miejscu publicznym - ćwiczę, staram się ćwiczyć intenstywnie tzn. patrzę ludziom w oczy i próbuję nawiązać, a także utrzymać ten kontakt wzrokowy. Uśmiecham się, ale nie wiem czy ten usmiech jest zauważony, gdyż mam dość dziwny i ponury wyraz twarz, a więc uśmiech się zakrywa. Mam ogromną nadzieję, że z dnia na dzień będę przełamywać swoją niesmiałość i kiedyś powiem: "Nieśmiałość? Już dawno wrzuciłam ją do kosza jak stary, niepotrzebny papier!" ![]() Trzymam również za Was wszystkie kciuki ![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Posłuchałam Waszej rady i staram się patrzeć ludziom w oczy, no i ...kiepsko mi idzie, to jest bardzo trudne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Jak bylam mlodsza to zagadalam do kazdego a teraz raczej jestem nie smiala i do tego dochodzi niska samoocena
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ja jestem bardzo śmiała a czasem aż zabardzo heheh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
z facetami to różnie , chyba zależy od temperamentu , jedni sami podchodzą i lubią niesmiałe dziewczyny które "zdobywają" a jedni (jak mój TŻ
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:44.