O raku bez strachu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-10, 08:43   #1
lulka19
Zakorzenienie

O raku bez strachu

Zakładam wątek na plotkowym , aby poplotkowaly osoby , które mają na to ochotę. Temat to nowotowory . Musze przyznać , że zauważam u siebie początki Kancerofobii. Pochodze z małej miejscowości , myślę , że mieszka tu około 300 osób dorosłych , dzieci nie liczę . Obecnie mieszkam gdzie indziej , ale co chwilę jestem bombardowana wiesciami z frontu... w tej chwili na raka cierrpi około 10 osób o których wiem , w tym jest mój tata. A ile umarło ? nie zlicze . U mnie w rodzinie ( około 40 osób ) 5 osób cierpiało , lub cierpi na raka. Te statystyki mnie dobijaja , i wpędzają w fobie , ponieważ boje się o bliskich . Jak sytuacja wygląda u was ? Czy macie może jakieś przepisy na dietę antynowotoworowa ? spotkałam się z opiniami by zrezygnować z mleka i mięsa. Jak żyć by ciągle nie wyszukiwać objawów u siebie i bliskich , ale nie leczyć się u lekarza...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 09:18   #2
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: O raku bez strachu

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Zakładam wątek na plotkowym , aby poplotkowaly osoby , które mają na to ochotę. Temat to nowotowory . Musze przyznać , że zauważam u siebie początki Kancerofobii. Pochodze z małej miejscowości , myślę , że mieszka tu około 300 osób dorosłych , dzieci nie liczę . Obecnie mieszkam gdzie indziej , ale co chwilę jestem bombardowana wiesciami z frontu... w tej chwili na raka cierrpi około 10 osób o których wiem , w tym jest mój tata. A ile umarło ? nie zlicze . U mnie w rodzinie ( około 40 osób ) 5 osób cierpiało , lub cierpi na raka. Te statystyki mnie dobijaja , i wpędzają w fobie , ponieważ boje się o bliskich . Jak sytuacja wygląda u was ? Czy macie może jakieś przepisy na dietę antynowotoworowa ? spotkałam się z opiniami by zrezygnować z mleka i mięsa. Jak żyć by ciągle nie wyszukiwać objawów u siebie i bliskich , ale nie leczyć się u lekarza...

Moja koleżanka pokonała raka i leczyla się u dwóch onkologow i tez czytała wiele książek i stosowala ta "dietę" antynowotworową i obaj onkolodzy jej powiedzieli, ze nie istnieje nic takiego, jak dieta antynowotworowa.

To taki sam mit, jak dieta zgodna z grupa krwi

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 09:21   #3
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Moja koleżanka pokonała raka i leczyla się u dwóch onkologow i tez czytała wiele książek i stosowala ta "dietę" antynowotworową i obaj onkolodzy jej powiedzieli, ze nie istnieje nic takiego, jak dieta antynowotworowa.

To taki sam mit, jak dieta zgodna z grupa krwi

Polecam artykuł poniżej, chyba że uważasz, że to, co obecnie pakuje się do mięsa, nie ma wpływu na nasze zdrowie. U mnie w rodzinie też są przypadki raka i odstawienie mięsa to było jedno z głównych zaleceń.

https://ncez.pl/choroba-a-dieta/nowo...yko-nowotworow
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 09:24   #4
kaledonia
zielony stworek

Cytat:

Fobia ?
Ja zawsze miałam podejście, że problem mnie nie dotyczy, ale to nie prawda.
Wszyscy w rodzinie umierali na raka, z jednej i drugiej strony.
Szanse mam duże na to niestety.
Świadomość jest jednak większa, więcej badań jest w tym kierunku wykonywanych.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 09:48   #5
bernikula
mOLDerator

Ja też niestety mam duże szanse, bo u mnie w rodzinie to tylko rak. Ostatnio lekarz rodzinny proponował mi, bym zrobiła badania genetyczne w Szczecinie, bo u mnie niestety są problemy z żołądkiem i mówi, by dla spokoju zrobić. Nie mam fobii, a wręcz odwrotnie, wolę o tym nie myśleć. Jedyne czego się boję w przyszłości to bólu, widziałam jak matka umierała w hospicjum na raka i wiem, że jest to okrutny ból. Niestety opieka paliatywna u nas w kraju jest tragiczna. Chodziłam i pytałam, czy nic się nie da zrobić, by skończyć to cierpienie, ale lekarka mówiła, że chorzy dostają dużą dawkę morfiny. W mojej opinii jakby to już nie działało. W takich sytuacjach nasuwa się pytanie o zasadność eutanazji, ale to odrębny temat.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 09:52   #6
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Ja też niestety mam duże szanse, bo u mnie w rodzinie to tylko rak. Ostatnio lekarz rodzinny proponował mi, bym zrobiła badania genetyczne w Szczecinie, bo u mnie niestety są problemy z żołądkiem i mówi, by dla spokoju zrobić. Nie mam fobii, a wręcz odwrotnie, wolę o tym nie myśleć. Jedyne czego się boję w przyszłości to bólu, widziałam jak matka umierała w hospicjum na raka i wiem, że jest to okrutny ból. Niestety opieka paliatywna u nas w kraju jest tragiczna. Chodziłam i pytałam, czy nic się nie da zrobić, by skończyć to cierpienie, ale lekarka mówiła, że chorzy dostają dużą dawkę morfiny. W mojej opinii jakby to już nie działało. W takich sytuacjach nasuwa się pytanie o zasadność eutanazji, ale to odrębny temat.
Gastroskopia i badanie w kierunku Helicobacter pylori.
U mnie to wraca, mimo leczenia.

Jestem
tutaj
Stary 2018-12-10, 09:57   #7
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Miałam gastroskopię kiedyś. Zmiany wrzodopodobne na ścianie żołądka. Ostatnio jednak wyszło, że to chyba ze stresu i mojego wiecznego przeżywania wszystkiego jak mrówka okres. A wiadomo stres też przyśpiesza powstawanie chorób.

Pamiętam jak kiedyś dyr hospicjum w Słupsku mówiła, że jest coraz więcej młodych osób chorujących na raka, gdzie choroba uaktywniła się po silnie przebytym stresie (rozwody, utrata majątku).

Ale przede wszystkim są to geny. których nie da się pokonać.

Insta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-12-10, 10:14   #8
kaledonia
zielony stworek

Geny, ale badać się trzeba oczywiście.
Mam przykład 90letniego dziadka, któremu wykryto ponad 10 lat temu raka i był / jest leczony i ma się dobrze. Wcześnie wykryty rak prostaty.

Jestem
tutaj
Stary 2018-12-10, 10:46   #9
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Polecam artykuł poniżej, chyba że uważasz, że to, co obecnie pakuje się do mięsa, nie ma wpływu na nasze zdrowie. U mnie w rodzinie też są przypadki raka i odstawienie mięsa to było jedno z głównych zaleceń.

https://ncez.pl/choroba-a-dieta/nowo...yko-nowotworow
Artykuł do rzeczy, ale chyba szeroko pojęta zdrowa dieta ma ogólnie dobry wpływ na zdrowie- heloł,nie od dzisiaj to wiadomo. Chemia pchana jest wszedzie, nie tylko w mięso. W owoce i warzywa też. Pisała o tym bodajże damdalena (w innym watku), która na co dzien pracuje w laboratorium.

Zawsze możesz wyeliminować jakiś czynnik SPRZYJAJACY możliwości przyczynienia się do jakiegoś raka, ale pytanie jest takie-na ile za danego raka odpowiedzialne są geny, a za ile niezdrowe tryb życia. Przeziez sa ludzie nigdy nie palący papierosow, a umierający na raka płuc.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 10:54   #10
lulka19
Zakorzenienie

Ja również nie mam przekonania do kupnych owocow i warzyw. Wszystko ma ładnie wyglądać , i długo być dobre. I tyle

Stary 2018-12-10, 11:08   #11
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Mój mąż miał straszne problemy, nie mógł się trwale pozbyć tego cholerstwa. Trzy razy antybiotykoterapia a po jakimś czasie i tak wracało. Nie pamiętam nazwy ostatniego antybiotyku, ale to był przełom. Bo ten lek był drogi (chyba coś koło 300 zł, na specjalne zamówienie w aptece) i mąż nie chciał zaprzepaścić tego leczenia. Bardzo skuteczne w potrzymaniu efektu leczenia antybiotykiem okazały się probiotyki, szczególne te zawierające Lactobacillus acidophilus. Ale różne preparaty stosował zamiennie, bo każdy zawierał jakieś inne szczepy, a niektóre z nich są skuteczne w zwalczaniu H. pylori. Zawartość kapsułki probiotyku dodawaliśmy czasem też do produkcji kiszonek lub domowego jogurtu. Bardzo dobry jest jogurt probiotyczny Jana. Minęły już 3 lata i problem (odpukać) nie wrócił. Może też pomogło to, że w międzyczasie przeprowadziliśmy się i mamy nowe sztućce, naczynia, a także zmywarkę. A jak mąż je coś poza domem, to od razu profilaktycznie zażywa probiotyk. W pracy kubek, talerze, sztućce trzyma w szafce a nie w ogólnodostępnej kuchni. W kontekście profilaktyki antynowotworowej na pewno warto zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową.

A jeszcze pomocne są brokuły. Zawierają sulforafan, który ma silne działanie antynowotworowe i także zwalcza Helicobacter. Ważne, by jeść go w miarę często, co kilka dni, a nie tylko raz na tydzień, po trochu dodawać a to do zupy, a to do sałatki (również w wersji surowej) czy innych dań. A jeszcze większą moc mają kiełki brokułu (ale z nimi trzeba uważać, bo się łatwo psują).
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-12-10, 11:27   #12
Dagunia
Komplikatorka

Razem z moją onkolog śmiejemy się z informacji pojawiających się w sieciach typu "cukier karmi raka", "operacja daje powietrze rakowi i dopiero wtedy atakuje" itp.

Lulka jak żyć ? Normalnie, ale dbać o profilaktykę.
No i pamiętać, że rak NIE BOLI. Jeśli pojawiają się bóle i inne symptomy to zazwyczaj jest już III-IV stadium.
Stary 2018-12-10, 11:34   #13
lulka19
Zakorzenienie

Nie pomyślałabyn , że brokuły są aż tak zdrowe. Bardziej kojarzyły mi się z masą chemii

Stary 2018-12-10, 11:35   #14
invisible_01
Zakorzeniona

Dla mnie brokuły nie mają w ogóle smaku Ale czasem z rozsądku je jadam.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 11:37   #15
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Razem z moją onkolog śmiejemy się z informacji pojawiających się w sieciach typu "cukier karmi raka", "operacja daje powietrze rakowi i dopiero wtedy atakuje" itp.

Lulka jak żyć ? Normalnie, ale dbać o profilaktykę.
No i pamiętać, że rak NIE BOLI. Jeśli pojawiają się bóle i inne symptomy to zazwyczaj jest już III-IV stadium.
Mnie bardziej bawi "rak to grzyb".

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 11:48   #16
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Nie pomyślałabyn , że brokuły są aż tak zdrowe. Bardziej kojarzyły mi się z masą chemii
A to też. Każdy kto próbował uprawiać brokuły wie, że one tak łatwo nie zawiązują ładnych kwiatostanów, więc bez wieloskładnikowych nawozów nie obędzie się. Brokuły niestety zawierają azotany, a ilość szkodliwych azotanów III zwiększa się podczas niewłaściwego przechowywania (pakowanie w folię). Także nie tylko mięso ma swoje ciemne strony. Dlatego te warzywa lepiej jeść małymi porcjami a często. Kiełki brokułów wydają się być dość dobrą opcją, ale bardzo szybko gniją (a wtedy są kancerogenne), te dostępne w sklepach wyglądają na ogół fatalnie, a w samodzielnej uprawie akurat te kiełki są najtrudniejsze.
Są też dostępne preparaty sulforafanu, ekstrakty z nasion brokułów - ale nic nie umiem powiedzieć na ich temat. Obawiam się, że tak jak w przypadku innych suplementów - to pic na wodę. Zresztą nie wyobrażam sobie tak przez całe życie zażywać ileś tam preparatów dziennie. Już lepiej zadbać o inne aspekty zdrowego stylu życia.
Stary 2018-12-10, 11:57   #17
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

Tego nie słyszałam Ale faktycznie - dobre
Stary 2018-12-10, 11:59   #18
bernikula
mOLDerator

Cytat:

W tym akurat może być źdźbło prawy, bo cukier faktycznie przyczynia się do grzybicy, a niby z grzybów też mogą powstać raki.

Ja przez kilka lat nie jadłam w ogóle cukru (szczególnie białego i tych syropów) i starałam się unikać wszystkiego co ma cukier (wiadomo w 100%się nie da), ale nie dość, że cholesterol mi mega spadł to jeszcze z moim żołądkiem było lepiej. Cukier pozyskiwałam z owoców, jadłam tylko miód (w zasadzie to piłam w herbacie).

Teraz jem czasami jakieś ciasto domowe, jakiś deser, ale tak naprawdę to mogłabym i bez tego spokojnie żyć, wszystko kwestia przyzwyczajenia.

Insta
Stary 2018-12-10, 11:59   #19
skazana_na_bluesa
.

Altmedy tak piszo na grupach dyskusyjnych zaraz obok listy suplementow za grube tysiace i "tylko nie idz do lekarza, bo cie zabije"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-12-10, 12:02   #20
lulka19
Zakorzenienie

Damdalena a co powiesz o mrozeniu w woreczkach ? chyba kiepsko nie ? to w czym mrozic

Stary 2018-12-10, 12:03   #21
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
W tym akurat może być źdźbło prawy, bo cukier faktycznie przyczynia się do grzybicy, a niby z grzybów też mogą powstać raki.

Ja przez kilka lat nie jadłam w ogóle cukru (szczególnie białego i tych syropów) i starałam się unikać wszystkiego co ma cukier (wiadomo w 100%się nie da), ale nie dość, że cholesterol mi mega spadł to jeszcze z moim żołądkiem było lepiej. Cukier pozyskiwałam z owoców, jadłam tylko miód (w zasadzie to piłam w herbacie).

Teraz jem czasami jakieś ciasto domowe, jakiś deser, ale tak naprawdę to mogłabym i bez tego spokojnie żyć, wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Nie chce zarobić kolejnej kartki za przeklinanie, ale uwa nie. Ludzie, douczcie sie z biochemii, a później piszcie farmazony o raku karmiącym się cukrem. Wiesz, ze organizm pozyskuje cukier ze szlaków metabolicznych, nawet jak go nie jesz? Po drugie - warto sobie poczytać o nowotworzeniu. Jakim cudem z grzybicy miałby powstać rak?

Stary 2018-12-10, 12:17   #22
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Nie chce zarobić kolejnej kartki za przeklinanie, ale uwa nie. Ludzie, douczcie sie z biochemii, a później piszcie farmazony o raku karmiącym się cukrem. Wiesz, ze organizm pozyskuje cukier ze szlaków metabolicznych, nawet jak go nie jesz? Po drugie - warto sobie poczytać o nowotworzeniu. Jakim cudem z grzybicy miałby powstać rak?

Na bank jest jakiś związek z tym, bo odczułam to mega na własnym organizmie. Nie będę toczyć sporów naukowych, bo zupełnie kompetentna w tym nie jestem, a piszę to bo po pierwsze czytałam dużo naukowych artykułów na ten temat kiedyś i wiem, że cukier ma tragiczny wpływ na organizm, a odstawiając go odczułam zmiany i tyle. Co nie zmienia faktu, że geny są przede wszystkim odpowiedzialne.

Insta
Stary 2018-12-10, 12:36   #23
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Przyłączam się do tematu, bo jak mam za dużo wolnego czasu, to zawsze coś tam u siebie znajduję.
Przełomem był okres, kiedy zmarła na raka piersi (bardzo agresywnego) moja koleżanka, ciut starsza ode mnie, osierociła dwójkę małych dzieci. To było 2 lata temu, do dzisiaj nie mogę się z tym pogodzić.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 12:46   #24
lulka19
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86229873]Przyłączam się do tematu, bo jak mam za dużo wolnego czasu, to zawsze coś tam u siebie znajduję.
Przełomem był okres, kiedy zmarła na raka piersi (bardzo agresywnego) moja koleżanka, ciut starsza ode mnie, osierociła dwójkę małych dzieci. To było 2 lata temu, do dzisiaj nie mogę się z tym pogodzić.[/QUOTE]
Przykro I wielu masz znajomych chorych ?Ja mam wrażenie , że co chwilę ktoś nowy dochodzi

Stary 2018-12-10, 12:48   #25
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Przykro I wielu masz znajomych chorych ?Ja mam wrażenie , że co chwilę ktoś nowy dochodzi

Raczej nie, ale ja też nie mam zbyt wielu bliskich na tyle, żeby o tym mówić znajomych.
Natomiast bardzo dużo czytam o tym w necie. Zawsze historie młodych ludzi i dzieci chorych dobijają mnie najbardziej Dosłownie jest to w stanie zbić mnie z tropu na wiele, wiele dni.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 13:01   #26
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
co powiesz o mrozeniu w woreczkach ? chyba kiepsko nie ? to w czym mrozic
W zasadzie nie ma za bardzo lepszej opcji niż mrożenie w woreczkach foliowych lub plastikowych pojemnikach do tego przeznaczonych. W temperaturze -18 stopni produkt nie reaguje z tworzywem, zresztą i tak nie zawsze produkt bezpośrednio przylega do opakowania. Powiedzmy, że zupy można mrozić w słoikach zostawiając trochę miejsca na tworzący się lód. Ja w słoiku trzymam koperek, żeby mi jego zapachem inne rzeczy nie przechodziły.

Warunki zamrażalnicze nie wpływają też w istotny sposób za zawartość azotynów, więc może nawet i lepiej zamrozić latem brokuły (lub kupić paczkowane) niż teraz jeść hiszpańskie owinięte stretchem. Ale w tym przypadku różnica nie jest jakaś duża i zależy od partii.

Cytat:
Jakim cudem z grzybicy miałby powstać rak?
miejscowo: zakażenie grzybicze -> często wtóre zakażenie bakteryjne -> przewlekły stan zapalny -> proliferacja otaczających tkanek -> nowotwór

ogólnoustrojowo: zakażenie grzybicze -> grzyby produkują mykotoksyny, a niektóre z nich są silnymi kancerogenami

Teoretycznie jest to możliwe, przynajmniej tak mnie uczyli na biochemii i mikrobiologii. Aczkolwiek nie wiem, czy którykolwiek typ raka ma taką etiopatogenezę. Tak naprawdę nie wiemy jeszcze wszystkiego o przyczynach powstawania chorób onkologicznych, więc nie wykluczałabym żadnej hipotezy.

Zgodzę się, że należy piętnować różnych szarlatanów i nie powtarzać rozgłaszanych przez nich bredni. I nie wierzę w to, żeby akurat Candida miała wpływ na zachorowanie na raka. Jednakże jak ktoś zacznie ograniczać spożycie cukru, to mu to na pewno na dobre wyjdzie i w tym momencie nie ma znaczenia, czy mu to jakiś Zięba zalecił czy lekarz.

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2018-12-10 o 14:59
Stary 2018-12-10, 14:34   #27
lulka19
Zakorzenienie

Ja slyszlam , że powinno się spożywać dużo kiszonek..

Stary 2018-12-10, 20:03   #28
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Geny, ale badać się trzeba oczywiście.
Mam przykład 90letniego dziadka, któremu wykryto ponad 10 lat temu raka i był / jest leczony i ma się dobrze. Wcześnie wykryty rak prostaty.
U osób starszych rak rozwija się wolniej, dlatego też mają większe szanse.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 05:00   #29
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
U osób starszych rak rozwija się wolniej, dlatego też mają większe szanse.

Skąd takie dane?
Stary 2018-12-11, 05:39   #30
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Skąd takie dane?
Pracuję w ochronie zdrowia, w zabiegówce.

I nie miałam na myśli wyleczenia, ale dłuższego przeżycia.

Edytowane przez Keket
Czas edycji: 2018-12-11 o 05:43
Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości