![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
O raku bez strachu
Zakładam wątek na plotkowym , aby poplotkowaly osoby , które mają na to ochotę. Temat to nowotowory . Musze przyznać , że zauważam u siebie początki Kancerofobii. Pochodze z małej miejscowości , myślę , że mieszka tu około 300 osób dorosłych , dzieci nie liczę . Obecnie mieszkam gdzie indziej , ale co chwilę jestem bombardowana wiesciami z frontu... w tej chwili na raka cierrpi około 10 osób o których wiem , w tym jest mój tata. A ile umarło ? nie zlicze . U mnie w rodzinie ( około 40 osób ) 5 osób cierpiało , lub cierpi na raka. Te statystyki mnie dobijaja , i wpędzają w fobie , ponieważ boje się o bliskich . Jak sytuacja wygląda u was ? Czy macie może jakieś przepisy na dietę antynowotoworowa ? spotkałam się z opiniami by zrezygnować z mleka i mięsa. Jak żyć by ciągle nie wyszukiwać objawów u siebie i bliskich , ale nie leczyć się u lekarza...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: O raku bez strachu
Cytat:
To taki sam mit, jak dieta zgodna z grupa krwi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/nowo...yko-nowotworow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Ja zawsze miałam podejście, że problem mnie nie dotyczy, ale to nie prawda. Wszyscy w rodzinie umierali na raka, z jednej i drugiej strony. Szanse mam duże na to niestety. Świadomość jest jednak większa, więcej badań jest w tym kierunku wykonywanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mOLDerator
|
Ja też niestety mam duże szanse, bo u mnie w rodzinie to tylko rak. Ostatnio lekarz rodzinny proponował mi, bym zrobiła badania genetyczne w Szczecinie, bo u mnie niestety są problemy z żołądkiem i mówi, by dla spokoju zrobić. Nie mam fobii, a wręcz odwrotnie, wolę o tym nie myśleć. Jedyne czego się boję w przyszłości to bólu, widziałam jak matka umierała w hospicjum na raka i wiem, że jest to okrutny ból. Niestety opieka paliatywna u nas w kraju jest tragiczna. Chodziłam i pytałam, czy nic się nie da zrobić, by skończyć to cierpienie, ale lekarka mówiła, że chorzy dostają dużą dawkę morfiny. W mojej opinii jakby to już nie działało. W takich sytuacjach nasuwa się pytanie o zasadność eutanazji, ale to odrębny temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
zielony stworek
|
Cytat:
U mnie to wraca, mimo leczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
mOLDerator
|
Cytat:
Pamiętam jak kiedyś dyr hospicjum w Słupsku mówiła, że jest coraz więcej młodych osób chorujących na raka, gdzie choroba uaktywniła się po silnie przebytym stresie (rozwody, utrata majątku). Ale przede wszystkim są to geny. których nie da się pokonać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zielony stworek
|
Geny, ale badać się trzeba oczywiście.
Mam przykład 90letniego dziadka, któremu wykryto ponad 10 lat temu raka i był / jest leczony i ma się dobrze. Wcześnie wykryty rak prostaty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Zawsze możesz wyeliminować jakiś czynnik SPRZYJAJACY możliwości przyczynienia się do jakiegoś raka, ale pytanie jest takie-na ile za danego raka odpowiedzialne są geny, a za ile niezdrowe tryb życia. Przeziez sa ludzie nigdy nie palący papierosow, a umierający na raka płuc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja również nie mam przekonania do kupnych owocow i warzyw. Wszystko ma ładnie wyglądać , i długo być dobre. I tyle
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeszcze pomocne są brokuły. Zawierają sulforafan, który ma silne działanie antynowotworowe i także zwalcza Helicobacter. Ważne, by jeść go w miarę często, co kilka dni, a nie tylko raz na tydzień, po trochu dodawać a to do zupy, a to do sałatki (również w wersji surowej) czy innych dań. A jeszcze większą moc mają kiełki brokułu (ale z nimi trzeba uważać, bo się łatwo psują). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Komplikatorka
|
Razem z moją onkolog śmiejemy się z informacji pojawiających się w sieciach typu "cukier karmi raka", "operacja daje powietrze rakowi i dopiero wtedy atakuje" itp.
![]() Lulka jak żyć ? Normalnie, ale dbać o profilaktykę. No i pamiętać, że rak NIE BOLI. Jeśli pojawiają się bóle i inne symptomy to zazwyczaj jest już III-IV stadium.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie pomyślałabyn , że brokuły są aż tak zdrowe. Bardziej kojarzyły mi się z masą chemii
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie brokuły nie mają w ogóle smaku
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są też dostępne preparaty sulforafanu, ekstrakty z nasion brokułów - ale nic nie umiem powiedzieć na ich temat. Obawiam się, że tak jak w przypadku innych suplementów - to pic na wodę. Zresztą nie wyobrażam sobie tak przez całe życie zażywać ileś tam preparatów dziennie. Już lepiej zadbać o inne aspekty zdrowego stylu życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
mOLDerator
|
Cytat:
Ja przez kilka lat nie jadłam w ogóle cukru (szczególnie białego i tych syropów) i starałam się unikać wszystkiego co ma cukier (wiadomo w 100%się nie da), ale nie dość, że cholesterol mi mega spadł to jeszcze z moim żołądkiem było lepiej. Cukier pozyskiwałam z owoców, jadłam tylko miód (w zasadzie to piłam w herbacie). Teraz jem czasami jakieś ciasto domowe, jakiś deser, ale tak naprawdę to mogłabym i bez tego spokojnie żyć, wszystko kwestia przyzwyczajenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
.
|
Altmedy tak piszo na grupach dyskusyjnych
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Damdalena a co powiesz o mrozeniu w woreczkach ? chyba kiepsko nie ? to w czym mrozic
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Przyłączam się do tematu, bo jak mam za dużo wolnego czasu, to zawsze coś tam u siebie znajduję.
Przełomem był okres, kiedy zmarła na raka piersi (bardzo agresywnego) moja koleżanka, ciut starsza ode mnie, osierociła dwójkę małych dzieci. To było 2 lata temu, do dzisiaj nie mogę się z tym pogodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86229873]Przyłączam się do tematu, bo jak mam za dużo wolnego czasu, to zawsze coś tam u siebie znajduję.
Przełomem był okres, kiedy zmarła na raka piersi (bardzo agresywnego) moja koleżanka, ciut starsza ode mnie, osierociła dwójkę małych dzieci. To było 2 lata temu, do dzisiaj nie mogę się z tym pogodzić.[/QUOTE] Przykro ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast bardzo dużo czytam o tym w necie. Zawsze historie młodych ludzi i dzieci chorych dobijają mnie najbardziej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warunki zamrażalnicze nie wpływają też w istotny sposób za zawartość azotynów, więc może nawet i lepiej zamrozić latem brokuły (lub kupić paczkowane) niż teraz jeść hiszpańskie owinięte stretchem. Ale w tym przypadku różnica nie jest jakaś duża i zależy od partii. miejscowo: zakażenie grzybicze -> często wtóre zakażenie bakteryjne -> przewlekły stan zapalny -> proliferacja otaczających tkanek -> nowotwór ogólnoustrojowo: zakażenie grzybicze -> grzyby produkują mykotoksyny, a niektóre z nich są silnymi kancerogenami Teoretycznie jest to możliwe, przynajmniej tak mnie uczyli na biochemii i mikrobiologii. Aczkolwiek nie wiem, czy którykolwiek typ raka ma taką etiopatogenezę. Tak naprawdę nie wiemy jeszcze wszystkiego o przyczynach powstawania chorób onkologicznych, więc nie wykluczałabym żadnej hipotezy. Zgodzę się, że należy piętnować różnych szarlatanów i nie powtarzać rozgłaszanych przez nich bredni. I nie wierzę w to, żeby akurat Candida miała wpływ na zachorowanie na raka. Jednakże jak ktoś zacznie ograniczać spożycie cukru, to mu to na pewno na dobre wyjdzie i w tym momencie nie ma znaczenia, czy mu to jakiś Zięba zalecił czy lekarz. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-12-10 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja slyszlam , że powinno się spożywać dużo kiszonek..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Pracuję w ochronie zdrowia, w zabiegówce.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz I nie miałam na myśli wyleczenia, ale dłuższego przeżycia.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2018-12-11 o 05:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.