Dziwny okres, pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-03-21, 15:08   #1
_ivy_555123111
Przyczajenie

Dziwny okres, pomocy!

Bardzo dziwny okres, zatem:

Zazwyczaj trwa 8 dni dosyć obfity.
Pierwsze 4 dni jak u normalnej dziewczyny. Potem zaczyna się masakra

Od 5 dnia mam bardziej obfity 1 dzień

Od 6 dnia mam połączenie 1

dnia z 2

7 dnia bardziej obfity dzień 3

8 dnia bardziej obfity dzień 4 i koniec

Bez brązowej ani różowej krwi. Zawsze ale to zawsze bordowa albo czerwona, dużo małych skrzepów

Tym razem było inaczej

1-3 dzień był standard, 4 dnia mniej różowej krwi, dzisiaj do teraz było jeszcze mniej różowo-czerwonej krwi a teraz masakra

Zaczęło się ze mn lać jak w połączonym dniu 1 i 2, czyli wrócił standard z zazwyczaj, ale przy tym okresie jestem nagle chora, zaczął się okres rozchorowałam się. Zawroty głowy, kaszel, gorączka, duszności, katar i ciagle jestem taka osłabiona.

Nie wiem czemu jest taka „podwójna” miesiączka i chciałabym odpowiedź jak ją normalizować, skrócić albo chociaż zmniejszyć obfitość żebym mogła iść do szkoły. Gadałam z mamą a ta że trudno i mn zlała, ja już na serio nie wytrzymuje.

Mam 11 lat i od 2,5 roku bez przerwy mam upławy, zaczęły się 1,7 lat przed 1 okresem i trwają do teraz. Nie wiem czy to ma związek ale to mówię. Pomocy!

Dodam, że ginekolog odpada bo mama mnie nie chce zapisać a nie mam 13 lat wiec sama nie mogę, w szkole pielęgniarki nie ma.

I jeszcze to że w nocy czekam aż rodzice zasną, bo nie mogę ze strachu i płaczu spać, po czym idę do toalety. Potrafię siedzieć tam do rana i ciagle leci

Błagam o szybką pomoc
_ivy_555123111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-21, 17:27   #2
Zla_i_smutna
Raczkowanie

Dot.: Dziwny okres, pomocy!

Według mnie powinien Ciebie zobaczyć lekarz. Nie masz może w rodzinie jakiejś cioci, albo babci? Albo chociaż starszej siostry czy kuzynki? Ktoś jednak powinien Cię zabrać do tego ginekologa, a skoro mama nie bardzo jest chętna się tym zająć...
No chyba, że pogadaj jeszcze z mamą. Może nie zrozumiała wagi problemu. Powiedz jej, że to duży problem dla Ciebie, bo nie możesz w nocy spać. No i o tych objawach, że gorączka itd. Matka ma obowiązek się troszczyć o dziecko. Nawet prawnie jest chyba taki przepis, że trzeba dbać o zdrowie dzieci. Dziwne, że tak lekko to przyjęła. Może właśnie nie zrozumiała o co chodzi?
Możesz też zapytać w internecie o poradę na którejś stronie, np. na abczdrowie. Tutaj to jest: https://portal.abczdrowie.pl/zapytaj/poznaj-nas Tylko obawiam się, że tam poradzą tyle, żeby iść do ginekologa...
Jeszcze tak dla uspokojenia napiszę Ci, że ja pierwsze miesiączki miałam bardzo nieregularne i też bywało, że każda inna w przebiegu. Chyba tak zwykle jest u młodych dziewczynek. Potem to się unormuje, że będzie już względnie przewidywalne.
Możliwe, że po prostu złapałaś chorobę, grypę czy przeziębienie i z tego powodu masz teraz inną miesiączkę. Różne czynniki wpływają na przebieg miesiączki.
A, tylko, że te upławy to wskazują na infekcję. To powinien ginekolog przepisać jakiś lek.
W aptece są też jakieś leki bez recepty na takie infekcje. Tylko, że Ty jesteś bardzo młoda i ja też Ci nie doradzę, bo się za bardzo nie znam na takich sprawach. Powinien się Tobą zająć ktoś starszy z Twojej rodziny.

Edytowane przez Zla_i_smutna
Czas edycji: 2022-03-21 o 17:34
Zla_i_smutna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-21, 18:14   #3
_ivy_555123111
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź, z rodziną to tak:

Ciotka jest skąpa w chust i 400km ode mn

Babcie nie żyją

Siostra nie żyje

Więc z ginem słabo

I okresy mam o dziwo regularne. Zawsze cykl trwa 35 dni a okres 8, zawsze dostaje w czwartki w pierwszych dniach miesiąca albo -nastych.

Zastanawiam się czy może infekcja ma na to wpływ
Stary 2022-03-21, 18:48   #4
Zla_i_smutna
Raczkowanie

To może zapytaj na tych portalach, co siedzą lekarze. Wydaje mi się, że ten link, co podałam, to w miarę szybko tam odpowiadają.
Stary 2022-03-21, 19:20   #5
_ivy_555123111
Przyczajenie

Dobrze, dzięki za pomoc
Stary 2022-03-22, 07:08   #6
chwast
Zakorzenienie

Nie masz dostępu do lekarza?

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-22, 10:15   #7
Zla_i_smutna
Raczkowanie

Jak się dzisiaj czujesz?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-03-22, 12:04   #8
daryu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zla_i_smutna Pokaż wiadomość
To może zapytaj na tych portalach, co siedzą lekarze. Wydaje mi się, że ten link, co podałam, to w miarę szybko tam odpowiadają.
Są ginekolodzy też do pogadania są na teleporadach. Opłacasz rozmowę tel czy wideo i rozmawiacie ze sobą. Lepiej czasem opłacić wizytę, ale w razie czegoś się zorientować jakie są opcje.
daryu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-23, 08:02   #9
_ivy_555123111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nie masz dostępu do lekarza?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Za młoda na to jestem, dopiero po urodzinach bym mogła

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Zla_i_smutna Pokaż wiadomość
Jak się dzisiaj czujesz?

Lepiej, aczkolwiek wczoraj też rano było dobrze a potem masakra

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Napisane przez daryu Pokaż wiadomość
Są ginekolodzy też do pogadania są na teleporadach. Opłacasz rozmowę tel czy wideo i rozmawiacie ze sobą. Lepiej czasem opłacić wizytę, ale w razie czegoś się zorientować jakie są opcje.
Właśnie nie mam żadnej kasy, a mama mówi że to „normalne” i i tak mamy dużo lekarzy bo mam problem z błędnikiem i migreny więc już dużo schodzi na lekarzy i leki
Stary 2022-03-23, 13:51   #10
KathyLeonia
Kathy Leonia

Cytat:
Napisane przez _ivy_555123111 Pokaż wiadomość
Bardzo dziwny okres, zatem:

Zazwyczaj trwa 8 dni dosyć obfity.
Pierwsze 4 dni jak u normalnej dziewczyny. Potem zaczyna się masakra

Od 5 dnia mam bardziej obfity 1 dzień

Od 6 dnia mam połączenie 1

dnia z 2

7 dnia bardziej obfity dzień 3

8 dnia bardziej obfity dzień 4 i koniec

Bez brązowej ani różowej krwi. Zawsze ale to zawsze bordowa albo czerwona, dużo małych skrzepów

Tym razem było inaczej

1-3 dzień był standard, 4 dnia mniej różowej krwi, dzisiaj do teraz było jeszcze mniej różowo-czerwonej krwi a teraz masakra

Zaczęło się ze mn lać jak w połączonym dniu 1 i 2, czyli wrócił standard z zazwyczaj, ale przy tym okresie jestem nagle chora, zaczął się okres rozchorowałam się. Zawroty głowy, kaszel, gorączka, duszności, katar i ciagle jestem taka osłabiona.

Nie wiem czemu jest taka „podwójna” miesiączka i chciałabym odpowiedź jak ją normalizować, skrócić albo chociaż zmniejszyć obfitość żebym mogła iść do szkoły. Gadałam z mamą a ta że trudno i mn zlała, ja już na serio nie wytrzymuje.

Mam 11 lat i od 2,5 roku bez przerwy mam upławy, zaczęły się 1,7 lat przed 1 okresem i trwają do teraz. Nie wiem czy to ma związek ale to mówię. Pomocy!

Dodam, że ginekolog odpada bo mama mnie nie chce zapisać a nie mam 13 lat wiec sama nie mogę, w szkole pielęgniarki nie ma.

I jeszcze to że w nocy czekam aż rodzice zasną, bo nie mogę ze strachu i płaczu spać, po czym idę do toalety. Potrafię siedzieć tam do rana i ciagle leci

Błagam o szybką pomoc

absolutnie powinnaś iść do lekarza .
to nie są normalne objawy ani zdrowe...
pogadaj z mamą na spokojnie jak się z tym czujesz.
kurcze no bo nikt inny nie przychodzi mi do głowy z kim byś mogła poruszyć ten temat.

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-24, 14:00   #11
_ivy_555123111
Przyczajenie

Przesunięcie okresu?

Otóż jest taka sytuacja, że na majówkę wyjeżdżam. Niestety w tym miesiącu okresu nie dostałam, i obawiam się, że mogę go dostać w każdej chwili. Chciałam się zapytać, czy mogę dla pewności jakoś przesunąć okres? Dodam, że objawy PMS mam od 2 tygodni, różne każdego dnia i nie wiem co z tym robić. Jestem niepełnoletnia więc środki antykoncepcyjne odpadają, pamiętam, że kiedyś przesunęłam @ cytryną. Co poradzacie? Na serio nie chcę siedzieć cały dzień w domu gdy reszta pływa w rzece (

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-04-25, 22:29   #12
minttee
Zadomowienie

Dot.: Przesunięcie okresu?

Cytat:
kiedyś przesunęłam @ cytryną.
minttee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-30, 08:45   #13
Zlotelato
Przyczajenie

Dot.: Przesunięcie okresu?

Cytat:
Otóż jest taka sytuacja, że na majówkę wyjeżdżam. Niestety w tym miesiącu okresu nie dostałam, i obawiam się, że mogę go dostać w każdej chwili. Chciałam się zapytać, czy mogę dla pewności jakoś przesunąć okres? Dodam, że objawy PMS mam od 2 tygodni, różne każdego dnia i nie wiem co z tym robić. Jestem niepełnoletnia więc środki antykoncepcyjne odpadają, pamiętam, że kiedyś przesunęłam @ cytryną. Co poradzacie? Na serio nie chcę siedzieć cały dzień w domu gdy reszta pływa w rzece (
Przeciez to troll... Nie odpowiadajcie!
Zlotelato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości