|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziwny okres, pomocy!
Bardzo dziwny okres, zatem:
Zazwyczaj trwa 8 dni dosyć obfity. Pierwsze 4 dni jak u normalnej dziewczyny. Potem zaczyna się masakra Od 5 dnia mam bardziej obfity 1 dzień Od 6 dnia mam połączenie 1 dnia z 2 7 dnia bardziej obfity dzień 3 8 dnia bardziej obfity dzień 4 i koniec Bez brązowej ani różowej krwi. Zawsze ale to zawsze bordowa albo czerwona, dużo małych skrzepów Tym razem było inaczej 1-3 dzień był standard, 4 dnia mniej różowej krwi, dzisiaj do teraz było jeszcze mniej różowo-czerwonej krwi a teraz masakra Zaczęło się ze mn lać jak w połączonym dniu 1 i 2, czyli wrócił standard z zazwyczaj, ale przy tym okresie jestem nagle chora, zaczął się okres rozchorowałam się. Zawroty głowy, kaszel, gorączka, duszności, katar i ciagle jestem taka osłabiona. Nie wiem czemu jest taka „podwójna” miesiączka i chciałabym odpowiedź jak ją normalizować, skrócić albo chociaż zmniejszyć obfitość żebym mogła iść do szkoły. Gadałam z mamą a ta że trudno i mn zlała, ja już na serio nie wytrzymuje. Mam 11 lat i od 2,5 roku bez przerwy mam upławy, zaczęły się 1,7 lat przed 1 okresem i trwają do teraz. Nie wiem czy to ma związek ale to mówię. Pomocy! Dodam, że ginekolog odpada bo mama mnie nie chce zapisać a nie mam 13 lat wiec sama nie mogę, w szkole pielęgniarki nie ma. I jeszcze to że w nocy czekam aż rodzice zasną, bo nie mogę ze strachu i płaczu spać, po czym idę do toalety. Potrafię siedzieć tam do rana i ciagle leci Błagam o szybką pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziwny okres, pomocy!
Według mnie powinien Ciebie zobaczyć lekarz. Nie masz może w rodzinie jakiejś cioci, albo babci? Albo chociaż starszej siostry czy kuzynki? Ktoś jednak powinien Cię zabrać do tego ginekologa, a skoro mama nie bardzo jest chętna się tym zająć...
No chyba, że pogadaj jeszcze z mamą. Może nie zrozumiała wagi problemu. Powiedz jej, że to duży problem dla Ciebie, bo nie możesz w nocy spać. No i o tych objawach, że gorączka itd. Matka ma obowiązek się troszczyć o dziecko. Nawet prawnie jest chyba taki przepis, że trzeba dbać o zdrowie dzieci. Dziwne, że tak lekko to przyjęła. Może właśnie nie zrozumiała o co chodzi? Możesz też zapytać w internecie o poradę na którejś stronie, np. na abczdrowie. Tutaj to jest: https://portal.abczdrowie.pl/zapytaj/poznaj-nas Tylko obawiam się, że tam poradzą tyle, żeby iść do ginekologa... Jeszcze tak dla uspokojenia napiszę Ci, że ja pierwsze miesiączki miałam bardzo nieregularne i też bywało, że każda inna w przebiegu. Chyba tak zwykle jest u młodych dziewczynek. Potem to się unormuje, że będzie już względnie przewidywalne. Możliwe, że po prostu złapałaś chorobę, grypę czy przeziębienie i z tego powodu masz teraz inną miesiączkę. Różne czynniki wpływają na przebieg miesiączki. A, tylko, że te upławy to wskazują na infekcję. To powinien ginekolog przepisać jakiś lek. W aptece są też jakieś leki bez recepty na takie infekcje. Tylko, że Ty jesteś bardzo młoda i ja też Ci nie doradzę, bo się za bardzo nie znam na takich sprawach. Powinien się Tobą zająć ktoś starszy z Twojej rodziny. Edytowane przez Zla_i_smutna Czas edycji: 2022-03-21 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź, z rodziną to tak:
Ciotka jest skąpa w chust i 400km ode mn Babcie nie żyją Siostra nie żyje Więc z ginem słabo I okresy mam o dziwo regularne. Zawsze cykl trwa 35 dni a okres 8, zawsze dostaje w czwartki w pierwszych dniach miesiąca albo -nastych. Zastanawiam się czy może infekcja ma na to wpływ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To może zapytaj na tych portalach, co siedzą lekarze. Wydaje mi się, że ten link, co podałam, to w miarę szybko tam odpowiadają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dobrze, dzięki za pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie masz dostępu do lekarza?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jak się dzisiaj czujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Są ginekolodzy też do pogadania są na teleporadach. Opłacasz rozmowę tel czy wideo i rozmawiacie ze sobą. Lepiej czasem opłacić wizytę, ale w razie czegoś się zorientować jakie są opcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Za młoda na to jestem, dopiero po urodzinach bym mogła ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Lepiej, aczkolwiek wczoraj też rano było dobrze a potem masakra ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Właśnie nie mam żadnej kasy, a mama mówi że to „normalne” i i tak mamy dużo lekarzy bo mam problem z błędnikiem i migreny więc już dużo schodzi na lekarzy i leki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Kathy Leonia
|
Cytat:
absolutnie powinnaś iść do lekarza . to nie są normalne objawy ani zdrowe... pogadaj z mamą na spokojnie jak się z tym czujesz. kurcze no bo nikt inny nie przychodzi mi do głowy z kim byś mogła poruszyć ten temat.
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Przesunięcie okresu?
Otóż jest taka sytuacja, że na majówkę wyjeżdżam. Niestety w tym miesiącu okresu nie dostałam, i obawiam się, że mogę go dostać w każdej chwili. Chciałam się zapytać, czy mogę dla pewności jakoś przesunąć okres? Dodam, że objawy PMS mam od 2 tygodni, różne każdego dnia i nie wiem co z tym robić. Jestem niepełnoletnia więc środki antykoncepcyjne odpadają, pamiętam, że kiedyś przesunęłam @ cytryną. Co poradzacie? Na serio nie chcę siedzieć cały dzień w domu gdy reszta pływa w rzece
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przesunięcie okresu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Przesunięcie okresu?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.