Psycholog - tej samej płci czy innej, starszy czy młodszy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-02-25, 01:56   #1
Bananox
Przyczajenie

Question

Psycholog - tej samej płci czy innej, starszy czy młodszy

Jak w temacie...
Jak wybrać psychologa?
Lepiej w podobnym wieku, czy też starszego czy młodszego?
Tej samej płci czy innej?

Czy w ogóle jest sens chodzić do psychologa?
Bananox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 06:16   #2
NinaZgor
Raczkowanie

Dot.: Psycholog - tej samej płci czy innej, starszy czy młodszy

Myślę, że kluczowe jest to, żeby ubierał granatowe sukienki - niezależnie od płci.

Ludzie więcej analizy wkładają w zamówienie kebaba online z dostawą jeśli potrzebujesz opieki specjalisty to zakładam, że w swoim interesie doczytasz informacje wykraczające poza set: wiek + płeć. Polecam ten styl życia

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
NinaZgor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 07:48   #3
Vanir410
Wtajemniczenie

A skąd my mamy wiedzieć, przy którym poczujesz się lepiej? ;O Przecież to indywidualna kwestia. Dodatkowo, kieruj się przede wszystkim opiniami. Popytaj na forach, spotted.
Vanir410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 07:58   #4
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vanir410 Pokaż wiadomość
A skąd my mamy wiedzieć, przy którym poczujesz się lepiej? ;O Przecież to indywidualna kwestia. Dodatkowo, kieruj się przede wszystkim opiniami. Popytaj na forach, spotted.
Ja bym powiedziała, żeby kierować się przede wszystkim wykształceniem psychologa (czy skończył studia, czy ciągle się dokształca, czy też może zrobił sobie tylko jakis kurs i nara) i doświadczeniem.
Na opiniach się kiedyś nieźle przejechalam przy wyborze psychoterapeuty. Nie mam pojęcia, jakim cudem ta pani miała świetne opinie, mnie ani trochę nie podpasowala.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 11:37   #5
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez NinaZgor Pokaż wiadomość
Myślę, że kluczowe jest to, żeby ubierał granatowe sukienki - niezależnie od płci.

Ludzie więcej analizy wkładają w zamówienie kebaba online z dostawą jeśli potrzebujesz opieki specjalisty to zakładam, że w swoim interesie doczytasz informacje wykraczające poza set: wiek + płeć. Polecam ten styl życia

Chyba zatem dobrze trafiłam. Moja ma do tych sukienek jeszcze nogi modelki.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 13:37   #6
ruda_beksa
Zakorzenienie

To, że jakaś wizażanka woli wysokie psycholożki w okularach i w przedziale wiekowym 38-45 w żaden sposób ci nie pomoże. Ważne jest to, z czym ty się będziesz najlepiej czuła. No i kwalifikacje tej osoby i jej podejście, a nie to co ma w metryce czy w gaciach.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 13:41   #7
DracarysDragon
Raczkowanie

Jeżeli istnieje taka potrzeba, to oczywiśie jest sens - tak jak jest sens pójść do lekarza, kiedy coś cię boli. W doborze psychologa najwazniejsze jest jego wykształcenie w interesującej cię kwestii np jeśli podejrzewasz, że masz zaburzenia odżywiania to zwróć się do kogoś, kto ma wpisany fakultet z tego wlasnie tematu lub wpisuje się on w jego zainteresowania naukowe (np napisał coś na ten temat) - wszystkie kwalifikacje powinny być wypisane na stronie danego specjalisty i na znanym lekarzu. Płeć i wiek nie powinien być istotny - chyba, że wynikałby z twojego poczucia komfortu rozmawiania o danej sprawie (mi osobiście niezręcznie rozmawiałoby się o sprawach selsualności z mężczyzną). Warto też spojrzeć na nurt teoretyczny, w którym pracuje dany psycholog, bo nie każdy pasuje każdemu - ale to już dłuższy temat, gdybyś chciala dopytac o to, to zapraszam na priv
DracarysDragon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 14:34   #8
Limonka2738
Zakorzenienie

Tylko mężczyźni w wieku 38 lat.

Trzeba zmieniać co roku, ale warto.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 14:35   #9
GummyBerry
Przyczajenie

mi by to było bez różnicy, ale rozumiem, że dla kogoś może być inaczej i może czuć się skrępowany przy psychologu np. przeciwnej płciu. ale to indywidualne, każdy ma inne preferencje. ważne, żeby był kompetentny.
GummyBerry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 16:40   #10
Bananalama
jestę wieszczę

Ja wybrałam kobietę, ponieważ było to dla mnie istotne. Miałam spore problemy z rozmową z mężczyznami, więc wolałam nie wkładać dodatkowo wysiłku w walkę z nieśmiałością, skoro i tak terapia była kawałem wyczerpującej pracy.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-25, 22:37   #11
Findabair
Raczkowanie

Heh, na pewno nie ma ogólnych wytycznych Ja wybrałam pod względem nurtu psychoterapii, no i tego, co miał na swojej stronie napisane. Najważniejsze, żeby to był raczej psychoterapeuta, a nie tylko psycholog. Myślę, że wiek i płeć może mieć znaczenie, ale raczej indywidualne. Np. ja mimo wszystko wolałam kogoś w miarę młodego, tak do 40-45, bo miałam wrażenie, że mi będzie bardziej swobodnie, i mój terapeuta faktycznie był taki wyluzowany. I ogólnie jestem zadowolona, chociaż jeżeli chodzi o kwestie romantyczne itp. to ciężko mi te tematy poruszać, ale nie wiem, czy ta sama płeć by mi pomogła, bo z nikim mi się o tym dobrze nie gada.
Findabair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-26, 20:08   #12
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Cytat:
Napisane przez Bananox Pokaż wiadomość
Jak w temacie...
Jak wybrać psychologa?
Lepiej w podobnym wieku, czy też starszego czy młodszego?
Tej samej płci czy innej?

Czy w ogóle jest sens chodzić do psychologa?
Wydaje mi się, by spotykać się z takim, który rozumie nasz problem. Np. swego czasu znajoma miała problem z zajściem w ciążę i zaczęła rozważać in vitro. Ponieważ kwestia nieposiadania dzieci, gdy bardo się ich pragnie odbija się na psychice, dziewczyna zaczęła chodzić do psychologa. Okazało się, że był to fanatyk anty in vitro. Każdy może prywatnie mieć swoje zdanie i nawet, jeśli je wyrazi, powinien to zrobić jakoś delikatnie. A tu babka zaczęła wieszać na nią psy. Tak więc wydaje mi się, że powinna być to osoba, z którą fajnie Ci się będzie rozmawiało i nie będziesz czuł się oceniana... Swoboda i zrozumienie, to chyba podstawa.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości