![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Asystentka Stomatologiczna 2015
Cześć
![]() Czy jest tu może ktoś kto zdaje egzamin na Asystentkę Stomatologiczną ? Kiedy macie egzamin praktyczny ? Czego się spodziewacie ? Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości może tu śmiało napisać może druga osoba pomoże a reszta dowie się nowych, potrzebnych rzeczy ![]() ![]() Ja mam 6 lipca na 8 rano...a co będzie ? nie mam pojęcia...może protetyka bądź ekstrakcja. Pozdrawiam ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Asystentka Stomatologiczna 2015
witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam , jestem z województwa kuj-pom Toruń, u nas w szkole egzaminy zaczynają się 17. 06.2015 , nie mamy jeszcze pojęcia czego możemy się spodziewać, może u Was są lepsze przecieki?? proszę piszcie gdybyście czegoś się dowiedziały, pozdrawiam pierniczek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Hej, ja mam egzamin 16.06 czyli za bardzo niedługo i obiło mi się o uszy że ma być wybielanie zęba martwego. Nie wiem ile w tym prawdy ale mam prośbę... piszcie jak będziecie wiedziały coś więcej z mojej strony obiecuję to samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam😀dziewczyny lub chłopaki piszcie proszę jak wiecie coś na temat tego co będzie na egzaminie. Będę bardzo wdzięczna😀
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
przecieki to będą od szkoły, która będzie zdawać pierwsza. Podejrzewa, że wybielania raczej nie będzie. Kosmetyczki u nas w szkole zdawały teraz egzamin i się okazało, że te co wchodziły rano miały inne zadanie niż te co w południe. Oby u nas tak nie było. A jeżeli by było to np . jedna by miała np ekstrakcje np zeba 31 a kolejna 37 pewnie . Dziewczyny co będzie nie wiadomo , trzeba poczekać aż któraś szkoła zacznie zdawać.W połowie czerwca mam nadzieję będziemy wiedzieć.Gorzej mają te co inna na pierwszy ogień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
bedzie wybielanie zęba martwego... preparatem ENDOPEROX. i będzie tylko jedno zadanie na całą polskę... wiadomosci sprawdzone na 100%
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja też słyszałam coś o tym Endoperoxie, więc coś może w tym być
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny a jak bedzie to wybielanie to co tam może być ? przygotowanie tego preparatu i co jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny dobrze ze jest taki watek
![]() Jeżeli będzie wybielanie, oprócz zarobienia materiału trzeba będzie przygotować całe stanowisko, potrzebne instrumenty i preparaty, odpowiednio podpisane worki na śmieci (?). Dużo tego ale mamy na wykonanie zadania 2 godz. Czy na egzaminie oprócz zadania losuje się karteczki z 3 pytaniami? Oby nie, ale coś takiego obiło mi się o uszy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
wybielanie zęba preparatem endoperox-em i pakietowanie narzędzi (przygotowanie do sterylizacji )
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
No właśnie też słyszałam że będzie pakietowanie ale w formie opisowej każdy etap po kolei. A o żadnych pytaniach dodatkowych nic mi nie wiadomo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
A jest tu ktoś kto już jest po egzaminie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Czy może ktoś coś więcej napisać na temat tego wybielania zęba preparatem endoperox?? Co trzeba przygotować, jakie narzędzia itp. Z góry dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
"Walking bleach" - metoda wybielania zębów martwych.
1. założene koferdamu (przygotowujemy: nakładacz do koferdamu, ramkę, odpowiednią klamrę, gumę, dziurkacz) 2. usunięcie wypełnienia z punktu trepanacyjnego (wiertło kuleczka, różyczka) 3. opracowaną komorę oczyszcza się z resztek gutaperki, miazgi 4. lekarz usuwa wypełnienia z kanału poniżej granicy dziąsła, oczyszcza się ujście kanałowe za pomocą watki nasączonej hydrolem, ksylenem, chloroformem lub alkoholem izopropylowym. 5. przykrywa się ujście kanałowe cienką warstwa ok. 1 mm szczelnego materiału (cementy szklanojonomeowe, kompomery, kompozyty) w kolorach b. jasnych. 6. dokładne płukanie sprayem wodnym, osuszanie i przepłukanie 95% alkoholem etylowym, hydrolem. 7. dokładne suszenie. 8. ze szczególną ostrożnością przygotowujemy materiał wybielający. Endoprerox zarabiamy z gliceryną - dokładna instrukcja podana będzie w ulotce od preparatu. Potrzebna będzie też jałowa, szklana płytka i łopatka. 9. założenie preparatu wybielającego do jamy zęba i szczelne zamknięcie go kompozytem, kompomerem lub glasjonomerem. 10. umawiamy pacjenta za tydzień na wymianę materiału wybielającego, chyba że uzyskany po tygodniu efekt będzie satysfakcjonował pacjenta. 11. po uzyskaniu właściwej barwy do jamy zęba zaklada się na 2 tygodnie nietwardniejący wodorotlenek wapnia. 12. po ostatecznym wypełnieniu z podkładem w jasnym kolorze należy wykonac zdjęcie rtg i fotograficzne, rtg powtarzac co roku. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Oczywiście trzeba przygotować też tackę, zestaw diagnostyczny, środki ochrony dla siebie i dla lekarza, serwete dla pacjenta, slinociąg, kubeczek ssaki, oslonę na zagłowek, wklad do spluwaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
do NiDomi Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Nie sądzę żeby było tyle narzędzi do naszykowania. W naszym mniemaniu będzie naszykować zestaw diagnostyczny kulkę nakładacz i ewentualnie wydrażacz do usunięcia wypełnienia tymczasowego i zarobić ten endoperox zgodnie z instrukcją zawarta w karcie egzaminacyjnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Popieram wypowiedź wyżej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Do Gadzina 912
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Czy macie może pytania z pisemnego egzaminu asystentki zdaję w poniedziałek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Egzamin pisemny piszą wszyscy razem 22 czerwca o godzinie 14
![]()
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny i jak poszedł Wam egzamin? napiszcie coś proszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Cześć potrzebuje testów z 2014
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Beetka29 przepraszam że nie napisałam na czas co było naegzaminie ale dużo pracuję i żadko kiedy tu zaglądam. Mam nadzieje że Ci dobrze poszlo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Napiszcie proszę co miałyście na egzaminie praktycznym. Jak wam poszło? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
hej a mam pytanie czy pamietasz moze test pisemny trudne byly ptania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Z moich informacji wynika, że ma być tak jak koleżanki piszą wybielanie zęba martwego endoperoxem,100%. Na egzaminie trzeba wszystko sobie przygotować:przynieść potrzebne materiały do wykonania zadania jak: płyny do dezynfekcji narzędzi,narzędzia do zabiegu i niestety trzeba zarobić endoperox,potem umyć narzędzia, zapakietować i oczywiście posprzątać po sobie stanowisko. Trzymam za was wszystkie kciuki. Zdacie napewno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pisemnego jeszcze nikt nie pisał bo jutro pisze cała Polska !
![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Hejka dziewczyny. Jak tam po testach? Mam nadzieję,że wam dobrze poszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
hej mam pytanie;co sie robi z paskami sterylizacyjnymi na egzaminie wyrzuca do niebieskiego czy zostawia sie na tacce ? a drugie pytanie co do pakowania narzedzi czy wszystkie pakujemy co mamy w zadniu wraz z wiertłami.Wiertłą osobno? dziekuje za pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.